Eurovision galibi Ukrayna: Rusya’yı ‘Tanrı olmakla suçlayan’ Jamala birinci oldu

shot

Hüseyin Şevki Topuz Fan Club
Kayıtlı Üye
6 Ocak 2014
10.690
26.447
Dün gece finali yapılan Eurovision şarkı yarışmasını ‘1944’ adlı politik göndermeler içeren şarkısıyla Ukrayna adına katılan Susana Jamaladinova (Jamala) kazandı.

eurovision.jpg

Fotoğraf: Reuters

Jüri oylamasında Avustralya’nın ardından ikinci sırada yer alan Ukrayna, izleyici oylarının eklenmesiyle Avustralya ve Rusya’yı geçerek yarışmayı birinci bitirdi. İngilizce olan şarkının bir bölümü de Türkçe.

Şarkı, 1944 yılında Stalin yönetimindeki Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) Kırım tatarlarını tecrite zorlamasından bahsediyor. Kendisi de Tatar olan 32 yaşındaki Jamala, şarkısında Rusya’yı “Kendini Tanrı sanmakla” suçladı.

Eurovision yarışmalarında hemen her ülkenin oylarında politik nedenlerin etkili olduğu bilinse de, yarışmada şarkıların siyasi mesajlar vermesine izin verilmiyor. Yarışmanın organizatörü Avrupa Yayın Sendikası da, Ukrayna’nın şarkısının politik içeriğinin olmaması sebebiyle herhangi bir kural ihlalinin söz konusu olmadığını belirtti. AYS direktörü Ingrid Deltenre, ‘şarkının tarihsel bir olayı anlattığını ve Jamala’nın kendi ailesine ait bir hikayeye referans verdiğini’ belirtti.

Rus rakibi ‘Politik değerlendirilmemeli’ dedi
Jamala basın toplantısında şarkının konusunun ailesine ait bir hikaye olduğundan bahsederken gözyaşlarını tutamadı.

Rusya adına yarışan Sergey Lazarev ise rakibinin zaferinin politik olarak değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi.

Financial Times’ın haberine göre Kırım’ın haklarını savunan grup CrimeaSos üyesi Alima Alieva da Jamala’nın şarkısının ülkelerinde baskı gören Kırım Tatarları tarafından dünyaya gönderilmiş yüksek sesli bir ‘SOS sinyali’ olduğunu söyledi.

Karadeniz bölgesinde yaşan Müslüman bir etnik grup olan Tatarlar, Ukrayna’ya bağlı özerk Kırım’ın Rusya’ya katılmasını desteklememişti. Rusya’nın Kırım’ı işgalini destekleyen çok az ülke bulunuyor. Ukrayna’nın en büyük destekçileri Avrupa Birliği (AB) ve ABD, Rusya’yı Kırım’ı işgal etmekle suçluyor ve Rusya’nın Kırım’dan bir an önce çekilmesini talep ediyor.

Jamala’nın 1944 isimli şarkısı şöyle:

Yabancılar geldiklerinde,

Evine gelirler,

Seni öldürürler

Ve suçlu değiliz derler.
İnsanlık haykırıyor:

Aklınızı mı yitirdiniz?

Kendinizi Tanrı sanıyorsunuz.

Ama herkes ölür.

Ruhumuzu sömürmeyin.

Ruhlarımızı.

Yaşlığıma toyalmadım

Men bu yerde yaşalmadım

Yaşlığıma toyalmadım

Men bu yerde yaşalmadım
Bir gelecek inşa edebilirdik;

İnsanların özgür olduğu

Sevdikleri ve yaşadıkları

En mutlu zamanlar.
İnsanlık direniyor:

Kalbiniz nerede?

Kendinizi Tanrı sanıyorsunuz.

Ama herkes ölür.

Ruhumuzu sömürmeyin.

Ruhlarımızı.

Yaşlığıma toyalmadım

Men bu yerde yaşalmadım

Yaşlığıma toyalmadım

Men bu yerde yaşalmadım

Şarkının orjinal sözlerine buradan ulaşılabilir.

http://www.diken.com.tr/eurovision-...i-tanri-olmakla-suclayan-jamala-birinci-oldu/

Chess Chess başlıkta Tanrı'nın "t"si küçük yazılmış orjinalinde, çok gözüm takıldı şimdi ama düzeltemedim. Düzeltmen mümkün mü?

Bu bölümler Türkçe söyleniyor şarkıda.

Şarkı kötü diyemem ama Örovizyon birincisi olacak kadar sevemedim ben. Kızın sesi güzel.
Ben tam tersine şarkıyı çok sevdim ya. Bence müziği falan çok güzel. Gerçi bence de politik bir sebeple kazandı. Malum işgal edilen Kırım, Kırımla ilgili şarkı söyleyen Ukraynalı Kırım Türkü bir şarkıcı.
1.cilikten aşağısı kurtarmazdı.
Kırım Türkü değil, Tatarmış, düzelteyim.

Son düzenleme:
iyi ki yokuz şu yarışmada hep politik sebepler ugruna şarkılar harcanıyo ha bana sorarlarsa rusyayı dibine kadar harcadılar.

Ben tam tersine şarkıyı çok sevdim ya. Bence müziği falan çok güzel. Gerçi bence de politik bir sebeple kazandı. Malum işgal edilen Kırım, Kırımla ilgili şarkı söyleyen Ukraynalı Kırım Türkü bir şarkıcı.
1.cilikten aşağısı kurtarmazdı.
Ya şarkı kötü değil, güzel bir şarkı. Ama Örovizyon birincisi olur mu, içeriği politik olmasa olmazdı. Balkanlar her sene buna benzer şarkılarla katılıyor.
Ayrıca Ukrayna'nın şarkıda Türkçe sözler olmasına izin vermesi de hoş olmuş.
jamala mı, cemile diyolardı atv de :KK53:
Jamala=Cemile herhalde :)

iyi ki yokuz şu yarışmada hep politik sebepler ugruna şarkılar harcanıyo ha bana sorarlarsa rusyayı dibine kadar harcadılar.
Ben seviyorum Eurovision'u. Yarışmanın sonucuna odaklanmaktansa şarkıları dinleyip yeni şarkılar keşfetmek güzel oluyor. 10 senedir Eurovision'a katılıp derece alamamış ama benim hala dinlediğim şarkılar var.

Ben seviyorum Eurovision'u. Yarışmanın sonucuna odaklanmaktansa şarkıları dinleyip yeni şarkılar keşfetmek güzel oluyor. 10 senedir Eurovision'a katılıp derece alamamış ama benim hala dinlediğim şarkılar var.

benim çocukluğumda kaldı bu yarışma, eskiden ailecek meyve-çerez eşliğinde ilgiyle takip eder sonuncu olurduk:KK53::KK53::KK53:

benim çocukluğumda kaldı bu yarışma, eskiden ailecek meyve-çerez eşliğinde ilgiyle takip eder sonuncu olurduk:KK53::KK53::KK53:
Ben hala izliyorum chess. Bir tek bu sene izleyemedim, onun dışında her sene izleyip beğendiğim şarkıları telefona atıp dinlemeye devam ediyorum :KK70:

Hiçbir sene kaçırmadan izlerim ama bu sene şarkılar yavandı. Kaldı ki Finlandiya, İrlanda, Norveç, Danimarka gibi ülkeler bile bu sene finale kalamadı. Bu şarkı fena değildi ama kesinlikle birinciliği de haketmiyordu. Benim gönlüm yine İsveç'ten yanaydı.

Şu Ukrayna'lılar da tarih boyunca hiç dik durmayı başaramadı.
Bir yaranma, yandaş olma çabası...
Azeriler, Türkmenler ve daha nicesi gerçeği görürken, ta SSCB'den bu yana hep bir batıya güzel görünme sevdasındalar.

Rusya 10 ülkeden 12 tam puan almış. Ve 361 puanla birinci sırada.
Devreye üstün jüri girdiğinde ise, 3'e geriliyor.

Hmmm, çok manidar.

AYS direktörü Ingrid Deltenre, ‘şarkının tarihsel bir olayı anlattığını ve Jamala’nın kendi ailesine ait bir hikayeye referans verdiğini’ belirtti.
Kendi hikayesi de şöyleymiş:
"Şarkıcı Jamala, "1944" isimli şarkısının büyükannesinin kucağında beş çocuğuyla 18 Mayıs 1944'te, Kırım'dan Orta Asya'ya sürgün edilişinin hikayesinden esinlenerek hazırladığını açıklamıştı."
(...)
"İkinci Dünya Savaşı sırasında, Josef Stalin'in emriyle Sovyet hükmeti, Almanlarla işbirliği yaptıkları suçlamasıyla Kırımlı Tatarlar hakkında sürgün kararı almıştı. 18 Mayıs 1944 yılında başlayan sürgünle yaklaşık 200 bin Kırımlı Tatar, Özbekistan, Kazakistan veSovyetler Birliği'nin diğer bölgelerine sürgün edilmişti."

http://www.haberler.com/ukrayna-yi-eurovision-da-kirimli-jamala-temsil-8181805-haberi/

Geçen sene de Ermenistan bize soykırım göndermeleri yapan bir şarkıyla katılmış ama havasını almıştı. :KK70:
Bu seneki Eurovision görsel şovlar açısından güzeldi fakat fazla özgün değildi. Geçen sene İsveç görselli hologramlı bir şov yaptığı için bu sene de yarışmacılar için benzer şovları kullanmışlardı. Hologram işi tuttu diye düşünüp biraz suyunu çıkarmışlar. Ayrıca İsveç'e Eurovision'u geçen sene getiren 2015 birincisi Mans Zelmerlow bu sene ev sahipliğinde sunucu olmuştu. Bu da bi nevi geçen sene Viyana'da yapılan Eurovision özentisi bir hareketti zira 2015'teki Eurovision sunucuları arasında 2014'ün birincisi Conchita Wurst de vardı. Yani onlar kazanan yarışmacılarını sunucu yapmışlar biz de kazanan yarışmacımızı sunucu yapalım kafası.

Geçen sene ilk defa katılan Avusturalya'nın bu sene 2. olması da manidar. :KK70:

Bu sene kazanan şarkıyı beğendim ama bana göre zaten düzgün de bi şarkı yoktu. Geçen sene kazanan şarkı da öyle aman aman bişey değildi. Ben 2014'ü çok beğenmiştim. Bir de 2003'ün galibini <3

Bu seneki şarkılar o kadar sönüktü ki eurovisionu izlemeyi bile unutmuşum. Politikanın karıştığı aşikar ama sırf politika yüzünden 1. olmuş olduğunada inanmıyorum. Öyle olsa geçen sene ermenistan kazanırdı. Gerçi politik nedenlerden geçen sene Rusyada 1. olamadı. Şarkı güzeldi ama Rusyanın politika arenasında verdiği mesajlarla çelişiyordu :işsiz:
İnsanlara inandırıcı gelmedi. :KK70:

Geçen sene de Ermenistan bize soykırım göndermeleri yapan bir şarkıyla katılmış ama havasını almıştı. :KK70:
Bu seneki Eurovision görsel şovlar açısından güzeldi fakat fazla özgün değildi. Geçen sene İsveç görselli hologramlı bir şov yaptığı için bu sene de yarışmacılar için benzer şovları kullanmışlardı. Hologram işi tuttu diye düşünüp biraz suyunu çıkarmışlar. Ayrıca İsveç'e Eurovision'u geçen sene getiren 2015 birincisi Mans Zelmerlow bu sene ev sahipliğinde sunucu olmuştu. Bu da bi nevi geçen sene Viyana'da yapılan Eurovision özentisi bir hareketti zira 2015'teki Eurovision sunucuları arasında 2014'ün birincisi Conchita Wurst de vardı. Yani onlar kazanan yarışmacılarını sunucu yapmışlar biz de kazanan yarışmacımızı sunucu yapalım kafası.

Geçen sene ilk defa katılan Avusturalya'nın bu sene 2. olması da manidar. :KK70:

Bu sene kazanan şarkıyı beğendim ama bana göre zaten düzgün de bi şarkı yoktu. Geçen sene kazanan şarkı da öyle aman aman bişey değildi. Ben 2014'ü çok beğenmiştim. Bir de 2003'ün galibini <3
Sana bir itirafta bulunacağım. Kullanıcı adının anlamını bilmiyorum ama karşılaştığım her yorumda aklıma Conchita Wurst geliyor.:KK48: Denk geldi bunuda söylemiş oldum içimde kalmadı. :KK70:

X