Engelli Bir İnsana Nasıl Davranılmalı?

canım bende engglli annesiyim de cevap vermek isterseniz tabi size bir şey soracağım. engeli nedir çocuğunuzun? ha bu arada konu eski biliyorum fakat merak ettim.

Sevgi ve saygı göstermek sadece engelli bir insana değil hayatımızdaki her insana göstermemiz gereken bir duyarlılık. Bence engelli olsun ya da olmasın insanın beklediği tek şey, saygı ve sevgidir.

düşüncenize sağlık, çok güzel yazmışsınız. sağır ve dilsiz birisi bana demişti, "bu benim kişiliğim, karakterim, bir eksikliğim veya engelim değil, bneim size ayak uydurmam şart değil, sizin bakış açınızı değiştirmeniz lazım".

Merhaba
abim benim 3 yaşından beri zihinsel engelli ilk baslarda yatalakmış bile annem ona egzersiz yaptırarak yürütmüş
Ne gelirse allahtan suanda rehabilitasyon merkezine gidiyor ve devlet zihinsel engelli okuluna gidiyor. çok şükür yürüyor
yemeğini kendisi yiyor tuvaletini kendisi hallediyor. neşeli çok iyi niyetldir bu tarz engelliler çocuk gibidir. onlara sevgi vermekten vazgeçmeyin başkasında var sizde yoksa engelli birey kınamayın dalga geçmeyin hiç hoş değill. ben abimi banyoda ettiriyordum sakal trasını vucud trasınıda yapıyordum
elbisesinide giydiriyordum kurban olurum onu verene ben işten gelince nasılsın gözde günün nasıl geçti iyimi derdi. bazılarının eşleri bile bunu demiyor. canım abimm benimm onu kınayanları dalga geçenleri allaha havale ettiikk.. ben varken kimse abimi itip kakamaz ne gelirse allahtan herkes özürlü olmaya adaydır. engelli kardeslerımızı tek basına gezmeye bıle bırakmayın dısarıda baslarına hersey gelebilir. kimsenin insafına bırakmayın. onlar sevgiye muhtaclar esirgemeyin.

Benim de görme kaybım var ve bu durum devam ediyor şu an yüzde otuz görüyorum ve yeni emekli oldum.
2 yıllık evliyim, öncelikle ben engelli kelimesini sevmiyorum kullanmaktan da kaçınıyorum, kendim için de az görüyorum diyorum.
bence en tesirli ilaç sevgidir, sevgi anlayış ve destek o insana enerji verir ve rahatsızlığını yaşamının merkezine koymaz, ben sevdiklerim ve eşim yanımda oldukları için çok mutluyum ve hayata sımsıkı bağlıyım hayat devam ediyor herkeste olduğu gibi...

Son düzenleyen: Moderatör:
Sanırım en acıtanı da acıyarak yöneltilen bakışlar diye düşünüyorum.. Bu degerli insanlarla karşılaştıgımda kendiminde her an bir engelli adayı olduğumu/olacağımı unutmuyor ve davranışlarımın bir yakınıma nasılsa onlarada o şekilde olmasını sağlıyorum. Önce zihinlerimizdeki engelleri kaldırmamız gerekiyor..

engelli oldukları için acıyarak deyilde normal insan gibi davranıp gücendirmemek lazım veya tam tersi kafamızı çevirip umursamaz davranmamalıyız onlarında bizden biri olduğunu herzaman hissettirip rahatça davranmalarına izin vermeliyiz ki yanımızda sıkılmadan hareket edebilsinler biz acıyan gözlerle küçümsersek onlarda içten içe kederlenir bunu sakın unutmayın, Benim böyle bir yakınım var, bu derdi çeken herkez benim yakınım.ailemin içinde olmasına gerek yok hepimiz kardeşiz bu engelleri hep birlikte KALDIRICAZ :) ....

"Engelli ve özürlü" kelimelerinden nefret ediyorum. Neden engelli olsun ki ya da neden özürlü? Neyin engeli, neyin özrü bu? Birde çoğunuzun dediği gibi acıyarak atılan bakışlar, yolda ilerlemeye çalışırken hiç insan görmemiş gibi dik dik bakmalar, yardım edeyim derken hal ve hareketleriyle sen yetersizsin dercesine atılan adımlar... Çok çok zor. Çok yakın arkadaşım "engelliyim diye beni bir yere toplamasınlar, engelliler günü hadi toplanıyoruz demesinler, beni hayata dağıtsınlar" demişti. Herhangi bir uzvumu kullanamıyor değilim ben, ama bu cümle çok etkilemişti beni. Evet neden topluyoruz, toplanıyoruz ki? hayata dağıtalım onları, kendimiz dağıldığımız gibi.Bir kafeye oturup çay bile içememiştik o gün arkadaşımla. Çünkü basamaklar vardı her kafede ve biz geçemedik Çok zor, Rabbim yar ve yardımcıları olsun inşallah...

asıl engelliler o arkadaşlarımıza bir engel gözü ile bakanlar ve önlerine hayatın her alanında mutlaka ket vuranlardır bence...

aslında insanlara farklı davranmak yerine onlar için hayatlarını kolaylaştıracak yardım almadan hareket edebilecekleri farklılıklar oluşturmak çok önemli...misal tekerlekli sandalye kullananlar için merdivenlerin yanlarında rampalı yolları ve asonsorleri çoğaltmak, gözleri görmeyenler için parmak takibi ile okuyabileceği kitapları çeşitlendirmek, zihinsel engeli olanlar için daha sosyal okullar açılarak belki daha fazla geziler düzenlenerek dış çevre ile daha çok kaynaşmalarını sağlamak gibi... Yeni projelerle yaşamları kolaylaştırılırsa kimseden destek bile almadan hayatlarını çok güzel yaşayabilirler. Bu konuda teknolojiye ne kadar ağırlık verilirse ve gerekli tedbirler alınırsa insanlar da o kadar kendilerini rahat ve doğal hissederler diye düşünüyorum.

Allah engelli olan tüm insanlara ve ailelerine sabır versin. Güzel bir konu açmışsın ama tek yapmamız gereken bencede anlayış.

Öncelikle engelli insanlara acıyarak bakmamak gerekiyor maalesef. Sonuçta bugün sağlam olduğunuz yarın da öyle olacağınızın garantisi değil.

Cok faydali bilgiler ama 1 madde herzaman gecerli degil sag kolunu kazada kaybetmis bir yakinimla bos bulundum tokalasmak istedim sag elimi uzattim sol eliyle tokalasti cok kizdim kendime sonrasinda zorlandi hala sinir oluyorum

anlayışlı davranmak diyoruz ama kimse anlayışlı davranamıyor maleseff çalıştığım kurumda engelli neden çalışıyor gitsin evine otursun diyen insanlar var yani bizler soyutlanıyoruz malesef hep yalnız bırakılıyoruz...

burnu sürtülecise cinsten insan onlar dikkate almayın benimde ailemde engelli insanlar var bu çok insani bir durum önemsemyin

ilgi göstermek önemsediğini belli etmek gerekiyo daha fazla değer vermek daha çok ihtiyaçları oluyo benimde engelli kuzenim var konuşuyorum ilgi gösteriyorum beni çok seviyo çok mutlu oluyo

çok yanlış hepimiz insanız nasıl ayrım yapabiliriz insanlar ne kadar bencil olabiliyo

onlara farklı yaklaşılmamalı normal gibi davranılmalı, korumacı davranılmamalı yapamaz korkusuyla her şeyine müdahale etmeen bazı şeyleri kendisinin yapması sağlanmalı. şunu unutmamak lazım ona yardım ettiğiniz sandığınız şeyler ona aslında kötülük etmek oluyorş siz onun hayatında her zaman var olmayacaksınız bunu unutmamak lazım. Mümkün olduğunca onları sosyal ortamlara sokmak gerekli içe kapalı a sosyal bırakmayın, engelli bireyler ile bir araya getirip yalnız olmadığını ve ondan daha kötü durumda olanlaı da görerek isyan eden değil haline şükreden olmasını sağlamak gereklidir.

sonradan engelli olan insanlara davranırken de

aaa sana noldu böyle
çok üzüldüm daha geçen sene ayaktaydın vah vah

gibi laflar etmeyin

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…