Evcil hayvanlarda tmr eitleri

WOMAN

Nirvana
Pro Üye
30 Mart 2009
13.983
62.760
EVCİL HAYVANLARDA TÜMÖR ÇEŞİTLERİ

Tümör tek bir hücrenin anormal şekilde çoğalarak oluşturduğu bir hücre kitlesidir. Kansorojen olarak bilinen fiziksel, kimyasal veya biyolojik etkenler sayesinde Normal bir hücrenin genlerinde(yapı taşlarında) bazı değişiklikler olur ve hücreler çok hızlı üremeye başlarlar,böylece tümör hücresi oluşup gelişmeye başlar. Yeni hücreler şeklen ve metabolik açılardan farklılaşmışlardır. Tümör oluşumundaki faktörler çok farklı ve kompleksdir; bu nedenle de halen açıklanamayan nedenler de vardır.Ama asıl nedenin gen olduğu kabul edilir.


A-VİRAL KÖKENLİ TÜMÖRLER:


1- KEDİ LEUKOZU( FeLV):

Kedilerde salya, idrar,dışkı,süt ve doğum yoluyla bulaşan viral bir hastalıkdır. Virus hücreye girer ve genlerdeki DNA dizilimleyle oynar.Geri dönüşümü olmayan anemi, immun yetmezlik, böbrek,karaciğer,dalak, mide barsak, akciğer gibi iç organlarda ve lenf nodüllerinde tümörler yapar.İshal,üremi, timus tümörleri,barsak tıkanıklıkları gibi sonuçlarda getirebilen bu hastalık genelde ölümle sonuçlanır.Aşısı olan bir hastalıktır.Teşhis özel kan testleriyle konur.Kanser tedavisi denenebilir.




2- BULAŞICI VENERAL TÜMOR(TVT):

Dişi ve erkek köpeklerin cinsel yola bulaşan viral bir hastalığıdır. Genç ve cinsel aktif köpeklerde daha sık görülür. Penisde ve vaginada karnabahar görünümlü tümsekler görülür. Yayılma görülebilir. Biyopsi ile teşhise gidilir.Kemoterapiyle iyileşme şansı yüksek bir hastalıktır.Cerrahi tedaviyle kemoterapi beraber uygulanabilir.




B- GENİTAL ORGAN TÜMÖRLERİ: (HORMONEL KÖKENLİ):

Kedi ve köpeklerde özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan, yumurtalık,meme, vagina, penis,testis ve hatta bazı çeşit deri tümörleri genellikle vücuttaki hormonel değişimlere bağlı olarak gelişir.Bu nedenle genç yaşlarda kısırlaştırma operasyonlarının doğru olarak yapılmış olması çok önemlidir; doğru bir kısırlaştırma,yani tüm yumurtalık ve rahmin hiç parça bırakılmadan alınmış olması ileriki yaşlarda ortaya çıkabilecek bir tümör riskini hemen hemen yok denecek bir seviyeye düşürür. Bu tür tümörler genelde operasyon ile alınır.Patolojisi kötü huylu çıkarsa ve hayvanın bünyesi sağlıklı ise kemoterapi ile birleştirilerek tedavi edilir.




C- KARIN BOŞLUĞUNDA YER OLAN TÜMÖRLER:

Karın bölgesinde şişlik ile seyreden esnek yada katı kıvamlı oluşumlardır. Karaciğer,dalak, pankreas, mide barsak tümörleri ileri yaşlarda kedi köpeklerde görülebilen türde tümörlerdendir.Dışkılama güçlüğü, kusma, iştahsızlık,şiddetli zayıflık gibi belirtiler izlenebilir. Röntgen, ultrason vb.ile teşhis edildikten sonra cerrahi olarak uzaklaştırılırlar. Kemoterapi gerekebilir.




ALINTIDIR.
 
Ufak bir bilgide ben vereyim artık kemoterapiden önce farklı bir uygulama var evcilleri yıpratmadan kanserli hücreleri öldüren yeni bir ilaç yurtdışından getirtilmiş. Kanserli hücreleri küçük parçalara ayırıp vücuttan atıyor. Veterinerim bilgilendirmişti benide.

Bu arada tümörler için değil sadece tüm virüs ve enfeksiyonlar için aşılarını geciktirmeyiniz.

Ama aşıları tam diye yakalanmayacak diye bir kaide yok maalesef. Başıma geldiği için biliyorum.
 
:çok üzgünüm: muhabbet kuşumuzda tümör olmuştu.

vet in dediği, kendiliğinden de olabilir, yediği besinlerin de tetiklemesi ile olabilirmiş.
ekmek gibi karbonhidrat ağırlıklı besinleri vermeyin demişti.
karın boşluğunda, poposunun yukarısında şişlik olmuştu. erkek olduğu için yumurta olma olasılığı da yoktu.
hareketleri kısıtlanmıştı biraz. tedavisi de yokmuş. ameliyat edilmez demişti vet. ameliyatta ölme ihtimali yüksekmiş. heryerde de yapılamazmış. teşhisten sonra 1 sene kadar yaşamıştı. :çok üzgünüm:
 
nooluuurr yardim ediiinn 3 gundur veterinere tasiniorum oglusumun sirtinda yara acildi protein yuklemesi dediler ve 5 gun boyunca antibuyotik ignesiyle krem surucekler.. ama popocugunda sislik vardi hafif kizarmisti popodaki kesecikler dolmus dedi patlatti ve bayagii kotuydu :S ama hala oynayan ziplayan yuruyusu cook seven hayvan durgun tuvalete cikmak istemio bi iki adim atip poposunun ustune oturuo :s tumor olabilir mi ben bu veterinere guvenemiorumm cook uzgunum ona bisiy olursa ben naparim :S eger bi fikriniz varsa yardim edin lutfen bursada bildiginiz iyi veteriner var mi ??????????
 

Bizim de muhabbet kuşumuzda (erkek) tümör oluşmuştu karnında.Şişliği farkedince soluğu hemen veterinerde aldık.Size denildiği gibi ameliyatta kaybetme oranı çok yüksek dediler bize de.Hastalığından dolayı kabızlık görülebilir dedi veteriner bey.Zeytinyağı içirmemizi söyledi,hergün.Bu şekilde 4 ay yaşatmayı başardık,uçurmadan.Zaten son zamanlarda değil uçmayı yürümeyi bile başaramıyordu.Gerçekten çok zor günlerdi bizim için.İlk hafif şiş olan karnı dha çok şişti ve sert bir beze halini aldı karnında.Mucize olsun yaşasın istedim hep ama olmadı.Yaşatmayı başaramadık maalesef.
 

Ya bu çok zor bir durum buradan fikir de veremeyiz.

Çok merak ettim sonuç ne oldu bayağı bir zaman geçmiş.

Başka veterinere de gösterdiniz mi?

Umarım iyileşir tez zamanda:gitme:
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…