Erken (prematüre) doğum hamileliğin 37. haftasından önce gerçekleşen doğumdur. Hamileliklerin çoğu 38-42 hafta sürer. Eşinizin olası doğum tarihi son adetinin ilk gününden itibaren 40. haftanın sonudur.
Erken doğum her kadının başına gelebilir. Erken doğum vakalarının yaklaşık olarak yarısının nedeni tespit edilememektedir.
Erken doğan bebeklerin hastanede tedavi görme, hayatını kaybetme ve uzun vadeli sağlık sorunları ile karşılaşma riski, zamanında doğan bebeklere nazaran daha yüksektir.
Sağlık sorunları erken doğumun zamanı ve çeşitli risk durumlarına bağlı olarak serebral palsi, mental retardasyon, körlük ve kronik akciğer sorunlarını da içerebilmektedir.
Bazı hallerde ilaç ve dinlenme yoluyla erken doğumlar yavaşlatılabilmekte veya önlenebilmektedir. Çoğunlukla doğum anne adayı Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi olan bir hastaneye nakledilene kadar geciktirilebilmektedir.
Doğum geciktirilirken anne adayında da enfeksiyonu önlemek için antibiyotik ve bebeğin akciğer gelişimine yardımcı olmak için özel bir ilaç verilir.
Baba neler yapabilir?
Aşağıda belirtilen erken doğum belirtilerini öğrenin ve eşinizi de bunları öğrenmeye teşvik edin.
Eşiniz erken doğum yapmakta olduğunu düşünmesi halinde mutlaka hemen doktorunu aramalıdır.
Erken doğum belirtileri şunlardır:
Her 10 dakikada bir (veya daha sık) gelen kasılmalar
Vajinal akıntılarda değişiklikler (sıvı gelmesi veya kanama)
Pelvis bölgesinde baskı (bebek aşağı doğru bastırıyor gibi hissetmek)
Belde küt bir ağrı hissi
Adet dönemindekine benzer kramplar
Karında kusmanın da eşlik edebildiği kramplar
Doktor eşinizden şunları yapmasını isteyebilir:
Muayenehanesine veya hastaneye gelmesi
Hemen sol yanına uzanarak bir saat dinlenmesi
2-3 bardak su veya meyve suyu içmesi (kahve ya da soda değil)
Bir saat sonra belirtiler daha da kötüleşir veya kaybolmazsa eşiniz tekrar doktorunu aramalı ya da hastaneye gitmelidir. Bir saatlik dinlenmenin ardından belirtilerin kaybolması halinde günün geri kalan kısmını yatak istirahatı ile geçirmelidir. Belirtiler yeniden ortaya çıkarsa yine doktorunu aramalı ya da hastaneye gitmelidir.
Erken doğum olması için bu belirtilerin hepsinin bir arada olması gerekmez. Bunlardan yalnızca birisinin olması durumunda da eşiniz doktorunu aramalıdır.
Kendisine ve bebeğinize bakabilmesi için eşinize yardımcı olun:
Prenatal kontrollerini düzenli olarak yaptırmaya teşvik edin. Eğer o da istiyorsa, bu kontroller için doktora giderken ona eşlik edin.
Alkol ve sigaradan uzak durması gerektiğini hatırlatın.
Stresten uzak kalması için eşinize yardımcı olun (örneğin diğer çocukların bakımını ya da ev işlerini siz üstlenin).
Acil bir durumda başvurmak üzere doktorunuzun ve hastanenin telefon numarasını kolayca erişilebilir bir yerde bulundurun.