Epilepsi hastası hamile veya anne var mı?

sancopanco

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
19 Şubat 2012
4
0
36
İzmir
Merhaba,

Forumda benzer bir konu açılmış ama devamı gelmemiş. 2010 yılında kalmış sanıyorum. O yüzden yeniden sormak istedim. Epilepsi hastası olup hamile kalan, dünyaya bebek getiren var mı? Varsa hangi ilaçlar kullanılıyor vb. konular hakkında bilgi verir misiniz

merhaba geçmiş olsun evet bende epilepsi ve sistemik lupus hastasyım bende merak ediyorum anne olan varmı diye ama vardır herhalde .Bir arkadaş yazmış epilepsi (sara ) paylaşım alanına ondan cevap bekliyorum bakalım ,bana dönerse mutlaka buraya da yazacağım .iyi akşamlar

Evet bende bir kaç yazı okudum ama tarihleri eski ve konunun devamı gelmemiş. Özellikle Tegretol kullanan arkadaşlarımı merak ediyorum. Sıkıntı yaşadılar mı acaba diye

Merhaba Kizlar,

bende Epilepsi hastasiyim ve 3 yasinda bir Oglum var. Ilac ismi öneremedigimiz icin maalesef yazamiyorum ama hamile kalmadan önce kullandigim haplari degistirip vücudumdaki zehri atmam gerekiyordu. Kadin Doktorum ve Nörologum ile sürekli iletisim halinde idik 1 sene boyunca su an hala kullandigim ilaci kullandim ve hamile kaldim. Merak ediyorsunuzdur, hamilelik sirasinda hicbir sorunum olmadi, sadece ilacinizi düzenli almaniz ve her iki doktorunuzlada iletisim halinde olmaniz gerek.

Ve lütfen en önemlisi en cok dikkat etmeniz gereken tek birsey var ; dogum yapamk istediginiz veya yapacaginiz hastahanede mutlaka bir Nöroloji uzmani olmali. Normal dogum olsun, sezeryan olsun dogum sirasinda nöbet gecirme veya cocugun nöbet gecirme tehlikesi olabilir , ne olur dikkat edin. Internetten arastirmaktan tutunda kitaplara, farkli doktorlara kadar arastirdim. Epilepsi olduguma bir tek sebepten dolayi üzülüyorum ve her seferinde icim agriyor ve su anki gibi bogazim dügümleniyor ve hüngür hüngür agliyorum. Epilepsinin cocuklara gecme oranida yüksek ama kücük yaslarda bunu anlamak maalesef imkansiz gibi birsey umarim ve dilerimki Cocuklarimiza gecmez. Deliririm, yok olurum, kiyamam ben yavruma..........

Insallah saglikli Hamileleik gecirirsiniz ve saglikli Bebisleriniz olur, Sevgiler

Bahar

Merhaba,

Bilgi için teşekkür ederim Bahar Tanricasi. İlaç önermek gibi algılamamak lazım olayı. Çünkü bizler kafamıza göre ilaçlar kullanabilen insanlar değiliz. Önemli bir hastalığımız var ve doktor ne derse onu yapıyoruz. Ben mesela çok uzun zamandır Tegretol kullanıyorum. Doktorum bunun hamilelik için ideal bir ilaç olduğunu söylemişti ama emin olamıyorum işte.

Tabiiki önermek anlaminda degil birkac konu basliginda isim verilmemesi gerektigini yaziyor. Hepimiz tabiki bu konuda cok dikkatliyiz ve kimsenin önerdigi ilaclari kullanmayiz güzelim. Sana söyle aciklayayim benim hamilelikten önce seneelrce kullandigim ilacin ismi; CARBAMEZEPIN ve arastirdigim kadari ile senin kullandigin veya doktorunun önerdigi hap' in icerisindede bu madde bulunuyor ( lütfen icindeki kagidini oku, su an Türkcesi aklima gelmedi) ve Carbamezepin denilen madde sanirim kullandigin ilaci adi Tegretal idi veya Timonil, ikide Carbemezepinden olusuyor! Anne karnindaki Bebege zarar verir mesela ;

1. Hamilelik sirasinda bu ilaci kullanirsan, hamileligin riskli gecebilir.

2. Ilac veya olasi sara nöbeti ile cocuga zarar verebilir.

3. Carbamezepin yasak bir ilac degil ama hamilelik sirasinda alinmasi tavsiye edilmeyen bir ilactir.

4. Bebekte sakatliga sebep verebilir, mesela hani bazi bebeklerde dudaklari ayrik oluyor ya
, tavsan agzi deniyor burda.

Emzirmek istersen cocuge bu ilac ile hic tavsiye etmem cünkü ilac ve icindeki maddeler süt ile Bebege gecer.
Folik asit hamilelik döneminde mutlaka alman gereken birsey.

Canim Oglum uyandi braz rahatsiz umarim yardimci olabilmisimdir, sorun olursa tekrar yanitlamya calisirim, yarin tekrar bakarim.

Bende Lamictal kullanıyorum ve hamileyim. 1. hamileliğim rahattı ama şimdi geceleri uykuda nöbet geçiriyorum ve ilaç bunu engellemiyor.

bende epilepsi hastasıyım.bekarım ama sonucta bigün evlencem ve cocugum olucak inşallah.bu yüzden bu konuyu okudum.ben 3-4 yılda bır nöbet geçiriyorum.hepde ilacı bıraktırıyo doktor bitti iyileştin artık diyo ilacı braktıktan sonra aradan bır yıl gibi bi zaman geciyo. ben yine nöbetteyim :) bana doktorun dediği evlenene kadar iç bu ilacı zaten doz miktarı cok düşük en az yan etkili ilaç bu dedi ama adı keppra.keprayı 3 yıldır içiyorum hafıf yan etkılerı var uyuyamıyorum mesela ama ilerde vücuduma ne gibi yan etkisi olur bilmiyorum uzun yıllar kullanan varsa yazabilirmi vücudun başka organlarına bi zararı varmı recetede yok dıyor ama yınede sormak ıstedım. arastırdıgım kadarıyla anne epilepsiyse bebekte olma oranı cok düşükmüş yani cocugun büyük ihtimalle olmucak epilepsi ama torununda epilepsi olma riski cok fazlaymış netten böyle bir bilgi bulmuştum.ve doktorumun söylediği bilgiye göre her insan epilepsi nöbeti geçirebilirmiş yorgunluk yogun bılgısayar kullanımı stres ani sevinç üzüntü bunları nöbet gecırmesi istenilen kişide denersek kesinlikle o kişi nöbet gecırır senın yapman gereken bunu dengelemen dedi birde bolca su ıcmelısın su içmediğinde başın agrıcak çünkü beynin suya çok ihtiyacı var demişti.allah herkesi bu hastalıktan kurtarsın inşallah.

gecmis olsun.benim dayimin kizida epilepsi hastasi.onunda 10 yasinda saglikli bir oglu var masallah.

Bende Lamictal kullanıyorum ve hamileyim. 1. hamileliğim rahattı ama şimdi geceleri uykuda nöbet geçiriyorum ve ilaç bunu engellemiyor.

meraba ben 23 yaşındayım evliyim ve epilepsi hastasıyım bende anne olmak istiyorum şu anda lamictal 50 kullanıyorum sabah bir akşam bir hamile kalırsam bebeğime ilacın zararı olurmu die düşünmekten edemiyorum şu anda sen nasılsın cnm nasıl gidio

Merhaba bende epilepsi hastasının öncelikle geçmiş olsun benim tanımda 2 ay önce konuldu 25 yaşındayım ve bu zamana kadar hiç şikayetim olmadı bir defa bayıldım sadece lamictal 25 kullanıyorum bebek sahibide olmak istiyorum ne yapıcım çok kararsızım ilacada yeni başladım epilepsi hastası olupta hamile kalanlar ve cocuk dünyaya getirenler lütfenntecrübeleriniizi bizimle paylaşın

merhaba benim 4 yaşında sağlıklı bir kızım var. lamictal 100 kullandım hamileliğimde. sabah-akşam tabi ki. sadece folik asit çok önemli bizim ilaçlarımız için. genelde normailin 10 katı (günde 5mg öneriyorlar genelde) folik asit kullanmalıyız ilk 3 ay. tabi en önemlisi hamile kalmadan önceki 2-3 ayda folik asite başlamak. çünkü bebeğin ilk 8 haftası beyin omurilik gelişiminde en önmeli zaman. ben folik asit suda eriyen bir vitamin olduğu için 5mg dozu bölerek gün içinde 2-3 defada içtim. ama her gün 5 mg mutlaka içtim. hamileliğimde bir sorun olmadı. emzirirken de ilacın sütüme geçtiği için eğer emzirmeyi bir kaç gün bırakmak zorunda kalırsam ya da sütüm azalırsa diye sütümü sağıp sakladım. emzirmeyi bırakırken de kızıma sanki ilacı bıraktırıyormuş gibi kademe kademe azaltarak bıraktım. bir sorunum olmadı çok şükür.

http://www.turkepilepsi.org.tr/userfiles/file/sunumlar/DilekAtakl-gebelikveepilepsi.pdf

bu linkde de bazı araştırma sonuçları var. hamilelikte de stres yapmayın. bana 6. ayına kadar bebeğin kalbinde bir leke var dediler. çok korktum. ama sonra kandiliğinden geçti. sonradan bunun çok normal olduğunu öğrendim ama o zaman bayağı üzülmüştüm. sadece aç kalmayın, stres yapmayın ve en önemlisi uykusuz kalmayın. inşalllah sorunsuz atlatırsınız bu dönemi de.

Epileptikler hamile kalabilir. Sağlıklı insanda sağlıklı bebek oranı %96, maksimum dozda antiepileptik kullananlarda %92 dir. Son dönemde Kepprada bu oran da gözlenmiyor. Keppra lamictal ve tegratör tavsiye ediliyor. ABD de yapılan araştırmalara göre antiepileptik kullanımı doğurganlığı düşüren faktörlerden. Evli epilepsi hastalarının doğum oranı %65 miş. % 35 istediği halde çocuk sahibi olamıyor. Epilepsi ilacı ( Keppra lamictal tegratör dahil) kullanan hanımların 34 yaşından itibaren AMH yumurta rezerv sayısına ve fsh hormon düzeyine baktırmasını önemle tavsiye ediyorum. Fsh hormon seviyesine reglin3. günü bakılır. 11 ve yukarısı ise hemen aşılama için doktora gidin. AMH 0-1,6 arası değerler verir. 1 in altı over (yumurta) sayınız düşüyor demek. 0,4 over sayınız sınırda demek yani tüp bebek için bile son şansınız anlamına geliyor. Hamileliğe hazırlık evresinde ilaçlarımızın vücudumuzdan emdiği folik asit (b10), b3, b6, ve omega3 desteği almanızı tavsiye ediyorum. Sizin beyin fonksiyonlarınıza da iyi gelecekler. Hatta bu vitaminlerin eksikliği çok ise ilaçların tesirini azalttığı söyleniyor. Bebeğinizin beyin gelişimi için de çok faydalılar.

Son bir yılda gradmal miyoklonik epileptik nöbetim 8 ay kadar dirençliydi. 3 tane binlik keppra kontrol altına alamadı 2*50 mg lamictal işe yaradı. Doktorum Ebru Özay yavaş yavaş kepprayı 1000mg, lamciktal 100 mg seviyesine zamanla getirdi. Nöbetsiz bir şekilde hayatımı sürdürüyorum. Yan etkilere katlandım tabi ki. Unutkanlık, odaklanma güçlüğü, gece görülen kabuslar uyuku problemi, küçük döküntüler. Vitamin takviyeleri yan etkileri %70 oranında azalttı. İş hayatımda epileptik olduğumu bilmiyorlar ve etkin biçimde işimi yapmaya devam edebiliyorum. 39 yaşımdayım ve tüp bebek ile hamile kalmayı deniyorum. Sonucum 20 aralıkta belli olcak. Umarım verdiğim sizler için faydalı olur...

Son düzenleme:
Merhaba . Konu uzun zaman önce açılmış. Bende keppra kullanıyorum. Hamile kalamıyorum. Bugün de doktor keppra zarali dedi . Çok mutsuzum. Siz hamile kaldınız mı acaba ?

Merhaba . Konu uzun zaman önce açılmış. Bende keppra kullanıyorum. Hamile kalamıyorum. Bugün de doktor keppra zarali dedi . Çok mutsuzum. Siz hamile kaldınız mı acaba ?
Merhaba bende keppra 500 mg kullanarak hamile kaldım plansız oldu. Doktorum kullanmaya devam et dedi ilacı değiştirmemiz senin için bir risk dedi. Lamictal diye bi ilaç varmış normalde onu veriyolarmış. Bende ilaç değişimi sıkıntı olur diye kepprayla devam ediyorum. Sende inşallah hamile kalırsın doktorunla konuşabilirsin

Kullandığı ilaçları bilmiyorum ama iş arkadaşımda var. Hatta iş yerinde krizleri tutuyor ara ara.
İki, ikiz çocuk sahibi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…