• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ergüder Yoldaş hayatını kaybetti

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.837
898
Ergüder Yoldaş hayatını kaybetti
Ergüder Yoldaş hayatını kaybetti
"Sultan-ı Yegáh" şarkısı gibi çok sayıda unutulmaz eserin bestecisi olarak ün yapan Ergüder Yoldaş 76 yaşında hayatını kaybetti. Ergüder Yoldaş bir süredir hastalığı nedeniyle tedavi görüyordu.
25 Ocak 2016 - 09:KK14:00
56a5cb6618c7731228855657.jpg

5

Yaklaşık 20 gün önce zatürre teşhisiyle hastanede tedavi altına alınan Yoldaş, sabaha karşı tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi.

6 Haziran 1939'da doğan Yoldaş, bir dönem eşi olan Nur Yoldaş ile 1981 yılında çıkardığı "Sultan-ı Yegah" albümüyle Türk pop müzik tarihinin önde gelen albümlerinden birine imza attı.

Bir dönem Büyükada'da yaşadığı inziva hayatıyla gündeme gelen Yoldaş, yaşamının son döneminde İzmir'de kız kardeşiyle yaşıyordu.

ACI HABERİ ERGÜDER YOLDAŞ'IN ESKİ EŞİ DUYURDU

Acı haberi Ergüder Yoldaş'ın eski eşi Nur Yoldaş sosyal medyadan duyurdu.

Capture.JPG




56a5ce5867b0a914b4b0ee6c








ERGÜDER YOLDAŞ KİMDİR ?
1976'da ses sanatçısı Nur Yoldaş’la evlendi. 70 ve 80'li yılların çok önemli bestecisi olan Yoldaş, Türk pop müziğine "Sultan-ı Yegah" gibi bir başyapıt armağan etti. 80'lerde, makam müziğiyle popun en iyi, en rafine bileşimini yarattı. Uluslararası yarışmalarda birincilik ödülleri aldı. İstanbul Şehir Tiyatroları ve İstanbul Festivali direktörlüğü yaptı. 1981'de bestelediği, eşi Nur Yoldaş'ın seslendirdiği Attila İlhan'ın şiiri Sultan-ı Yegíh 45'liğiyle Türk popunda çığır açtı. 1991 yılından sonra uzun süre İstanbul, Büyükada'da inzivada yaşamayı seçti. Son olarak İzmir'de kız kardeşinin yanına yerleşmişti.


Ergüder Yoldaş 2002 yılında Hürriyet'ten Gülden Aydın'a konuşmuştu. İşte o röportaj:



Ergüder Yoldaş, 70 ve 80'li yılların çok önemli bir bestecisi. Türk popunun tıkandığı 80'lerde, makam müziğiyle popun en iyi, en rafine bileşimini yarattı. Uluslararası yarışmalarda birincilik ödülleri aldı. İstanbul Şehir Tiyatroları ve İstanbul Festivali direktörlüğü yaptı.

1981'de bestelediği, eşi Nur Yoldaş'ın seslendirdiği Attila İlhan'ın şiiri Sultan-ı Yegáh 45'liğiyle Türk popunda çığır açtı. Ama 1987'de müzikseverler, bir haberle sarsıldılar. Ergüder Yoldaş Büyükada'da münzevi hayatı seçmiş, fundalıkların içinde yaşamaya karar vermişti. 1991'de İstanbul'a getirdiler, ama çok kısa bir süre sonra yeniden adaya kaçtı. Sevenleri, 13 yıl boyunca yalnız ve yoksul hayatına ilişkin tek tük haberleri üzüntüyle okudu. Şimdi sıkı durun. Bir müjdemiz var: Ergüder Yoldaş aramıza döndü. Hem de 40'ın üzerinde bestesiyle. Önümüzdeki hafta, Orhan Gencebay'ın kardeşi Burhan Gencebay'ın müzik şirketi Kervan Müzik'e gidiyor. 12 bestesinden oluşan albümü için stüdyoya giriyor. Albümün mart ayında piyasaya çıkması bekleniyor. Albümünün adı: ‘‘Nü’’. Yoldaş'ın bestelerini, İÜ Konservatuvarı Türk Müziği İcra Heyeti Öğretim Üyesi İlknur Açıkel yorumlayacak. Yoldaş'la bu muhteşem dönüşünü, müziğini, projelerini konuştuk.

Büyükada yıllarınızı hatırlamak, anlatmak istiyor musunuz?

- Adaya ilişkin pek fazla bir şey yok. Gitme nedenim çok özeldi. Anlatmak istemiyorum.

Ada yıllarında müzikten tamamen kopmuş muydunuz?

- Müziğe ara vermedim, beste çalıştım. Şimdi 40'ın üzerine çıktı. Adada o kadar düzenli çalışamıyordum. Burada tempom arttı. Adada 15-20 günde bir besteye bakardım. Biraz beklesin, ne olacak, derdim. Şimdi günde iki-üç beste yapıyorum. Birikmiş tabii. Çok keyifli. İlknur da okuldan gelir gelmez soruyor, bugün ne yaptın diye. Piyanoya ihtiyaç var. En kısa zamanda temin etmek istiyoruz.

Ufukta hangi projeler görünüyor?

- Konserler. Türkiye'de konser repertuvarı yapılmıyor, gazinolarla karıştırılıyor. Konser repertuvarı yapacağım. Konserin tarihini bilmiyorum. Ama şubat sonunda Anadolu yakasında bir konserimiz olacak. Kaset çıkacak. İlknur söyleyecek.

Burhan Gencebay'la albüm görüşmeleriniz ne zaman başladı?

- Besteleri istediler, peki dedim. Stüdyo aşamasını gizli tutuyorlar. Haftaya besteleri götüreceğim. Şubat sonunda kayda başlayacağız. Bestelerin hepsi birbirinden güzel olduğu için albüme 12 tanesini nasıl seçeceğimi bilemiyorum.

Ne tür şarkılar dinleyeceğiz albümünüzde?

- Sultan-ı Yegáh tarzı. Üsluptan sapma yok. Bu arada kompozisyon kitabı yazdım, oğlum Devrim'e verdim. İngiltere'de tertip (kompozitörlük) eğitimi görüyor. Şimdi yaptıklarımdan haberi var mı, bilmiyorum. Attila İlhan'ın iki şiirinin bestesi de var: İstintak Gazeli ve Suzi Dilara. Tanınmış şarkıcılar üslubu değiştirmez. Türk müziğinin üslubunu sabit tutmak gerekir. Değiştirilirse arabesk olur.

56a5f34c67b0a914b4b0f2dc


İstanbul'da sosyal hayata katılıyor musunuz?

- Anadolu Aydınlanma Vakfı'nın felsefe toplantılarına katılıyorum. Önümüzdeki hafta Şahika Tekand'ın tiyatro okuluna gideceğiz. İlknur orada şan dersleri veriyor. Bir iki görüşme yapacağız Tekand'la. Pazar günü de (bugün) saat 16.30'da Radyo D 104.00'da Geçmiş Zaman Mimozaları'nda Hakan Eren'in konuğu olacağım.

Nelerin hayalini kuruyorsunuz?

- Çalışmak, müziğe devam etmek, yeni eserler hazırlamak. Bunun dışında fazla bir şey düşünemiyorum. Yesterday; dün-bugün-yarın anlamına gelen bir sözcüktür. Dün ne yaptığıma bakarak bugün ne yaptığımı çözümleyebilirim ama yarın için söylenecekleri düşünmek gerekiyor. Çünkü somut bir şey yok. Bunun için somutlamaya çalışıyorum: Konserler vermek.

Ne diyorsunuz, ‘‘Dönüşüm muhteşem olacak’’ mı?

- Dönüşüm muhteşem olacak. Ama hırsım kontrol altında. Ben genellikle öfkemi kullanırım. Sanatçıyı aktive eden, yönlendiren öfkesidir. Nefret, kin anlamına gelmez.

Neden bütün projeler için İlknur Açıkel'i seçtiniz?

- İlknur'dan ayrılıp da yeni şarkıcı arayacak durumum yok. Bana gerekli olan şarkıcı yanımdayken başka birilerini aramanın anlamı yok. Bunca sene emek verdik. İlknur'la çalışacağız. Yorumları, sesi fevkalade. Tam benim üsluptan söylüyor.

TARKAN İYİ GÖBEK ATIYOR AMA MÜZİĞİ ONLARDAN FARKSIZ

Türk pop müziği yüzde 30 popüler müzik ama yüzde 70 göbek kalıyor. Göbeklerini gösterip göbek atıyorlar. Tarkan da iyi göbek atıyor, ama müziği onlardan farksız. Bunu sanayi haline getirmişler ama müzik yok denecek kadar az. Beğendiğim kimse yok. Olacak gibi değil.

Bu ilişkinin aşkla meşkle ilgisi yok

Kadıköy Kızıltoprak'ta, demiryoluna paralel bir sokak. Bitişik nizam apartmanlardan birinde, İÜ Konservatuvarı Öğretim Üyesi İlknur Açıkel oturuyor. Birbuçuk aydır evinde Ergüder Yoldaş'ı konuk ediyor. Baba kız gibiler. Bu bağın aşkla, meşkle ilgisi yok. İki müzisyenin kader birliği.

17 yıl önce tanıştıklarında Ergüder Yoldaş İlknur Açıkel'in sesini çok beğenmiş. Birlikte çalışmaya başlamışlar. Şişli Sanat Merkezi'nde dershane açmışlar. Ardından stüdyo çalışmaları gelmiş. İkibuçuk yıl boyunca dizi film müzikleri, orkestra düzenlemeleri ve besteleri yapmışlar. Bu arada kaset çalışmaları devam etmiş. Ergüder Yoldaş 10 beste yapmış. İlknur Açıkel'in babası hastalanmış, evini değiştirmiş ve Ergüder Yoldaş'la bir yıl görüşememişler.

‘‘1991'de Ergüder Ağabey'in Büyükada'da olduğunu öğrendim’’ diyor İlknur Açıkel. Konser ve kaset hayallerinin arasına Ergüder Yoldaş'ın ada serüveni girmiş. Nerede olduğunu öğrenince, yıllar boyunca durmadan hocasını ziyaret ederek ikna etmeye çalışmış: ‘‘Konservatuvarda ders biter bitmez adaya koşardım.’’ İstanbul'a çağırmış hep onu. ‘‘Nihayet geldi. Ama özel bir çaba göstermedim, kendisi de istedi.’’

İlknur Açıkel, Ergüder Yoldaş'ın bestelerini söyleyeceği ‘‘Nü’’ albümünden sonra yepyeni bir projenin hayalini kuruyor. Klasik Türk Müziği şarkılarını, Ergüder Yoldaş'ın orkestrasyonuyla seslendirmek. Ama Yoldaş'ın bir şartı var. Büyük bir orkestra olmalı! İstiyor ki Kültür Bakanlığı'nın desteğiyle Devlet Senfoni Orkestrası bestelerini çalsın. Bu muhteşem konserin orkestra şefi de Ergüder Yoldaş olsun. ‘‘Ergüder Ağabey'in hit olmasını, gelmesi gereken yere gelmesini istiyorum. O zaten orada; ama bunu herkesin görmesini, dinlemesini istiyorum.’’ Şimdi hayatının yegane gayesi bu. ‘‘O istediği sürece yanındayım.’’ Açıkel'in yeğeni Evren Dinçgil, Bursa Belediye Konservatuvarı Türk Sanat Müziği Bölümü öğrencisi. Ama aynı zamanda Ergüder Yoldaş'ın da öğrencisi. Yoldaş, ‘‘Onu kompozitör olarak yetiştireceğim, çok yetenekli’’ diyor.

56a5f40c67b0a914b4b0f2ec


http://www.hurriyet.com.tr/erguder-yoldas-hayatini-kaybetti-40044737
 
Türkiye Büyük bir bestecisini kaybetmiş. Mekanı cennet olsun. Rabbim ailesine sabır versin
 
Back
X