• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Enerjiniz mi kalmadı yoksa yorgun musunuz?

yaren_76

mareşal
Kayıtlı Üye
SAHİ YORGUN MUSUN? BU YOLDAN DÖNÜŞ YOK, BİLMİYOR MUSUN?


Yazan: Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU

Enerjiniz mi kalmadı yoksa yorgun musunuz


Hastalarımın en sık yakındıkları sorunlar yorgunluk, enerjisizlik veya bitkinliktir. Enerjisini kaybetmek, gerçekten kötü bir duygudur.

Bu, bazen o kadar ileri gider ki, elinizi kolunuzu bile hareket ettirmek istemezsiniz. Diğer meslektaşlarım da özellikle orta yaş grubunda yaşanan en yaygın sağlık sorununun yorgunluk olduğundan eminler. Sabahları yorgun uyanmamak ve gün boyu "dipçik" gibi kalmak istiyorsanız, yazımıza dikkat etmenizde yarar var.

ENERJİ kaybı veya yorgunluk aslında aynı şeylerdir. Sorun bazen ruhsal kökenli, bazen de bedenseldir. İster ruhsal ister bedensel olsun yorgunluğu, "fiziksel bir işe girişmek ve bunu sürdürmek için ihtiyaç duyulan gücü bulamamak" şeklinde tanımlayabiliriz. Enerjiye sadece kaslarınız ihtiyaç duymaz. Enerji beden kadar ruh için de gereklidir. Eğer zihinsel enerjinizde ciddi bir kayıp varsa, ne yaparsanız yapın, kendinizi iyi hissetmezsiniz. Hemen belirtelim "motivasyon" da son derece önemlidir. Muhteşem bir bedensel güce, yeteri kadar ruhsal enerjiye sahip olsanız bile bunları harekete geçirebilmeniz için "kontağı çevirmeniz" yani motivasyon hissetmeniz gereklidir.

ÖNEMLİ NEDENLERİ VAR
Yorgunluğun pek çok nedeni var. Bunların bir kısmı önemli sağlık sorunlarıdır. Kansızlık, enfeksiyonlar, karaciğer, kalp ve böbrek yetmezlikleri, vitamin ve mineral eksiklikleri, metabolik bozukluklar (hipoglisemi), hormonal problemler (hipotiroidi, böbrek üstü bezi yetmezliği), kanser gibi ciddi sağlık sorunlarında yorgunluk bazen ilk işarettir. Yorgunluk tekrarlayan ve uzun süren streslerin, uyku problemlerinin, depresyon ve diğer bazı psikolojik sorunların sonucu da oluşabilir. Ayrıca beslenme yanlışlarının, alkol-sigara kullanımı gibi hataların, yorgunluktan korunmak için kullanılan uyarıcıların ve bazı ilaçların da yorgunluk yapabildikleri bilinmektedir. Kısacası yorgunluğun hikayesi de nedenleri de oldukça uzun ve karmaşıktır.

TEŞHİSİ BİLE YORAR
Yorgunluğu belirlemek kolaydır, ama arkasında yatan nedene ulaşmak bazen oldukça zahmetli incelemeler gerektirir. Yorgunluk tanısı aslında tam bir "sorun ayıklama" işlemidir. Hastalarımızı yorgunluk yönünde incelerken, onların yaşlarını, cinslerini, işlerini, sosyal statülerini, stres ve motivasyon düzeylerini, yakınmalarına eşlik eden diğer problemlerini, fizik muayenede saptadığımız bedensel belirtileri, ruhsal çözümlemeleri ve laboratuvar neticelerini dikkate alırız. Sorunun çözümü için bazen diğer uzmanlık dallarından (psikiyatrist, endokrinolog, romatolog, kardiyolog) yardım isteriz. Yorgunluğun arkasındaki gerçek nedeni bulmak tecrübeli bir hekim için bile yorucu (!) bir süreçtir.

NELER YAPACAKSINIZ
Eğer yorgun, bitkin ve enerjisiz biriyseniz sizin de yapabileceğiniz şeyler var. Bunların en önemlisi, doğal enerjinizi arttırmaya gayret etmektir. Özellikle tıbbi değerlendirmeler açık bir teşhis koyduramıyorsa bu çok önemlidir. Doğal enerji potansiyelinizi en yükseğe çıkarmanız, kendinizi canlandırmanız, ne yapıp edip motivasyon kesenizi doldurmanız gerekir. Stres yönetiminizi yeniden gözden geçirmeniz şarttır.

Bazı insanlar, düşük düzeyde strese maruz kalsalar bile strese fazla duyarlıdır. Strese bağlı yorgunluğun nedeni stresin kendisi değil, ona verilen bedensel ve ruhsal yanıtlardır. Bunun için gerekiyorsa gevşeme tekniklerinden yararlanmalı, iyimser ve olumlu bir bakış açısı yakalamaya çalışmalı, inanç dünyanızı genişletmeye, aidiyet duygunuzu güçlendirmeye bakmalısınız. Aromaterapi ve masaj gibi gevşeme tekniklerinden de yararlanmayı düşünebilirsiniz.

BESLENMEYE DiKKATYorgunlukla mücadele etmek için beslenmenizi de gözden geçirmeniz gerekiyor. Öğün atlamayan, her gün düzenli bir multi-vitamin hapı alan, az az ve sık sık besin tüketenlerde, öğle yemeğini hafif yiyenlerde, yorgunluk pek görülmüyor. Araştırmacılar, özellikle hafif yenen öğle yemeklerinin öğle sonrası yorgunluklarını önlemede etkin olduğunu belirtiyor. Öğle yemeklerinde alınan alkol yorgunluk sorununu özellikle tetikliyor. Öğleden sonra tembelliğine karşı alınacak en etkin önlemlerden birinin öğle yemeklerinde alkol almayı bırakmak olduğu gösterilmiştir. Yorgunluk sorununuzla daha kolay baş etmek istiyorsanız, glisemik yükü düşük doğal besinler tüketmeye çalışmalısınız. Ayrıca, yatağa girmeden hemen önce alınan alkolün de uyku sorunu yaratarak- yorgunluğa neden olduğunu biliyoruz.

İş ve ilişki detoksu yapın
Yorgunlukla mücadeleye başlarken iş ve ilişki yükünüzü hafifletmekle başlamalısınız. Yorgunluğun ana nedenlerinden birinin "iş-ev yaşamı ve sosyal zorunlulukları kapsayan bir aşırı çalışma durumu" olduğunu unutmamalısınız. * Lüzumsuz ve çok gerekli olmayan iş ve ilişkileri sırtınızdan atmalı, yapılması gereken işlere öncelik vermeli, tam bir iş ve ilişki detoksu yapmalısınız.

Tembel ve hareketsiz bir yaşam tarzınız varsa bırakmalı, belirli bir egzersiz programı olan aktif bir hayat kurmalısınız.

Uykunuzu mutlaka gözden geçirmeli, kaliteli ve yeterli bir uyku uyuyup uyumadığınızı dikkatle araştırmalısınız. Özellikle derin uyku fazının yorgunluğa karşı en etkili ilaç olduğunu unutmamalısınız.

Uyku ilaçlarının anti-histaminiklerin ve merkezi etkili bazı ilaçların da yorgunluk yapabileceğini unutmamalı, bu ilaçları "eğer bir doktor önermemişse" gerekmedikçe kullanmamalısınız.

Doktora sormadan destek kullanmayın

Eğer yorgunlukla baş etmek için doğal desteklerden faydalanmak istiyorsanız, pek çok seçenekle karşılaşacaksınız: Ginseng, Guanara, Koenzim Q10, B12 vitamini, DHEA, Kromium Picolinat, Magnezyum bunlardan bazılarıdır. Bu desteklerden yararlanmadan önce mutlaka doktorunuzla konuşmalı, yorgunluk sorununu eğer iki haftadan daha uzun sürerse-ciddiye almalısınız.
Kaynak : Hürriyet gazetesi
 
Bende aynı sorundan şikayetciyim hiç enerjimin olmadığını hissediyorum. yerimden kalkmak bile çok zor geliyor
 
aynen arkadaşlar,yataktan yorgun ve bitkin uyanıyorum,enerjim tamamen tükendi,ve bunun çaresini ilaç desteği motivasyon v.s çaresini bulamadım,acayip keyifsizleştim,kafam sürekli dolu ve yorgun,uykuda bile beynim dinlenmiyor
 
yarenciğim, bende aynı dertren muzdariptim. çaresi yatakta seni mutlu eden, hayeller kurduran kendini iyi hissettiren kitaplar okuman. mutlu bir şekilde uykuya dalıyorsun. egeli-45
 
ben çok kitap okurum hepside kişisel gelişim,zihinsel gelişim vs,bazen bunlarında faydası olmuyor
 
bende çok yorgun uyanıyorum.ama bu uyku sorununu halletmek için önce kızımın uykusunu düzene sokmam lazım.
 
aynen arkadaşlar,yataktan yorgun ve bitkin uyanıyorum,enerjim tamamen tükendi,ve bunun çaresini ilaç desteği motivasyon v.s çaresini bulamadım,acayip keyifsizleştim,kafam sürekli dolu ve yorgun,uykuda bile beynim dinlenmiyor
aynen yarencim bende sen gibiyim:çok üzgünüm:
 
offf yaa bende her sabah yataktan dayak yemiş gibi kalkıyorum.ve gün boyunca kendime gelemiyorum.çok keyifsiz ve yorgunum.ne yapmalıyım bilmiyorum.vitamin alıyorum ama faydasız.paylaşımın için sağol arkadaşım..
 
bende kendimi 2 gün iyi hissediyorsam 5 gün yorgun oluyorum.sebebini anlmıyorum.enerjim bitiyor hasta gibi yatıyorum
 
:kahve: bende sızlere katılıyorum arkadaslar ama sanırım bu herkesın yakındıgı bır sorun ve ınanırmısınız ruya gormekten nefret edıyorum artık sebebı ıse sankı butun bır gece dvd ızlemıs gıbı oluyorum yada ben uyurken gece benı bırı sopayla evıre cevıre dovmus gıbı aramızda kalsın kızlar ama ben esımden suphelenıyorum
 
Kızlar bir süre önce bende sizin gibi aynı dertten yakınıyordum.PHARMATON adında bir vitamin hapı kullandım.İçinde 30 kapsül var inanın 2 haftada uyku ve yorgunluk problemim kalmadı.Şiddetle tavsiye ederim.Eczanelerden temin edebilirsiniz.Ayrıca reçetesiz satılıyor onuda belirteyim.Herkese geçmiş olsun.
 
nazey evet banada bi dr. arkadaş tavsiye etmişti bu vitamini ama alamamıştım bi türlü bu gidişle alacağım galiba çok halsiz ve bitkinim çünkü...
 
Ben kullandım hiçbir yan etkisini görmedim.Ondan yana bi endişeniz olmasın.
 
yanlız değilmişim. ben sanki yorgunluk sorunumun nedenini biliyorum. yoğuniş temposu, sınav hazırlığı derken kendime ayıracak vaktim olmamasından dolayı ortaya çıkıyor. anlayacağınız benimki yükümün ağır olmasının getirdiği bir yorğunluk. bir şeyleri birilerine yıtmak istiyorum ama doğru sonuç alamayaınca bana daha çok külfet geleceğinden herşeyi elimde tutuyorum.şu sınav bir geçsin belki yorgunluğum geçer.
 
Kızlar bir süre önce bende sizin gibi aynı dertten yakınıyordum.PHARMATON adında bir vitamin hapı kullandım.İçinde 30 kapsül var inanın 2 haftada uyku ve yorgunluk problemim kalmadı.Şiddetle tavsiye ederim.Eczanelerden temin edebilirsiniz.Ayrıca reçetesiz satılıyor onuda belirteyim.Herkese geçmiş olsun.

aynı ilacı bende kullandım fark olmadı,
ayrıca b12,folik asit eksikliği tedavisi gördüm 1 sene iğne ilaç,aşırı baş dönmesi denge kaybı şikayetiyle gitmiştim,vücudum hiç vitamin almasamda bir insanın 5 yılda tüketicek tüm vitamin depolarını tüketmiş olarak çıkmıştı tahliller,

dr şaşırdı duruma hergün iğne vs,vertigo-menier (vitaminsizliğe ve aşırı strese bağlı denge kaybı teşhisi koydu)temografiler,ses ölçümleri,göz muaynesi her yerden geçtim ama çaresi yok bu hastalığın ,sürekli kendimi dinleyen bir kişide deyilim ama artık tükendiğimi hissediyorum,ağır ev işlerine çok harekete uzun yolculuğa ve kalabalık,gürültüye kafam gelmiyor
 
Ben birden kendimi çok sansl1 hissettim bu kadar bitkin ve yorgun kisilerin aras1nda:)Genelde enerji fazlal1g1 yas1yorum ama bu da kötü bu sefer hiç uykum gelmiyor geceleri bile insanlar uyurken ben sabaha kadar oturuyorum(öglene kadar uyudugumu saymayal1m ama:) )
 
Canımcım, ben de aynen öyle hissediyorum kendimi; yorgun, bitkin, bazen mutsuz, bazen umutsuz... Ama yine de pes etmemek gerek, dimi... Hayat, gün geçtikçe daha da zorlaşıyo sanki. Bazen keşke hiç büyümeseydim diyorum, ama elden ne gelir, büyüyoruz işte. Büyüdükçe de sorunlar da artıyo. Napalım, biz de yaşantımızı HAYAT' a göre ayarliycaz. Beterin beteri var, bu günümüze çok şükür...
 
birtek ben böyle oluyorum zannederdim demekki bir çok insan yorgun uyanıyormuş.
 
Bende hep yorgundum hatta bezgindim gerçekten herkeze de öneririm Reiki eğitimi almaya başladım. Bir nevi enerji düzenlenmesi. Büyük konuşmamak lazımmış ben böyle şeylerle dalga bile geçerdim(Samimi itiraf):1yes2:



Reiki Nedir?

Reiki, şifa ve ruhsal çalışma tekniklerine dayanan binlerce yıllık bir öğretidir.Kanji Japoncası iki kelimeden oluşan Reiki: “Her yerde varolan ruhsal yaşam enerjisi” anlamındadır.

Reiki'nin kurucusu Dr.Mikao Usui
Reiki, şifa ve ruhsal çalışma tekniklerine dayanan binlerce yıllık bir öğretidir. Kaynağı Tibet olduğu sanılan bir uygulamadır. Oldukça kolay, herkes tarafından öğrenilebilen bir tekniktir.Kanji Japoncası iki kelimeden oluşan Reiki: “Her yerde varolan ruhsal yaşam enerjisi” anlamındadır. Reiki üstatlarından bayan Takata Reiki’yi,“Evrensel Yaşam Enerjisi” olarak tercüme etmiştir. Çoğunluğun kabul ettiği tanım da budur.

Reiki, doğası gereği ruhsal bir çalışma olmasına rağmen, herhangi bir dogması yoktur ve hiçbir dine ya da inanca bağlı değildir. Uygulaması çok güçlü olan ruhsal bir deneyimdir. Aynı zamanda, uygulayıcılarda psişik duyuları güçlendirir, ruhsal farkındalığın artmasını sağlar.

Reiki, Hocadan öğrenciye kolaylıkla aktarılır; uzun yıllar süren uygulamalar gerektirmez. Reiki, kişinin yeteneklerine dayanmayan, şifanın saf halidir. Bu yüzden, herkes tarafından kolayca öğrenilebilir. Uygulama bir kere öğrenildikten sonra, ömür boyu kullanılabilir. Hem kendinize, hem başkalarına kullanılabilir olması Reiki’nin en önemli avantajlarından biridir.
 
Back
X