1-)Hamileyken ilk başlarda değilde son aylarda haftalarda çok sık düşünürdüm ilkinde korkardım nasıl bi ağrı nasıl doğurcağım derdim çok şükür rabbim yardım ediyor gerçekten hiç korkmayın o gülümsemeyi görünce unutuyorsunuzHamileyken doğumla ilgili neler düşünüyordunuz?
- Bu yöntemle doğum yapmaya nasıl karar verdiniz?
- Doğum sürecinde hatırladığınız 'en güzel an'ınız neydi?
- Doğum sürecinde hatırladığınız 'en kötü /zor an'ınız neydi?
- Doğum yaptığınız ameliyathane ortamını hatırlıyor musunuz? Hatırladığınız kadarıyla bu ortamı anlatır mısınız?
1-)Hamileyken ilk başlarda değilde son aylarda haftalarda çok sık düşünürdüm ilkinde korkardım nasıl bi ağrı nasıl doğurcağım derdim çok şükür rabbim yardım ediyor gerçekten hiç korkmayın o gülümsemeyi görünce unutuyorsunuz
2-)Doğum yapmak biraz korkutsada bebeğime kavuşmanın sevinci daha ağır bastı diyebilirim.
Doğumdaki en güzel anım bebeğimin ilk ağlayışı ilk kucağıma alıp koklayışım emzirişimve ilk eve gelişi
3-)Bir normal bir sezeryan doğum yaptım normaldeki en kötü anım ağrı eşiğinde feryat figan ağlamak o sancı çok zordu.Sezeryanda ilk ayağa kalkıp yürümek ve doğrulmak çok zordu.
4-)evet hatırlıyorum değişik bir ortam. Normal doğum odası o doğum masası itici biraz ama bebek yatağı karşısunda herşey doktor ve hemşireler sessiz ortam değişik ameliyathane ise çok soğuk buz gbibiraz ürkütücü
İlk doğumum normal oldu akşam üzeri gelen sancılarımla hastaneye vardık 5 cm açkklıkla 10.30 ta gttim sabah 5.20 de doğurdumikinci doğumum 3 gün günüm geçmesine rağmen sancı olmayınca suni kabul ettim 1 gün sancı çektim olmadı 2. Gün tekrar aldım sancıya dayanamadım acil sez. Aldılar bebek 5 dk geldi ama sonrası zor oldu oda 3 gün sonra sık yürüyüşle ayaktasın yani korkulacak hiçbirşey yok rabbim yardım ediyor
Evet düşündüğüm gbi bir ortam sezeryandan çok korkuyordum daha önce bazı kişilerden dinledim ayağa kalkamayanı mı dersin tuvalaete bile kalkamayanı mı dersin yaran iltihap olur sıcaktan banyodan diyenlerPaylaşımınız için çok teşekkür ederimBaşta yazdıklarını okurken niyeyse ikinci doğumda kendi isteğinizle sezaryen oldunuz diye düşünmüştüm ama öncesinde baya yorucu geçmiş Neyse ki sağlıkla kavuşmuşsunuz evlatlarınıza Peki acil sezaryen denilince ne hissettiniz merak ettim Ameliyathaneye giderken ya da ameliyathaneye girince ne düşündünüz? Düşündüğünüz gibi bir ortam mıymış?
Evet düşündüğüm gbi bir ortam sezeryandan çok korkuyordum daha önce bazı kişilerden dinledim ayağa kalkamayanı mı dersin tuvalaete bile kalkamayanı mı dersin yaran iltihap olur sıcaktan banyodan diyenlerama korktuğum gbi değilmiş giderken sadece geride bıraktığım oğlumu düşündüm eşimi düşündüm ameliyat bu deyip bana bişe olurda oğlum ne yapar gibisinden doğum psikolojisi yani bhnu zaten tüm anneler yapmıştır hamileliğim boyuncada tek düşüncem buydu çkk şükür rabbim herkesin doğumunu kolay geçirsin
Bu yönteme aslında annemin geçmişte yaşadığı kötü bi normal deneyimi üzerine beni sezeryanla teşvik etmesiyle yönlendim açıkçası benide tedirgin etti duyduklarim doktorum da çatı dar vs gibi söylemlerde bulununca direk sezeryan düşündüm ama şimdi ki aklım olsa normal olsun isterdim herşeyin doğalı güzel diye dusunuyorumKızlar selam, ben “kadınların doğum deneyimleri” üzerine bir araştırma yürütüyorum. Bu nedenle sizlerin yardımına ihtiyacım var.
1) Aranızda özellikle epidural / spinal sezaryen yöntemi ile doğum yapan kişiler varsa benimle doğum hikayelerinizi detaylıca paylaşabilir misiniz?
2) Ayrıca ek olarak aşağıdaki konulara da değinirseniz çok memnun olurum:
- Hamileyken doğumla ilgili neler düşünüyordunuz?
- Bu yöntemle doğum yapmaya nasıl karar verdiniz?
- Doğum sürecinde hatırladığınız 'en güzel an'ınız neydi?
- Doğum sürecinde hatırladığınız 'en kötü /zor an'ınız neydi?
- Doğum yaptığınız ameliyathane ortamını hatırlıyor musunuz? Hatırladığınız kadarıyla bu ortamı anlatır mısınız?
Bunlar dışında yaşadığınız doğum deneyimine ait aklınıza gelebilecek her türlü bilgi benim için çok kıymetli olacak. Şimdiden değerli paylaşımlarınız için çok teşekkür ediyorum.
Bende cok korkak bir insanim ya, doğumdanda cok korkuyorumSpinal sezaryen oldum .Hamileyken normal doğumdan çok korkuyordum o açılma düşüncesi beni bitiriyodu. Bebeğimin başının büyük oluşu da normal doğumun daha zor olacağının habercisiydi . Bu yüzden doktorumla sezaryene karar verdik benim de işime geldi zaten korkuyordum . Doğum sürecinde hatırladığım en güzel an bebeğimle dokunduğumuz andı . Doğum sırasında zor ya da kötü diyebileceğim bi anım olmadı . Ameliyathaneyi de hatırlıyorum soğuk serin bir oda ortada bizim yattığımız sedye etrafımda bi çok insan hemşire ebe başımın yukarısı ve yanında çeşitli tıbbi aletler . Bebeğin ölçümleri için tartı onun yakınında bir musluk . Kapının girişinde dijital bir saat . Hatırladıklarım bunlar sevgiler
Bu yönteme aslında annemin geçmişte yaşadığı kötü bi normal deneyimi üzerine beni sezeryanla teşvik etmesiyle yönlendim açıkçası benide tedirgin etti duyduklarim doktorum da çatı dar vs gibi söylemlerde bulununca direk sezeryan düşündüm ama şimdi ki aklım olsa normal olsun isterdim herşeyin doğalı güzel diye dusunuyorum
Doktoruma genel olsun diye direttim ama ısrarla beni vazgecirdi
Doğuma girerken çok korktum ağlayarak girdim eşimde ağlıyordu ben giderken ameliyathaneye ortam çok soğuktu oturttular beni kıpırdamami istediler belimden iğneyi yaptilar bu aşamada acı hissetmedim sonra uzandım önüme yeşil örtülü set gibi bise çektiler uzandığım yerden herşeyi düşündüm kötü ihtimaller burdan çıkamamak gibi sonra ben yukariya bakınca beyaz bir ışık gördüm onun disindaki plastik gibi kısma karin bölgemin yansıdığını gördüm bu beni iyice endişelendirdi panik oldum ve o an kötü olduğumu midemin bulandığını söyledim sanırım mideme vurdu stres akabinde de kusmaya başladım yattigim yerden sonrasını pek hatirlamiyorum o an galiba uyutuldum beni daha ameliyathaneden çıkmadan uyandırdılar kızımı giydirmislerdi o an çok mutluydum herşey bitmek üzereydi kızımıda sedyeye yanıma koydular odamıza birlikte geldik
Sonrası rahattı akşam beni yürütmeye çalıştıkları ana kadar evet biraz zorlandım ama yinede güzeldi
Aynı yöntemle 2 sene sonra oğlum dünyaya geldi onda da normal dogum baslamisti 35 haftada acilen sezeryana alindim
şimdi de 3 ay sonra bi oglum daha olacak muhtemelen oda aynı şekilde dogup aramıza gelecek8
Evet ilk doğumumda annem eşim kayınvalidem yengem 2. Doğumumda kayınbabam kaynanam yengem annem eşim ilkinde hiç öyle bir diyeceğim olmadı ama 2. Doğumda keşke suni sancıyı çekmeyip direk sez olsaymışım diyorum çok kötüydü suni sancı ben dayanamadımAmin inşallahBu arada doğumlarda yanınıza destek olmak için giren birileri olmuş muydu? Ve keşke böyle olsa daha iyi olurdu diyebileceğiniz bir şey olmuş muydu?
30-40 dk sürmüştür dikişlerle beraber . Uyuştururken sadece iğne giriyo toplu iğne parmağınıza pıt eder ya o kadar . Sondayı uyuşukken taktılar zaten onu da hissetmedimBende cok korkak bir insanim ya, doğumdanda cok korkuyorumama dediginiz gbiyse,cok da korkulacak birsey degil peki toplamda ne kadar suruyor sezeryan.Uyustururken yada sonda takarken canininiz acıdi mi
Benim ikinci doğumda sancılarım baslamisti sürekli ağrılı bi gebelik yaşadığım için normal diye dusundum ama beni gece boyu uyutmadi sabah kontrole gittiğimde acilen aldılar sezeryanaPaylaşımınız için çok teşekkür ediyorum.Sağlıkla diğer oğlunuza da kavuşun inşallah Peki ilk sezaryen doğumunuzda yaşadığını deneyimle ikinci doğumunuzda yaşadığınız deneyim arasında fark var mıydı acaba?
Ohh valla supermiiis30-40 dk sürmüştür dikişlerle beraber . Uyuştururken sadece iğne giriyo toplu iğne parmağınıza pıt eder ya o kadar . Sondayı uyuşukken taktılar zaten onu da hissetmedim
Evet ilk doğumumda annem eşim kayınvalidem yengem 2. Doğumumda kayınbabam kaynanam yengem annem eşim ilkinde hiç öyle bir diyeceğim olmadı ama 2. Doğumda keşke suni sancıyı çekmeyip direk sez olsaymışım diyorum çok kötüydü suni sancı ben dayanamadım
Benim ikinci doğumda sancılarım baslamisti sürekli ağrılı bi gebelik yaşadığım için normal diye dusundum ama beni gece boyu uyutmadi sabah kontrole gittiğimde acilen aldılar sezeryana
Herşey cok ani gelişti
Oğlumda daha çok hissettim uyanıktım tüm süre boyunca yattigim yerden sarsildigimi hissediyordum acı yok ama tuhaf hisler vardi
Ikıncı doğumda daha cabuk toparladım kendimi
Çok erken olmasada beklenenden erken doğdu 35 de gayet sağlıklı ve kilosu iyiydi şükür küvete gerek kalmadan onunla da odamıza beraber çıktık hastanede
Sorular cok uzun. Hepsine cevap vermek zor. Aklima gelenlere cevap veriyim. Oglumdan onceki gebeligim dış gebelikti. Bebek acil olarak bir gece vakti sezeryanla alinmisti. Dolayisiyla oglumdan once bir sezeryan tecrubem vardi. Ogluma hamile oldugumda doktor nasil dogum yapmayi dusunuyorsun dedi. Ben de ben normal dogumla bagirip cagirarak sanci cekerek dogum yapmak istemiyorum dedim. O da normal dogumda da dikislerin olacak dedi. Ben de zaten bikini kismimda dikislerim var. Ayni yerden alamaz misiniz dedim. O da gel epidural sezeryan yapalim sen de hem bebeginin dogumunu gozlerinle gor, kameraya da cekersin anı olur hem de bebegini hemen emzirebilirsin dedi. Tumden sezeryanla bayilttigimizda ayilana kadar bebegini emziremeyeceksin cunku dedi.
Hayatimda yaptigim en kolay dogumdu. Hic acı cekmedim. Bebegim dogdu. Hemsireler onu yikayip ustunu giydirene kadar doktorlar da dikislerimi attilar. Belden asagisini hissetmediginiz icin aci da cekmiyorsunuz dikis atarken. Dogumda da. Sonra beni odama cikardilar. Bebegimi emzirmem icin hemen verdiler. Nasil emzirecegim konusunda hemsireler yardim etti, gosterdi. Arada agrim oldugunda sirtimdaki epidural duruyordu. Dugmesine basip ilacin vucuduma gitmesini sagliyordum. Ilk birkac saat bacaklarimi hissetmedim. Sonra sirtimdan epidurali cikarip yurumemi soylediler. Ilk basta zorlansam da dikislerden, sonra yurudum. Yuruyene kadar yemek verilmiyor. 5 gun sonra bebege topuktan kan vermeye gittigimizde hic dogum yapmamis gibi gayet rahat yuruyordum. Kilolarimi cok kolay verdim, bir ayda. Surekli emzirince vucudumda yag olarak depo edilen yaglar sute donustukce ben de zayifladim. Dogumdan onceki kiloma kavustum. Tekrar dogum dusunse idim yine epidurali tercih ederdim. Ha bu arada doktorlardan biri dogumumu kameraya cekti. O kanli yerleri degil tabi. Zaten senin onunde set var sen o kismi gormuyorsun. Ama bebegimim ilk sesini duydum. Dogunca yanima getirdiler. Gordum. Sonra yikadilar optum. Bu sahneler hep kameraya cekildi. O ani yasadigimda aglamistim. Muthis bir andi. Oysa sezeryanda ayilinca susuzluktan ölüyorsun ve uzunca bir sure su vermiyorlar. Ayaga da kalkmak daha zor. Ve sen ayilana kadar sezeryanda bebek ac kaliyor emziremiyorsun. Onlar da mama veriyorlar. Epidural de anne-bebek iliskisi hemen kuruluyor. Normal dogum ben istemedim. Cunku bagiramam dedim. O sanciyi cekemem. Ve en onemlisi alttan da dikisim olacaksa zaten bikini bolgem de dikis var baska yerden tekrar gerek yok ayni yerden dikis atilsin diye dusundum. Cok kolay bir dogum sekli. Hic korkulacak birsey yok.
Bu arada dogumdan korkan gebe kadinlarimiza sozum: annem der ki o kadar korkulacak birsey olsa kadinlar ikinciyi, ucuncuyu dogurmaz. Korkulacak bir sey yok. Bebeginizi gule gule buyutun simdiden.
Yazdıklarınız bana da o kadar moral oldu ki benimde ilk hamileliğim normal doğumdan cok korkuyorum. Epidural sezeryan düşünüyorum. Şimdiden sardı stres . Yaasadiklarinizi okumak moral oldu bayaSorular cok uzun. Hepsine cevap vermek zor. Aklima gelenlere cevap veriyim. Oglumdan onceki gebeligim dış gebelikti. Bebek acil olarak bir gece vakti sezeryanla alinmisti. Dolayisiyla oglumdan once bir sezeryan tecrubem vardi. Ogluma hamile oldugumda doktor nasil dogum yapmayi dusunuyorsun dedi. Ben de ben normal dogumla bagirip cagirarak sanci cekerek dogum yapmak istemiyorum dedim. O da normal dogumda da dikislerin olacak dedi. Ben de zaten bikini kismimda dikislerim var. Ayni yerden alamaz misiniz dedim. O da gel epidural sezeryan yapalim sen de hem bebeginin dogumunu gozlerinle gor, kameraya da cekersin anı olur hem de bebegini hemen emzirebilirsin dedi. Tumden sezeryanla bayilttigimizda ayilana kadar bebegini emziremeyeceksin cunku dedi.
Hayatimda yaptigim en kolay dogumdu. Hic acı cekmedim. Bebegim dogdu. Hemsireler onu yikayip ustunu giydirene kadar doktorlar da dikislerimi attilar. Belden asagisini hissetmediginiz icin aci da cekmiyorsunuz dikis atarken. Dogumda da. Sonra beni odama cikardilar. Bebegimi emzirmem icin hemen verdiler. Nasil emzirecegim konusunda hemsireler yardim etti, gosterdi. Arada agrim oldugunda sirtimdaki epidural duruyordu. Dugmesine basip ilacin vucuduma gitmesini sagliyordum. Ilk birkac saat bacaklarimi hissetmedim. Sonra sirtimdan epidurali cikarip yurumemi soylediler. Ilk basta zorlansam da dikislerden, sonra yurudum. Yuruyene kadar yemek verilmiyor. 5 gun sonra bebege topuktan kan vermeye gittigimizde hic dogum yapmamis gibi gayet rahat yuruyordum. Kilolarimi cok kolay verdim, bir ayda. Surekli emzirince vucudumda yag olarak depo edilen yaglar sute donustukce ben de zayifladim. Dogumdan onceki kiloma kavustum. Tekrar dogum dusunse idim yine epidurali tercih ederdim. Ha bu arada doktorlardan biri dogumumu kameraya cekti. O kanli yerleri degil tabi. Zaten senin onunde set var sen o kismi gormuyorsun. Ama bebegimim ilk sesini duydum. Dogunca yanima getirdiler. Gordum. Sonra yikadilar optum. Bu sahneler hep kameraya cekildi. O ani yasadigimda aglamistim. Muthis bir andi. Oysa sezeryanda ayilinca susuzluktan ölüyorsun ve uzunca bir sure su vermiyorlar. Ayaga da kalkmak daha zor. Ve sen ayilana kadar sezeryanda bebek ac kaliyor emziremiyorsun. Onlar da mama veriyorlar. Epidural de anne-bebek iliskisi hemen kuruluyor. Normal dogum ben istemedim. Cunku bagiramam dedim. O sanciyi cekemem. Ve en onemlisi alttan da dikisim olacaksa zaten bikini bolgem de dikis var baska yerden tekrar gerek yok ayni yerden dikis atilsin diye dusundum. Cok kolay bir dogum sekli. Hic korkulacak birsey yok.
Bu neyin arastirmasi sorabilir miyim? Cunku burada yazilanlar ozel seyler. Ben baska bir yerde paylasilmasini istemem. Sanirim ne arastirmasi oldugunu ogrenmek hakkimiz. Ve kisisel ozel durumumum baska bir yerde kullanilmasini da istemem. Kimse istemez.