Başkanlık sistemi ülkeyi bölse, parçalasa, berbat etse Erdoğan istiyor diye hee diyecekler ben bunu anlayamaıyorum cidden aklım hayalim almıyor yahu. Sistemi toptan değiştirelim diyor biri kimse sorgulamadan yaşaaa değiştirelim diyor.
Ya inanırmısın başkanlık sisteminin ne olduğunu bilmiyor adam ama çok istiyor.
Sonra başkanlık sistemi hakkında gram fikri olmayan adamlar referandum da evet diyecek sistem gelecek ve yine sorgulayan adama patlayacak kabak.
Delirecem ya delirecem..
Ben başkanlık için yanıp tutuşmuyorum kiiiZeynep başkanlık sisteminin şu mevcut sisteme göre 5 tane avantajını sayabilir misin?
Yok yani Erdoğan istiyor diye başkanlık sistemi için yanıp tutuşan birçok AKPliye avantajı neden ki bu kadar istiyorsunuz diye sordum kimisi hönk diye kaldı, kimisi saçmaladı.
İnternete bakmadan söyleyiverin hele başkanlık olunca ekonomiye, işçiye, işsizliğe, vatandaşa ne katkısı olacak bu çok istediğiniz sistemin???
Erdoğan güç kazanacak, gücü iktidarı sağlamlaşacak eee sonra???
Valla senin bu yorumunu okumadan ben de benzer şeyler yazmışımYukarıdaki sorumu genişletip tekrar edeyim .
Referandum da sunulacak Başkanlık sistemine sırf Erdoğan istiyor diye evet diyeceklerinin , hiç bir şeyi bilmeden sorgulamadan kabul etmesine delirdiğiniz kadar ; bu teklifi sunan Erdoğan olduğu için artılarını eksiklerini sorgulamadan hayır diyenlere de deliriyor musunuz?
Yoksa onlar asla sorgulamadan hayır demez mi ?
Valla senin bu yorumunu okumadan ben de benzer şeyler yazmışım
Başkanlık sisteminde halk tarafından seçilen Devlet Başkanı ; ki buna şuan Erdoğan örneği üzerinden gidelim ... Yukarıda bahsettiğin tüm başlıklarla ilgili ve daha fazlasıyla ilgili , muhteşem reformlarda yapabilir , malum şuan ki parlamenter sistemde gen soru , teklif , önerge ... bunlar ortadan kalkacak . Olayı kişisel erkin gücü ile dikta yönetimine de çevirebilir.
Yani tablo oradan bakıldığında Ali babanın çiftliği imajı verebilir ama burada da kuvvet erkinin tamamen ayrıldığı yargı devreye girecek . Başkanlık sisteminde birbirinden tam bağımsız hale gelen yürütme ve yargı , takır takır da işleyebilir , bu iki mevki birbirine tamamen ters düşüp ülke yeni kaoslarda yaşayabilir.
Bu soruyu kime sorarsan sor teoriden öteye geçemez anlatacakları . Başkanlık sisteminin Türkiye modelini bile henüz bilmiyoruz . Nasıl şekillenecek ? Önümüze hangi şekli ile sunacaklar ?
O yüzden şuanda tek çıkış yolu budur gibi alkışlayarak kabul etmenin sorgulanması kadar neden bu kadar karşı çıkılıyor bununda sorgulanması gerekiyor ?
Yani senin tezinden gidersek , başkanlık sistemini sırf Erdoğan öneriyor diye önerenler nasıl mantıksız geliyorsa ; madalyonun öteki yüzüne bakıp sırf Erdoğan öneriyor diye karşı çıkanları da irdelemek lazım .Sonuçta onlarında elinde eyaletlere mi bölüneceğiz den başka pek bir done yok ...
Hayır daha model ortaya konmamis, bize nasıl bi şey onerecekler bilmiyoruz; ama hemen başkanlık olursa ölürüz biterizler başladı. Ya bi durun hele, belki makul bişey sunacaklar. Dünyada başkanlık la yönetilen bir sürü ülke var, onlar ölmüş bitmiş mi?
Sen bizi suçladığın şeyi yapıyorsun; bilmeden etmeden peşin hüküm veriyorsun. Bir de dünyada yapılan seçimlere bakarsan %50 nin çok iyi bir sayı olduğunu görürsün. Çünkü dünyada seçimlerde parti ya da başkan seçerken %40 i aşabilen bir lider ya da parti çok değil. Akparti girdiği bilmemkacinci seçimde bu oranı alıyorsa, muhalifler kendini sorgulamali bence, çünkü bunun dünyada örneği YOK. Bu bi rekor yani.Yani tek yetki tek karar bu işte. Tek kişiye sonsuz iktidar.
O değil de o kadar sorun çözülemedi ülkede, tek karar olunca takır takır çözülecek mi? Sihirli değenek mi verilecek başkana?
Ayrıca şu anda başkanlık sisteminde kuvvetler ayrılığı olacak demek bile bana abes geliyor. Tek başına tek kişiye sonsuz yetki verirsen bu ayrılığı sallamayaıp istediği şekilde istediğini yapabilir, yürütme ve yargıya çok daha rahat müdahele edebilir. Görmedik mi bunu gördük.
Buna karşıyım çünkü bir kişinin kafasına göre ülkeye yön vermesini istemiyorum. Bu ABD de işe yarayabilir ama bu ülkede yemez. Biz 100 yıldır mevcut sistemi sindirememişiz, yeni sistemi sindirmek için uğraşacak vaktimiz ve lüksümüz yok. Zaten bi dolu sorunumuz var, arı kovanına çomak sokmanın alemi yok.
Bir de başkan olacaksa biri tüm ülkeye güven vermeli öyle ülkenin bi kısmı razı diğer kısmı adama lanet etmemeli. %50 de artık bıktı yani. Tamam tek başına iktidar oldu da yeter yani, halkın sorgusuz sualsiz bir adamın her isteğine ok vermesi de insanın canını sıkıyor.
Eyalet sistemi de gelecekse başkanlığa benden evet. Yoksa hayır.
Bundan sonra böyle...
Sen bizi suçladığın şeyi yapıyorsun; bilmeden etmeden peşin hüküm veriyorsun. Bir de dünyada yapılan seçimlere bakarsan %50 nin çok iyi bir sayı olduğunu görürsün. Çünkü dünyada seçimlerde parti ya da başkan seçerken %40 i aşabilen bir lider ya da parti çok değil. Akparti girdiği bilmemkacinci seçimde bu oranı alıyorsa, muhalifler kendini sorgulamali bence, çünkü bunun dünyada örneği YOK. Bu bi rekor yani.
İyide eyaletler neye göre belirlenecek.
Bizim vatandaşımız böyle bir bölünmeye hazır mı yoksa bu defada kürt sorunu gibi her eyalette ayrı bir sıkıntıyla mı boğuşacağı?
Eyaletler arası çatışma bile çıkar bu ülkede, öyle bölünmeye dünden hazırız öyle yani..