Ev ekonomisi ve birikim nasıl olur?

almancı bir aileyle sohbet ettik berlindeylermiş karıkoca salonda yatıyorlarmış yatak odasındaa cam yokmuş oğlu orada yatıyormuş kız sormamıştım:)
tabi canım bakma biz burda paşa gibiyiz orda almanlar türklerden bıkkınlar yani düşün almanya türk dolu yani burda paçayı kurtaramayan almanyada alıyor soluğu anca akraban vardır durumları iyidir şirket vardır ne biilim sağlam işyerleri vardır gider çalışırdır o zamn iyi yaşıyordur ama maalesef hepsi rezil yerlerde yaşayan insanlar birde anlatırlar da gülerim içimden çünkü çok var tanıdığım standlar kurarlar mesela çarşıalrı var bizim istanbuldaki pazarlarda da vardır ya hani 2.el kıyafet eşyaalr falan ya da sıkılıp giymediği kullanmadığı eşyalar vardır çevrede onlardan alırlarmış ya bu kötü bir şey değil tabi ki bizlerde yeri geldimi ya bu bana büyük işte küçük sana vereyim şeyleri vardır normaldir de bunlar ama bu tarz şeyleri farklı havadar sözlerle pekiştirilince insan da bi düşünüyor yani bu havanın sebebi nedir valla bayanlar iyiyiz ya çok şükür rabbim can sağlığı , ağız tadı, huzur versin herkescikleri gerisi boş.
NOT: Biliyorum berbat yazıyorum ama klavyem bir cins ve noktalamaları zor basıyor sefil bir işyerim var :KK70:

Bin liraya ne alıyorsunuz mutfağa diyen arkadaslara şaşırıyorum en az 800 gidiyor.. iyi bir zeytinyağı tereyağı alsabiz hepsini geçtim meyve ve et alsanız yeter. Etin kilosu 60 lira ayda 6 misafir ağırlasan 500 600 lira sırf onlara yaptığın masraf. Ben daha aziyla mutfağı dondurebilenlere şaşırıyorum.. et almak yerine tavuk almak kıyma almak vs harcamadan kisabilir veya ceri domates almasın da normal domates alırsın falan ama kaliteli yemek için iyi beslenmek için 1000 lira anca arkadaşlar.

olsa dükkan senin... 1000 lira maaşı olup kirada oturup çocuk okutan insan var ... hala et diyo bayıliciğiim :)) kilosu 60 lira ne eti o yaa bufalo falan mı... Bülent Ersoy muyuz ayol biz :)) sahi o nasıl o kadar zengin olmuş....

Bin liraya ne alıyorsunuz mutfağa diyen arkadaslara şaşırıyorum en az 800 gidiyor.. iyi bir zeytinyağı tereyağı alsabiz hepsini geçtim meyve ve et alsanız yeter. Etin kilosu 60 lira ayda 6 misafir ağırlasan 500 600 lira sırf onlara yaptığın masraf. Ben daha aziyla mutfağı dondurebilenlere şaşırıyorum.. et almak yerine tavuk almak kıyma almak vs harcamadan kisabilir veya ceri domates almasın da normal domates alırsın falan ama kaliteli yemek için iyi beslenmek için 1000 lira anca arkadaşlar.
keşke tüm hepimiz iyi şartlarda olsak asgari ücretliler ayda 2000 geliri olanlar vs tabiki kısıntıya gidecek..sizin bu söylediğinizi sevgili ekonomi bakanının duymasını isterdim kendisi asgari ücretle geçinilebileceğini söylüyor..
kısıntılı arkadaşlara kaliteli ama az tüketmelerini tavsiye edebiliriz..

hangi peynirmiş kutusu 20 tl:KK57:
hangi zeytinmiş yarım kilosu 20tl:KK57:
tek başına ayda 10 kilo patates yiyorsan diğer yiyeceklere yer kalıyor mu :KK53:

http://www.foodnfeast.com/?urun-453-Muratbey-Kasar-Peyniri-1000-gr.html

burgu peynir de güzel bi kilosu 29 tl ye geliyor.

zeytini açık alıyorum marmarabirlik markası.

patates kızartması yapıyorum, tavuk köfte yanına koyuyorum, patlıcan yemeğine, karnıyarığa,böreğe patates salatasına filan koyuyorum. Fırında elma dilimi de tavsiye ederim :KK25::p

olsa dükkan senin... 1000 lira maaşı olup kirada oturup çocuk okutan insan var ... hala et diyo bayıliciğiim :)) kilosu 60 lira ne eti o yaa bufalo falan mı... Bülent Ersoy muyuz ayol biz :)) sahi o nasıl o kadar zengin olmuş....
aynen,et yiyen falan yok doğru düzgün..11 ayda 100 de 26 zam ramazanda daha pahalı olacak..hükümet bu soruna bir el atsa..

Ay ne bileyim iste oduyoruz pasa pasa bazen birikim oluyor diye seviniyorum bazen nerden kissamla gecen gunlerime uzuluyorum Rabbim olmayaara da versin nankorluk etmek istemen ama pazara en son ne zaman ciktigimi unuttum resmen
doğrudur canım yazdım ya arabadan önce altın alıyordum ve kenara para koyuyordum aldığımızdan beri allah cümlemize sağlıkla kullanmayı nasib etsin birikim 0

çamaşır suyunu al bak ısrar ediyorum nasılsa yerler dökçen :)
yoğurdu evet dayanıklı tüketim malzemesi gibi :))

Çamaşır suyunu denedim ama pek dikkat etmedim. Temizliğe gelen abla almış ben yokken, tuvaleti temizledim ben de bitsin diye

ayyy öyle deme temizliğe gidiyor dediğim kız çok güzel bir kız karadenizden evlenip gelmiş,hanım bir kız ama ilk okul mezunu ne yapsın 2000 maaşla kirada oturmamak için..allah muhtac etmesin:KK43:
ben hamileyken erik yeni çıkmıştı 15 tl protesto etmek için almadım 15 tl vermekten aciz değiliz çok şükür..karpuza 30 tl vermem..hiç yemediğimiz bir şey değil..rahat davransak elimizdekide olmazdı

Ben o kıza birşey demiyorum zaten. Ama ülkemizde pek çok kişi var kirada otursam da elin pisliğini temizlemem diyecek olan.

kesinlikle çamaşır suyu süper ben de tavsiye ederim:)
sütü açık alıyorum ben, yoğurdu kendim yapıyorum. çok daha güzel ve uygun oluyor. çocuk için daha sağlıklı.

Sütü ben de açık alıp yoğurt mayalıyorum

damacana suyu 7 liraya alıyorum. güvendiğim bir marka.
etin kilosu 38 di en son aldığımda. pirzola antrikot vs.. tabii ki değişir fiyatlar.
bu arada yer İstanbul.

yanlış anlamayın lütfen. biz iki kişiyiz ve bir haftada bu saydığınız tüm meyvelerin hepsini alsam yarısı çöpe gider. hepsini birden tüketmemiz mümkün değil. :KK43:

Hangi marka su kullanıyorsunuz, biz erikli alıyorduk.

Eti de seçerek alıyoruz biraz. Ben yiyemiyorum başka türlü. Öyle çekilmiş kıyma alamıyoruz, etten çekiliyor. Eti de kuşbaşı yağlı oluyor diye biftek tarzı olandan doğruyor kasap.

Bebeğimiz için daha da iyisini alıyoruz. Pahalıya geliyoe yani kısaca

konu sahibi arkadaşım ben seni çok mağrur gördüm.
"mağrurlanma padişahım senden büyük Allah var" bu sana uygun..

evde oturup 1000 lira aylık mutfak parası çıkarıp yetmiyor diye sızlanmak temizliğe gitmekten daha gurur kırıcıdır.
aferim o kıza alnının teriyle helalinden kazanıyor parasını.. oturup yetmiyorda olmuyorda gururum kırılırda demiyor. Rabbim daha çok versin ona..

Öyle gördüğüne göre senin gözün bozuk galiba...

Nereden çıkardın mağrurlandığımı, ben genel olarak öyle düşünenler çıkar dedim. Kendim için söylememe gerek yok, çünkü avukatım, temizlikçilik yapabilir miyim acaba diye düşünmeme gerek olmadı yani hiç. Ama işte anlamayan anlamıyor, yapacak birşey yok.

Dediğin gibi sızlama gibi bi durumum da yok, evde oturduğum da yok. Nasıl bu kanıya vardın?

tabi canım bakma biz burda paşa gibiyiz orda almanlar türklerden bıkkınlar yani düşün almanya türk dolu yani burda paçayı kurtaramayan almanyada alıyor soluğu anca akraban vardır durumları iyidir şirket vardır ne biilim sağlam işyerleri vardır gider çalışırdır o zamn iyi yaşıyordur ama maalesef hepsi rezil yerlerde yaşayan insanlar birde anlatırlar da gülerim içimden çünkü çok var tanıdığım standlar kurarlar mesela çarşıalrı var bizim istanbuldaki pazarlarda da vardır ya hani 2.el kıyafet eşyaalr falan ya da sıkılıp giymediği kullanmadığı eşyalar vardır çevrede onlardan alırlarmış ya bu kötü bir şey değil tabi ki bizlerde yeri geldimi ya bu bana büyük işte küçük sana vereyim şeyleri vardır normaldir de bunlar ama bu tarz şeyleri farklı havadar sözlerle pekiştirilince insan da bi düşünüyor yani bu havanın sebebi nedir valla bayanlar iyiyiz ya çok şükür rabbim can sağlığı , ağız tadı, huzur versin herkescikleri gerisi boş.
NOT: Biliyorum berbat yazıyorum ama klavyem bir cins ve noktalamaları zor basıyor sefil bir işyerim var :KK70:
bir sorum olacakta kusura bakmayın alman hanımları temizlik vs gibi işlerde çalışıyorlarmı merak ettimde

Çamaşır suyunu denedim ama pek dikkat etmedim. Temizliğe gelen abla almış ben yokken, tuvaleti temizledim ben de bitsin diye

Ben o kıza birşey demiyorum zaten. Ama ülkemizde pek çok kişi var kirada otursam da elin pisliğini temizlemem diyecek olan.

Eti de seçerek alıyoruz biraz. Ben yiyemiyorum başka türlü. Öyle çekilmiş kıyma alamıyoruz, etten çekiliyor. Eti de kuşbaşı yağlı oluyor diye biftek tarzı olandan doğruyor kasap.

Nereden çıkardın mağrurlandığımı, ben genel olarak öyle düşünenler çıkar dedim. Kendim için söylememe gerek yok, çünkü avukatım, temizlikçilik yapabilir miyim acaba diye düşünmeme gerek olmadı yani hiç. Ama işte anlamayan anlamıyor, yapacak birşey yok.

Dediğin gibi sızlama gibi bi durumum da yok, evde oturduğum da yok. Nasıl bu kanıya vardın?
inşallah yapmak zorundada kalmaz hiç kimse

cnm ben de üniv mezunuyum ne dandik işlerde çalıştım. hergün ağlaya ağlaya geliyordum eve o zaman bekardım. evli olanlar bana sen bekarsın gene istersen çıkarsın bizim bakmakla yükümlü olduğumuz ailelerimiz var derlerdi.. hayat böyle işte.. neyse ki kurtuldum özel sektörden. gene olsa gene çalışırım ama. Allah yeter ki sağlık versin. b.k dök b.koğlu b.ka muhtaç olma demiş atalarımız.. doğrudur..
cnm ben de üniv mezunuyum ne dandik işlerde çalıştım. hergün ağlaya ağlaya geliyordum eve o zaman bekardım. evli olanlar bana sen bekarsın gene istersen çıkarsın bizim bakmakla yükümlü olduğumuz ailelerimiz var derlerdi.. hayat böyle işte.. neyse ki kurtuldum özel sektörden. gene olsa gene çalışırım ama. Allah yeter ki sağlık versin. b.k dök b.koğlu b.ka muhtaç olma demiş atalarımız.. doğrudur..

Bana mağrurlanma deyip, kendin ne dandik işlerde çalıştım diyorsun. Sen gerçekten çok mütevaziymişsin...

Bana göre de îşin iyisi kötüsü yok, paranın helali var.

avukatsın 2 kişi çalışıyorsunuz ve birikim yok!!
bunu yazınca bana saçma geldi şimdi.. sızlanmadığın için mi birikim yapamıyoruz 1000 lira mutfak parası gidiyor asgari ücreliler nasıl geçiniyor diye konu açtın.. ben de dahil eminim %99 umuz sızlandığınızı düşünüyoruz.. bu kadar kişi için yorum yaptım ama öyle düşündüklerini hissediyorum..

bir sorum olacakta kusura bakmayın alman hanımları temizlik vs gibi işlerde çalışıyorlarmı merak ettimde
o konuda hiç merak edip de sormadım yakınlarıma cidden ama şöyle ki genelinin işleri oturmuş oluyor ya iyim sektöründe ya kozmetik ya bilgisayar teknoloji işleriyle ilgilenen insanlar oluyor hı bak deri işleme falan da yaygın yani ilgi görüyor öyle süs püs falan çok var çalışan hanımlar mesela benm halam orada kendine oranın yerlisiyle ortak iş kurdu deri işlemeciliği yappıyor aynı zamnda stilist kursuna gıttı şu an kıyafet şu bu dikip satıyorlar o tutundu durumu da iyi mesela yollardı ben bekarken kıyafet falan kendi etiketi vardı akıllılık etti o tabi biraz akıl kullanmak gerekir ve çoğu almancı bayanlar da zaten işini bilen tipler çalışkanlar yani bir çoğu illa istisnalar vardır da bu yazdıklarım gözlemlerim ve duyduklarımdır .

ben 1,5 yıllık evliyim istanbulda yaşıyom .Ev almak herkesin olduğu gibi benimde hayalimdi heybeye her ay kira vermek zoruna gidiyor insanın sizin gibi bizde istanbulda alamadık ama İstanbul dışındakilerin fiyatlarınına bakabildinizmi hiç? biz edirne tarafında aldık ev .burayla fiyatları yarıdan daha az birde kiracı bulduk oralar ucuz bölge olduğu için 450 tl kira veriyorlar ,benim kendi evim 600 tl kira .kiramın çoğunu karşılamış oluyor.Aslında evin iyisi kötüsü olmaz belki ilerde satıp istanbuldan alırız allah buyuktur.
Edirne 'de eviniz nerde acaba 450 TL'ye kira şaka gibi :) Biz evlenirken 3 sene önce 650'ye ufacık evi zor bulmuştuk :) Evinizin olduğu yerde emsal kira bedeli araştırması yapın isterseniz.. Keza Edirne için çok düşük bir miktar

bunu yazınca bana saçma geldi şimdi.. sızlanmadığın için mi birikim yapamıyoruz 1000 lira mutfak parası gidiyor asgari ücreliler nasıl geçiniyor diye konu açtın.. ben de dahil eminim %99 umuz sızlandığınızı düşünüyoruz.. bu kadar kişi için yorum yaptım ama öyle düşündüklerini hissediyorum..
konuyu açmış fakat çok tepkili gördüm ben arkadaşı nedeninide anlayamadım açıkça:KK53::KK53:

1000 lira için çoğu kişi normal dedi farkındaysan.
Konuyu sızlamak için açmadım, fikir almak için açtım.

Ama sende fikirden eser olmadığı için alakasız şeyleretakılıyorsun işte

adam okumuş avukat olmuş ayrıca avukatların hepsi uçuk paralar kazanmıyor arkadaşım.. orta düzeyli büro bile en fazla 2000-4000 maaş veriyor.

oyle kaymağını yiyen avukat azınlıkta yani.

Ev ekonomisi zor
İki kişiyiz ortalama 500-550 civarı tutuyor
Öncelikle şunu belirteyim gıdayı abartmanın anlamı yok yani kilosu 60 lira olan etten her hafta 1,5 kilo tüketilirse insanın her şeyden önce sağlığı zarar görür. Et, kıyma,tavuk, balık dönüşümlü olarak pişiriyorum, beslenmede özellikle ete yüklenmekten kaçındığım için haftada bir çeşit yaparım ve de kıyma olarak bazı yemeklerde kullanırım. Sebze ve meyva çok tüketiliyor bizim evde bu yüzden Cumartesi günleri pazara çıkıyorum, hem hesaplı hem de taze oluyor, sebzeleri haftalık, et, bakliyat, kahvaltılık türünü aylık alış verişte alıyorum. Tereyağı ve kuymaklık peynirler eşimin memleketinden geliyor. İki çeşitten fazla peynir almam ama iyisini alırım, yağın, çayın iyisini alırım, yoğurdu evde yapıyorum. Ev yoğurdu sulu olduğundan kalanı ayran oluyor, meyvelerin kalanından komposto ya da soğuk içecek yapıyorum, içecekleri de hazır almıyorum katkı maddelerinden ötürü. Her hafta bir ya da iki çeşit atıştırmalık bir şey yaparım, bir sütlü tatlı ve kek gibi. Hafta sonları ilave hamur işi yaptığım olur, komşularla toplanırız. Derin dondurucuyu aktif olarak kullanıyorum bunun yanında kışlık kavanoz domates, biber, turşu, reçel vs... yapıyorum. Hiç bir yemeği atmam, tüketemediysek bozulmadan buzluğa atarım, sonradan bir çeşit olur. Abur cubur almam, kuru kayısı, incir,ceviz, fındık, çekirdekli siyah üzüm alıyorum pazardan, çayın yanında atıştırıyoruz. Temizlikte bin çeşit deterjan kullanmam, cif,pril ve çamaşır suyu. Banyoya onlarca çeşit şampuan, duş jeli vs.. almam, her birinden bir tane. Ben ekonomiyi böyle sağlıyorum, ekonomiden de çok ailemizde sağlam bir kanser geçmişi olduğundan olabildiğince hazır şeyleri tüketmemeye çalışıyorum, annemin hastalığından kalan perhizler devam ediyor yani. Eve ketçap, mayonez, hardal, hazır soslar, hazır çorbalar, hazır turşu, şarküteri vs... girmez, şarküteriyi aylık alış verişte iki çeşit alırım, 15 günde bir hafta sonları birer kaçamak yaparız ama sürekli sofraya koymam, biz de böyle, Rabbim herkese geçim kolaylığı versin. Birikime gelince eşimin de benimde bireysel emekliliğimiz var, altın hesaplarımız var, ne artarsa altın hesabına atıyoruz, çok büyük birikimler değil ama akmasa da damlıyor

X