Ev alma konusunda bilgi sahibi olan var mı

bilge1722

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
4 Aralık 2023
27
29
26
Herkese merhaba ilk defa konu açıyorum. Size ev alma konusunda danışmak istiyorum. İnternet üzerinden araştırma yapıyorum ama yakınlarda ev almış olan bu konuda deneyimli olan kişilerden bilgi almak isterim. İlk defa ev alacağız ve çok tedirginiz dolandırılmaktan vs korkuyoruz. Ne yapmam gerek nasıl bir yol izlememi tavsiye edersiniz? Ödeme nasıl yapılmalı? Evin hernagi bir sıkıntısı var mı yok mu nasıl öğrenebilirim e devlet üzerinden sorgulamayı denedim ama yapamadım.

Nakit mi kredi mi kullanacaksınız? Alacağınız ev belli mi? Kredi kullanacaksanız çekilcek miktarı exper belirliyor. Ödemeyide tapu günü aynı anda yapın alıcıyla. Biz ev aldık sattık hep böyle yaptık

Tapuda evin üzerinde tedbir vs varsa görünür. Kredi kullanacaksanız banka kılı kırk yarar zaten. Ev kiminse ona havale/eft yapın parayı. Açıklamaya xxx adresindeki dairenin satış bedelinin tamamı yazın. Tapuda değeri düşük göstermeyin harcı düşük ödemek için, satın aldığınız kişinin alacaklısı varsa benden mal kaçırdı diye bir davanın muhatabı olabilirsiniz.

Biz hem sattık hem aldık, iki işlemde de tapuya parayı götürdük ya da getirdiler eşim tapu memuru huzurunda parayı aldı imzayı attı. Alırken de aynı şekilde oldu. Önden para vermeyin. Diğer sorularınız hakkında maalesef bilgim yok

Evi gözüne kestirdikten sonra önce belediyeye sonra tapuya gidip ev üzerinde bir şerh var mı, bina inşa edilirken herhangi bir vakıf arazisine girilmiş mi vs bunları bir öğren.

Sonrasında satışı bölgene göre tapuda mı yoksa noterde mi tescil edeceğine karar ver. Eğer tapu ise imza atılırken parayı tapuda yazan kişiye gönderirsin. Eğer noter yolunu kullanacaksan o halde evraklar hazırlanırken parayı noterin havuzuna gönderme opsiyonun var. İmza atılıp tescil yapıldığı da noter bedeli kişinin hesabına gönderiyor.

Bunun dışında yine işi noter kanalı ile halledeceksen mesai başlangıç saatini seç. Eğer kişi işini gücünü bahane edip mesai saati bitimine yakın zamanda buluşmayı teklif ediyorsa bu sana uyarı olsun. Almaktan cayman hayrına olur.

Satış tapuda yapılacaksa zaten saati tapu müdürlüğü belirler.

Diğer detaylar zaten yazılmış.

Herkese merhaba ilk defa konu açıyorum. Size ev alma konusunda danışmak istiyorum. İnternet üzerinden araştırma yapıyorum ama yakınlarda ev almış olan bu konuda deneyimli olan kişilerden bilgi almak isterim. İlk defa ev alacağız ve çok tedirginiz dolandırılmaktan vs korkuyoruz. Ne yapmam gerek nasıl bir yol izlememi tavsiye edersiniz? Ödeme nasıl yapılmalı? Evin hernagi bir sıkıntısı var mı yok mu nasıl öğrenebilirim e devlet üzerinden sorgulamayı denedim ama yapamadım.
Belediyeye gidince anlaşılıyor zaten. İpotek, şerh vs. Arsa payının en az 50 metrekare olmasına dikkat edin. Kat mülkiyetli tapu olmasına dikkat edin eğer kat irtifaklıysa da iskanını mutlaka sorgulatın. Eğer evin kullanımı ile alakalı sorun varsa muhtemelen bilemeyeceksiniz yani demek istediğim mesela giderle alakalı. Bizim başımıza gelmişti. Ev sahibi hiçbir şey söylememişti. Tüm işlemler bittikten sonra son kalan eşyasını almaya geldiğin de böyle sorunu oluyor, çok zor da kalırsanız buradan müdahale edeceksiniz demişti.(giriş kattı bizim ki)ve o evden çıkana kadar da hep sorun yaşamıştık. İsterseniz açık açık sorun ya da komşu, market varsa yakından onlardan sordurun. İnşallah işiniz rast gider.

Arkadaşımdan biliyorum birebir yanındaydım.

evi beğendikten sonra önce tapuyu görmek isteyin kat mülkiyeti olup olmadığına bakın.

onlar biraz kredi kullandı önce eksper geldi eve olumlu yanıt verdi.

sonrasında para (kredi dahil ) sizin hesabınızda bulunuyor.

Ama lütfen değerini tam gösterin birde tapunun tek kişi üzerine olmasına dikkat edin.

Tapu memuru satıcıya parayı aldınız mı diye sorduğu anda internet üzerinden alıcının hesabına gönderdi son anda

alıcı aldım deyip imzalat atıldı.

arkadaşımda süreç böyle ilerlemişti.

Ancak olay 10 yıla yakın oldu.

öncesinde sanki bir vergi ödedi vakıf banktan

eğer sistem değişti ise arkadaşlar daha doğru bilgi verecektir.

Ozaman benim yazdıklarımın üzerini çizin

Evi gözüne kestirdikten sonra önce belediyeye sonra tapuya gidip ev üzerinde bir şerh var mı, bina inşa edilirken herhangi bir vakıf arazisine girilmiş mi vs bunları bir öğren.

Sonrasında satışı bölgene göre tapuda mı yoksa noterde mi tescil edeceğine karar ver. Eğer tapu ise imza atılırken parayı tapuda yazan kişiye gönderirsin. Eğer noter yolunu kullanacaksan o halde evraklar hazırlanırken parayı noterin havuzuna gönderme opsiyonun var. İmza atılıp tescil yapıldığı da noter bedeli kişinin hesabına gönderiyor.

Bunun dışında yine işi noter kanalı ile halledeceksen mesai başlangıç saatini seç. Eğer kişi işini gücünü bahane edip mesai saati bitimine yakın zamanda buluşmayı teklif ediyorsa bu sana uyarı olsun. Almaktan cayman hayrına olur.

Satış tapuda yapılacaksa zaten saati tapu müdürlüğü belirler.

Diğer detaylar zaten yazılmış.
Tapuda mı yapsak daha iyi olur noterde mi böyle iki seçenek olduğunu bilmiyordum teşekkür ederim.

Belediyeye gidince anlaşılıyor zaten. İpotek, şerh vs. Arsa payının en az 50 metrekare olmasına dikkat edin. Kat mülkiyetli tapu olmasına dikkat edin eğer kat irtifaklıysa da iskanını mutlaka sorgulatın. Eğer evin kullanımı ile alakalı sorun varsa muhtemelen bilemeyeceksiniz yani demek istediğim mesela giderle alakalı. Bizim başımıza gelmişti. Ev sahibi hiçbir şey söylememişti. Tüm işlemler bittikten sonra son kalan eşyasını almaya geldiğin de böyle sorunu oluyor, çok zor da kalırsanız buradan müdahale edeceksiniz demişti.(giriş kattı bizim ki)ve o evden çıkana kadar da hep sorun yaşamıştık. İsterseniz açık açık sorun ya da komşu, market varsa yakından onlardan sordurun. İnşallah işiniz rast gider.
Evin kullanımıyla alakalı sorun derken anlayamadım nasıl bir sorun yaşadınız

Nakit mi kredi mi kullanacaksınız? Alacağınız ev belli mi? Kredi kullanacaksanız çekilcek miktarı exper belirliyor. Ödemeyide tapu günü aynı anda yapın alıcıyla. Biz ev aldık sattık hep böyle yaptık
Alacağımız ev belli kredi kullanmak istiyoruz ama çok fazla değil 300 400 bin kadar. Evin kat mülkiyeti yokmuş irtifaklı imiş sorun yaşar mıyız bilgisi olan var mı acaba sonradan mülkiyet alabilir miyizz

Evin kullanımıyla alakalı sorun derken anlayamadım nasıl bir sorun yaşadınız
Sürekli gider tıkanıyordu🫣 tüm binanin haberi varmis ama biz bilmiyorduk. Acemiligimize denk gelmisti. Bu tarz seyleri kast ettim ve kimse ödemeye yanasmiyordu masraf cikinca. O katin gideri ayri diyorlardi ama nasil bir sistemle yapmislarsa sene de 2 defa yasiyorduk bu olayi.

Alacağımız ev belli kredi kullanmak istiyoruz ama çok fazla değil 300 400 bin kadar. Evin kat mülkiyeti yokmuş irtifaklı imiş sorun yaşar mıyız bilgisi olan var mı acaba sonradan mülkiyet alabilir miyizz
Genelde sorun cikmiyor daha masrafli oldugu icin muteahhit yapmiyor. Kat mülkiyetten çok kat irtifakli tapu var emin olabilrisn. Belediyeye gittigimiz de sorgulatmak icin adam öyle demisti. Sonra apartmanca gecebilrsiniz ama masrafi yüksek olacagi icin kimse yanasmayabilir.

Tapuda mı yapsak daha iyi olur noterde mi böyle iki seçenek olduğunu bilmiyordum teşekkür ederim.
Tüm Türkiye'de uygulama başladı mı bilmiyorum.Ben geçen ay Noter kanalıyla yazdığım şekilde aldım. Herhangi bir notere uğrayıp sorarsan daha kesin bilgi verir.

Sonradan alınabilir ama iskan alınmış mı bu önemli. Masraflı bir iş, her daire sahibi bu konuya sıcak bakmaz.

İskan durumuna baktınız dimi? Sonradan almak zor herkesle anlaşmanız lazım (binada oturanlar ile)

Almayı düşündüğümüz evin iskanı yokmuş vazgeçtik. Tapuda sorun var mı diye belediyeden sorgulattık iyi ki de öyle yapmışız ev sahibi bize kat mülkiyetli demişti iskanı yokmuş. Neyse sonra başka bir ev aldık tapu dairesinde hallettik çok kısa sürüyormuş gözümde büyüttüğüm kadar zor olmadı cevap veren herkese çok teşekkür ederim 🌻😊

X