Biraz konu disi olacak ama yakin zamanda turkiye'den gelen bir degisim ogrencisiyle tanistim. Erasmusla gelmis ben hollanda'nin leiden sehrinde kaliyorum. Okulu burdaki yuksekokulu uygun gormus bolumune. Maalesef turkiye'deki bircok uni ogrencisi burda yuksekokullara geliyorlar. Kizin nerdeyse hic ingilizce'si yoktu. Birkac sefer hocalar ile olan konusmalarina ben girdim. Adam turkiye'den gelen ogrencilerde hep ayni problemi yasiyoruz, maalesef cok azi basarili oluyor dedi ben de uzuldum gercekten. Kiz da gerci hic girisken bir ogrenci degildi, o ingilizce ile sen nasil mulakati gectin, ne soruyorlar ki mulakatta dedim ona da kendisi bozuldu. Konyanin nesi meshur felan onu sormuslar nasil ya dedim. Kiz turkiye'de hep notlarim dusecek, ornek ogrenciydim, dersleri de alamadim diye dert yandi durdu. Yaz okuluna gidecegim mecburen dedi artik ne yapti bilmiyorum. Dedim sen buraya gelirken zorlanacagini dusunmedin mi diyorum bu kadar tahmin etmemistim diyor. Bu simdi ilk basta ballandira ballandira anlatiyordu biz dersleri ingilizce goruyoruz diye. E dedim nasil ingilizce goruyorsunuz? Tartisma yapmaz misiniz, hoca ile interaktif bir sekilde sohbet olmaz mi dedim yok o kadar da degil dedi. E dedim yaziliyi da ingilizce yapiyorsunuz soruyu nasil anlayipta cevap yaziyorsunuz ki diye sordugum da ya hocalar oyle bir bakiyorlar iste dedi. Bir ara bir hocasina yalvarma mi istedi 10 uzerinden 5. 3 olan notunu 5.5 vermesi icin. Dedim burda oyle torpil islemez, hoca bunu rapor bile edebilir dedim.
Dogrusu kiz muhtemelen torpille geldi yoksa boyle bir ogrenci buralara gelemezdi herhalde. Erasmusun bir adi var o dogru da daha bir ince eleyip sIk dokumalari gerek belkide ogrenci yollarken?