Özel günlerde içtiğiniz şarapların mantarlarını özene bezene saklayanlardan olabilirsiniz. Ancak her birini de pamuklara sarıp, başucunuza koymuyorsunuzdur? Çöpe giden şişe mantarlarını ofiste masanızın üzerine, evde pencere kenarına birer minik saksı olarak yerleştirmeyi düşündünüz mü?
Üç beş parça alet-edevat, birkaç şişe mantarıyla nasıl ufak saksılar yaratabileceğinizi hemencecik anlatalım.
Neye ihtiyacımız var?
- Şişe mantarlarına pek tabii
- Kalem
- Küçük, keskin bir bıçak, çakı
- Düz uçlu tornavida
- Minik bitkiler
- Toprak
İlk Adım:
Mantarı dik tutuyoruz ve tepesine düzgün bir çember çiziyoruz. Çoğu mantarda halihazırda basılı bir çember olabilir zaten.
2. Adım:
Bıçakla ya da çakıyla çizginin üzerinden yavaş yavaş oymaya başlıyoruz. Öyle çok da derinlere doğru zorlamıyoruz yalnız!
3. Adım:
Çemberin içini bıçakla biraz deştikten sonra işleme düz uçlu tornavidayla devam ediyoruz. Sağa-sola döndürme hareketiyle bir güzel oyuyoruz mantarın içini, kenarlarına zarar vermeden. Mantarın yarısını biraz geçince oyma işlemine son veriyoruz.
4. Adım:
Sıra toprağı doldurmaya geldi, bitkinin köküne yer kalacak kadar toprağı koyuyoruz mantarın içine.
Son Adım:
Bitkimizi yerleştiriyoruz ve üzerine biraz daha toprak koyarak bastırıyoruz hafifçe. Artık minik mantar saksımızı güneş alan bir noktaya koyabiliriz. Ha bir de, “can suyu” mühim!..
kaynak:nolm.us