• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Erdal Öz/ Özgeçmiş & Yapıtlar

berivan_33

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
7 Mayıs 2007
21
0
86
39
İçel Mersin
Erdal Öz, 26.3.1935'te doğdu. Devlet memuru olan babasıyla birlikte Türkiye'nin değişik yerlerini dolaştı. Ortaokulu Antalya'da, liseyi Tokat'ta bitirdi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde başladığı hukuk eğitimini Ankara Hukuk Fakültesi'nde tamamladı. İstanbul'da üniversite çevresindeki arkadaşlarıyla birlikte a dergisi'ni çıkardı. İlk öykü kitabı Yorgunlar'ı (1960) `a dergisi yayınları' arasında yayınladı. Sonra ilk romanı Odalarda (1960) `Varlık Yayınları'arasında çıktı. 12 Mart darbesiyle birlikte siyasal görüşlerinden dolayı tutuklandı. O dönemin izlerini taşıyan kitaplar yazdı. Yaralısın adlı romanı, önce 1973'te Cumhuriyet gazetesinde tefrika edildi, sonra 1974'te kitap olarak çıktı. Bu roman Macaristan'da, Almanya'da, Hollanda'da, Suriye'de ve Makedonya'da da basıldı. 1975 Orhan Kemal Roman Ödülü'nü aldı. Kanayan (1973) adlı öykü kitabı, Deniz Gezmiş Anlatıyor (1976) adlı anı kitabı, aynı konunun genişletilerek işlendiği Gülünün Solduğu Akşam (1986) adlı anı kitabı, Havada Kar Sesi Var (1987) adlı öykü kitabı, Allı Turnam (1976) adlı gezi izlenimleri ve Odalarda (1995) adlı yeniden elden geçirilmiş romanı, Sular Ne Güzelse (1997) adlı öykü kitabı çıktı. Bu kitapla 1998 Sait Faik Öykü Ödülü'nü aldı. 1975-1981 yılları arasında Arkadaş Kitaplar adlı `çocuk ‘edebiyatı dizisi'ni yönetti. 1981 yılında Can Yayınları'nı kurdu. Çocuklar için de iki kitap yazdı: Kırmızı Balon (1990) ve Alçacıktan Kar Yağar (1982). Son öykü kitabı da Cam Kırıkları (2001) Sedat Simavi Öykü Ödülü’ne değer görüldü.
Yapıtları:
"Havada Kar Sesi Var" (1987), "Sular Ne Güzelse" (1997), "Cam Kırıkları" (2001), "İki Deniz Öyküsü: Vay Yunusum Vah Canım", "Sular Ne Güzelse" (2005), "Odalarda" (1960), "Yaralısın" (1974) ., "Odalarda" (1995), "Deniz Gezmiş Anlatıyor" (1976), "Defterimde Kuş Sesleri" (2003), "Allı Turnam" (1976), "Bir Gün Yine Allı Turnam" (1998), "Kırmızı Balon" (1990), "Alçacıktan Kar Yağar" (1982), "Babam Resim Yaptı" (2003)

Ne güzel bir anlatımı vardır Erdal Öz ün.... Hep etkilemiştir beni... Yaralısın, Gülünün Solduğu Akşam, Defterimde Kuş Sesleri çok etkilemişti beni... Tavsiye ederim....

Lisedeydim Gülünün solduğu akşamı ilk okuduğumda o kitabı okuduğum için disipline verilmiştim hemde ama belkide o yüzden çok önemli bir iz bıraktı ve o güzel anlatımı da tabi şimdi kuzenlerim ve yiğenlerim okuyorlar Erdal öz'ü kitaplar kuşaktan kuşağa geçmeli bu güzel ama acıların her kuşakta ortak ve taze olması hazin

Gülünün Solduğu Akşam ..
İlk okuduğumda küçücüktüm ..
Dış dünyadan habersiz bünyem çok etkilenmişti ..
Dünyadan haberdar olduktan sonra okudum tekrar ..
Öfkeyle doldum birilerine karşı ..

erdal öz le yaralısın tanıştırmıştı sonra diğerleri ayrıca edebi yanı bir tarafa diğer! yanı bunlara yazmaya ittiğini bilirim o nedenle ayrı okurum üstadı diyelim!

Back