Emzirmede Meme Ucu Problemleri

  • Konu Sahibi Konu Sahibi lora
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

lora

buyrun benim!!!
Kayıtlı Üye
22 Ağustos 2007
3.615
12
316
Almanya
Anne sütü bebekler için değerli bir besin maddesidir. Bu mucizevi süt bebeklerin sağlığı için ihtiyacı olan her besini içinde barındırdığı gibi, onların ilerideki zeka düzeyini de etkilemektedir. Doğumdan sonraki ilk altı ayda bebekler sadece anne sütüne ihtiyaç duyarlar. Bu önemli zaman içerisinde de süt üretiminin aktif olarak devam etmesi için, annelerin problemsiz süt verebiliyor olması gerekmektedir.


Annelerin, ilk günlerde emzirme ile ilgili çeşitli problemleri yaşaması normaldır. Emzirmeye alışmak biraz zaman alacaktır ama bu alışma zamanı hem bebek hem de anne açısından çok önemli olduğundan daha bilinçli bir şekilde geçirilmelidir. Dolayısıyla mutlaka doktorlardan yardım alınmalıdır. Yanlış uygulanan emzirme şekli annenin ve bebeğin ciddi problemler yaşamasına neden olabilir.

Emzirme konusunda problem yaşamamak için, yapılması gerekenlerin başında emzirme tekniklerini öğrenmek gelir. Daha sonra meme temizliği ve bakımı konusunda da bilgi almak oldukça önemlidir.

Dolgunluk
Memede yaşanan problemlerin en başında, memelerin aşırı dolgunlaşması gelir. Süt üretimi devam ettikçe ve süt yeterince boşaltılmadığında dolgunlaşma yaşanır ki bu da anneye rahatsızlık verir. Bu durumlarda memeleri sıkan sutyen kullanılmamalıdır. Bebek daha sık emzirilmeli ve bebeğin emmediği durumlarda ise süt sağılıp dondurucuda saklanmalıdır. Ağrıyan bölgeye hafif masajlar yapmak, ılık bir duş almak ya da ısıtılmış bir havlu koymak iyi gelebilir.

Meme Ucu
Meme ucunun çok küçük, yassı ya da içe çökük olması emzirmeyi olumsuz etkiler. Annenin meme başı içeri çökükse, meme ucunu dışarı çıkarabileceği masajlar öğretilmelidir ya da yaşanabilecek bütün problemler doktorun önerebileceği çeşitli aparatları kullanarak da giderilebilmektedir.

Enfeksiyon
Memelerde yaşanan diğer bir önemli problem ise meme enfeksiyonudur. Mastit adı verilen bu enfeksiyon genelde ilk haftalarda oluşur. Emzirme yoluyla göğüslerin yeterince boşaltılamaması ve emzirmeyen annelerde göğüslerin şişmesi mastite yol açabilir. Enfeksiyon, genellikle meme başında bulunan çatlaklardan süt kanallarına doğru yayılır. Annenin yaşayacağı stres, yorgunluk ve beslenme eksikliği direncin düşmesine neden olur ve bu da enfeksiyonu kolaylaştırır.

Belirtileri göğüste kızarıklık, sertlik, sıcaklık, ağrı, şişlik sayılabilir. Ateş ve halsizlik, durumun daha da ciddi olduğunu gösterir. Bu durumda doktora başvurulmalı ve verdiği antibiyotikler çerçevesinde emzirilmeye karar verilmelidir. Mastit rahatsızlığında emzirmek sakıncalı değildir, bebeğe hiç bir zarar yoktur ama çok acı verebilir. Süt kanallarının boşalması, tıkanıklıkların olmaması ve sütün kesilmemesi için emzirmek şarttır. Emzirmeyi sürdürmek ayrıca tedavinin bir parçasıdır, süt kanallarda kaldıkça enfeksiyonu hazırlayan zemin devam edecektir. Eğer bebek emerek iltihaplı göğsü tam boşaltamıyorsa, ya da aşırı acı hissediliyorsa, bir pompa yardımıyla meme boşaltılmalı ve bebeğe biberonla verilmelidir.

Çatlaklar
Emzirmenin ilk dönemlerinde yaşanan bu problem genellikle yanlış emzirmeden kaynaklanır. Eğer çatlaklar varsa, içi su dolu baloncuklar görülüyorsa ve kanama yaşanıyorsa emzirme yanlış yapılıyor demektir. Emzirme sırasında yalnızca meme ucu değil, çevresindeki koyu alan ile birlikte bebeğin ağzına verilmelidir.

Çatlakların en büyük belirtisi ağrılı ve kanayan meme uçlarıdır. Bu durumlarda meme ucunun hava ile teması engellenmemelidir. Daha havadar giyecekler giyilmeli, sentetik iç çamaşırlarından kaçınılmalıdır. Meme ucu sabunla yıkanmamalıdır, bu kurumaya neden olur. Meme ılık su ile temizlenmeli ve doktorun önerdiği kremler sürülmelidir. Emzirme bitince anne bir miktar kendi sütünü meme başı ve çevresine yayarsa, meme ucunda kuruma engellenir.

Tıkanmalar
Ağrılı bir emzirme yaşanıyorsa ve buna bağlı olarak da düzenli bir emzirme gerçekleştirilemiyorsa, süt kanallarından bir veya bir kaçı tıkanabilir. Bu durum meme de enfeksiyona zemin hazırlayabilir. Tıkanıklık, memede kızarıklığa, gerginliğe ve ağrıya neden olur. Yapılması gereken yine emzirmektir. Emzirirken de, memelerin tam boşaldığından emin olunmalıdır. Problem sürekli yaşanıyorsa doktora başvurulmalıdır.

Mantar
Bebeğin ağzında oluşan bu mantarlar beyaz lekeler şeklindedir. Emzirme esnasında göğüslere de bulaşır ve kızarıklığa, ağrıya neden olabilir. Bebeğin ağız içi kontrol edilmeli ve bulaşma olmuşsa bir doktor kontrolünde ilaç kullanılmalıdır. Ayrıca bebek biberon ve emzik gibi şeyler kullanıyorsa mutlaka enfeksiyon geçene kadar sıklıkla kaynatılmalıdır.
 
merhaba bayanlar...
benim göğüs uçlarım içe çökük.iki haftadır avent nipple ürünü kullanıyorum.bayağı dışına çıkmaya başladılar.15-20 dakika sonra içe kaçıyor.hamileliğe kadar kalıcı olarak çıkar mı
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…