En az harcama eğitim ve sağlığa yapıldı

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.837
En az harcama eğitim ve sağlığa

TÜİK’e göre, en az harcama eğitim ve sağlığa yapılıyor.
Parasızlıktan mı? Evet demek zor.
Niye?
Çünkü önceliğimiz hiçbir zaman en az ekmek, su kadar değerli olan eğitim ve sağlığımız yönünde olmadı.

Harcamaların düşüklüğü sanki biraz da o yüzden.
Hasta olmadan sağlığımızın kıymetini anlamıyoruz, aradan onlarca yıl geçmeden de eğitimin önemini kavramıyoruz!
İşte bu yüzden de ertelenecek harcamaların en başında onlar geliyor.
Arabamız en ufak bir arıza gösterdiğinde hemen servise koşuyoruz ama yatağa düşmeden doktora gitmiyoruz.
Yine aynı şekilde çocuklar için her türlü yatırımı yapıyoruz ama en değerli mirasın eğitim olduğu hiç aklımıza gelmiyor.
Batılı standartlara göre gelirin yedide birinin eğitime harcanması gerekir.
Bu oran bizde yüzde 3 bile değil.
Oysa yabancı arabalara, kozmetiğe, sigaraya, eğlenceye, alkole, yılda kaç hafta gidilen yazlıklara, cep telefonlarına ve daha nelere harcadığımız paralar, eğitime ve sağlığa harcadıklarımızın katbekat daha fazlası...
Her şeye para buluyoruz da iş eğitim ve sağlığa gelince niye her şeyi devlete havale ediyoruz ya da en ucuza kapatmaya çalışıyoruz?
Bu sorunun cevabını, ne olur artık herkes kendi açısından düşünmeye başlasın biraz...

Vatandaş böyle de...
Eğitim ve sağlık konusunda vatandaş cimri de devlet farklı mı?
Alın birini, vurun diğerine...
Göreceli olarak eğitime ve sağlığa çok para harcanıyor gibi gözükse de kişi başına düşen harcamalara baktığımızda, yine yerlerde sürünüyoruz.
Yılda yüz binlerce konut yapılan bir ülkede, yılda birkaç yüz yurt yapamıyoruz.
AVM’ler için hiç arsa sorunu yok ama okul için arsa bulamıyoruz.
Batık bankalara, batık şirketlere trilyonlar aktarıyoruz ama öğrenciye burs vermeye gelince para yok diyoruz.
Gençlere okuyun, okuyun diye sürekli yeni hedefler koyup dershane-okul-sınav üçgeninde canlarına okuyoruz ama mezuniyet ödülleri işsizlik oluyor...
Çocuk ve gençler için bayramı olan ender ülkelerden biriyiz ama hepsi o kadar!..

Parayı neye harcıyoruz?
TÜİK’in Hane Halkı Bütçe Araştırması’na göre, aile bütçelerinden en fazla payı konut ve kira harcaması aldı.
En az para ise eğitim ve sağlığa harcandı!
2014 verilerine göre, Türkiye genelinde hane halklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı yüzde 24.8’le konut ve kira harcamaları alırken, harcamaların yüzde 19.7’si gıda ve alkolsüz içeceklerden oluştu. Hane halkı başına aylık ortalama tüketim harcaması ise 2 bin 848 TL oldu.
Peki, para nerelere mi harcanıyor? İşte dökümü:
- Konut ve kira 24.8
- Gıda ve alkolsüz içecekler 19.7
- Ulaştırma 17.8
- Mobilya, ev eşyası, ev bakım 6.8
- Lokanta ve oteller 6.0
- Giyim ve ayakkabı 5.1
- Çeşitli mal ve hizmetler 4.3
- Alkollü içecek, sigara, tütün 4.2
- Haberleşme 3.7
- Eğlence ve kültür 3.0
- Eğitim 2.4
- Sağlık 2.1

Bu tablo nasıl değişir?
Yukarıdaki tabloda bir anormallik olduğu kesin!
Değiştirilmesi gerekliliğine de eminiz ki herkes inanıyor.
Peki, bu değişim nasıl gerçekleşecek?
Neyin yerini ne alacak, daha da önemlisi sıralama nasıl olmalı?
Bu konuda devlete olduğu kadar vatandaşa da ciddi görevler düşüyor.
Kamu, kesinlikle üzerine düşeni yapmalı, aileler de harcama önceliklerini değiştirmelidir.
Yoksa bu gidişat, gidişat değil!..
Eğitim ve sağlık, kesinlikle ilk 5 harcama içine girmelidir.
Yoksa, ne sağlıklı ne de donanımlı gençler yetiştirmemiz mümkün olur.
Bu da felaketi beraberinde getirir!
Özetin özeti: Kısır siyasi tartışmalar, ülkeye, sadece zaman kaybettirmekle kalmıyor, geleceğimizi de riske atıyor!.
http://www.milliyet.com.tr/en-az-harcama-egitim-ve-sagliga/gundem/ydetay/2098249/default.htm

Devlet bile en az bütçeyi eğitim ve sağlıkla ilgili bakanlıklara ayırırken hane halkı bu şekilde harcasa ne olur...

Akıllı tahta ve taplet var,devlet kitapları veriyor,eğitimde devrim yapıldı,herkes istediği okulda zahmetsizce ve bedava okumuyor mu zaten?Eğitime neden para harcayalım ki?

Sağlık sektöründe de çığır açtık ya istediğimiz tüm hastaneler,ilaçlar herşey bedava değil mi?
Milletçe o kadar sağlıklıyız ki istediğimiz herşeyi alıp,yiyip içebiliyoruz çünkü.Bir gün et,bir gün balık vs. Memlekette heryer,herşey pırıl pırıl,su,caddeler sokaklar,insanlar mikrop ne olaki? Sağlığa niye para harcayalım ki?

Asgari ücretle geçinen işçilerin 15 yaşındaki çocuğunun elinde akıllı telefon var.
Eğitimle alakalı tek bildikleri kitap bedava,çocuğum sınıfta kalmadan okuyor.
Hepsinin çocuklarıda zehir gibi sorsanız.
Kendiler ilkokul,ortaokul bitirebilmiş en fazla,çocukları bir üniversite bitirince büyük adam olacak zannediyorlar.
Bugün iyi bir üniversite bitirmezlerse Türkiyede artık lise mezunu statüsünde kalacaklarını,
Veya zarzor okuyan bir çocuğun sınıfta kalma yok diye bir üst sınıfa geçmesinin iyi bir durum olmadığını anlatamıyorsunuz.
Mantık aynı;
''Kitap bedava,tabletimiz,akıllı tahtamız var,çocuk diplomayı alsın yeter''
İşte böyle bir hayal dünyasında yaşayan insanlar neden eğitim için para harcasın ki?
Gider o parayla çocuğuna akıllı telefon alır,hem havası olur çocuğun mahallede

aslında yeni nesil oldukça genç anneler sınıfta kalma olayını bilmiyor olmalı ama yine de değişen çok şey yok
tam kapsamlı konusunuda açmıştım, orda da yazmıştım en çok eğitim harcamasını zengin kısım yapıyor, adamlar boşuna zengin olmuyor yani

http://www.kadinlarkulubu.com/forum/index.php?threads/turkiyede-zengin-harcadi-yoksul-bakti.845613/

Eğitim harcamasını kim yaptı? (%)
En yoksul 2.2
Orta alt 5.6
Orta sınıf 10.6
Orta üst 16.9
En zengin 64.7

Devlet bile en az bütçeyi eğitim ve sağlıkla ilgili bakanlıklara ayırırken hane halkı bu şekilde harcasa ne olur...

en yüksek harcama yapılan kalemlerden biride diyanet, yıllardır anlamadığım bi konu, sanırsın nasa benzeri bi kurumda bu kadar para harcanıyor, teknoloji inşaa ediliyor, 1500 yıldır tek kitap var zaten

Yok ,yok biliyorlar chess,anneler değil babalar ilgileniyor zaten çocuğun eğitimiyle yoksul sınıfta.Müdüre ''bizim çocuğu sınıfta bırakmayın' diye ricaya gidiyorlar,çok var tanıdığım böyle.
Açtığın konuyu görmemiştim,inceleyeyim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…