erkek çalışanın tavrı

Wurstria

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
3 Ocak 2015
14.178
25.548
598
merhaba hanımlar,

11 aydır bir reklam ajansında çalışıyorum. işimiz kolektif ve yaratıcılık gerektiren bir iş. dolayısı ile ekip olmak, takım olmak, bütün halinde hareket edebilmek çok önemli. ekip büyüdükçe şirkette dönen entrikalar ve dedikodular, arkasından konuşup yüze gülmeler tavan yapmış durumda. nerede çokluk orada b.kluk lafı tam da bizim için geçerli olmaya başladı. kadın sayısı fazla bir ajansız, 4 tane erkek var içimizde sadece. olayı baştan anlatayım.

öncelikle şu an bu ajanstaki en eski ikinci personelim. bu bahsedeceğim insanlar ekibe yaklaşık 6 ay önce falan dahil oldu. ekipteki erkek arkadaşlardan biri, adı ali olsun, bizim kızlardan banu'ya ilk gördüğünden beri platonik aşık. banu da cana yakın ve biraz rahat tavırları olan, insanlara güleryüzlü ve sempatik yaklaşırken zaman zaman yanlış anlaşılan bir arkadaş. banu'nun insanlarla kolay kaynaşması genelde erkekler tarafından yanlış anlaşılıyor. banu insancıl, insanlarla yakından ilgilenen, yardımsever bir kadın ve ben de kendisini çok seviyorum bir arkadaş olarak.

ali, banu'ya aşık olunca bu durumu benimle paylaştı. ama zaman içerisinde banu'yu takıntı haline getirdi. banu'nun arkadaşça olan tüm hareketlerini kendine göre yorumladı ve bunu yavaş yavaş ajanstaki erkeklerle paylaşmaya başladı. dedikodular banu'nun işini etkileyebilecek boyuta gelince banu'yu aldım karşıma, konuşmak istedim. kibarca uyardım, dedim ki bak ali seni yanlış anlıyor, seninle alakalı millete konuşuyor, sanki aranızda bişeyler varmış gibi anlatıyor dedim. bu durum ileride işini etkileyebilir, ben bilmen gerektiğini düşündüğüm için söylüyorum dedim banu da bunu düzgün bir şekilde karşıladı, uyardığım için teşekkür etti. tabii aynı akşam ali'ye açtı ağzını yumdu gözünü çünkü hakkında bir sürü dedikoduyu çeviren kişiden hesap sormak istedi. bu olay öncesinde bizim ali'ye aramız gayet iyiyken, beraber çok güzel işler yapıyorken artık yapamaz olduk. her ne kadar sebebi iş dese de (yani ali benimle çalışmak istemiyor) altında bu kişisel konunun olduğunu biliyorum.

ali beni defalarca patronuma şikayet etmiş, hakkımda bir sürü yalanlar uydurmuş, çeşitli suçlamalar ve yalanların havada uçuşması gibi bir durum var yani şu an ortada. dün tartıştık, patron bizi yüzleştirdi ve tüm bu yalanları da yüzüme söyledi zaten ali. işle ilgili eleştiriler olabilir eyvallah ama şu an tamamen suçlama ve yalanları ortaya atıp bana zarar vermek istiyor. kişisel meselesinin bu konuda etkili olduğunu kendisi de kabul ediyor.

özetle, bir kadın olarak başka bir kadın arkadaşımı koruduğum, savunduğum ve desteklediğim için şu an bir erkek tarafından bu tavrı görüyorum. çünkü bu adam yaşadığı platonik duyguları takıntıya çevirmiş durumda. banu kendisini defalarca reddetti, zaten kızın şu an bir sevgilisi var. ali'nin patronun yanında kendi duyguları yüzünden içip içip banu'nun üzerine gelmişliği, banu'yu rahatsız etmişliği var. yani patronum bu kişisel meselenin boyutuna da şahit.

yani şu anda bana düşmanca yaklaşıyor, işin yürümesine engel oluyor ve benim motivasyonumu etkileyecek hareketlerde bulunuyor. ben bunları patronuma söyledim, patronum da kişisel meseleleri karıştırmayın, beraber iş yapın, böyle davranmayın dedi. iş hayatında deneyimli hatunlar bana bir akıl verin, bundan sonrası için ben ne yapmalıyım?

Ben de kreatif bir işte çalışıyorum. Ekipte takıştığım ve beni ısırmak icin hiçbir fırsatı kaçırmayan insanlar oldu. Bence kreatif işlerde sağa sola aldırmadan motivasyonu düşürmeden soğukkanlı bir şekilde işini yapmaya devam etmek mutlaka sonuç veriyor. Sonuçta kişisel yetenek gösteriyorsunuz ve ısrarla sistemli bir şekilde bu tavrı koruyunca karşı taraf boşa düşüyor. Ben hep böyle korudum kendimi kişisel sürtüşmelerde ve hep iyi sonuç aldım.

Ne enteresan patronunuz varmış ya. İş yapmayı engelleyen Ali, ama işe devam etmesi gereken sizsiniz.
aslında onlar daha farklı bir çözüm sundular ama ben kabul etmedim. çözüm de şuydu:

ali, bu işi benimle aynı görevi yapan diğer arkadaşla yapmak istemiş. fakat o arkadaşla aramızdaki iş bölümüne uygun bir durum olmayacaktı bu. düşünün ben oturup içerik yazan bir insanım ve içeriklerim planlı gitmek zorunda. planım bozulacak, yarım kalacak, kafam karışacaktı. e neden bir insanın kişisel sorunları ya da öne süremediği somut şeyler nedeniyle benim işim aksasın? neden onun keyfine göre iş yapayım ki ben? ben bunu açık açık söyledim patrona. neymiş efendim sebebi aslında işmiş, benimle iş yapmak istemiyormuş, bin tane bahane sundu o bahanelerin onda sekizi zaten yalan. ve düzelmeyecek şeyler değil. neymiş, ben brieflerde açıklama yapmıyormuşum. daha fazla açıklama yazar çözeriz bunu ne var yani? daha bir sürü gereksiz şey.

diyorum ki madem böyle bir sorun var, neden çözebilmek için benimle konuşmadın? "takatim kalmadı" dedi. bir kere bile konuşmadı ki takati kalmasın :) basbayağı benim banu ile arasına girdiğimi düşündü ki banu ile arasında bişey yoktu. banu hiç karşılık vermedi ona, kendini geri çekti.

patron ali'ye zamanında gereken ayarı vermiş. dün de ısrarla kişisel konuları karıştırmayın dedi. ben patrona daha sonrasında "lütfen konuşun, bu şekilde olmaz" dedim. gereken konuşmayı yapmıştır diye düşünüyorum. işle ilgili sıkıntılar olabilir, herkeste ve her iş yerinde var olan şeyler. eksikler söylenir, çözmeye gönüllü olan varsa çözer zaten.

konuşmanın sonunda söylediği şey zaten her şeyi anlatıyordu: ben akrep burcuyum, kin duyarım. dedi. sizce kin duymanın, benim iş yapışımla ne alakası var?

W Wurstria iş dünyasına pek hakim olmasam da çalışan yakınlarımdan işyeri huzursuzluğu nedir biliyorum, durumunuz gerçekten zor ama diğer arkadaşlar gibi ben de patronunuzun tavrına takıldım, sonuçta ortada bir kadına alenen yapılan taciz söz konusu, aynı zamanda siz de o iş arkadaşınız tarafından tacize uğruyorsunuz ve patron bundan haberdar olduğu halde iş kanunun ilgili maddelerini devreye sokup sizi rahatsız eden kişiyi işten çıkarmıyor, hayret verici bir durum.

işimi seviyorum, işim başkaları tarafından beğeniliyor. ben her zaman eleştirileri dikkate alan birisi oldum, olmaya da devam edeceğim. benim yaptığım işi müşterilerimiz de beğeniyor. işim beğenilmese sokakta yüzlerce işsiz genç varken ben 11 aydır burada çalışıyor olmazdım.

Tamam işte ben de onu diyorum siz moralinizi motivasyonunuzu bozmadan sorun sahibini görmezden gelmeye çalışarak böyle devam etmeye çalışın. Yanlış mı anlaşıldım bilemedim

eğer benzer durum yeniden yapılırsa çok daha ciddi şikayetlerle gidicem patrona zaten. dünkü olaydan banu'ya bahsetmedim çünkü kızın üzülmesini de istemiyorum, üzüldüğü zaman kendisi yüzünden bu tarz durumlar yaşanıyor diye düşünüyor. bir yandan diğer insanlara da zarar gelmesin diye uğraşıyorum zira banu böyle olaylar karşısında istifayı verebilecek bir insan. onun bir suçu yok.

11 aydır çalıştığınız iş yerinde en eski 2 .eleman siz iseniz ya o şirket yeni kurulmuş bir şirket olmalı ya da şirketde sirkülasyon çok fazla oluyor. Her iki durumda da işin işleyişiyle ilgili bir sistemin henüz oturmadığı aşikar. Tavrınız patronunuza karşi net olmali. Yani kendinizi duzgunce ifade edebilmeniz çok onemli. Ali ile beraber çalışamamanizin sebebinin Ali'nin direk kendisi olduğunu ve onunla konuşulması gerektiğini patronunuza belirtin . Ali işini yapmadığinda Ali bu işi yapmiyor diye patronunuza yine bildirin. Baktiniz patronunuz sizi strese sokmaya konuyu onemsememeye devam ediyor, en iyisi mi o işten ayrılın. Çünkü sonu hâyır değil..

Umarım durum tekrarlanmaz çünkü bence o beyefendi iş ahlakı, iş etiği nedir bilmediği gibi profesyonel de değil, karakteri de iyi değil, işyerindeki bir arkadaşınıza platonik duygularınız olabilir ama karşı taraf hayır demişse artık bu konuda ne üstüne gidilir, ne iş ahlakına, insan ahlakına sığmayacak şekilde dedikodusu yapılır ne de zorlayıcı tavırlara girilir, ben işveren olsam çalışanımın işe hakimiyeti kadar karakterine de bakarım, karakteri iyi değilse benle çalışamaz, patronunuz eğer iyi bir patronsa Banu arkadaşınız istifa etse dahi kabul etmeyip diğer çalışanına istifa et demelidir, zira yaşadıklarınız iş çerçevesinde oluşan rekabet sonucu gelişen olaylar ya da iş sebebiyle yaşanan bir sürtüşme değil, adam bildiğimiz taciz eden, iftira atan, ahlakı sorgulanması gereken bir çalışan, böylesi birinden her türlü tehlike gelir.

Ben olsam patronla konuşup derdim ki, "Benim bir sıkıntım yok. İşimi elimden gelenin en iyisini yaparak yürütmeye çalışıyorum ancak takdir edersiniz ki işimiz bir ekip işi. Ali bey de kendi kişisel meselelerini işine yansıtarak benim de işimi yapmama engel oluyor. Ya kendisiyle konuşun bu işe bir son versin ya da ben kendisiyle çalışmak istemiyorum; çünkü benim uyarılarımı dikkate almıyor." gibi bir konuşma yapıp kendi üzerimden atardım işi. Burada konuşulması gereken siz olmuyorsunuz çünkü Ali oluyor. Banu da koca kadın yani zaten uyarınızı yapmışsınız gerisi ona kalmış. Bu saatten sonra ne Banu'ya karışırdım ne Ali'ye.

Yani ben genel olarak işyerinde zaten kimseyle böyle özel meselelere girme taraftarı değilimdir; dedikodusunu duysam dahi karışmazdım. Koca koca insanlar yani; bir mevzu oluyorsa bunu Banu ve Ali kendi aralarında çözmelilerdi ne olursa olsun. Banu'nun da karşı tarafı anlamadığını ya da davranışlarını fark etmediğini zannetmiyorum. Bu benim kendi fikrim tabi ki; ama madem böyle bir şey oldu bundan sonrasını işverenimle çözmeye çalışarak sorumluluğu kendi üzerimden atmaya çalışırdım ben olsaydım.

banu'nun ben de ali'nin ilgisini anlamadığını ya da fark etmediğini sanmıyorum. erkekler konusunda deneyimli bir kadın. bir dönem kendi egosunu belki de ali ile tatmin etmek istemiş olabilir ama ne olursa olsun böyle şeyler işe yansımamalı.

Tabii ki. O yüzden sizi bu işe karıştırmamaları lazım, patronunuzun da öyle. İlkokul çocuğu değilsiniz "Hadi öpüşün barışın bakiim işinizi yapın" diyebileceği bir durum değil. Kim işin yapılmasını engelliyorsa ona yaptırım uygulanır; kimse kimsenin tribini çekmek zorunda değil. Özel hayatında konuşmak zorunda değil, siz de bayılmıyorsunuzdur ona muhakkak. İşini yapsın, gerisinde nasıl davranıyorsa davransın yani.

ben işle ilgili eleştirileri, şikayetleri dikkate alarak işimi yapmaya devam edeceğim bakalım bu defa nasıl davranacak. hala daha bahaneler üretirse, saçmalarsa yani kendisinden ciddi anlamda şikayetçi olmayı düşünüyorum.

Bence müdürünüz bir durumu bekliyor bu ister bi fuar olsun ister bi dönem sonu olsun onu bekliyor.. Alinin işleri bozmaması için de alttan alıyor... Ali yetenekliyse büyük ihtimalle ikinizden en yeteneksizini çıkaracak... O banuya da bu ders olmuştur herkese bir daha erkek kardeşi gibi davranmaz inşaallah... Bence sizde yukardaki arkadaşın dediğini yapın soğuk kanlılığınızı koruyun inşaallah iyi sonuçlar alacaksınız

Ya çok pardon ama Banu’dan size ne! Yani yanlış anlamayın iyi niyetlisiniz, doğru sözlüsün, korumacısınız falan ama madem böylesiniz önce bi Ali ye gidip bak sözlerinden iğreti oldum. Kızı yanlış anlıyorsun sağda solda konuşuyorsun böyle devam edersen kıza söyleyeceğim deseydiniz. Banu Ali ye nasıl yalnızken bilmiyorsunuz. Belki yanaşıyor, mesaj veriyor ne malum. Ama sizin gelişinizle adı çıkacak diye korktu Banu ve kendini geri çekti. Yani insan ilişkileri her zaman sandığımız gibi olmayabilir ve Ali de iş arkadaşınız Banu yu koruyayım derken Ali rencide oldu. Yani siz siz olun pek iyi tanımadığınız iş arkadaşlarınıza karışmayın. 6 ay 11 ay nedir bir iş arkadaşlığında. İşten ayrılınca arkadaş arkadaş görüşebilecek misiniz gerçekten? Yani iş arkadaşınıza fazla bağlanıp sizi ilgilendirmeyen konulara karışmayın ( Banu kendi yaklaşımlarının sonuçlarını görür ve ders alır bir adım daha büyür) ve işinizi de hatasız yapmaya çalışın derim ben.

Gayet iyi niyetle yaklaşmışsınız ama sanırım iş ortamında üç maymunu oynamak, iş dışında kalan konulara kulak tıkamak gerekiyor bazen. Banu da Ali’nin hissiyatını anlamıştır emin olun, her kadın az çok anlar. Görmezden gelmiştir ama siz dile getirince de tepki vermek zorunda hissetmiştir kendini. Neyse bu da bir tecrübe.

Bundan sonrası için yapılacak tek şey, Ali ile ortak yapmanız gereken işlere mümkün olduğunca patronu dahil etmek. İşte maillerde cc’ye eklemek, Ali’de tıkanan işlerden -şikayete dönüştürmeksiniz- haberdar etmek gibi.

Sen neden dahil oldun bu duruma? En haz etmedigim durum is yerinde ask mesk isleri. Birde bu alinin patron kulagini cekmeli.. ha onu iyi sizi kotu biliyosa gerekirse yuzlestirmelisiniz. Bi tane uyuzun yuzunden isler aksiyor ortamin atmosferi dibe cokuyor ne guzel memleket.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…