Erdoğan'ın İsteğiyle 4G İptal Olursa 3 milyar Euro Çöpe Gidecek

kito_

Gülümse ! ne düşündüğünü bilmesinler..
Kayıtlı Üye
24 Haziran 2013
3.034
4.655
Türkiye 1G'ye 7 yıl, 2G'ye 3 yıl, 3G'ye 11 yıl gecikti. 4G'de ise 11yıl gerideyiz. Erdoğan'ın açıklamasından sonra 26 Mayıs'taki 4G ihalesinin iptali gündemde.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Telekom'un 175. kuruluş yıl dönümünde şunları söylemişti: "4G ile zaman kaybetmemize gerek yok. 3G ile biraz daha sabır, iki yıl içerisinde Türkiye de 5G'ye geçmeli. Aksi takdirde Türkiye adeta 4G ile bir çöplük haline döner. "

Resmi makamlar ve GSM operatörleri, Türkiye'de 4G ihalesi yapmak için yola çıkmıştı ki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "4G'ye gerek yok. 2 yıl daha sabredin, 5G'ye geçelim" açıklamaları planları altüst etti.

5G 2020'DE KULLANIMA GİRECEK

Türkiye 1G'ye 7 yıl, 2G'ye 3 yıl, 3G'ye 11 yıl gecikti. 4G'ye şimdiden 11 yıl gerideyiz. 5G teknolojisi ise şu anda dünyada kullanılmıyor. Cumhurbaşkanı Erdroğan'ın dediği gibi 2 yıl sonra 5G'ye geçmek de mümkün olmayacak. Çankü 5G ilk kez 2018'de Güney Kore'de düzenlenecek Kış Olimpiyatları'nda denenecek. Dünyada 5G, 2020'da yaygın kullanıma girecek.

Genelde teknolojiler birbirinin üstüne koyarak ilerler. Yani 4G yapmayalım biraz büyüyünce 5G alırız demek teknolojide büyük eksiklik yaratır.

TESTLERİ YAPILMIŞTI

Yakın zamanda Turkcell ve Vodafone 4G için hız testleri bile yaptı. 26 Mayıs'ta yapılması planlanan 4G ihalesinde toplam asgari bedel 2.3 milyar Avro olarak belirlendi. İhale, 800, 900, 1800, 2100 ve 2600 MHz frekansları için, 20 ayrı bant genişliğinde yapılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından sonra 4G ihalesinin iptal edilip edilmemesi merak konusu oldu.

4G'NİN İPTAL SİNYALİ ÖNCEDEN GELDİ

Ancak 4G ihalesinin itpal edileceği ile ilgili ilk sinyaller geçen hafta Yerli Dördüncü Nesil (4G) Haberleşme Teknolojisi Geliştirme Projesi ULAK kapsamında GSM operatörleri ile işbirliği mutabakatı imzalanırken geldi. Savunma Sanayii Müsteşarlığı ihale tarihinin öne çekilmesinde yabancı teknolojiye daha fazla fırsat tanıyacağı gerekçesiyle büyük tepki gösterdi. Müsteşar Yardımcısı Orhan Öğe bu konuda BTK'yi suçladı. Öğe, "Bu projeye başlarken, 4G lisansları 2017'de verilecekti. Buna göre çalışmalarımızı başlattık" demişti. ULAK projesi toplam 46.8 milyon dolar bütçe ile geliştirildi. 4G teknolojisinin on yılda ulaşacağı yatırım maliyetinin 5 milyar dolar olması öngörülüyor.
ALT YAPI HAZIR DEĞİL

Burada yerli baz istasyonunda ısrarının altında yatan başka bir gerçek de son yıllarda özellikle yolsuzluk operasyonlarıyla gündeme gelen dinlemeler ve sosyal medya hesapları. Cumhurbaşkanı bu alt yapının yabancılara teslim edilmesinin ulusal güvenlik riski yaratacağını düşünüyor.

4G'ye geçişte bir diğer engel de Türkiye'nin fiber altyapısının hazır olmaması olarak görülebilir. Türkiye'nin şu anda mevcut 61 bin baz istasyonu ve 245 bin kilometre fiber ağı var. 4G'ye geçmek için fiber altyapının en az 7-8 kat artırılması gerekiyor. Ancak burada da Türk Telekom'un büyük tekeli sözkonusu.

Belediyeler diğer şirketlerin fiber atyapısı kurması için sürekli zorluk çıkarıyor. 2008'de İstanbul'da 678 kilometre fiber şebeke döşenmişken bu uzunluk 2014'te 17 kilometreye düştü. Ulaştırma Bakanlığı ve BTK'de bu konuda gereken adımları atmıyor.

CEPLER DEĞİŞMELİ

Ayrıca Türkiye'nin 4G'ye geçmesi için şu an vatandaşların kullandığı mevcut cep telefonlarını da değiştirmesi gerekiyor. AKP hükümeti cari açık yaratıyor diye ithal cep telefonuna sürekli vergi getiriyor. Türkiye'de yılda yaklaşık 10 milyon adet cep telefonu satılıyor. (Kaynak:Cumhuriyet)

http://www.haberler.com/erdogan-in-istegiyle-4g-iptal-olursa-3-milyar-7227946-haberi/

4g li bır telefonum yok ama olsun. Su an onu alacak gücüm yok ama olsun.. benim c.b. ne eylerse guzel karar verir.
Ey tanrim bana 3 taneeee 3 te yetmez 5 taneeee

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 4G çıkışının arkasında iki bakanın çekişmesi olduğu ileri sürüldü.

İddiayı gündeme getiren Hürriyet yazarı Sefer Levent, Erdoğan'ın, "Dünya şu anda 5G'yi konuşuyor, biz 3G'deyiz. 4G ile zaman kaybetmemize gerek yok. İki yıl içerisinde Türkiye de 5G'ye geçmeli" sözlerini söyleten brifingin Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından verildiğini söyledi. Levent Erdoğan'ın çıkışının arkasında eski Bakan Yıldırım ile sonraki Bakan Lütfi Elvan olduğunu yazdı. Levent'in yazısında bahsettiği bölüm şöyle:

''Erdoğan'ın 5G çıkışından sonra dün Ankara'da en çok konuşulan senaryo, 'kısa brifing'i verenin Cumhurbaşkanı'nın danışmanlığını üstlenen eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım olduğuydu. Elvan ile Yıldırım'ın yıldızının hiç barışmadığına dikkat çekilirken 'Binali Yıldırım tam da seçimlerden önce ihale sürecini üstlenen Lütfi Elvan'a sıkı bir gol attı' yorumları yapıldı. Ancak Binali Yıldırım'ın yakın çevresine brifingi verenin kendisinin olmadığını söylediği de yine kulislere yansıdı. Yıldırım'ın 4G'yi desteklediği ancak seçimden önce ihalenin yapılmasına karşı çıktığı biliniyor.

Dün en çok 'ğer Erdoğan'ın çöpe gidecek teknoloji tespiti doğruysa,bunu Cumhurbaşkanı'nın danışmanları görüyor ve uyarıyor da hükümetin danışmanları görmüyor mu' sorusu da soruldu.

Ankara'da Ulaştırma Bakanlığı, BTK tam bir sessizliğe büründü. GSM şirketleri, şaşkın durumda beklemede. Ya Erdoğan ikna edilecek ve ihale süreci devam edecek, ya da biri çıkıp, 'ihaleyi iptal ettik, özür dileriz' diyecek.

Ankara'dan özür gelir mi bilmiyorum. Ama ilk özürü ben dileyeyim. Meğer benim üç kez analiz olarak kaleme aldığım, gazetemizin sayfalarında defalarca haber olarak yer verdiğimiz 4G kadük bir teknolojiymiş. Zamanınızı çaldık, özür dilerim.''

Odatv.com

Su an angaram 3g li
Gar-gis-giyamet
Daha fazla g yi bunye kaldirmaz. .

Ciddi ciddi bisi sorucam. 3ten sonraki g ler ne isime yaricak allasen bi aydinlatin beni

Ciddi ciddi bisi sorucam. 3ten sonraki g ler ne isime yaricak allasen bi aydinlatin beni
canım maalesef teknoloji ile ilgili çok bilgili değilim..benimki 3 gli sanırım

Aynen 3g lıyık.
Allahin adamiyik.
Fazlasina ne gerek var bilemedim. Azicik teknolojiyide sindire sindire yasayalim hazmedelim.
Gereksiz harcama yapmaya yatirim yapmaya yeni tlf almaya ne gerek var. Ahanda guzel guzel yaziyorum takıp ediyorum daha ne bilemedim...

Şöyle ki şimdi ben evden 3G ile bağlanamıyorum. Çünkü ne hikmetse kapsama alanı über geniş olan gsm operatörümün 3G kapsama alanına girmiyor benim ev. 4G gelince kapsama alanı sorunu ortadan kalkacakmış diyolla. Nasılını bilmem biraz teknoloji özürlüyüm.

Bunun yanı sıra daha yüksek çözünürlük ve daha yüksek hız nanesi falan var. 4G'li telefonumla 4GÖZ ile bekliyorum...

in vino veritas
Bilemedim belki 3g kullandığım icin.
Ben lisedeykene operatörlerin servis no larini bulmaya calsiirdik telsimden turkcell e msj yollayabilmek icin. Operator disi msj yollayamazdik.
O gunleri hatirlayinca ay ne bilim bilemedim...

O zaman ben az daha beklim 5g li olcam hava atcamm
Tlf alali 2.5 yyil oldu anammm ozaman verdim biton para. 3g mi ddaha yeni keşfetmeye basladim.
5g yide 40 li yaslarimda çözerim.

O zaman ben az daha beklim 5g li olcam hava atcamm
Tlf alali 2.5 yyil oldu anammm ozaman verdim biton para. 3g mi ddaha yeni keşfetmeye basladim.
5g yide 40 li yaslarimda çözerim.
kaça almıştın..ben 500 e almıştım sonra 100 tane üst model çıktı iki sene önce almıştım..bende 5..6 g çıksın bekliycem ondan önce yeni laptop planım var

@cryptic
Kiyamam sana sen gel kendime almam sana alirom kendim yemem sana yedirrim
S3 aaalmıştım buyuk bi hevesle haala kullaniyorum.
Ben 13g yi bekliyorum.

@cryptic
Kiyamam sana sen gel kendime almam sana alirom kendim yemem sana yedirrim
S3 aaalmıştım buyuk bi hevesle haala kullaniyorum.
Ben 13g yi bekliyorum.
kız milletin borcu çok olsada alıyo olmazsa olmaz gibi..bana sıra gelmiyorki oğlandan resmen bana rakip oldu..tablet aldık ona

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…