Erdoğan noktayı koydu: Yedirtmeyiz!

DatluCadu

5 dakkaya hazırım
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
22.576
772
413
45
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'la ilgili ABD basınında çıkan yazılar ve İsrail'den son açıklamaları değerlendirdi.

Hakan Fidan hakkındaki suçlamalara "Önümüze belge konulmadan kimseye tavır almayız" diye yanıt veren Erdoğan, Fidan'a bu cümleyle sahip çıktı:

"Mücadele arkadaşlarımız kimseye yedirtmeyiz."

Erdoğan, Meclis'teki türbanlı vekil tartışmalarına da noktayı koydu: "İçtüzük değişikliğine gerek yok"

Erdoğan'ın açıklamalarından önemli başlıklar şöyle:

VEKİLLERE TÜRBAN ÖZGÜRLÜĞÜ

İçtüzük değişikliği gerekli mi?

Bu konuyla ilgili Meclis Başkanı'nın açıklaması var. İçtüzük gerekliliği yok. Milletin seçtiği vekiller başörtülü olarak görev ifa edebilirler. AK Parti olarak tavrımız çok açık ve nettir. Desteklemeye devam edeceğiz.

İSRAİL'İN HAKAN FİDAN AÇIKLAMASI

Asıl hedef AK Parti ve Başbakan Erdoğan mı?

Ağzı olan konuşur. Kimseye niye böyle konuştun diye sorma hakkımız yok. İsrail açıklama yaptığına göre, bizde o açıklamaya ister istemez inanmak durumundayız. Farklı ülkelerden farklı açıklamalar da bize geliyor. Bizim için önemli olan, biz kendi bürokratlarımıza, teknotratlarımıza, mücadale arkadaşlarımızı kimseye yedirmeyiz. Göreve getirdiğimiz bu arkadaşlarımıza sahip çıkarız. Bunlar bizim yol arkadaşlarımızdır. Vefasızlık bizim kitabımızda yoktur. 11 yıllık mücadalemizi bu arkadaşlarımızla beraber verdik. TSK'dan arkadaşlarımız MİT'ten arkadaşlarımız var. Siyasilerimiz de var. Müdellel bir belge gelmedikten sonra hiçbir arkadaşımıza gazeteler yazdı diye onlara tavır almayız.

NATO'NUN AÇIKLAMASI BELİRLEYİCİ DEĞİL

Türkiye'nin Çin'le yaptığı füze alım anlaşmasına NATO'dan gelen 'endişeliyiz' açıklamasını nasıl yorumluyorsunuz?

Bu konuyla ilgili açıklamaları yaptık. Burada aranan özelliklerden bahsettik. Bu füzelerin operasyonel kabiletlerinden fiyatlarına kadar... Bizim hedefimiz bunun üretimini kendimiz de yapmak istiyoruz. Kaldı ki savunma sanayi müsteşarlığımız bütün teklifleri inceler ve bizim önümüze getirir. Biz de inceleriz, dinleriz. Bunların hepsi bize anlatılır. Ondan sonra da nihai kararı veririz. Bu karar çoğu zaman da müsteşarlığı yetkilendirme kararıdır. Müsteşarlığa göreşme izni veririz.

NATO üyesi bir çok ülkede Rusya silahları mevcuttur. Bunları kendi envanterlerinden çıkarmamışlardır. NATO'nun açaklamaları bizim için belirleyici değildir. Biz biliyorsunuz Çin'le ortak tatbikat yaptık bunlar natonun bilgisi dahilinde. Bizim bağımsızlık anlayaşımızı kimsenin gölgelemeye hakkı yoktur.

AB MÜZAKERELERİ

Yeni faslın açılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Gecikmelide olsa olumlu bir adımdır. Yeterli değildir. Daha hızla atılması gereken adımlar var. Kaybedilmiş çok zaman var. 15 fasıl 35 fasla çıkarıldı. Bunların hepsi 50 yıllık AB üyelik sürecinde yaşadığımız olaylardır. Müzakereci ülkeler olarak liderlerin katıldığı bir süreçtenliderlerin katılmadığı sürece girdik. Fransa'nın Sarkozy döneminde bu işe müdahalesi bu süreci olumsuz etkiledi. O olumsuz süreç sayın Hollande'ın seçilmesiyle son bulmuş görünüyor. Bundan sonraki süreçte Merkel'in de çok daha olumlu yaklaşacağını düşünüyorum. Almanya'nın dönem başkanlığında 3 faslı açtık. Bu türkiye'ye yönelik Almanya'nın da yaklaşımını göstermesi bakımından önemli. Bundan sonraki süreçte daha olumlu yaklaşımlar gerçekleşecektir.

YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI

AK Parti ve CHP bir araya geliyor. CHP'nin tutuklu vekil şartı konusunda partinizin tavrı ne olacak?

Kapısı kapalı olanın kapısını çalmaya gerek yok. Sadece bir çok önceden bir açıklama yaptık. Üzerinde 4 partinin mutabık kaldığı 48 maddeyle iligili bunları meclisten geçirelim dedim. Buna yanaşılmadı, Bu süreçte 60 maddede mutabakat var. Bu konuda Sayın Kılıçdaroğlu Meclis'ten geçirebiliriz dedi. Diğerlerinin katılması önemli değil .CHP ile birlikte 60 maddeyi meclisten geçirebiliriz dedim. Ben arkadaşlarıma şart kabul etmiyoruz dedim. Çünkü üzerinde mutabık kalınan maddeler bunlardır. Anayasa maddeleri üzerinde yapacağımıza göre şartları konuşmaya gerek yok. Herhangi bir şart ileri sürmeden 60 maddeyi görüşmeye varsalar yola devam ederiz. Niyetleri yoksa bundan soraki süreç Meclis başkanının takdiridir.

İKİNCİ CENEVRE GÖRÜŞMELERİ

Beşar Esad gitmeden ortak adım atılamayacağı yönünde ortak bir karar var ki bu çok önemli. Suriye'ye en uzun sınırı olan ülke Türkiye. Türkiye'nin bu süreç içinde yüklendiğ bir yük var. 600 bine yaklaşan sığınmacı var. Bunlara yönelik yatırımlar ortada. Bu yatırımları yaparken dünyanın yaklaşımı ortada. Cenevre 2'de umarız ki hayırlı bir karar çıkar.
İNTERNET HABER
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…