Eriyorum - Eriyorum Aşeriyorum

Hamileliğinizde siz neye aşerdiniz - aşeriyorsunuz

• Ankete Katılan
    16

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.745
27.702
49

Aşerme, (Aşyerme, Aşyerime, Yerikleme olarak da bilinir), gebeliğin ilk aylarında kadınların yiyecek, içecek vb maddelere duydukları aşırı istek ya da tikstinti.

Aşerme genellikle olmayacak şeyleri, mevsimi olmayan sebze ve meyveleri, türlü yemekleri istemek, sabun, kireç, sıva yemek, kömür çiğnemek biçiminde görülür. Gebe kadın bazı yiyeceklere karşı da aşırı tiksinti duyar. Halk inancına göre aşeren kadın arzuladığı şeyi yiyip içemezse çocuğu sakat doğar; gizlice bir şey alırken elini vücudunun neresine sürerse çocuğun orasında leke olur. Aşermeyle ilgili inanç ve söylentiler arasında "çocuk batında oynadığı zaman anne elma yerse çocuk kırmızı olur", "tatlıya aşeren oğlan, acıya aşeren kız doğurur", "aşerenin yediği şeye göre çocuk aptal, zeki, alim olur" gibi şeyler sayılabilir. Genellikle gebeliğin ilk dört ayında görülen aşerme, bazen doğuma değin sürer. Aşerme aslında, gebelik nedeniyle koku alma duyusu ve iştahtaki değişmenin bir sonucudur.

asermek.jpg

Peki siz nelere aşerdiniz ya da aşeriyorsunuz?

Hamilelikte normal gıdalar dışındaki maddelerin aşerilmesine Pika ismi vermiş doktorlar, 13. haftaya kadar süren kiremit, taş, diş macunu, toprak, tiner, sabun, kağıt vb maddeleri aşermek doktorlarca normal kabul edilir, 13. haftadan sonra da devam ediyorsa psikolojik bir sorun olduğu düşünülür.

Gebelikte tat ve koku duyunuz gelişiyor, kimi doktor bunun hormonal değişiklikten dolayı olduğunu söylüyor kimi doktor aşerilen gıdalar kişiden kişiye değiştiği için hormonal değişime bağlayamayız diyor, hamile kalana kadar hiç tatlı yemeyen biri tatlı şeylere aşerebiliyor veya en sevdiği yiyecekten tiksinebiliyor.
Sigara izmariti, temizlik maddeleri gibi normal sayılmayan şeylere aşerme isteği Demir eksikliğine işaret edebilir.

Önce ben geldim.
Gebeliğimde en çok meyveye aşerdim, portakal, mandalina ve muzu o kadar çok yedim ki buzdolabının önünden kalkamadım desem yalan olmaz.

Meyve canavarına dönmüştüm, 2 muz peş peşe tıkılır mı bacım, maymun görse gözleri pörtler, o kadar beter yerdim :-)

Önce ben geldim.
Gebeliğimde en çok meyveye aşerdim, portakal, mandalina ve muzu o kadar çok yedim ki buzdolabının önünden kalkamadım desem yalan olmaz.

Meyve canavarına dönmüştüm, 2 muz peş peşe tıkılır mı bacım, maymun görse gözleri pörtler, o kadar beter yerdim :-)

Hoşgeldin bacım :KK19:Sen Allahtan faydalı birşeylere aşermişin.Hamilelikte ihtiyaç duyulan magnezyum depolarını muz ile doldurmuşsun sen..:dondurma::dondurma:
Bir rus arkadaşım anlatmıştı portakala aşeriyormuş o kadar çok abartmışki bebek doğduğunda yüzü portakal rengiymiş :KK35:

Ben normalde de tatlıyı çok severim hamileyken de devamlı canım tatlı isterdi ben de en azından sağlıklı olsun diye bol bol hurma yedim :)

ama aşerme denilen şey bambaşka birşey. O olduğu zaman canının çektiği şeyi o an yemezsen ölecekmiş gibi hissediyorsun. Ben turşulu tavuk döner aşermistim sonra da oturdum ağladım. Hadi ben canımın istediğini alabiliyorum ama ya durumu olmayan hamileler ne yapsın diye düşündüm :KK43: zaten tavuk döneri de eşim getirince midem bulandı yiyemedim...

İlerde zengin olursam maddi imkanı olmayan hamilelere canlarının istediği şeyi getiren bir vakıf kurmayı düşünüyorum :p

Hoşgeldin bacım :KK19:Sen Allahtan faydalı birşeylere aşermişin.Hamilelikte ihtiyaç duyulan magnezyum depolarını muz ile doldurmuşsun sen..:dondurma::dondurma:
Bir rus arkadaşım anlatmıştı portakala aşeriyormuş o kadar çok abartmışki bebek doğduğunda yüzü portakal rengiymiş :KK35:
Aaaaa öylesini de ilk defa duydum ama bak şu leke işine şahit oldum, bir komşu ablamız oğluna hamileyken çilek yedirmişler eli çilekliyken sırtını kaşımış, oğlanın sırtında bildiğin yeşil yapraklarıyla bir çilek lekesi var, normal zamanda belli belirsiz ama çilek mevsimi gelince kızarıyor çok ilginç.

Benim kızımında bacağında topuklu ayakkabıya benzer bir leke var, yalnız bizimki genetik geçiş, aynı leke eşimin sağ kızımın sol bacağında yanılmıyorsam, takılırlar bazen, baba kız birbirimizi kaybedersek lekeden buluruz diye:))

Aaaaa öylesini de ilk defa duydum ama bak şu leke işine şahit oldum, bir komşu ablamız oğluna hamileyken çilek yedirmişler eli çilekliyken sırtını kaşımış, oğlanın sırtında bildiğin yeşil yapraklarıyla bir çilek lekesi var, normal zamanda belli belirsiz ama çilek mevsimi gelince kızarıyor çok ilginç.

Benim kızımında bacağında topuklu ayakkabıya benzer bir leke var, yalnız bizimki genetik geçiş, aynı leke eşimin sağ kızımın sol bacağında yanılmıyorsam, takılırlar bazen, baba kız birbirimizi kaybedersek lekeden buluruz diye:))

Doğrudur evet o leke çok kişide oluyor..Benim de bir arkadaşım hamileyken pazarda kiraz görüyor çok pahalı olduğu içinde alamıyor.Oğlu doğduğunda bacağında kiraz lekesi ile doğdu.
Ya imkansız şeylere aşerilmesin inşallah...:dua::dua:İşi ticarete döktüler duymuşsundur.Aşerilen şeyleri satan siteler var artık.Düşünsene kışın yeşil erik aşeriyorsun..:skandal:

Hadi itiraf et ayakkabı yemeye aşerdin demi.Yiyemeyince kızda leke oldu :KK70:

Ben normalde de tatlıyı çok severim hamileyken de devamlı canım tatlı isterdi ben de en azından sağlıklı olsun diye bol bol hurma yedim :)

ama aşerme denilen şey bambaşka birşey. O olduğu zaman canının çektiği şeyi o an yemezsen ölecekmiş gibi hissediyorsun. Ben turşulu tavuk döner aşermistim sonra da oturdum ağladım. Hadi ben canımın istediğini alabiliyorum ama ya durumu olmayan hamileler ne yapsın diye düşündüm :KK43: zaten tavuk döneri de eşim getirince midem bulandı yiyemedim...

İlerde zengin olursam maddi imkanı olmayan hamilelere canlarının istediği şeyi getiren bir vakıf kurmayı düşünüyorum :p

Evet ya aşerme kontrol dışında olan bir şey.Az öncede söyledim kiraz pahalı diye yiyemeyen arkadaşımın oğlunda kiraz lekesi vardı.İmkansıza aşermesin inşallah kimseler..:dua:
Artık var aşerenlere yönelik satış siteleri ama onlarda yine pahalı.

Doğrudur evet o leke çok kişide oluyor..Benim de bir arkadaşım hamileyken pazarda kiraz görüyor çok pahalı olduğu içinde alamıyor.Oğlu doğduğunda bacağında kiraz lekesi ile doğdu.
Ya imkansız şeylere aşerilmesin inşallah...:dua::dua:İşi ticarete döktüler duymuşsundur.Aşerilen şeyleri satan siteler var artık.Düşünsene kışın yeşil erik aşeriyorsun..:skandal:

Hadi itiraf et ayakkabı yemeye aşerdin demi.Yiyemeyince kızda leke oldu :KK70:
Maalesef ticarete dökenleri duydum, bir yandan da üzülüyorum, bizler imkanlarımız dahilinde alıp yiyoruz ama yiyemeyenler oluyor günah:KK43: ticaretini yapacaklarına ücretsiz verseler ya, ben Allah'tan pek bir mevsimli aşerdim, ilk 3 ayım kışa denk geldi, portakal, mandalina, muz kıyamet gibi heryerde vardı, eşim her gece eve muz, portakal mandalina taşımaktan helak oldu o başka :KK70:

Hahahahahhaa spor ayakkabı olsa olurdu da topukluyu giyince bile paytak ördeğe dönüyorum ayol :KK70::KK70:

portakala çılgınlar gibi aşerdim.kucağıma 3 kilo portakal koyup yerdim bir oturuşta.dolapta beş kilodan az portakal kalırsa acil manava koşulur.eğer dolapta portakal yoksa ağladığımı biliyorum çocuklar gibi.:oha:

X