Eş-dost tavsiyesi ile antidepresan kullanmayın!

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.028
602.893
43
Özellikle büyük şehirlerde yaşayanları kolayca etkileyebilen depresyon son yıllarda giderek yaygınlaşıyor.

ne-zaman-antidepresan-2.jpg

İş stresi ve maddi sıkıntılara gelecek kaygısı, büyük şehir karmaşası, ilişki problemleri, kendini değersiz hissetme gibi birçok neden de eklenince antidepresan kullanımında da artış gözleniyor. Her üzüntü ve sıkıntının depresyon anlamına gelmediği gibi, antidepresanın mutlaka hekim tavsiyesiyle kullanılması gerektiğini vurgulayan Psikiyatri Uzmanı Dr. Ömer Oluk, “Depresyon tedavisi ve ilaç kişiye özel olmalıdır. Aksi halde eş-dost tavsiyesi ile antidepresan
grey.gif

kullanımı fayda yerine ciddi zararlara neden olur” diyor. Dr. Ömer Oluk’dan önemli uyarılar, öneriler…


Kimi tedavi sürecinde şart olduğu halde antidepresan kullanmaktan kaçınırken, kimi ise değil hekim eş-dost tavsiyesinden bile medet umuyor. Oysa her iki davranış da tehlikelere davetiye çıkarıyor.

Modern çağın hastalığı depresyon özellikle büyükşehirlerde yaşayanları kolayca etkisine alabilirken, bunda büyük şehir karmaşasından iş stresine, maddi sıkıntılardan gelecek kaygısına, ilişki problemlerinden kendini değersiz hissetmeye dek birçok faktör etkili oluyor.


Antidepresan kullanımında son yıllarda artış yaşanırken, Psikiyatri Uzmanı Dr. Ömer Oluk hekime danışılmadan eş-dost tavsiyesi ile antidepresan kullanımının fayda değil zarar verdiğini vurguluyor.

Antidepresanların yanlış kullanılmasının bazı ruhsal hastalıkları tetikleyerek ciddi tehlikelere neden olabildiğini belirten Dr. Ömer Oluk “Antidepresan kullanımı için mutlaka önce hekime gidilmesi ve hekimin tavsiyesi gereklidir. Tedavi ve ilaç kişiye özel olmalıdır. Bir kişinin fayda gördüğü bir antidepresan başka bir kişide çok farklı etkilere yol açabilir” uyarısında bulunuyor.

ne-zaman-antidepresan-1.jpg


Her üzüntü depresyon değil! Ne zaman antidepresan?

Her üzüntünün depresyon olmadığının bilinmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Ömer Oluk, hangi durumlarda antidepresan tedavisi uyguladıklarını iseşöyle sıralıyor;

-Depresyonda

-Kaygı bozukluğunda,

-Dürtü kontrol bozukluğunda,

-Çeşitli yeme bozukluklarında,

-Kişilik bozukluklarında (bazı özel durumlarda)

-Obsesif Kompulsif bozuklukta

-Uyku bozukluklarında,

-Dikkat dağınıklığında,

-Migren tipi baş ağırısında, özellikle de kronikleşmiş migren ağrısında

SİNSİCE İLERLİYOR!

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, 2013 yılı itibariyle dünyadaki yeti yitiminin en sık görüldüğü ikinci hastalık olan depresyonun gelecek beş yıl içinde birinci sıraya yerleşeceği tahmin ediliyor. Dr. Ömer Oluk “Depresyon sinsice ilerleyip insanın
grey.gif


hayatına mal olan, intiharların altında yatan en önemli sebep olarak karşımıza çıkıyor. İntiharların yüzde 70’ten fazlası depresyona bağlı” derken, antidepresan ilaçların depresyonda beyinde azalmakta olan bazı maddelerin uygun seviyelerde kalmasına yardımcı olduğunu ve intihar girişimlerini azaltmadaki etkisinin net bir şekilde ortaya konulduğunu söylüyor. Antidepresan ilaçların bağımlılık yapmadığını belirten Dr. Ömer Oluk, ilacın aniden kesilmesi durumunda kişide bulantı, baş dönmesi,elektrik çarpmış hissi, gerginlik ve kusma gibi etkilere neden olabildiğine dikkat çekerek “Kişi tekrar antidepresan aldıktan iki saat sonra belirtiler ortadan kalkıyor. O nedenle ilacın dozunun düşürülerek kesilmesi gerekiyor” diyor.

Kaynak: Mynet
white.gif
 
X