- 23 Eylül 2016
- 2.015
- 2.586
Estağfurullah teveccühlerinize layık olmaya çalışıyorum Bu kemal sunal repligiydi çok severim kendisiniAyrıca bizimle paylaştığınız her bilgi için çok teşekkür ediyorum sizin gibi profesyonellerden destek almak bizim için çok önemli İlk mesajınızda aslında doğum sürecini anlatmışsınız ama acaba doğum sürecinin ana aşamaları da yazabilir misiniz? Yürüttüğüm araştırma için bu sürecin ana aşamalarına ihtiyacım var da :)) Örneğin:
1. Anestezinin uygulanması
2. Anne karnının kesi yoluyla açılması
vs. şeklinde basamak basamak süreçlerin nasıl adlandırıldığını bilmek istiyorum.
Bir de doğum esnasında annelerle birebir iletişim halinde olduğunuzu yazmışsınız ya bu süreçte anneler genellikle neler soruyor size? Aklınızda kalan değişik bir kaç anıyı paylaşabilir misiniz acaba?
Ben 1 yıl sirf kadın dogum operasyonlarında bulundum kendi isteğimle.Çünkü ameliyathanenin en eğlenceli kısmı burada ve mesleğimi hep keyifle yaptım gerçekten
Anneyle bebeğin buluştuğu o an saniyeler duruyor sanki.Her bir dogumda farkli yüzler farklı duygusal anlar..
Aşamalar aslında rutin hep aynı şeyleri anlatmış gibi olacağım ama madem merak ediyorsunuz şöyle açıklayayım.
-Anestezi ve ameliyathane hemşireleri daha anne ameliyathaneye gelmeden operasyon için gerekli tüm hazırlığı yapmış oluyor. (Tüm operasyonlar için böyle aslinda)
-Ameliyahane ortamını ilk kez gören ve ilk bebeğini kucağına alma heyecanıyla anne hangi duyguları yaşadığını bilemiyor genelde:)
-O anlarda ellerinden tutup sakinlestirip yapılacak işlemleri anlatıyoruz anneye.
-Öncelikle anestezi teknikeri olarak hastayı monitorize ediyoruz yani göğüs çevresine monitörde nabız, tansiyonunu rahatlıkla gorebilecegimiz bantları yapıştırıyoruz.Sonra koluna bir tansiyon manşeti ve parmağına solunum sayısını takip edeceğimiz saturasyon probu..
-Eğer servisten damar yolu açılarak gelmemişse hemen bir damar yolu açıp serumunu takıyoruz..Artık anne hazır ve anestezi uzmanını cagirabiliriz..
-Uygulanacak anestezi yontemi Spinal anestezi ise; anestezi teknikeri annenin önünde durup omuzlarından bastırıp annenin kamburunu çıkarmasına yardımcı oluyor.Çünkü verilecek ilacın belirli bir omurilik aralığından enjekte edilmesi lazım genelde işlem başarılı geçiyor.(Bu aşamada ayaklara kadar uyustugunun ilacın etkisini gösterdiğinin anlaşılması için anneye ayaklarda elektriklenme hissedilip hissedilmedigi soruluyor ve ayak parmak uçlarına iğne dokundurulup kontrol ediliyor.His var aci yoksa tamamdir.Dokunduklarini hissediyorum eyvah acıyı da hissedicem endişesi olmasin)
-Endişe ve heyecan da operasyonun gidişatını etkiliyor.
-Daha sonra spinalin etkisinden emin olup da ilacın yapilmasindan geçen 5-10 dk aradan sonra anne yatırılıp operasyonu seyretmemesi için önüne bir demir aski çekip askıya yeşil örtü ortuyoruz. O dakikalardan itibaren anne ne zaman doğacak bebegim ameliyata başladılar mi diye sormaya başlıyor.Bazen ağlıyor değişik duygu evrelerinde hissediyor
-Cerrahi doktoru kesiye başlayalım mı diye soruyor anestezi uzmanına.anestezi uzmanı emin olduğu vakitte söylüyor ve ilk olarak cilt tabakasına batikon sürülüyor delikli örtü ortuluyor artık o dokunuşları hissedebilirsiniz ama acı olmaz
-Genelde 25-30 dk arasında bebek ile annenin kordonlari birbirinden ayrılıyor ve anne de yarım saat 45 dk gibi bir süreden sonra servise alınıyor