Epidural / Spinal Sezaryen Doğum Hikayeleri

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Estağfurullah teveccühlerinize layık olmaya çalışıyorum Bu kemal sunal repligiydi çok severim kendisini

Ben 1 yıl sirf kadın dogum operasyonlarında bulundum kendi isteğimle.Çünkü ameliyathanenin en eğlenceli kısmı burada ve mesleğimi hep keyifle yaptım gerçekten
Anneyle bebeğin buluştuğu o an saniyeler duruyor sanki.Her bir dogumda farkli yüzler farklı duygusal anlar..

Aşamalar aslında rutin hep aynı şeyleri anlatmış gibi olacağım ama madem merak ediyorsunuz şöyle açıklayayım.
-Anestezi ve ameliyathane hemşireleri daha anne ameliyathaneye gelmeden operasyon için gerekli tüm hazırlığı yapmış oluyor. (Tüm operasyonlar için böyle aslinda)
-Ameliyahane ortamını ilk kez gören ve ilk bebeğini kucağına alma heyecanıyla anne hangi duyguları yaşadığını bilemiyor genelde:)
-O anlarda ellerinden tutup sakinlestirip yapılacak işlemleri anlatıyoruz anneye.
-Öncelikle anestezi teknikeri olarak hastayı monitorize ediyoruz yani göğüs çevresine monitörde nabız, tansiyonunu rahatlıkla gorebilecegimiz bantları yapıştırıyoruz.Sonra koluna bir tansiyon manşeti ve parmağına solunum sayısını takip edeceğimiz saturasyon probu..
-Eğer servisten damar yolu açılarak gelmemişse hemen bir damar yolu açıp serumunu takıyoruz..Artık anne hazır ve anestezi uzmanını cagirabiliriz..
-Uygulanacak anestezi yontemi Spinal anestezi ise; anestezi teknikeri annenin önünde durup omuzlarından bastırıp annenin kamburunu çıkarmasına yardımcı oluyor.Çünkü verilecek ilacın belirli bir omurilik aralığından enjekte edilmesi lazım genelde işlem başarılı geçiyor.(Bu aşamada ayaklara kadar uyustugunun ilacın etkisini gösterdiğinin anlaşılması için anneye ayaklarda elektriklenme hissedilip hissedilmedigi soruluyor ve ayak parmak uçlarına iğne dokundurulup kontrol ediliyor.His var aci yoksa tamamdir.Dokunduklarini hissediyorum eyvah acıyı da hissedicem endişesi olmasin)
-Endişe ve heyecan da operasyonun gidişatını etkiliyor.
-Daha sonra spinalin etkisinden emin olup da ilacın yapilmasindan geçen 5-10 dk aradan sonra anne yatırılıp operasyonu seyretmemesi için önüne bir demir aski çekip askıya yeşil örtü ortuyoruz. O dakikalardan itibaren anne ne zaman doğacak bebegim ameliyata başladılar mi diye sormaya başlıyor.Bazen ağlıyor değişik duygu evrelerinde hissediyor
-Cerrahi doktoru kesiye başlayalım mı diye soruyor anestezi uzmanına.anestezi uzmanı emin olduğu vakitte söylüyor ve ilk olarak cilt tabakasına batikon sürülüyor delikli örtü ortuluyor artık o dokunuşları hissedebilirsiniz ama acı olmaz
-Genelde 25-30 dk arasında bebek ile annenin kordonlari birbirinden ayrılıyor ve anne de yarım saat 45 dk gibi bir süreden sonra servise alınıyor

Ameliyatta etrafa çok bakmadim tepede ki lambadan yansıyan görüntüyü izlemeye çalışıyordum tepemde ki kişi çok başarılıydı dikkatimi başka yöne vermememi cok iyi sağlamış. Daha önce de ameliyat olmuştum sezeryan için olan ameliyathaneyi daha farklı bekliyordum nedense

Ayrıca o anlarda rahat nefes alamadığınızi hissederseniz bunu anesteziye belirtin.Anestezi nazal olarak veya oral olarak oksijen gönderilmesi için yani burun veya ağızdan bir aparat,maske takip rahat nefes almanizi saglayacaktir

Harikasınız çok teşekkür ederimm Son bir şey daha sormak istiyorum. Anne ile bebek kordonu ayrıldıktan sonra direkt dikim işlemine başlanıyor mu? Bu sırada bebeğin kontrolleri mi yapılıyor?

Yansıyan görüntüyü izlemeye çalışmanız çok iyimiş Acaba üzerinize örtülen örtülen şeffaf renkte olsa doğum anını izlemek ister miydiniz acaba merak ettim Bir de sezaryen için olan ameliyathane hangi açılardan diğerlerinden farklı olmalı sizce? Yani kafanızda nasıl bir yer canlanıyordu ya da nasıl bir yer bekliyordunuz :))

Harikasınız çok teşekkür ederimm Son bir şey daha sormak istiyorum. Anne ile bebek kordonu ayrıldıktan sonra direkt dikim işlemine başlanıyor mu? Bu sırada bebeğin kontrolleri mi yapılıyor?
Rica ederim ne demek
Kordonlar ayrıldıktan sonrasında arkada bekleyen 2 bebek hemşiresi bebeği alıp bir kenarda vücudunu silip ağız ve burnunu aspire ediyor yani anne karnındayken plasenta içerisinde olduğu için ağız ve burun boşlukları temizlenip solunum yollari açılıyor.Ölçümler yapılıyor.
Aynı anda bebek bir tarafta bu işlemlerden geçerken annenin de dikisleri atılıyor

Aa çok yanlış çok yanlış izlemeyelim anlık şok tablosu gelişebilir Allah korusun

Tekrar çok teşekkür ediyorum Ama konu açıldıkça aklıma bir sürü soru geliyor. Dikişlerin atılma aşamasında siz yine annenin yanında mı oluyorsunuz? O sırada anneler ne yapıyor ya da neler diyor? Biraz da bununla ilgili gözlemlerinizi paylaşmanız mümkün mü

Yok yok diyorum ya hiçbişi bilmeyince insanda bi saflık oluyor. O an bi can sıkıntısı ne yapıyorlar merakı. Öncesinde sezeryanla alakalı hiç bilgim yoktu okuyan olursa kesinlikle merak edip video falanda izlemesin anca ben gibi saf saf merak ederler insan kandı falandı hesap etmiyor. Hop çizik aaa orada bebecik zannediyor . Ben kesinin nereden yapılacağını bile bilmiyordum göbek ortasından zannediyordum ameliyathane olarak da sezeryani ameliyat değil de doğum olarak gördüğüm için ameliyathanenin de farklı bi dizayn olabileceğini düşündüm galiba. Çocuk doktorlarının odası farklı olur ya o misal anne bebek resimleri falan . Ama şuan biliyorum o bir ameliyat ve orası da ameliyathane

Ameliyat bitene kadar oradan ayrılamayız.Operasyondan önce anestezi vardır ve operasyondan sonra da anestezi sizi teslim eder servis hemsiresine
-Dikiş sırasında genelde bebeğim nerde gitti mi diye akılları bebeklerinde kalıyor haklı olarak.Ben ne zaman gideceğim gibi.Bulantısı varsa bunu dile getiriyor.Ama bulantı sıklıkla bebegi cikarma aşamasında oluyor çünkü karna yapilan bası mideyi etkiliyor veya tansiyon düşük oluyor buna bağlı da bulantı hissi oluyor.
-Mutlaka doktorunuzu dinleyip ameliyathaneye 8 saat aç olarak gelin su dahi az için diyorlar ama az sabredin icmeyin

İğne sırasında korktuğum için önce aşamaları anlatmışlardı sonra başlayım mı iyi misin vs diye sormuştu ha birde hemşireden yardım ister misin demişlerdi bende Elimi tutmasını istemiştim

Her iki dogumumda tramvatik gecti malesef. Hatta ilkinde ben esimi 9 ay boyunca tembihledim. Canim tatli gelirde sezeryan istersem sakin imza verme diye. Sonra mecbur kalinca tabi esimde olayi anlayamadi ve imza vermiyorum diye tutturdu. Doktorlarin hatasi oldugunu aciklayincada hastaneyi birbirine katti. Yani o set dedigim yer aslinda benim karnimi gorememem için yapilmis bir sey. Paravan gibi dusunebilirz aslinda. Kolum agrimasa ve cok usumesem daha iyi gecerdi sanirim omuzdan giren o agriyi o gun hep cektim. Agri kesiciler etki etti neyseki.

Dediğiniz gibi bilmemek bazen daha iyi olabiliyor sanırım Ayrıca ne kadar önemli bir noktaya değindiniz bence.. Sezaryen evet bir ameliyat ama neticede bir doğum.. Bu nedenle bu durum bana da anne ve bebeğin ilk buluşma yerinin gerçekten de standart bir ameliyathaneden farklı olması gerektiğini düşündürüyor

Anladığım kadarıyla anestezi ekibi, kadın doğum uzmanından bile daha çok bu sürecin içerisinde Bu arada bebeğin ameliyathaneden hemen götürülmesinin sebebi tam olarak nedir? Bir de annelerin kolları neden bağlanıyor? Bunları da merak ediyorum

Çok insani bir istek olmuş bence, o korku ve heyecanla insan birinden destek alma ihtiyacı hissediyodur muhtemelen

Bana sordular bende farketmez demiştim heyacandan aklıma Müslüm gürses açacakları gelmemişti o neşeli ortamda

Gerçekten bu ilginç olmuş Belki de espri olsun da gülün falan diye böyle bir seçim yapmış olabilirler

Kolunuzun ağrıma sebebi spinalden mi yoksa kollarınızın bağlanmasından mı kaynaklıydı acaba? Bir de tekrar doğum yapacak olsanız yine bu yöntemle mi doğurmak istersiniz merak ettim

Şöyle anestezi ekibi daha çok bu sürecin içinde demeyelim de hastaya daha yakın.Kolay iletişim kurabilecek kişi yanı başınızda anestezi uzmanı teknikeri vs.
Tabiki de kadın doğum uzmanı ve ameliyathane hemşirelerine fazla görev düşüyor.
Bizim en önemli görevimiz spinalli ise hastayla iletişim kurup bilincini sürekli kontrol etmek aynı şekilde uyuyan hastada endotrakeal tüp takibi monitör takibi önemli..

Annenin yani tüm hastaların kollarının yanlara dpgru baglannma sebebi
-Dalgınlıkla elini operasyon bölgesine götürmesini engellemek
-Sürekli tansiyon ölçümü yapıldığı için
-Bir taraftan da serumun düzenli aralıklarla gitmesini sağlamak için. .

Bebek hemen götürülür derken bebeğe uygulanacak herhangi bir işlem olmadığından ve ameliyathane soğuk olduğu için bebek de sıcacık bir ortamdan (anne karnindan) yeni çıktığı için vücut ısısının korunması lazım.Kıyafetlerinin giydirilmesi için annenin yakınlarına teslim edilir

Aslında kolların bağlanması ve bebeğin hemen götürülmesini şu sebeple sormuştum: Bazı sezaryenlerde anne ve bebeğin sezaryenden sonra ten tene temas kurması için, annenin dikişleri bitene kadar bebeğinde ameliyathanede kaldığı, hatta bazen annenin bu süreçte bebeğini bile emzirdiği vs. bilgisini okumuştum

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…