Erbakan`in kizi Amerikaya yerlesiyor

Arkadas, yanlislikla baska bir ülkeylemi karistirdi acaba ???

Haberlerde okumakla olmuyor hanimlar. Gidip bizzat gordunuz mu? Ben 6 yildir Iranla haşır nesirim. Uzaktan okudugumu degil gorduklerimi, bizzat Iranlilardan duyduklarimi soyluyorum ha bu Iranlilarin bazilari da dinsiz. Inanip inanmamak size kalmis tabiki. Banane
Uzun uzun yazmayin zira cevap vermeyecegim..

Yine bir konu yine karşılıklı laf atmalar.
Üsluplara ve yasalara dikkat edildiği sürece isteyen istediği eleştiriyi yapmakta Özgür mü? Özgür.
O zaman dileyen neden ABD der, dileyen İran güzel der.
Lütfen beni müdahale etmek zorunda bırakmayın.

Iranin Kuzeyinde kadinlar basortulerini yariya kadar baglayip makyaj yapmaya basladilar diye kanunlar degismedi. Okula gitmeleri, calismalari, ata veya arabaya binmeleri de kanunlari degistirmedi. Ben kanunlarindan bahsettim, dis gorunusten degil. Kadin haklarindan bahsettim, esit haklarin yoksunlugundan, bu size birsey ifade ediyorsa eger..

Korkma 'endişeli modern' biz dostuz :))))

ay yok duramıcam yazıcam

şeriata karşı olanlar müslüman değilse anlarım hani istememeri kendilerince normal

ama aranızda müslüman olup şeriate karşı gelen varmı

yani ayete karşı çıkmış oluyorsunuz o yüzden

Sapık değilsen hırsız değilsen katil değilsen tecavüzcü değilsen şeriattan korkmayacaksın Kardeşim

konuya gelince herkes dilediği yerde yaşar

Çünkü verilmesini gereken tavizler belli bir kesimin anlayışına göre gayet basit şeyler."Dinsiz de olsa alt tarafı başına bir bez bağlayıp çıkacak" gibi mesela.Halbuki müslüman bir kadın başını açmak zorunda kaldığında ortalığı ayağa kaldırırlar,peki o zaman müslüman olmayan veye müslüman olup da başını örtmek istemeyen bir kadın neden başını örtmek zorunda kalsın?

Aynen erkeklere bolca haklar verilmiş , kadının hiç bir hakkı yok ,hıristiyanda olsun başını örtmeye mecbursun iran'da ,

Aslinda olay sirf basortusu olsa birsey demicem de.. Bunun bir de gereken dikkatin verilmedigi arka yuzu var. Kadinin butun insani ve medeni haklarini erkegin iki dudagi arasina teslim etmesini savunanlarin da kadin olmasi tuhafima gidiyor. Kadinin dini vecibesini yerine getirmek icin degil de erkek egemen toplumda yasak oldugu icin ve emredildigi icin basini kapatmasi da buna dahil tabii..

Sizin begenmediğiniz islami hukuk mu İran mı ?kadın isterse erkekten boşanma hakkını isteyebilir vermesse evlenmekten vazgecedebilir şartı buysa , mirasta kadın yarım erkek bir alır ama Allahtan daha çogunu uman kardeşler ihtiyaca binaen diledikleri gibi bölüşebilir yasak degildir.
Şahitlik te 2 kadın yahut 1 erkek aranır buda kadınların fıtraten olaylara karşı daha duygusal olmalarıdır. Allah yarattığı kulu bizden iyi bilir demi hadi bu açıklama tatmin etmedi Allah böyle dilemiş derim imanım geregi biter çünki buna boyun eğip eğmemekte imtihanın ta kendisidir .
Şeriatı hangi ülke tam mansıyla uyguluyor bilmiyorum.Ama yanlış uygulanması İslamın islam hukukunun yanlış yada begenilmeyecek birşey oldugu anlamına gelmez.
Müslümanım diyen mirasta yarım pay almayı kabul etmiştir vs diğer butun hukuk kuralları gibi etmiyorsa yada begenmiyorsa işin ucu küfre gider. İnanmayan zaten inanmıyor neden tutupta eleştirir anlamıyorum. Cinayetlerde kısası isteyip mirasta yarım payı begenmemek tezattır.

Rahatladin mi? Kismen haklisin. Sapik degilim,hirsiz degilim, katil degilim ama mirastan esit pay almak istiyorum, mahkemede bir erkek kadar sahitligimin gecerli olmasini istiyorum, tek esli olmak istiyorum, bu konuda hic bir istisna ve hic bir ekseriyet kabul etmem. Bana gore bu isteklerim normal, sana gore seriata aykiri. Bu yuzden ben deistim, sen musluman. Otesi dine girer, din konusmak yasak. O yuzden yazilacak cok sey olmasina ragmen sozlerime burada nokta koymak mecburiyetindeyim.

Aslinda olay sirf basortusu olsa birsey demicem de.. Bunun bir de gereken dikkatin verilmedigi arka yuzu var. Kadinin butun insani ve medeni haklarini erkegin iki dudagi arasina teslim etmesini savunanlarin da kadin olmasi tuhafima gidiyor.
Yok zaten örnek olarak söyledim başörtü mevzusunu ki,belki işin en basit kısmıdır bu dediğin gibi.Çok iyi hatırlıyorum birkaç sene önce İranlılar bu baskıcı rejime karşı ayaklanmıştı ve genç bir kız öldürülmüştü polis tarafından.(Hatta az önce tam tarihini bulayım diye google da arattım,geçtiğimiz haziranda başörtüsü kanunlarını protesto etmek için yine sokağa çıkmış kadınlar.)O kadar rahat mutlu yaşasalar neden ayaklansınlar yani

İran'da kadınlar mühendis olamıyor bunuda dine bağlayında tam olsun

Sen alinti yaptiktan sonra isteyerek degil de mecburiyetten takilan basortusunu de katmistim ben olayin icine zaten. Sadece kadina kisitlama getirip erkegi her konuda ozgur ve ustun kilan hic birseyi kabul etmiyorum ben..

Seriat hukuku,Iranda kadin olmak hakkinda cok bir fikrim yok.Ciddi soyluyorum.Nette bakayim dedim bilgi edineyim.Asagidaki yaziyi buldum.Sayet asagidaki maddeler dogruluk temeline dayaniyorsa destekleyenler gidip orda yasamayi goze alabiliyorlarsa yasasalar ya?Deneyimlerini merak ederim dogrusu.

Dini liderlerin evlilik ve doğum oranlarının azalmasından duydukları rahatsızlığı dile getirmeleriyle, kadınların tek sosyalleşme alanı olan üniversitelerin kapıları kadınlara kapatıldı. Bilgisayar bilimi, nükleer fizik, elektrik ve endüstri mühendisliğinin de aralarında bulunduğu 77 lisans bölümüne kadın öğrencileri almayan İran, cinsiyetçi politikalarıyla insan hakları savunucularının tepkisini çekmişti. Bunca tepkiye rağmen geri adım atmayan İran'da gerçek anlamda kadın haklarından bahsetmek mümkün mü?

İran'da evlenme yaşı 13 ve evlenmek için baba veya baba soyundan dedenin izni gerekiyor. Eğer bir baba isterse mahkeme izniyle 13 yaşında bile olsa kızını 70 yaşında bir erkeğin nikahına verebilir. Kadın evlendiğinde yaşayacağı yeri seçme, yurtdışına çıkma ve herhangi bir iş kolunda çalışma hakkını kaybeder. Eşinin işyeri neredeyse kadın oraya uyum sağlamak zorundadır, yasalar gereğince. Yine yasaya göre koca ne zaman isterse kadın cinsel ilişkiye girmek zorundadır. Rızası olsa da olmasa da! Bir erkek yasal olarak 4 kadınla, siga (imam nikahı) ile istediği kadar kadınla evlenebilir. Kadının ikinci bir ilişkisi olması durumunda ise cezası taşlanmak!

İran'lı bir kadın Başbakanlık izni olmadan yabancı bir erkekle evlenemez. Yasalar, erkekler için böyle bir izne gerek görmemiş. İran'lı kadın yabancı erkekle evlenirse İran vatandaşlığından çıkarılıyor. Çocuğun uyruğu ise babaya göre belirleniyor. Baba Afgan anne, İran'lı ise çocuk İran'lı sayılmıyor. Çocuğun İran'da yaşama hakkı yok ve tahminen 20 bin çocuk bu sebeple nüfus cüzdanı alamıyor.

Yasaya göre boşanma ise erkeğin hakkıdır, erkek istediği zaman karısını boşayabilir. Boşanmayı kadın isterse kocasının kötü davranışlarını, uyuşturucu kullandığını veya hapiste olduğunu ispat etmek zorundadır. İran'da boşanmak o kadar zor ki kadınlar boşanabilmek için mehirlerini (çeyiz parası) kocalarına bırakıyorlar. Hatta mahkeme masraflarını bile kadın ödemek zorunda kalıyor.

İran'daki medeni kanuna göre anne hiçbir zaman kendi çocuğunun velisi olamaz. Eşinin izni olmadan çocuğunu doktora götüremez. Çocuğunun geleceği ile ilgili kararları veremez, çocuk reşit olana kadar onun mallarını yönetemez. Çocuğu için veya kendisi için bankada yatırım hesabı açamaz. Eşinin imzası olmadan çocuğuna ev alamaz. Şayet eşinin iznini almadan ev alırsa eşi bu evi satabilir, kiraya verebilir kadının bu konuda hiçbir hakkı yoktur. Çocuklar annelerinin sağlık ve emeklilik sigortalarından yararlanamazlar.

Yine yasaya göre kadınlar 9 yaşında reşit olurken, erkekler için reşit olma yaşı 14.5 dur. 9 Yaşında bir kadın suç işlediğinde idam cezası bile verilebilir. İran kanunlarında kadının canının değeri erkeğinkinin yarısına eşit. Erkek eşini yatakta başka bir erkekle görürse eşini öldürebilir ve kanun bu erkeği yargılamaz. İran'da kadın cinayetlerinin yüzde 20'si namus meselesinden meydana geliyor. Bir araştırmaya göre namus cinayetlerinin yüzde 90'ı ise şüpheye dayanıyor.

İran'da baba ve anne öldükten sonra erkek çocuklar kızların iki katı miras alıyorlar. Kocanın mülkü asla karısına geçmiyor, yasal erkek mirasçı yoksa mallara devlet el koyuyor. Erkek eş öldüğünde kadının çocuğu yoksa eşinin malının dörtte birini, çocuğu varsa malının sekizde birini kadın alıyor. Kadın öldüğünde ise çocuğu varsa erkek eşinin malının dörtte birini, çocuğu yoksa yarısını alıyor. Kısaca erkek kadına göre mirastan 2 kat fazla pay alıyor.

İran'da kadınların şahitlik hakkı yok. Lezbiyen veya eşcinsel ilişkinin cezası idam ama bu konuda kadınların şahitliği geçerli değildir. İki kadının şahitliği bir tane erkeğe denk düşüyor. Şahitler içinde en az bir tane erkek olmazsa kadınların şahitliği geçerli olmuyor, ne kadar çok kadın olursa olsun. Anayasa kadını bir birey olarak görmez. Ülke yönetiminde yer almanın tek şartı erkek olmaktır. İran'da kadınlar cumhurbaşkanı olamaz. İran'da yaşayan, İran'a ziyarete gelen tüm kadınlar kendi dini inançları ne olursa olsun örtünmek zorundadır. Hicabı (örtüsü) olmayan kadınlar yargılanabilir ve hatta hapse girebilir.

Tüm bu haksızlıklara dur demek ve eşit haklar talep etmek için kadınlar 2005 yılında büyük bir eylem düzenlediler. 2006 Yılında yeniden bir araya geldiklerinde, kadınlar polis saldırısına uğramış ve 70 kadın tutuklanmıştı. Bundan sonra kadınlar yasal hakları için "1milyon imza kampanyası" başlattılar. Kampanya yasak ve sansüre rağmen çok ilgi gördü ve 2009 yılında Simone De Beauvoir ödülü aldı.

Kadınların kendilerine yasalarla zorla dayatılan "ikinci cins" olmaya rızaları yok. Baskılara rağmen direnişteler ve zor da olsa bu yolu yürümeye kararlılar.

Kaynak: Muhafazakarlığa karşı feminizm - Handan Koç

Ne demek sana ne yaaaa,
Siz tutun ulkeye seriati getirmeyen calisin, kiciniz sıkıştımi avrupaya,amerikaya kacin.
Milletin cocuklarina imam hatipleri laik gorun, kendi cocuklarinizi yabanci kolejlere, ulkeler okumaya gonderin.
Milletin calisan kizina or...pu deyin, kendi calisan kizlariniz icin aman o ise karistirmayin deyin, deyin de deyin yaniiii. Bide cikip ustune bunlari hakli gostermek icin sana neeee deyin. La havle ve kuvvet yaniii...
Bu hirsizlik davasi nerden geliyor yav? Erbakan hirsiz miydi ki?
Maaalesef ablacim hirsizdi. Rahmetli cok iyi biriydi 5 vakit namaz kilan, 40 defa haca gidip gelmis, butun dini vecivelerini yerine getirmis tam anlamiyla dini butun muslumanin tekiydi, ama nevarki hirisizdi. Kayip trilyonlar davasindan yargilandi, suclu bulundu, hapse atildi ogrencisi cb gul tarafindan af edilip ev hapsine alindi sonrada vefat etti. Sonra nemi oldu, bu hirsizlik paralarini paylasamayan cocuklari birbirlerini yemeye basladilar. Biri solugu abd de almis vah vaaah....

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…