Opr Dr. Yusuf CAN Erkeklerde Burun Estetiği
Estetik burun ameliyatları yani
Rinoplasti , günümüzde hem kadın hem de erkek hastalar tarafından en çok talep edilen estetik ameliyatlardan biridir . Özellikle son yıllarda artık erkekler de en az kadınlar kadar dış görünüşlerine önem vermeye başladılar. Bunun temel nedenlerinden birisi kadın – erkek ilişkileri ise de , en az bunun kadar önemli olanı pozitif , canlı , daha dinç ve hoş dış görünümün, öz güveni artırması , sosyal ilişkilere ve iş yaşamına olumlu yönden katkıda bulunmasıdır. Önceki yıllara göre doktora başvuran erkek hasta oranı anlamlı ölçüde artmış ve nerede ise kadın – erkek oranı eşit hale gelmeye başlamıştır.
Burun, estetik olarak yüzümüzün tam ortasında bulunup, yüzümüze ifade ve anlam katan bir organ olmasının yanı sıra yaşam kalitesi açısından çok önemli fonksiyonlara sahiptir. Estetik burun ameliyatlarında amaç ; buruna , yüzün diğer bölümlerine uyacak biçimde doğal bir görünüm vermek , aynı esnada burunda var olan fonksiyon bozukluklarına, nefes alma güçlüğü gibi sorunlara çözüm bulmaktır. İşte tüm bu değişiklikler tek bir ameliyatta gerçekleştirilebilir.
Burun ameliyatlarında göz önünde bulundurulacak ölçüler , kadın ve erkek hastalarda farklılıklar göstermektedir. Kadın ve erkek de , burnun biçimi ve güzellik kavramı birbirinden oldukça farklıdır. Erkek hastada estetik görünümde en ön planda tutulması gereken şey, maskülen yani erkeksi görüntünün korunması, erkeğe bayan burunu yapılmamasıdır. Temel bir kural olarak burun ucu çok kaldırılmaz ( kalkık bir burun yapılmaz ) ve çok inceltilemez. Dünyada kabul edilen ideal ölçülerde burun kalkıklık açısı ( Burun – dudak arasındaki açı ) erkekler de 90 – 95 derece olmalıdır. Burun sırtı düz olmalıdır. Burun sırtında hafif de olsa içe doğru kavisli – yani oyuk burun yapılmamalıdır. Bu yüze kadınsı – feminen bir ifadenin yerleşmesine neden olur . İdeal erkek burnunun ucu kıvrık olmamalıdır. Erkek hastalara burun estetiği ameliyatı yapmak bu nedenle özen , tecrübe ve bilgi gerektiren bir iştir. Yapılacak en ufak hata hastanın kadınsı bir ifadeye bürünmesine sebep olabilir. Bu noktada doktor seçimi bir kez daha önem kazanmaktadır.
Orta yaş ve üzeri erkeklerde yıllar içerisinde vücut imajı genellikle yerine oturmuştur ve ameliyatta çok dikkat çekici belirgin değişiklikler yapmak hastayı mutsuz edebilir. Buna karşı ergenlik dönemindeki erkek hastalarda sorunlara yönelik belirgin değişiklikler yapılabilir.
Erkek hastalar da genellikle cilt daha kalın ve yağlıdır, bu nedenle ameliyat sonrasında şişlikler biraz daha uzun sürebilir. Erkekler de kemik ve kıkırdak yapılar daha kalındır. Ameliyat esnasında buruna şekil verilirken yüzde daha fazla morarma ve şişliğe neden olmaması için buna yönelik özel önlemler alınmalıdır. Erkek hastalar, kadınlara göre spor ve travma nedeni ile daha çok burun yaralanması öyküsüne sahiptirler. Septum deviyasyonuna erkek hastalarda daha fazla veya daha belirgin ölçülerde rastlanır.
Estetik burun ameliyatısırasında bunu da mutlaka düzeltmek gerekir. Türk burnu çok özel bir yapı ve biçim içerir. Genellikle kemerli ve büyük olmasının yanı sıra, burun ucu aşağı doğru bakar.
Burun estetiği yapılırken güzellik anlayışının değişkenliği göz önüne alınmalı, genel beğeniye uyan bir biçim belirlemek yerine, kişinin yüzüne en uygun stil seçilmelidir. Son yıllardaki gelişmelerin ışığında çok gerekmedikçe burun içine tampon konmamaktadır.
Bazı hastalarda yapılan ameliyatın büyüklüğüne – ciddiyetine göre ( Aynı esnada kronik sinüzit operasyonu , büyük burun eti küçültülmesi , orta konka bulloza küçültülmesi, burun poliplerinin alınması vs.. gibi ) nazal silikonlar konulabilir ki bu da 2 ile 3 gün tutulur. Göz çevresinde oluşabilecek morarma ve şişlikler, ameliyattan sonraki birkaç gün içinde kaybolmaya başlar. Genellikle ikinci hafta sona erdiğinde yüzde hiçbir iz kalmaz. Burunda oluşan hafif şişliğin tam olarak geçmesi ise biraz daha uzun sürebilir. Sigara kullanan hastalarda şişlikler, kullanmayanlara oranla 2 ile 3 kat daha fazla görülmekte ve iyileşmesi daha uzun sürmektedir. Bu nedenle ameliyat öncesi ve sonrası sigara içilmesi tavsiye edilmemektedir. Başarılı bir burun ameliyatının ölçütü, kişinin yüzü ile uyumlu olması , operasyon geçirmemiş olduğu izlenimini uyandırmasıdır.