Esimin bekarlik zamaninda kv min istegiyle yapilan bi evi var. Apartman 3 katli. Ilk kat kiraci kaliyor. Ikinci katta dayilari ve ananesi oturuyor. Ucuncu kat esimin ama ordada bi akrabalari kiraci. Evin tapusu yoktu. İmar barışından faydalanalim dediler. 6000 civari para verdik. Başvuru yapildi. Benim sorum ortak tapu oluyomuş bu islem sonunda. Evi satmak istersek kat tapusu almamiz gerekiyomuş onun icin de ayri bir başvuru gerekiyomus. Bunun icin ayrica para odeniyomu ve uzun suruyomu bu islem?bilgisi olanlar paylasirsa cok sevinirim
Esimin bekarlik zamaninda kv min istegiyle yapilan bi evi var. Apartman 3 katli. Ilk kat kiraci kaliyor. Ikinci katta dayilari ve ananesi oturuyor. Ucuncu kat esimin ama ordada bi akrabalari kiraci. Evin tapusu yoktu. İmar barışından faydalanalim dediler. 6000 civari para verdik. Başvuru yapildi. Benim sorum ortak tapu oluyomuş bu islem sonunda. Evi satmak istersek kat tapusu almamiz gerekiyomuş onun icin de ayri bir başvuru gerekiyomus. Bunun icin ayrica para odeniyomu ve uzun suruyomu bu islem?bilgisi olanlar paylasirsa cok sevinirim
Mune
abla bir konuda yazmisti gelince kendiside aciklar sanirim ayri tapu istedigin de kisi basi para verilmesi gerek miktarda az degil galiba tabi sehir vs onemli.
Mune
abla bir konuda yazmisti gelince kendiside aciklar sanirim ayri tapu istedigin de kisi basi para verilmesi gerek miktarda az degil galiba tabi sehir vs onemli.
Dairelere ayrı ayrı tapu almak için para ödemek gerekiyor, net bir fiyat veremem ama imar barışından yararlanıp tapusuz apartmanlarına tapu almaya çalışan bir tanıdığım 4 kat 4 daireli apartmanı için daire başına 45 bin lira ödeyecekmiş, tabii çıkan bu bedel İstanbul'da yapılan bir apartman için, diğer şehirlerde masraf ne kadar olur bilemiyorum.
Apartman ortak mı? Dayı, anneanne de hissedar mı? Çıkacak tapu bir kişi üzerine mi çıkacak yoksa hisse tapu mu olacak?
Hisse tapu olacaksa veya tapu bir kişi üzerine çıkacak ama tapu sahibi dayı, anneanne, teyze vb üzerine olacaksa, ortak tapu çıkınca bütçenizde el veriyorsa tüm kat malikleriyle anlaşıp dairelerin kat mülkiyetini alın, sonrasında eşinize ait dediğiniz daire için noterden temsili bir bedel karşılığı eşinize satışını yapmalarını talep edin, zira ileri de kat maliklerinin birinin vefatı halinde tapu dayı veya anneanne üzerineyse veya onlarında ismi geçen hisse tapu olursa apartman miras malına döner ve mirasçılar yasal paylarını ister.
Çok teşekkürler Mune
. Şu an ev kv uzerine. Yani tapu yok ama onun uzerine yapmislar nasil oluyorsa. Ama ev oglumun diyor yani kagit ustunde onun ama eşime verecek. Bu durumda hisseli tapu olursa 3 kisinin hissesi olacak. Dayı, anane ve kv. Ornegin Allah gecinden versin anane vefat ederse 3 dairede 3 kişinin ve mirasçılarının da hakkı olur. Doğru anlamışımdır umarım.
Çok teşekkürler Mune
. Şu an ev kv uzerine. Yani tapu yok ama onun uzerine yapmislar nasil oluyorsa. Ama ev oglumun diyor yani kagit ustunde onun ama eşime verecek. Bu durumda hisseli tapu olursa 3 kisinin hissesi olacak. Dayı, anane ve kv. Ornegin Allah gecinden versin anane vefat ederse 3 dairede 3 kişinin ve mirasçılarının da hakkı olur. Doğru anlamışımdır umarım.
Rica ederim, tapu yoksa aslında sözle şifahen kendi aralarında anlaşmışlar olarak algıladım doğru mu?
Eğer binaya tek bir tapu çıkartılırsa yani kat irtifak, kat mülkiyet alınmazsa ve dayı, anneanne ve kayınvalideniz tek tapu üstünde hissedar olarak görünürse, o zaman bir tanesinin vefatı halinde vefat edenin hissesi oranında onun mirasçıları binadan miras hakkını alır, miras hukukunda üst kat falancanın olsun, alt kat fişmancanın olsun diye bir belirleme yapılmaz, hisse oranına bakılır, mirasçılar tüm binada miras hakkına sahip olur.
Ama her daire için ayrı tapu çıkarırsanız, her tapuda daire sahibinin adı yazarsa kat irtifak ve mülkiyeti alınırsa o zaman o daire kiminse yalnızca onun mirasçıları hak sahibi olur.
Benim bildiğim bu kadar, hukukçu değilim ama miras meseleleriyle uğraşmak zorunda kaldığımdan az çok bilgi sahibi oldum, siz yine de ileri de bu tip bir sorun yaşamamak için miras hukuku üzerine danışmanlık veren bir avukatla konuşursanız iyi olur.