-
- Konu Sahibi Nazlican333
sende gizle hesabini o zaman bakalim ne olacak sorarsa aldim yedim bitti yok deEşim ortak hesap isinede karşı çıkıyor. Kendi hesabında paranın birikmesini istiyor. Ben soruncada rahatsız oluyor. Benim hesabında paranın bulunmasını istemiyor.
En adili bu gibi birikim için tabi borç filan yoksa.Aynen haber veriyoruz birbirize, sürekli hesap özetlerinide takip ediyoruz. Simdiye kadar bi sorun cikmadi.
Bizim bir tanıdık da bu yüzden boşanamadı.
Kadın öğretmendi, iki taraf da çalışıyordu. Şiddet gördü ama ne zaman ayrılacak olsa eşi tüm mal varlığının üzerine yatıp "çantanı al çık" diye evden kovdu. Alınan her şey adamın üzerineydi.
Ama boşanma davası sonuçlanıncaya kadar mal kimin üstüne ise onun kullanımında oluyor. Örneğin oturduğunuz ev, kullanılan otomobil kimin üzerine ise o kullanmaya devam ediyor. Bir de 2000'den önce edinilen mallarda kimin üzerine ise onda kalıyor diye biliyorum.boşanma durumunda kimin üstüne ne olursa olsun eşit paylaştırılıyor diye biliyorum. evlendikten sonra yapılan biriktirilen her şey iki tarafa eşit dağıtılır.
Ama boşanma davası sonuçlanıncaya kadar mal kimin üstüne ise onun kullanımında oluyor. Örneğin oturduğunuz ev, kullanılan otomobil kimin üzerine ise o kullanmaya devam ediyor. Bir de 2000'den önce edinilen mallarda kimin üzerine ise onda kalıyor diye biliyorum.
Not: 2000 yılı mı ondan emin değilim
Öyle de olsa bence malların bir kısmı da kadının üzerine yapılmalı. Çünkü o dava süreci uzun sürebiliyor ve bu esnada boşanılacak eşler işi yokuşa sürmek istiyorlarsa malların kullanımı konusunda da zorluk çıkarabiliyorlar. Mal mülkün başkasına yapılması engelleniyor tamam ama mesela dava sürerken kadın evden taşınmak zorunda kalabilir, başka bir evden dükkandan vs. kira gelirleri varsa bu gelirden mahrum kalır.bir çift evlenmeden önce yapılan mal mülkte hiçbir taraf hak iddia edemiyor. kiminse onun olarak kalıyor. lakin evlendikten sonra alınan bir çöp bile olsa, boşanma durumunda iki tarafa eşit paylaştırılıyor. 2000'den önce edinilen malları bilmiyorum lakin 15 sene önceymiş, artık evlilerin çoğu o kadar eski evli değil buralarda..yani öyle sanıyorum. yani 'bu ev benim araba benim mallar mülkler benim hep benim üzerime sen gidebilirsin' devri yok. bir avukata başvursa çatır çatır hakkı ne kadarsa hepsini alır. ha gizlice malı mülkü başkasının üzerine yaparsa o başka..
Bence de, yarısı kocanın üstüneyse diğer yarısı kadının üstüne olmalı. Hatta en iyisi evlilik sözleşmesi, buradakiler ayıp olarak görüyor ama yurtdışında bir tür sigorta formu. En iyisi çünkü tek odalı penceresiz ev bile olsa bir çocuğun anne babası alın teriyle yapmış onu, kimseye gitmemeli.Öyle de olsa bence malların bir kısmı da kadının üzerine yapılmalı. Çünkü o dava süreci uzun sürebiliyor ve bu esnada boşanılacak eşler işi yokuşa sürmek istiyorlarsa malların kullanımı konusunda da zorluk çıkarabiliyorlar. Mal mülkün başkasına yapılması engelleniyor tamam ama mesela dava sürerken kadın evden taşınmak zorunda kalabilir, başka bir evden dükkandan vs. kira gelirleri varsa bu gelirden mahrum kalır.
aynen öyle yapıyoruz bizde en mantıklısı budur bence de.Evlilikte ayrı gayrı olmaz. Eşinizle açıkca konuşup herşeyi ortak yapmayı deneyin. Mesela tüm maaşlarınızı aynı hesapta toplayın, kredi, kredi kartı, elektrik, su doğalgaz vs hepsini o hesaptan ödeyin. Kendinize de harçlık ayırın. Bütçe ortak olunca senin paran arttı benim param azaldı olayı olmaz. Harcamalar dışında kalan parayıda ay sonunda başka bir hesaba aktarın, birikin olur. Hem artık bankacılık işlemleri çok kolay, ikinizde telefonlarınıza aynı bankaların eklentilerini indirip tek şifreyle aynı hesaba bakabilirsiniz.
Her koca aynı olmuyor maalesef. Sizi sömüren biri ne kadar kocanız olursa olsun göz yummak insanın gücüne gidiyor. Konu sahibi zaten eşine ortak hesap açmayı teklif etmiş ama adam kabul etmemiş, parayı nereye harcadığını da söylemiyormuş. Ay sonunda kadının eline para kalmıyorsa ve tüm para kocanın hesabında birikiyorsa o kadının ekonomik açıdan ayakları üzerinde durmasını istemiyor demektir. Ortak hesapta birikse sizin dediğiniz gibi ayrı gayrı olmaz, doğrusu olur. Maalesef ülkemiz şartlarında bir yerden sonra kocalarını tanıyamıyor kadınlar, o yüzden her kadının üç beş kuruş kenarda bir birikmişi olmalı. Evlilik biterse gururunu üç kuruş isteyip çiğnetmemesi için.Evlilik sonuçta bir bütün olmaktır.Eşimin ortak hesabı vardır.Ben 1. de alırım maaşımı o 15.de harcamalarımızı yaptıktan sonra paramızı ortak hesaba yatırırız diğer türlü mantıklı gelmiyor.İkimizde birbirimizden paramızı saklamayız biz iki kişi oldukça yapabiliriz birikimi tek başına taşıma suyla değirmen dönmüyor malesef
Haklısın tabi insan emek verip çalışıyor eşi de böyle yaparsa zoruna gider doğal olarak en güzeli güzelce karşısına alıp konuşmak ya da o da evin giderlerini fazla gösterip kendini güvene alacak bu şekilde ama böyle de aylarca saklayabilir misin bu durumu bilemiyorum.Erkekler hemen bağırarak üsteçıkıp konuyu kapatır.Kadınlar da korktuğu için üstelemez.Her koca aynı olmuyor maalesef. Sizi sömüren biri ne kadar kocanız olursa olsun göz yummak insanın gücüne gidiyor. Konu sahibi zaten eşine ortak hesap açmayı teklif etmiş ama adam kabul etmemiş, parayı nereye harcadığını da söylemiyormuş. Ay sonunda kadının eline para kalmıyorsa ve tüm para kocanın hesabında birikiyorsa o kadının ekonomik açıdan ayakları üzerinde durmasını istemiyor demektir. Ortak hesapta birikse sizin dediğiniz gibi ayrı gayrı olmaz, doğrusu olur. Maalesef ülkemiz şartlarında bir yerden sonra kocalarını tanıyamıyor kadınlar, o yüzden her kadının üç beş kuruş kenarda bir birikmişi olmalı. Evlilik biterse gururunu üç kuruş isteyip çiğnetmemesi için.