Yani Müslüm gürses açmasa daha rahat olurdum herhalde ya çok gülmüştümBu arada ortamda müzik çalması sizi rahatlatmış mıydı onu sormayı atlamışım
Bulantilar hipotansiyona bağlı gelişiyor ve bulanti kusma önleyici ilaç damar yolundan enjekte edilip hipotansiyona karşı da belirli bir dozda aynı şekilde enjekte ediliyor.Serumdan enjekte edilen ilacsa kasların gevseyip bebeğinizin çıkmasını kolaylaştırmak amacıyla yapılıyor-tabiki küçük samimi bir ortam vardı herkes muhabbet ediyordu benle sohbet ettiler bütün korkum gitti
İçerde küçük bir oda daha vardı sanırım bebeğimi orda giydirdiler hatırladığım bunlar
-doğum bittikten sonra aşırı soğuk gelmişti ameliyathane birde bilgisayardan şarkı açmalarına şaşırmıştım beklemiyordum sanki sohbete toplanmış gibiydiler o kadar rahattı ki başta doktorumu göremeyince telaşlanmıştım ama sonra çok eğlendim
-kötü hiçbirşey aklıma gelmedi o an sadece bebeğime kavuşmanın heyecanı vardı birde çok midem bulanıyordu anestezi doktoruna sürekli midem bulanıyor dediğimi hatırlıyorum o da seruma birşeyler ekledi
-doğar doğmaz bebeğimi gördüm hemen giydirip getirdiler öptüm kokladım.
- bebeğim ağlıyordu öptüm kokladım tek gözünü açıp bana baktı ve sustu o anı hiç unutmuyorum daha doğar doğmaz tanıdı beni❤
- ben öptükten hemen sonra üşümesin diye çıkardılar sorduğum ilk şey de bebeğimi ne zaman göreceğim tekrar olmuştu çok az kaldı dediler sohbet devam etti o zaman da geçiverdi bana
-eşimin gelmesini istedik ama daha önce bir baba bayılmış prosedür değiştirilmiş o yüzden yanımda kimse yoktu Doğumda
-hamilelikte de kavuşmak için hep gün saydım çok uzun gelmişti o zaman çok heyecanlıydım
-hiçbir şey hissetmedim tek düşündüğüm bebeğim ve o güzel kokusuydu
- yanımda eşim olsun çok isterdim o anları yaşanmasını çünkü ben ömrüm boyunca unutamam
Bilmiyorum teknik bilgim yok sadece bulantımın geçtiğini hatırlıyorum ama çok şükür Doğumun her anına da şahit oldumBulantilar hipotansiyona bağlı gelişiyor ve bulanti kusma önleyici ilaç damar yolundan enjekte edilip hipotansiyona karşı da belirli bir dozda aynı şekilde enjekte ediliyor.Serumdan enjekte edilen ilacsa kasların gevseyip bebeğinizin çıkmasını kolaylaştırmak amacıyla yapılıyorveya tansiyon çok düşük değilse damar yolu yerine serumdan enjekte edilebiliyor anne daha kotu hissederse genel anesteziye dönmek değil de hafif sedasyon yani uzaktan maskeyle anestezi gaz solutularak hafif ağrıların giderilmesi sağlanabiliyor.Aslinda ağrı acı hissedilmiyor ama psikolojik olarak bazı anneler böyle düşününce sedasyon burada etkili oluyor tamamen uyumaksizin halusinasyon gibi düşünün ☺
Spinal anestezide bebeğe inhalasyon ajanı gitmeyeceginden en dogru kararı verirsiniz..Yani anlayabileceginiz şekilde şöyle anlatayım genel anestezide yani uyuturken kullanılan anestezik gazlar var ve bir de propofol pentotal gibi ilaçlar.Bu ilaçlar anneden bebeğe geçebiliyor ne yazık ki.Eğer bir risk yoksa doktorunuz da tavsiye ederse spinal anestezi öneririm tabi ki.Genelde ilk yarım saat içerisinde bebek doğurtulur ve hemsire gerekli temizliği ve ölçümleri yaptıktan sonra (ameliyathanede yapılır bunlar) bebek babaya teslim edilir.Anne ise ilk yarım saatten sonra geriye kalan süreçte herhangi bir komplikasyon olmazsa bebeginden yarım saat 45 dk sonra kadar cilt dikislerinin atilmasiyla birlikte servise bebeğinin yanına alınır. (Insaallah bebek de kuveze alinmazsa artık büyük buluşma gerceklesir)
Spinal anestezi baş ağrısı yapabileceginden servise geçtikten sonra 3-4 saat kadar baş yüksekte tutulmalı.Genelde oluşabilecek baş ağrısını önlemek için 2 saat kadar sonra bol sivi alimi yapilmali bolca su icmeli.Bel ağrısı da olabilir ama genelde sezaryenlerde oluyor
Hanimlar size tavsiyem hicbir doğum hikayesini arastirmayin okumayin . Bu bebek mutlaka dogacak ..
2 cesit var ya vajinal yada sezeryan . Ikisinde de aci cekeceksiniz . Ikisininde avantaji dezavantaji var . Bunlari minimuma indirmenin tek yolu endişesiz stresssiz sadece pozitif olarak olaya bakip doğuma girmek . Doktorlar ebeler hemsireler zaten sizi kolaylaştıracak sekilde yönlendirir. Bosverin dogumu düşünmeyi hamileligin ve dogumun anını yasayin . Bol pozitiflik bol dua
-tabiki küçük samimi bir ortam vardı herkes muhabbet ediyordu benle sohbet ettiler bütün korkum gitti
İçerde küçük bir oda daha vardı sanırım bebeğimi orda giydirdiler hatırladığım bunlar
-doğum bittikten sonra aşırı soğuk gelmişti ameliyathane birde bilgisayardan şarkı açmalarına şaşırmıştım beklemiyordum sanki sohbete toplanmış gibiydiler o kadar rahattı ki başta doktorumu göremeyince telaşlanmıştım ama sonra çok eğlendim
-kötü hiçbirşey aklıma gelmedi o an sadece bebeğime kavuşmanın heyecanı vardı birde çok midem bulanıyordu anestezi doktoruna sürekli midem bulanıyor dediğimi hatırlıyorum o da seruma birşeyler ekledi
-doğar doğmaz bebeğimi gördüm hemen giydirip getirdiler öptüm kokladım.
- bebeğim ağlıyordu öptüm kokladım tek gözünü açıp bana baktı ve sustu o anı hiç unutmuyorum daha doğar doğmaz tanıdı beni❤
- ben öptükten hemen sonra üşümesin diye çıkardılar sorduğum ilk şey de bebeğimi ne zaman göreceğim tekrar olmuştu çok az kaldı dediler sohbet devam etti o zaman da geçiverdi bana
-eşimin gelmesini istedik ama daha önce bir baba bayılmış prosedür değiştirilmiş o yüzden yanımda kimse yoktu Doğumda
-hamilelikte de kavuşmak için hep gün saydım çok uzun gelmişti o zaman çok heyecanlıydım
-hiçbir şey hissetmedim tek düşündüğüm bebeğim ve o güzel kokusuydu
- yanımda eşim olsun çok isterdim o anları yaşanmasını çünkü ben ömrüm boyunca unutamam
Yani Müslüm gürses açmasa daha rahat olurdum herhalde ya çok gülmüştüm
Anestezi teknikeriyimVerdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederimSakıncası yoksa mesleğiniz tam olarak nedir acaba? Bir profesyonel bulmuşken açıkcası sormak istediğim şeyler var yardımcı olursanız çok memnun olurum. Mesela spinal anestezi alan annenin başının konumu yere paralel olmak zorunda mı? Yani annenin başı yastık vs. ile yükseltilirse bir problem olur mu?
İlk dogumumda 3 cm acik var diye doktorum yatis verdi ve hemen ardindan 10 saat surucek suni sanci faslı basladi. Kendi doktorum mesaisi bitince 7 cm acigin var 1 saate nobetci doktorla doguma girersiniz diyerek gitti. Nobetci doktor kontrolunde acilman 3 cm. Rahim duvarin kalin cok zorlanirsin. Suyunuda patlatmislar ben sezeryani tavsiye ederim deyince tum işler degisti. O cektigim acidan sonra bebegimi daha fazla zorlamamk icin doktoru dinleyerek doguma indik. Spinal olmak istedigimi soyledim. Sedyeye oturtup sirttaki omurgadan igne yapildi. Tabi ben hep normal doguma sartli oldgum icin sezeryanda ki asamalri hep izlemistim internetten. Sedyeye yatirdilar ve hic bir sey hissetmemeye basladim. Buz gibiydi ameliyathane. Zaten aglamakdan bitap dusmustum. Basimda bir kac hemsire ebe artik neyse surekli benle konusuyorlardi. Kollarimi bileklerden yukari dogru bagladilar. Onumde bir set vardi carsaf ortulu sadece doktorun yuzunu gorebiliyordum. Karnimda bir seyler yaptiklarini hissediyor ama herhangi bir aci sizi his yoktu. Doktor evet simdi nasiliz bakalim derken aslinda beni kestiginin farkindaydim. Çok kisa sure sonrada bebegim gozuktu. Aglamaya basladim durduramiyordum kendimi. Onu hemen sagimdaki yere aldilar cocuk doktoru geldi kontrollwr icin. Sonrasi muamma ya bayildim yada bir sey oldu onlar uyuttu beni. Gozumu actigimda odamdaydim. Sezeryandan sonra en onemli sey gaz cikarmak. Ama ben yapamadim. İkinci gun bende resmen dogum sancisi gibi sanci yapti bir kac ilac denediler olmadi. En son lavman yaptilar . Gaz cikarmanin onemini o zaman anladim resmen
ikinci dogumumda ise korkarak gitmistim basima gelcekleri biliyordum cunku. Ameliyathaneye indik . Sırali sekilde ameliyat yapilan odalar vardi. Bir kacini gecip biZimkine geldik. anestezi uzman geldi boyumu ve kgmu sordu. Ona gore yapiliyormus igne. Hasta bakicidan nolur basima sıkıca bastırın egilip duramam kendime guvenmiyorum diye yardim istedim. Bu defa igneyi hissettim cokda canimi yakti. Yatinca ayagini kaldir bakim dediler kaldirdim dedim. Ama ben oyle saniyormusum. Kaldiramamisim. Tamamdir dedi doktor baslayalim. Yine kollar baglandi ayni islemler devam etti. Bu defa dikis atilirken uyaniktim. Bitmek bilmedi sanki. Kolum o kadar agridiki dayanamiyordum artik. Odaya ciktik hersey iyi hos derken bir kac saat sonra hemsire kontrolunde rahimde pihtilasma var diyerek karnima bastirmaya basladi. Sonrasi bir curcuna odaya dolusan hemsireler. Acilen gelen doktor.İki hemsire oyle bir abandiki dikislerimin acisina bagirmakdan hastane inledi sanirim. Sonra heryer kan. Ve ilk ayaga kalkis cok zor. Daha sonra yat kalk cok canim yandigi icin surwkli oturmayi tercih ettim.
Oğlum iri ve kafası büyüktü. Hamilelikte doğum kısmını hiç düşünmemiştim doktorum herşey son zaman belli olur normal deriz sezeryan olur sezeryan deriz şartlar uygundur normal olur bilemeyiz demişti. Son hafta sezeryan karar verdik. Kadınlar kulübünde doğum yapan arkadaşlar spinal + epidural combo önermişlerdi. Bende anestezi doktoruna demistim o da uygun gördü. Ameliyathane de ekipten görevli hangi anestezi olacak dediğinde combo demistim o da spinalin yeterli geleceğini söyledi bende olur dedim
Anestezi doktoru , doktorum geldi belden iğne yapıldı ama uyuşmadım. Vücuduna bisi süreceğiz dediler dedim soğuk sıcak hissetmen lazım dediler hayır soğuk dedim bekledik doktorum psikolojik olabilir bi kesi deneyelim dedi denedi ve acıdısonra yine bekledik yine kesi yine acı yapacak bisi yok genele dönüyoruz dediler ama görevli sadece spinal için hazırlık yapmış anestezi beklerken uyuşmanin başladığını farkettim ve genele gerek kalmadan uyuştum. Anestezi doktorum sürekli benimle konuştu aşamaları anlattı. Sonra oğlum yanağımdaydı. Onu götürdüler sonrası dikiş kısmı .daha sonra ameliyathane katında sıcak biyere alınıp orada bekletildim. Aklımda oğlumu odaya götürdüler mi ki eşim gördü mü ki. Bir süre sonra odaya çıkarıldım görevliler kıyafet değimine yardim etti sonra da oğlumu getirdiler ben gelmeden camdan göstermişler odaya getirmemişler. Sezeryan hakkında duyduğum bütün kötü şeyleri yaşamadığım için mutluydum umarım yine sorulduğunda güzel hatırlayıp anlatabileceğim bir doğumum daha olur
Son çalıştığım bir hastanede yenidogan yoğun bakiminda sözde 2 hemşire oradaki bebekleri kontrol ediyor yoğun bakımın kapısının 2 adım ilerisinde sandalyede bacak bacak üstüne atmış sigara içiyorlardi evet yenidogandan bahsediyorum hem de hepsi risk grubunda olan bebekler kimisi 4 aydır orada...Anneleri dışarda merakla bebeklerinden haber almak için bekliyorlar ve kimsenin birşey dediği yok çıldırmamak elde değil..Birisi 19 diğeri 30 kusur yaşında bu hemşirelerin küçük hadi yapıyor bir hata büyük de yol göstereyim demiyor.Devlet hastanesinde disiplin cezası vs olduğundan kimsenin hata yapma lüksü yok.Evet poliklinikler kalabalık evet doktor fazla ilgilenemeyebiliyor ama ben de bir sağlık çalışanı olarak çalıştığım özel hastaneyi değil devlet hastanesini tercih ettim iyi ki de tercih etmişim dedim
Anestezi teknikeriyimEstağfurullah bir profesyonel anestezi uzmani kadar olamasam da yardimci olmak isterim Tabiki de..Ameliyat masasına aldıktan sonra annenin başıni yükseltmek için destek konulabilir.Bu arada hastayla birebir görüş alanında ve motivasyon verip ameliyat stresini en aza indirmeye çalışır anestezi teknikeri ..ameliyat boyunca yalnız değilsiniz yani
Evet sezaryenle doğum yaptım acil olarak alındım ben ameliyathaneye alindigimda tansiyon 190/110lardaydi .tam 39 haftada doğum yaptım 37. Haftada hipertansiyon ortaya çıktı ama çok kilo almıştım ben ve son hafta da preeklampsi de eklendi üstüne zaten preeklampside hiperTA olur..Ama yaptığım açıklama sizi korkutmasın benimkisi kiloya bağlı o da kendim dikkat etmedigimdendi..Onun dışında genel anesteziyle sezaryene alındım risk grubundan olduğum için..Çok şükür 1 buçuk saate çıktım ve herşey sorunsuz hallolmustuBu kısmı okuyunca çok şaşırdım gerçekten.. Dediğiniz gibi dışarıda bebeğini merakla bekleyen aileler var ama böyle sorumsuz insanlar o küçücük canların sağlığını hiçe sayıyorlar inanılır gibi değil.. Bu arada siz de mi sezaryenle doğum yaptınız?
Paylaşımınız için çok teşekkür ederim, umarım diğer yavrunuzu da sağlıkla kucağınıza alırsınız inşallahGeç uyuşma durumu çok enteresanmış o süre zarfında ne hissettiniz merak ettim ben okurken bile tedirgin oldum
Evet sezaryenle doğum yaptım acil olarak alındım ben ameliyathaneye alindigimda tansiyon 190/110lardaydi .tam 39 haftada doğum yaptım 37. Haftada hipertansiyon ortaya çıktı ama çok kilo almıştım ben ve son hafta da preeklampsi de eklendi üstüne zaten preeklampside hiperTA olur..Ama yaptığım açıklama sizi korkutmasın benimkisi kiloya bağlı o da kendim dikkat etmedigimdendi..Onun dışında genel anesteziyle sezaryene alındım risk grubundan olduğum için..Çok şükür 1 buçuk saate çıktım ve herşey sorunsuz hallolmustu
Tesekkur ederjmBen çok sakindim ne olacağını bilmeyince insan öyle saf bir sakinlik oluyor. Kimi zaman anestezi tutmaması olabiliyor dedi doktor. Bazen bilmemek daha iyi dedikleri kısımdi benim için panik olsam yada o an aklıma tereddütler gelse süreci zora sokabilirdi belki de .