- 16 Ağustos 2010
- 293.112
- 603.076
- 43
Epilepsi nöbetlerinin farklı türleri vardır ve bu nöbetler 2-3 saniye süren boş bakışlardan, kas seğirmelerine veya bilincin tamamen kaybolduğu nöbetlere kadar geniş bir yelpazede görülebilir.
Nöbetler hafif veya orta dereceli olsa dahi epilepsi tedavi gerektiren bir hastalıktır çünkü nöbetin ne zaman yaşanacağı belli olmadığı için (araba kullanırken, yüzerken…) hayati tehlike yaratabilir.
Epilepsi Nöbeti Belirtileri
30’dan fazla farklı epilepsi nöbeti türü ve 100’den fazla epilepsi belirtisi bulunmaktadır.
Aşağıda nispeten daha yaygın olarak görülen epilepsi belirtilerini bulabilirsiniz ancak sizin belirtileriniz nöbet sırasında beynin hangi bölgesinin etkilendiğine bağlı olarak burada yer alan belirtilerden farklı olabilir. Epilepsi şüpheniz varsa bir uzmana görünerek gerekli kontrolleri yaptırmanız en güvenli yol olacaktır.
Genele Yayılan Nöbetler
Genele yayılan epilepsi nöbetleri beynin tüm bölümlerini etkiler. Bu nöbet sırasında hasta çığlık atabilir veya bir tür ses çıkarabilir. Süresi birkaç saniye ile 1 dakika arasında değişen bir süre kaskatı kesildikten sonra bacaklarda ve kollarda ritmik (tekrar eden) hareketler görülebilir.
Genel epilepsi nöbetleri sırasında gözler çoğunlukla açıktır. Nöbet sırasında nefes kısa süreliğine durabilir ve hastanın rengi nefessizliğe bağlı olarak mavi/mora dönebilir. Bunu derin ve sesli nefesler takip eder.
Nöbet sonrası hastanın bilinci aşamalı olarak yerine gelir. Bilincin tam olarak yerine gelmesi ve zihin karışıklığının ortadan kalkması dakikalar, bazen saatler sürebilir. Nöbet sırasında idrar kaçırma sık görülür.
Genele yayılan nöbetlerin 6 türü bulunmaktadır.Yokluk Nöbetleri: “Petit mal” nöbeti olarak da adlandırılan yokluk nöbetleri sabit bakış ve hafif vücut hareketleriyle karakterizedir. Bu nöbetler hastada kısa süreli farkındalık kaybına neden olabilir.
Tonik Nöbetler: Kasların sertleşmesine neden olan tonik nöbetler genellikle sırt, kol ve bacaklardaki kasları etkiler, nöbet sırasında hastanın düşmesine yol açabilir.
Klonik Nöbetler: Klonik epilepsi nöbeti sırasında ritmik kas seğirmeleri oluşur. Bu kas seğirmeleri çoğunlukla yüz, boyun ve kollarda görülür.
Miyoklonik Nöbetler: Kol ve bacaklarda aniden ortaya çıkan kas seğirmelerine neden olur.
Atonik Nöbetler: Damla nöbet olarak da bilinen atonik epilepsi nöbetleri kas kontrolünün kaybolmasına ve buna bağlı olarak hastanın aniden yere düşmesine/çökmesine yol açar.
Tonik-klonik nöbetler: Bir diğer adı “grand mal” nöbeti olan tonik-klonik nöbet sırasında hasta bilinç kaybı yaşar, vücutta katılaşma ve sallanma görülür. Bu nöbetler sırasında hasta dilini ısırabilir ve idrarını tutamayabilir.
Fokal Nöbetler
Beynin sadece bir bölümünü etkileyen epilepsi nöbetleri “fokal nöbetler” olarak adlandırılır. Fokal epilepsi nöbeti belirtileri beynin hangi bölümünün etkilendiğine bağlı olarak değişebilir.
Örneğin beynin sol eli kontrol eden bölümü etkilendiyse sadece sol elde kas seğirmesi veya ritmik hareketler görülebilir.
Fokal nöbet sırasında hasta zihin karışıklığı yaşıyorsa bu “kompleks kısmi nöbettir”. Buradaki “kompleks” hastanın bilinç kaybıyla farkındalık arasında bir noktada olduğu anlamında kullanılır.
Fokal epilepsi nöbetleri 2 ana kategoriye ayrılır.
Basit Fokal Nöbetler: Bu nöbetler esnasında hasta bilinç kaybı yaşamaz. Ancak duyduğu sesleri, hislerini, aldığı kokuları veya eşyaların/kişilerin görünümlerini farklı algılayabilir. Vücudun belli kısımlarında kas seğirmeleri (genellikle kol ve bacaklar) yaşanabilir. Basit fokal nöbetler ışık patlamaları, karıncalanma, baş dönmesi gibi spontan duyusal belirtilere yol açabilir.
Dyscognitive (Bilişsel Bozulma) Nöbetleri: Bu nöbetler farkındalığı ve bilinci etkileyerek bir süreliğine bilinç kaybına yol açabilir. Dyscognitive epilepsi nöbetlerinde çiğneme, elleri ovuşturma, yutkunma veya dairesel olarak yürüme gibi nedensiz ve amaçsız hareketler sık görülür.
Status Epileptikus
Status epileptikus 30 dakikadan uzun süren epilepsi nöbetidir. 1 veya daha fazla nöbetin bir araya gelmesiyle oluşabilir ancak hasta nöbetler arasında kendine gelemez ve nöbetler birbirine bağlanarak uzun süre devam eder. Eğer hasta 5 dakikadır nöbet geçiriyorsa ambulans aranmalıdır. Türkiye’deyseniz 112 acil ambulans servisini arayabilirsiniz.
Kaynak:belirtileri nelerdir