• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Erdoğan: Hac organizasyonun sıkıntılı olduğu söylemi ve Suudi yönetimine saldırgan yaklaşımlar doğru

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.825
898
Erdoğan: Hac organizasyonun sıkıntılı olduğu söylemi ve Suudi yönetimine saldırgan yaklaşımlar doğru değil
facebook-share-icon.png
Paylaş
twitter-share-icon.png
Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 753 kişinin yaşamını yitirdiği hac faciasına ilişkin açıklama yaptı
page_erdogan-hac-organizasyonun-sikintili-oldugu-soylemi-ve-suudi-yonetimine-saldirgan-yaklasimlar-dogru-degil_842384133.jpg

inPaylaşın
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan'da 753 kişinin hayatını kaybettiği hac faziasına ilişkin açıklama yaptı. Suudi Arabistan'ın gerekli önlemleri almak için çalıştığını söyleyen Erdoğan, "Yönetimi boşluğu, Hac organizasyonun sıkıntılı olduğu söylemi doğru değildir" dedi. Facianın panikleme sonucu yaşandığını savunan Erdoğan "Suudi Arabistan’a fatura yükleyelim ben bunu doğru bulmuyorum" görüşünü ileri sürdü.

"Sadece hac organizasyonda değil farklı organizasyonlarda da bunlar oluyor. Bunlara bakarken bardağın dolu tarafından bakmak doğru olur" ifadelerini kullanan Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Mekke'de meydana gelen faciada ölen hacılardan Türk olanların sayısının 14'ü bulduğu söyleniyor.

Çok değişiklik açıklamalar yapılıyor. Tabi duygusal olmak yanlış olur. Bir defa şunu açık görmek gerekir. Suudi yönetimi hac organizasyonlarıyla ilgili olarak alt yapı üst yapı olacak olan proje yaptıklarını ben biliyorum. Ulaşım güzergâhları üzerinde nasıl çalıştıklarında da biliyorum.

İslam dünyasından birçok ülke çok az hacıların taleplerini cevap veremiyoruz. Bir 70 bin yetmez 100 bin olsun diyenleri de biliyoruz. Suudi Arabistan yönetimi şartlarını zorlayarak bu taleplere cevap verirken orada yapılan inşaat çalışmalarını biraz azaltması gerekiyor. İslam dünyasından nasıl azaltalım bu talepleri nasıl geri çevirelim gibi olumsuz yaklaşımlar oluyor.

Yönetimi boşluğu organizasyonlarının sıkıntılı olduğu yaklaşımını ben doğru bulmuyorum. Bunu söyleyenlerin sırtında küfe yok. Dünyanın birçok yerinde bu tip organizasyonlarda bazı sıkıntılar zaman zaman yaşanıyor. Sadece hac organizasyonda değil farklı organizasyonlarda da bunlar oluyor. Bunlara bakarken bardağın dolu tarafından bakmak doğru olur. Suudi Arabistan’a fatura yükleyelim ben bunu doğru bulmuyorum. Benim katıldığım hac farizalarında hassasiyeti yakından bilen insanım. Burada kalkıp da bu organizasyon yanlıştı gereğinde değilim.

Her büyük yükün buna benzer olumsuzlukları oluyor. Arabistan yönetimi bununla ilgili bazı kararları alacaktır. Zaten bu şeytan taşlama bölgesinde müzdelifede o arada daralan bir boğaz orada bir panikleme olduğu anda bedeli faturası ağır oluyor. Bu da paniklemenin neticesin olmuş bir olay. Kolay değil 4-5 milyon hacı aynı anda orada oluyor.
http://t24.com.tr/haber/erdogan-hac...mine-saldirgan-yaklasimlar-dogru-degil,310851

bal gibi de sıkıntılı, görüntüleri izledim de...

Gayet de doğru valla kimse kusura bakmasin. Bütün bu olanlar suud yönetiminin para hirsi yüzünden. Çünkü vicdanlarini bile satmislar iki kuruşa.

Bunla ilgili haberler vardi Amerikada bugun.. S. Arabistana sorusturma acilacakmis ama kim, hangi kurulus tarafindan pek kulak veremedim..

Papa da dun Washington ve Newyorkta imis ve konusmasinin acilisini bu vahim olayla baslatmis, Islam alemine taziyelerini sunmus filan, ama ben dinlemedim, tam olarak ne dedi bilmiyorum.

Resmen ticarethaneye çevirmişler orayı, şeytan taşlanan bir yer varken üçe çıkarmışlar, etrafına Kabe manzaralı oteller yapmışlar yazık ya.
Kabe'nin etrafı yeşilliklerle dolmalıydı ferah olmalıydı, hep inşaatlar yapmışlar. :KK12:

12047041_844877878950050_2214372496116472018_n.jpg

yanlış bilmiyorsam şeytan taşlama diye bişey de yokmuş üstelik dinen, fiziki olmayan bir varlığı taşlamak mantıksız zaten

yanlış bilmiyorsam şeytan taşlama diye bişey de yokmuş üstelik dinen, fiziki olmayan bir varlığı taşlamak mantıksız zaten

Ben de öyle düşünüyorum bu konuda ama doğrusunu alimlere danışmak lazım tabii. Bir cok insan taşlama sırasında hayatini kaybediyor maalesef. Biraz gelenek olarak suregelmis bir rituel gibi geliyor bana

Ya bide feyse söyle yorumlar okuyorum "ölümlerin en güzeli onlarin oldu" ve "Bak Allah'a tam yakinke, Allah milyonlardan onlari seçti daha yakin olsunlar diye, ne mutlu onlar, ne sanslilar".

Böyle birsey nasil olur? Bu nasil bir beyin yoksunlugu? O zaman Suudi-Arabistan her sene millete eziyet etsin, öldürsün, hatta milet toplu sekilde intihar etsin, nede olsa kutsal bir yer diye.

Bu nasil bir mantik anlamadim? 700 küsür kisi ölmüs ya! Annesiz, babasiz kalan çoçuklar var, evlatsiz kalan anne baba var. Üstelik bogularak, nefessiz, insanlar üzerine yürürken ölmüsler. Iskence çekmisler bir nevi, bu ölümün hangi tarafi güzel yada insanlari sansli kilar?

Gerçekten üzüldüm ölen ve yarali olanlara. Diyorum ya, keske müslümanlar bunu mutlu bir ölüm olarak degil, tamamen ihmalkarlik olarak görüp, seneye hiç kimse haç'a gitmeyerek protesto olsa. En azindan suudiler insanlik adina degil, para gitti diye emniyete önem verirler kim bilir.

gökçek, erdoğanın bu konuşması sonrası tweetini silmiş:KK48::KK48:

Ihmal var, bunu daha olay tazeyken Diyanet Işleri Başkanı'mız gayette guzel dile getirdi, geri adım atar mı bilemem tabii ama başkanı dinledim, olayın olduğu saatler Kabe'de en yoğun saatlermiş, o yüzden de Türk Hacı kafilelerinin o saatte şeytan taşlamaya gitmeleri istenmiyormuş, bu hep böyle uygulanırmış Türk kafilelerinde, Türk Hacı adaylarını getiren 2 firma bu kurala uymamış ve maalesef 9 kişiden haber alamamışlar, Başkan hacı adaylarını yönlendiren Suud idarecilerin ihmali var, olayın bu hale gelip yüzlerce insanın ölmesinde hataları var dedi.

Önce Vinç olayı, şimdi de bu.
Allah rahmet eylesin hepsine:(

Bu defa şeytanın işi rast gitmiş :KK62:
Taşa taş at şeytanı taşla araba para kazandır
Şeytanın bile aklına gelmez

Benim dedem de hacca gitti şeytan taşlmaya usulen katıldığını o manzaradan utandığını anlatmıştı. İslam inancına göre de öyle somut bi şeytan kavramı yok ki. İslamda şeytan nefs derdi dedem.

O saatlerde suudi prensi yüzünden giriş çıkış şekillerinin değiştiği söyleniyor ama doğru mu böyle bişey duyan var mı?

Resmen ticarethaneye çevirmişler orayı, şeytan taşlanan bir yer varken üçe çıkarmışlar, etrafına Kabe manzaralı oteller yapmışlar yazık ya.
Kabe'nin etrafı yeşilliklerle dolmalıydı ferah olmalıydı, hep inşaatlar yapmışlar. :KK12:

12047041_844877878950050_2214372496116472018_n.jpg

meggieee sanırım bu doğru değil, bi kaç yakınıma sormuştum bende hacdan yeni gelen gerçekten taş paraylamı diye, değil demişti, hatta bi gece önceden biyere gidip taş topluyorlarmış.

meggieee sanırım bu doğru değil, bi kaç yakınıma sormuştum bende hacdan yeni gelen gerçekten taş paraylamı diye, değil demişti, hatta bi gece önceden biyere gidip taş topluyorlarmış.

Olabilir bende saçma buldum zaten taşın parayla alınmasını.
O kadar ticarete dökmüşler ki pek şaşırmadım gerçi.
Taş bedava bile olsa diğer şeylerden çıkarıyorlardır ücretini.
Yani keşke en doğal haliyle kalsaydı herşey.

Olabilir bende saçma buldum zaten taşın parayla alınmasını.
O kadar ticarete dökmüşler ki pek şaşırmadım gerçi.
Taş bedava bile olsa diğer şeylerden çıkarıyorlardır ücretini.
Yani keşke en doğal haliyle kalsaydı herşey.
haklısın. devasa oteller yapan adamlar, taştan kazanacağı paranın peşine düşmez diye düşünüyorum.

ihmal var o kadar bariz ki önce vinç düştü şimdi izdihamdan ezildiler

2 facia da toplam 1000 kişiye yakın ölü var

Şeytanı taşlamak bir simgedir. Haccın rukunlarindandir. Bununda belli kuralları var. Taşın büyüklüğü mercimek kadar olacak falan. Sonra ziyaret tavafı yapılır ihramdan çıkılır.

Görüntüleri izlemedim fakat kalabalık olacağı bilinen bi yerde önlem alınmalıydı. Ihmallik var bencede

Back
X