- 6 Mart 2012
- 17.734
- 27.909
- 49
Hidatik hastalık özellikle dünyanın her bölgesinde görülebilir ancak az gelişmiş ülkelerde görülmektedir. Hayvanlar aracılığı ile bulaşan bir hastalıktır ve en çok hijyenik koşullara dikkat edilmeyen durumlarda kendini gösterir. Vücudun tüm bölgelerinde yerleşebilir ancak olguların yüzde 70’i karaciğerde görülür. Hijyenik koşullara dikkat edilmeden ağız yolu ile alınan larvaların bağırsaktan emilerek ilk uğradıkları yer karaciğer olduğu için sıklıkla buraya yerleşir. Karaciğerden sonra en sık akciğerde görülmektedir. Tedavi edilmediğinde hayatı tehdit edebilen bir hastalıktır.
Hastalık hayvanlar aracılığı ile bulaşıyor
İnek, koyun gibi dışarıda beslenen hayvanlar ve insanlar ara konakçı; kedi köpek gibi evcil hayvanlar ise ana konakçı konumunda hastalığı yayarlar. Ana konakçılar hasta değildir ancak bu parazite ait yumurtaları bağırsaklarında taşıyarak etraflarına saçarlar. Bu hayvanlardan dışkı yolu ile çıkan larvalar gerek besin maddeleri ile temas ederek gerekse hayvanların otladığı ya da insanların olduğu bölgelerde bulaşıma neden olurlar.
Karaciğer kist hidatiğini ciddiye alın
Özellikle karaciğerde yerleşip belirli bir boyuta geldiği zaman karnın sağ üst bölgesinde ağrıya neden olabilir, zaman zaman nedeni açıklanamayan döküntüler, ürtiker benzeri allerjik belirtiler ortaya çıkabilir. Karaciğerdeki yerleşim yerine göre belirtiler görülmektedir; örneğin ana safra yollarına bası yapıyorsa veya burya açılmışsa kişide sarılık ortaya çıkabilir. Karaciğerde görülen kist enfekte olursa halsizlik, ateş, üşüme, titreme ve sarılık enfeksiyon bulguları görülüyor. Karaciğerdeki kistik oluşum, canlı olduğu için bir parazit olduğu için sürekli büyüyerek karaciğerde bir takım yapısal değişikliklere neden olabilir . bunların en önemlisi safra yollarına açılmadır. Safra yollarına açıldığı zaman hidatik kist komplike bir hale geliyor ve tedavisi daha komplike oluyor.. Bazen nadir de olsa kist batın içinde patlayabiliyor ve allerjik şok denilen tablolar ortaya çıkabiliyor ve hastayı ölüme kadar götürebiliyor.
Check up hastalığın erken tanısı için altın değerinde
Ultrasonla hastalığın tanısı kolaylıkla yapılabilmektedir. Genelde bu hastalık rastlantısal olarak tespit edilmektedir. Bu nedenle kişilerin özellikle endemik bölgelerde yaşayanların düzenli check up yaptırmasını öneriyoruz.
Girişimsel ve cerrahi yöntemler imdada yetişiyor
İlerleyen teknoloji yeni tedavi yöntemlerini de beraberinde getiriyor. Bu hastalığın 15-20 sene önce tedavisi sadece cerrahi iken artık girişimsel radyolojinin uygulamalar ile de tedavi edilmektedir PAİR yöntemi denen perkütan girişimi ile ultrason eşliğinde parazit inaktif hale getirilir yani öldürülür. Kistleri ultrasonografik görüntüsüne göre tiplere ayırıyoruz. Tüm bu tiplerin hepsine cerrahi tedavi mümkündür ancak minimal invaziv radyolojiyi kullanarak ameliyata gerek kalmadan tedavi etme şansımız da var. Ancak safra yollarına açılım olduğunda perkütan tedavinin yeri yoktur cerrahi girim şarttır.
Hastalıktan korunmak için almanız gereken önlemler:
– Evde beslenen kedi köpeklerin veteriner hekim kontrolünde olması ve tüm aşılarının yapılması çok önemli. Sokağa çıkıp tekrar eve gelen evcil hayvanlarla özelikle çocukların yakın temasının engellenmesi de gerekiyor.
– Hastalığın vücuda yerleşmesi bağışıklık sistemini güçlendirerek engellenebiliyor. Bunun içinse doğru beslenmek, düzenli bir hayat tazı benimsemek, egzersiz yapmak ön plana çıkıyor.
– Bu hastalıktan korkmak yerine hijyenik şartlara dikkat edilmesi gerekiyor. Hastalık oral yolla yani ağız yolu ile bulaştığı için el temizliğine büyük önem verilmesi öneriliyor. Özellikle yemeklerden önce ve sonra ellerin yıkanması hastalıktan korunmada büyük rol oynuyor. Gıdaların temizliği diğer önemli bir faktördür. Gelişmiş ülkelerde hastalığın tama yakın ortadan kaldırılmasında koruyucu hekimliğin önemi büyüktür.
Gebelikte toksoplazma riski
Kedilerin gebelikte en önemli oluşturabileceği hastalık ise “toksoplazma” olarak biliniyor. Toxoplazma enfeksiyonu ilk kez gebelik sırasında ve gebeliğin hemen öncesinde ortaya çıkarsa enfeksiyon annede hiçbir belirti olmadan bebeğe geçiyor. Annelerinde hiçbir belirti olmayan pek çok bebekte başlangıçta hiçbir bulgu yokken ilerleyen yıllarda zeka geriliği ve körlük gibi ciddi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Peki bu hastalık nasıl bulaşıyor? “Kedilerin parazit taşıyan kemirgenler, kuşlar, ve diğer küçük hayvanları yemesi sonucu parazit kediye bulaşır, daha sonra kedinin dışkısında parazit kistleri çıkmaya başlar, yavru kedilerin dışkısında enfeksiyondan 3 hafta sonrasına kadar kistler bulunabilir, erişkin kedilerin dışkısından toxoplazma bulaşma ihtimali daha düşüktür. Kedi dışkısı ile kirlenen materyallere temas eden eller ve yiyecekler eğer uygun şekilde yıkanmazsa , çiğ et yenirse insana bulaşma olabilir. Hiçbir hayvanın barındığı yer gebeler tarafından temizlenmemelidir.”