- 12 Temmuz 2006
- 55.811
- 214.355
- 52
-
- Konu Sahibi themis1990
Zaten bahsettiğim konu, yakınlarından ziyade çevrenin ve şehirlere genelleme yapanların alaycılıkları ve önyargıları.zeki müren insanların nasıl tepki vereceklerini bile şaşırdıkları bir isim. hem türkiyede alay konusu hem de eeennn begendikleri, saygı duydukları sanatçı olarak cogu evde yer bulmus birisi.
sonucta escinsel kimligini paylasabilmek ulkemizde cesaret istiyor ancak bunu yapabilmek de kisinin karakterinin yanı sıra cevresinde başına silah dayayacak yakınları olmadıgını bilmekten de geciyor,
evlatlıktan reddetmekle cocugunu öldürmeyi düşünmek bir degil yine de.
yoksa bursadaki her homoseksuel sorunsuz sekilde paylasabiliyor, cinsel kimliklerini acıklayabilme yasayabilme konusunda özgürler demiyorum.
Ya cidden sizin ne kadar ayrimci oldugunuzu kesinlikle gordum bu konuda .
Beni kimse alintilamasin.
Adana ile ilgili bir konudaema1 denen üye "cunku dogudan cok göç var oraya,o yuzden boyle seyler oluyor" deyip alenen hakaret ettiginde tek bir Allahin kulu kalkip bir sey demedi de simdi neden cikip burda irk ayrimi, renk ayrimi olmasin diyorsunuz ?
Nerdeydiniz pardon??
Bunu soyleyen ben oldugum icin mi bu kadar ilginizi cekti??
Yoksa Doğulu halkin pis olduguna inandiginiz icin veema1 dogruyu soyledigi icin mi goz yumdunuz?? (
Yapmayin ya cidden yapmayin samimiyetinize inanmiyorum çünkü. .
Asla da inanmayacagim........
konuda birden fazla yorumum oldugu icin şahsım adına açıklama yapayım,
bahsettiginiz mesajdan haberim yok, açıkladıgınız gibi yazıldıysa haklısınız gercekten cok cirkin bir icerige sahipmiş ve görseydim ona da benzer sekilde yaklasırdım.
insanlara ırk, renk vb seyler nedeniyle 2.sınıf vatandasmıs gibi sözedilmesi, ya da olumsuzluklara ilişkin genelleme yapılarak fiziki özellikleri ya da yaşadıgı cografya nedeniyle yargılanmasında kimin dediginden ziyade ne dedigi önemli, annem de söylese tavrım aynı olur.
ancak insanların düsüncelerinin degisebilecegine dair de inancım var,
yoksa bugun hala cocuk gelinler, okumayan kız cocukları, kan davaları vb seyler eskiye oranla aynı kalırdı... demek ki yerlesik kultur ve düsünceler degisebiliyor.
o yuzden buradaki yorumlarda özelestiriyi de esas olmaya calısıyorum.
yani bir baskasının yaptıgı yanlış başka bir üyenin yanlışını haklı cıkarmaz.
ikisine de tepki gösterilmesi gerektigini düsünüyorum.
hangisine denk geldiysek ben, siz ve başka bir üye hem kib butonunu kullanmalı hem de yanlış oldugunu düşündügümüz bir algı yaratılıyorsa buna dair düsüncelerimizi paylasmalıyız bence.
konuda birden fazla yorumum oldugu icin şahsım adına açıklama yapayım,
bahsettiginiz mesajdan haberim yok, açıkladıgınız gibi yazıldıysa haklısınız gercekten cok cirkin bir icerige sahipmiş ve görseydim ona da benzer sekilde yaklasırdım.
insanlara ırk, renk vb seyler nedeniyle 2.sınıf vatandasmıs gibi sözedilmesi, ya da olumsuzluklara ilişkin genelleme yapılarak fiziki özellikleri ya da yaşadıgı cografya nedeniyle yargılanmasında kimin dediginden ziyade ne dedigi önemli, annem de söylese tavrım aynı olur.
ancak insanların düsüncelerinin degisebilecegine dair de inancım var,
yoksa bugun hala cocuk gelinler, okumayan kız cocukları, kan davaları vb seyler eskiye oranla aynı kalırdı... demek ki yerlesik kultur ve düsünceler degisebiliyor.
o yuzden buradaki yorumlarda özelestiriyi de esas olmaya calısıyorum.
yani bir baskasının yaptıgı yanlış başka bir üyenin yanlışını haklı cıkarmaz.
ikisine de tepki gösterilmesi gerektigini düsünüyorum.
hangisine denk geldiysek ben, siz ve başka bir üye hem kib butonunu kullanmalı hem de yanlış oldugunu düşündügümüz bir algı yaratılıyorsa buna dair düsüncelerimizi paylasmalıyız bence.
yani saraylım çıktın şu son noktayı koydun yaa ..Ben hic kimsenin burada irk ayirimi yaptigini sanmiyorum.. Insan heryerde insan.. Insan gibi muamele gormeli.. Ama bu irklar arasindaki farkliliklara gozunu kapatarak ve onlari yok sayarak olmuyor maalesef. Cingenelerden laf acilmisken, bu irkin hakikatten de diger irklardan farkli ozelliklerini yok sayamazsiniz. Yasam kosullari, kulturleri, konusmalari, adetlerindeki farklilik bireysel ozelliklerine kadar nereye gitseler belli oluyor, zaten cogunlukla kendi mahallelerini kuruyorlar ve o mahallelerden gecmeyi kimse sevmiyor, basina birsey gelse hepsi birbirini tutuyor ve Niyazi olman isten bile degil. Bu mahalleler sadece Adanada degil diger bir cok ilde de var, o yuzden herkes de bilir. Ben Izmirde buyudum, toplu olarak yasadiklari yer belli idi, eskiden "tenekeli mahalle" derdik, hatta Osman Kibar, donemin belediye baskani onlara yeni binalar yaptirtmisti. Yillarca az ilerdeki mahallede yasadim, aramizda bir demiryolu vardi fakat o mahalleye girmek babayigit isiydi, gencligim boyunca hic gitmedim. Korkudan.. Simdilerde adi Ege Mahallesi olmus. Gidin de bir gorun mahallenin halini.. Kurtlerin de, Lazlarin da, Bosnaklarin da, Giritlilerin de adetleri kulturleri farkli, ama insanlari onlardan cekinik hale getirecek sekilde degil. Diger butun irklar birbirine rahatlikla karisabilirken Romanlar ile iliskilerde sorun olabiliyor. Atesli insanlar, dansa muzige yatkin olduklari gibi kavgaya da yatkinlar. O mahallelerden cikabilen romanlarin diger insanlarla iliskileri daha yumusak olabiliyor tabii. Ama istisnalar kaideleri bozmaz, genel durum bu. Bunu dile getirmek bu kadar da sorun edilmemeli, cunki bu herkesin bildigi bir gercek.
Fuhus ise ayri bir olay, o her irktan guruplarda olabilir, fuhusun irki dini olmaz. Kolay para kapisi olarak gorenler oldugu gibi ekonomik caresizlikten yapanlarin da sayisi azimsanmayacak kadar cok. Memlekette bu kadar cok issiz, aclikla imtihan olan, gecinemeyen, evladina bir kilo meyva alamayan insan varken hirsizlik yapip baskasinin canini yakan insanlardan cok daha namuslu gorunuyorlar gozume.
Ben hic kimsenin burada irk ayirimi yaptigini sanmiyorum.. Insan heryerde insan.. Insan gibi muamele gormeli.. Ama bu irklar arasindaki farkliliklara gozunu kapatarak ve onlari yok sayarak olmuyor maalesef. Cingenelerden laf acilmisken, bu irkin hakikatten de diger irklardan farkli ozelliklerini yok sayamazsiniz. Yasam kosullari, kulturleri, konusmalari, adetlerindeki farklilik bireysel ozelliklerine kadar nereye gitseler belli oluyor, zaten cogunlukla kendi mahallelerini kuruyorlar ve o mahallelerden gecmeyi kimse sevmiyor, basina birsey gelse hepsi birbirini tutuyor ve Niyazi olman isten bile degil. Bu mahalleler sadece Adanada degil diger bir cok ilde de var, o yuzden herkes de bilir. Ben Izmirde buyudum, toplu olarak yasadiklari yer belli idi, eskiden "tenekeli mahalle" derdik, hatta Osman Kibar, donemin belediye baskani onlara yeni binalar yaptirtmisti. Yillarca az ilerdeki mahallede yasadim, aramizda bir demiryolu vardi fakat o mahalleye girmek babayigit isiydi, gencligim boyunca hic gitmedim. Korkudan.. Simdilerde adi Ege Mahallesi olmus. Gidin de bir gorun mahallenin halini.. Kurtlerin de, Lazlarin da, Bosnaklarin da, Giritlilerin de adetleri kulturleri farkli, ama insanlari onlardan cekinik hale getirecek sekilde degil. Diger butun irklar birbirine rahatlikla karisabilirken Romanlar ile iliskilerde sorun olabiliyor. Atesli insanlar, dansa muzige yatkin olduklari gibi kavgaya da yatkinlar. O mahallelerden cikabilen romanlarin diger insanlarla iliskileri daha yumusak olabiliyor tabii. Ama istisnalar kaideleri bozmaz, genel durum bu. Bunu dile getirmek bu kadar da sorun edilmemeli, cunki bu herkesin bildigi bir gercek.
Fuhus ise ayri bir olay, o her irktan guruplarda olabilir, fuhusun irki dini olmaz. Kolay para kapisi olarak gorenler oldugu gibi ekonomik caresizlikten yapanlarin da sayisi azimsanmayacak kadar cok. Memlekette bu kadar cok issiz, aclikla imtihan olan, gecinemeyen, evladina bir kilo meyva alamayan insan varken hirsizlik yapip baskasinin canini yakan insanlardan cok daha namuslu gorunuyorlar gozume.
Cingene dediginizde jerkesin aklina ne geliyorsa benim de ayni sey geliyor diyeyim. Mahallelerine girene "hosgeldin" derler demek biraz hayalperestlik olmus. Tabii ki giren cikani durduran bekciler yok mahalle kapisinda, ama o kadar da degil. On kisiden dokuzu saglam gecebilir, ama bir tanesi dayak yiyorsa o mahalleden uzak durmak evladir. Ben toplu yasadiklari bir mahalleden ornek verdim, yoksa zaten Izmirde Kadifekalede de varlar, Tepecikte de, diger mahallelerde de Izmirli her kulturden insanlarla yasayip gidiyorlar, oralar daha duzgun nispeten.. Ama hayatlarina kalite getirmeye calisanlarin sayisi tume oranla az. Bir kabullenmislik var, yaptiklari is secimleri belli, sokaga ciktiginizda karsilastiginiz cicekci, falci kadinlarin, pecete satan cocuklarin yuzde doksani Roman. Bu onlarin secimi, benim degil. Onlarin kavgaciliklarini da bir tek ben dile getirmiyorum ki, filmlere bile yansimis.. Bunlardan en unlusu "cennet mahallesi" adli dizi, orada bile sevimli komiser Zeki Alasya (rahmetli) her bolumde rol almis karakolu ile birlikte.. Ben ise hayatimin ilk okkali kufrunu durup durduk yerde Istanbul'da bir cingene kizindan yemisim, booylekültürel farklılıklar zenginliktir.
ancak bir toplumda/grupta olumsuz bazı durumlar var diye bunu genele yaymak, o toplulugu kötü göstermek adına yapılan bir ayrımcılıktır.
konudaki mevcut durum da bu.
öyle ki ten rengine indirgenecek kadar çirkinleşen yorumlar var.
ülkemizde birseyi esmerlikle bagdastırarak anlatmak köken olarak beyaz türklerin çıkış noktasıyla bagdaşır ki o noktadan sonra ne kadar dogru söylemleri olsa dahi elitist yaklasımları halktan kopuk olmakla kalmaz, ötekilestiren ve hatta ırkçı söylemleri de icinde barındırır.
bu arada herkes bazı mahallelerden korktugunu söylemiş de... kendimizden örnek verince ikna edici oldugunu düşünülüyorsa cocuklugum görece egitimli insanlar arasında gecti, akademisyenler, fabrikatorler vs.
ancak hicbir yere girerken cekinmedim, bulundugum ortama hal ve hareketlerimle uyum saglamayı ve insanlara saygı duymayı eksik etmedikten sonra kim sizi yadırgasın? aksine "hosgeldiniz"den baska birsey demiyor insanlar.
bahsettiginiz mahalleleri de iyi biliyorum,
yine cocukluktan kalma muzikle ilgileniyorum, yerel sarkıları, aşık atışmasına benzer ürettikleri seyleri toplamaya calısmıslıgım da var, farklı toplumların fotograflarından tutun video kayıtlarına kadar...
mahalleye kimsenin giremeyecegine dair bahsettiginiz hicbir duruma da şahit olmadım.
katıldıgım tek nokta bold ile yazdıgınız cumle, cok haklısınız, fuhusun irki dini yoktur.
keza adam öldürmenin, tecavüzün, hırsızlıgın da olmadıgı gibi.
eger ki bir toplumda bunlar yaygın ise yine o toplumun gecmisten günümüze gelen koşullarının degismedigini, mevcut anlayışı yıkmak isteyenlerin ise bastırıldıgını veya korktuklarını gösterir.
x yerde/grupta olan bir olayı yadsımıyorum, o olumsuz durumdan herkes hosnutmus ve kabullenmişcesine genel manada x'lere atfedilerek yazılmasının yanlış oldugunu söylüyorum.
yoksa karadenizliler hamsi tavayı iyi yapar veya kültürlerinde horon vardır gibi bir cümleden bahsetmedigimizin siz de gayet farkındasınızdır.
Cingene dediginizde jerkesin aklina ne geliyorsa benim de ayni sey geliyor diyeyim. Mahallelerine girene "hosgeldin" derler demek biraz hayalperestlik olmus. Tabii ki giren cikani durduran bekciler yok mahalle kapisinda, ama o kadar da degil. On kisiden dokuzu saglam gecebilir, ama bir tanesi dayak yiyorsa o mahalleden uzak durmak evladir. Ben toplu yasadiklari bir mahalleden ornek verdim, yoksa zaten Izmirde Kadifekalede de varlar, Tepecikte de, diger mahallelerde de Izmirli her kulturden insanlarla yasayip gidiyorlar, oralar daha duzgun nispeten.. Ama hayatlarina kalite getirmeye calisanlarin sayisi tume oranla az. Bir kabullenmislik var, yaptiklari is secimleri belli, sokaga ciktiginizda karsilastiginiz cicekci, falci kadinlarin, pecete satan cocuklarin yuzde doksani Roman. Bu onlarin secimi, benim degil. Onlarin kavgaciliklarini da bir tek ben dile getirmiyorum ki, filmlere bile yansimis.. Bunlardan en unlusu "cennet mahallesi" adli dizi, orada bile sevimli komiser Zeki Alasya (rahmetli) her bolumde rol almis karakolu ile birlikte.. Ben ise hayatimin ilk okkali kufrunu durup durduk yerde Istanbul'da bir cingene kizindan yemisim, booyleolmustum. Dillerinin kemigi yok. Izmirde kactigim kavganin ortasina Istanbulda dustum 23 yasimda. Serde genclik var, laf soyletmicez ya kendimize aklimiz sira..
Ten konusuna neden bu kadar takildiniz? Alt tarafi benzetme yapmis arkadas, kara tenlilere hakaret etmek istese idi Afrikalilardan dem vururdu, daha etkili olurdu. (Bu arada Bilgece'yi savunmak durumunda kalacagimi da ruyamda gorsem inanmazdim) Melez oldugum icin benim tenim de Hindistanlilara benzer, ama huyum benzemedigi icin hic ustume alinmadim. Cunki vurgulanan huydu. Ayrica, madem ten rengine takildiniz; Biri beyazsa beyazdir, zenci ise zencidir, beyaza beyaz dendiginde nasil hakaret olarak kabul etmiyorsaniz zenciye zenci denildiginde de edemezsiniz. Ten renginden bahsetmek tabu mu?
Kisaca, bir irk diger irklardan matematiksel olarak zeki olabilir (Avrupali beyazlarda oldugu gibi), ya da vucut kullanmasi olarak zeki olabilir "bodykinetik" (zenciler gibi), ya da hem durust hem teknolojik zekasi yuksek olabilir (japonlar gibi), ya da tembel olabilir (Araplar gibi).. vesaire vesaire.. Diger topiklerde Cinlilerin yemek yeme zevkine de deginilmis, bunlari neden sorun etmediniz o zaman derim ben de.. Bunlari dile getirmek irkcilik degildir. Irkin genel ozellikleri bu ise nasil inkar edebilirsiniz? Irkcilik bir irki digerlerinden asagi gorup insani haklarini vermekten kacinmaktir, onlarin ozelliklerini dile getirmek degil.. Hitlerin yaptigi gibi, Amerikada Ku Klux Klanin zencileri oldurdugu gibi, islerinden attirdigi gibi ve onlari desteklemek gibi, Almanyada dazlaklarin Turk evlerini yaktiklari gibi ve bazi Almanlarin onlara destek vermesi gibi.. Irkcilik bir gurubun Irki sebebiyle insan gibi yasam hakkina sahip olmadiklarini dusunmektir, buna inanmaktir, gercekten aranizda boyle dusunen insanlar oldugunu mu iddia ediyorsunuz yoksa?
Gene yazayim, her toplumda irksal ozelliklerinin disina cikanlar olmustur, olacaktir, ama istisnalar kaideleri bozmaz. Cogunluk esastir.
Guzel ozet..Saraylim
Biri diyor ki ''Neden hep Adana''
A kişisi ''Çingeneler çok o yüzden'' .((ve bu yorumla iki kişi karsılıklı diyaloga baslıyor))
B kişisi''Hımm anladım aile yasantısı ve ahlak yok ''
A kişisi '' Evet, Dünya da hindistan, Türkiye de Adana'"
B kişisi ''aa evet bak sen diyince hatırladımm hem ikisinin ten renkleri de benziyor''
Eğer mesajlar doğru okunursa ne denilmek istendiği çok net ve açık.
Bu konuda belki ten renklerinden bir ayrım yapılmak istenmedi ama ahlak açısından bir ayrım yapıldıgı çok açık.
Insanlarin beynini okuyamazsin, biri yuzunu eksitir, digeri eksitmeden de nefret eder. Irkcilikla suclayabilmek icin daha somut belge gerekir. Kimse kimseyi sevmek zorunda degil. her ne kadar cogunluk lafi hosuna gitmese de gercek olan, aslolan budur. Bir Alman ulkesindeki Turku sevmiyorsa seni de sevmez zaten, ayirmaz. Insan dogasi hayallerimize ve isteklerimize gore islemez. Siz bile "neonazi"dediginiz o guruptaki insanlari genellerken aralarinda hic birinin Turk dostlari olmadigini iddia edebilir misiniz? Iste bahsettigim bu, siz bile "cogunluk ne ise herkes oyledir demek tehlikeli" derken orneklerinizde cogunluk uzerinden dem vuruyorsunuz. Cogulculugun zaten konumuzla ilgisi yok, cogulculuk cogunluga uymak demektir, herkes ucurumdan atliyorsa uyup kendini ucurumdan atmak demektir, ya da herkes bir olaya tuu kaka diyorsa kendi dusunceni bastirip "tuu kaka"diyenlere katilmak demektir, konuyla bu ne alaka?siz hayalperest dediniz diye gercekler degismiyor maalesef.
şahsınıza yönelik demiyorum ancak insanlara kücümseyerek bakar, sürekli diken üstünde gibi davranırlarsa misafir olunan yerde de hos karsılanmamaları gayet dogal bir durum olur.
siz bu sekilde yaklasmadıgınız halde hoş olmayan bir durumla karşılaşmışsanız sadece şanssızlık olarak degerlendiririm, yanlıs zamanda, yanlıs yerde ve yanlıs insan ile ilişki kurmak derim.
kişi ten rengini asagılama amaclı söylüyor ve ahlaksızlık ile bagdastırıyorlarsa elbette takılırım.
buna baglı olarak fiziki siddet gösterilmesi ya da özlük haklarında kısıtlamalar yapılıp yapılmamasına göre ayırmıyorum ırkçılıgı.
insanlar bulundukları toplumda ya da dunyanın baska bir ucunda yaşanan olayın zanlısını degil sırf benzer fiziki özelliklere sahip diye genelleme yaparak kınıyor, buna istinaden insanları ayrıstırarak konusuyorsa bu da siddetin bir parcasıdır.
nasıl ki ev yakmayan neonazi destekcileri tarafından türkler tehdit edilmeseler dahi igrenilerek, asagılanarak zikrediliyorsa bahsettiginiz durum da ancak bununla benzerlik olusturabilir, bu da nefret sucudur.
illa nefret ettiginiz kisinin yasamına son vermeniz gerekmiyor. yaptıgınız propoganda ile de suçu olmayan insanları da toplum tarafından dışlayabilirsiniz.
maalesef şu an ortak oldugunuz davranıs bicimi de bu oluyor.
bu ayrımcılık herhangi bir ırka mensup olanlarla da kalmıyor, inanclarına göre de benzer bir tavır icinde olabiliyorlar. ornegin islamiafobi forumda sıkça tartısılan ve tepki gosterilen konulardan biri.
cogunluk ve istisnalardan bahsetmissiniz ancak cogunluk ne ise herkes de öyledir demenin baska kavramlara da yansımasının nasıl bir tehlike olusturacagını da düsünmüyorsunuz.
çogunlukçu yaklasım da aynen yazdıklarınıza benzer bir bakıs açısı ile degerlendirme yapıyor. bunun yerine daha çogulcu yaklasımlarda bulunmanızı tavsiye ederim. sizin baska konularda yazdıgınız haklı istekleriniz de bu ulkenin cogunluguna göre istisna olarak kabul edilerek yok sayılabilir mesela...
"neden tepki gostermediniz?" diye sordugunuz konuyu bilmiyorum dolayısıyla tepkisizlik gibi bir durum da soz konusu degil. üstelik yazmama okumama hakkım da her daim var, forumda kim ayrımcı diye denetcilik yapmıyorum.
benzer bir yorumu bilgece de yapmıştı, yanıtım bir üst yorumda var. hatta bir dahakinde linki de yollarsanız belki ziyaret etme şansımız olur.
Boyle soylemlere alistik artik.. Ondandir.. Zaman onlarin zamani, destekleyen kadinlar oldugu surece ne desen bos..Kızkardeşler içinizden biri bu noktaya değindi mi bilmiyorum;
Haberin başlığından rahatsız olmadınız mı?
"Eşinden ayrılan genç kız.." Eşinden ayrılan tanımlamasını illa kullanmak zorunda mı haberi yapanlar?
Sonra toplumda , boşanmış kadın neden sorunlu görülür, neden kötü yola sapar tabii başında erkegggg kocaaa lazım algısı var...
Leş haberciliğinize lanet olsun!
Insanlarin beynini okuyamazsin, biri yuzunu eksitir, digeri eksitmeden de nefret eder. Irkcilikla suclayabilmek icin daha somut belge gerekir. Kimse kimseyi sevmek zorunda degil. her ne kadar cogunluk lafi hosuna gitmese de gercek olan, aslolan budur. Bir Alman ulkesindeki Turku sevmiyorsa seni de sevmez zaten, ayirmaz. Insan dogasi hayallerimize ve isteklerimize gore islemez. Siz bile "neonazi"dediginiz o guruptaki insanlari genellerken aralarinda hic birinin Turk dostlari olmadigini iddia edebilir misiniz? Iste bahsettigim bu, siz bile "cogunluk ne ise herkes oyledir demek tehlikeli" derken orneklerinizde cogunluk uzerinden dem vuruyorsunuz. Cogulculugun zaten konumuzla ilgisi yok, cogulculuk cogunluga uymak demektir, herkes ucurumdan atliyorsa uyup kendini ucurumdan atmak demektir, ya da herkes bir olaya tuu kaka diyorsa kendi dusunceni bastirip "tuu kaka"diyenlere katilmak demektir, konuyla bu ne alaka?
Ten rengi konusunda diyecegimi dedim, benzetmeleri asagilamak veya hakaret olarak kabul edebilmem icin kara bir tenin insani diger insanlardan asagi yaptigina inanmam gerekir once.