• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi Emzirme ve süt konusunda sorularım

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

utopya06

Guru
Kayıtlı Üye
7 Şubat 2011
16.912
27
408
Ankara
kafama takılan birkaç soru var
burda sizinle paylaşıp cevap bulmak istiyorum

1) oğlum 1 aylık şu anda, siz 1 aylıkken gündüz ve gece ne sıklıkla emziriyordunuz? saat usulü mü yoksa her istediğinde mi? bir de gündüz uyuyorsa uyanmasını mı bekliyorsunuz, ya da kaç saat sonra uyandırıyorsunuz? gece uyanmasını mı bekliyorsunuz yoksa uyandırıyor musunuz?
benim oğlum gündüz uyanıksa her istediğinde veriyorum
daha küçükken yarım saatte bir falan isterdi, 1 saat en geç
şimdi biraz oyalıyorum 1,5-2 saati de bulabiliyor, yarım saatte bir verdiğim de oluyor
gündüzleri 3 saati bulmadan uyandırıyorum
geceleri de yine 3 saat en fazla, bir keresinde 4 saat uyumuştu zorla uyandırmıştım

2) geceleri kısa süreli emiyor sonra uykuya dalıyor. bu şekilde olması normal mi?

3) sütün besleyici veya yağlı olduğunu siz veya doktor nasıl anlıyor? duyuyorum da bazen benim sütüm yağlıymış gibi şeyler
bunu nasıl anlıyorsunuz?
benim sütün rengi inek sütüne benziyor

4) sütünü sağanlar kaç dakika sağıyor toplamda iki göğsü? bir de kaç cc süt çıkıyor?
ben bikaçgün öncesine kadar arada sağıyordum da medela mini elektrikli ile
iki göğüsten 130 cc kadar süt çıkıyor en fazla, 10dakika kadar sağıyorum, yeterli mi acaba

5) emzirirken tek göğüs mü çift göğüs mü veriyorsunuz?
bir de kaç dakika emiyor bebeğiniz? 10 dakikada sütün %80ini içtiğini biliyorum ama bu 1 aylık bebek için de geçerli mi? genel bişey sonuçta bu. her bebek için farklıdır diyorum
ben genelde mıymıy emmeye başlayınca çekiyorum hava yutmasın diye
10 dakikadan kısa emdiği de oluyor uzun emdiği de

6) bebeğin doyup doymadığını kilo takibi ve çiş kaka sayısı dışında anlamanın yolu var mı?
hangi huysuzluk ne huysuzluğu tam kestiremiyorum ben hala
bazen doymuyor mu diye şüpheye düşüyorum

7) 1 aylık bebek günde kaç defa kaka yapar?
bizimki şimdilerde 3-4 defa yapıyor, sanırsam normal

8) bebişlerniz 1 ayda kaç kilo almıştı?

çok soru sordum farkındayım ama cevap verenlere şimdiden teşekkürler

Öncelikle merhabalar canım bende 5,5aylık bi prenses annesiyim,senin bebeğinde hayırlı,sağlıklı uzun ömürlü olsun, RABBİM tüm isteyenlere de nasip etsin İNŞALLLAH:19:

Gelelim sorularına
1-İlk zamanlar bebeğim ne zaman isterse emziriyodum ufaklıkta hiç reddetmiyodu,yani ağladığında altı falan pis değilse açtır diyerekten ve emdikçe süt üretileceği için emzirip duruyodum...Bazen 45dakika bi göğüste kaldığı oluyodu daha dudak kasaı zayıf olduğu için 2-3çekip biraz dinleniyo tekrar çekiyodu ve başlangıçta uyanıksa bile sonrasında gözler kapanıveriyodu ama emmeye devam ediyodu arada durduğunda çenesinden ittirdiğimde devam ediyodu yine...Eğer oyalayabiliyosan süreyi uzatman süt depolanması içinde uygun olur bizde bu konuda yalancı emziğe başvurmuştuk yoksa ilk başlarda göğüsler çok sızlıyo devamlı emzirmekten...Yalnız eğer bebeğin uyuyosa hiç uyandırma derim ben..Gerçi banada çok diyen olmuştu fakat ben dayanamayıp aç kalıyo diyip uyandırıyodum şimdi anlıyorum ki aç olsa deli gibi ağlıyo bu yavrucuklar ama anne yüreği yinede 3saat geçti mi niye uyanmadı ki diye endişeleniyo insan işte..Ben anca bu halimden 3aydan sonra kurtulup,aç olunca ağlıyomuş bu bebişler diyebildim...

2-Benimkisi hala öyle kısa bi süre en fazla 10dakika emip gece uykusuna dönüveriyo o yüzden endişelenicek bişey yok tatlım
3-Sütün besleyici olup olmadığı ilk muayenedeki kilo alma durumuyla anlaşılıyo benim bildiğim kadarıyla..Sütün yağlı kısmı ise sondaki kısmı oluyo..Şöyle ki emzirmeye başladığımızda öncelikle açık beyaz renkte olan kısmını emiyo bebekler bu bölüm susuzluğuda gidermelerine yardımcı oluyomuş,sonrasında ,biraz daha kkıvamlı olan kısımı emip doymaya başlıyolarmış en sonda da daha kremamsı olan sarıya yakın koyu beyaz renkte gelmeye başlıyo süt işte bu yağlı olan kısmı bebişin kilo almasınada en etkili olan kısım o nedenle bi memeyi bitirmeden diğerine geçmeyin diyolar doktorlar..Ben hep bi emmede tek memeyi verip bi dahakinde diğer memeyi vermiştim ve ilk ay 1400gr almıştık..He buna ek olarak günde bi kerede 30cc mama veriyodum bunu da atlamıyım...

4-Sütümü en fazla 10-15kere sağmışımdır herhalde ikisini birden en fazla 10dakika sağıyordum ve 120cc falan çıkıyodu Bazen geceden sabaha kadar beklemişse tekgöğüsten 100cc sağdığımda olmuştu ama çok nadir..Zaten şimdi sağmaya kalksam ikisinden 30cc anca çıkar herhalde 2aydır zorla 2-3dk emdiği için göğüsler süt üretimini kesmeye başladı da...Tek göğüs vermen yeterli bence zaten biterse huysuzluk yapar ama memeden kendini çekmiyosa diğer memeye geçme ki son kısmıda içebilsin zaten büyüklerimizin dediği gibi o çektikçe gelir:)
5-yukarda demiştim benimki ilk aylar yarım saat 45dk duruyodu bi göğüste diğerine geçmiyodum

kafama takılan birkaç soru var
burda sizinle paylaşıp cevap bulmak istiyorum

1) oğlum 1 aylık şu anda, siz 1 aylıkken gündüz ve gece ne sıklıkla emziriyordunuz? saat usulü mü yoksa her istediğinde mi? bir de gündüz uyuyorsa uyanmasını mı bekliyorsunuz, ya da kaç saat sonra uyandırıyorsunuz? gece uyanmasını mı bekliyorsunuz yoksa uyandırıyor musunuz?
benim oğlum gündüz uyanıksa her istediğinde veriyorum
daha küçükken yarım saatte bir falan isterdi, 1 saat en geç
şimdi biraz oyalıyorum 1,5-2 saati de bulabiliyor, yarım saatte bir verdiğim de oluyor
gündüzleri 3 saati bulmadan uyandırıyorum
geceleri de yine 3 saat en fazla, bir keresinde 4 saat uyumuştu zorla uyandırmıştım

2) geceleri kısa süreli emiyor sonra uykuya dalıyor. bu şekilde olması normal mi?

3) sütün besleyici veya yağlı olduğunu siz veya doktor nasıl anlıyor? duyuyorum da bazen benim sütüm yağlıymış gibi şeyler
bunu nasıl anlıyorsunuz?
benim sütün rengi inek sütüne benziyor

4) sütünü sağanlar kaç dakika sağıyor toplamda iki göğsü? bir de kaç cc süt çıkıyor?
ben bikaçgün öncesine kadar arada sağıyordum da medela mini elektrikli ile
iki göğüsten 130 cc kadar süt çıkıyor en fazla, 10dakika kadar sağıyorum, yeterli mi acaba

5) emzirirken tek göğüs mü çift göğüs mü veriyorsunuz?
bir de kaç dakika emiyor bebeğiniz? 10 dakikada sütün %80ini içtiğini biliyorum ama bu 1 aylık bebek için de geçerli mi? genel bişey sonuçta bu. her bebek için farklıdır diyorum
ben genelde mıymıy emmeye başlayınca çekiyorum hava yutmasın diye
10 dakikadan kısa emdiği de oluyor uzun emdiği de

6) bebeğin doyup doymadığını kilo takibi ve çiş kaka sayısı dışında anlamanın yolu var mı?
hangi huysuzluk ne huysuzluğu tam kestiremiyorum ben hala
bazen doymuyor mu diye şüpheye düşüyorum

7) 1 aylık bebek günde kaç defa kaka yapar?
bizimki şimdilerde 3-4 defa yapıyor, sanırsam normal

8) bebişlerniz 1 ayda kaç kilo almıştı?

çok soru sordum farkındayım ama cevap verenlere şimdiden teşekkürler
Öncelikle anneliğini kutlarım.Gelelim sorularının cevaplarına:
1-Maksimum 3 saatte bir her göğüs 15'er dakika.Daha sonraki aylarda bebeğin, 5-6 aylık olduğu zaman bebeğinin emme gücü hızlandığı ve sütü çabuk çektiği için her göğüs 7'şer dakika.
2-Sarılık dönemini atlattıysa, Gece en son 3' te emzirip saat 7'ye kadar emzirmeyebilirsin.Bu onu gece uykusuna alıştıracaktır.Geceleri durmadan emzirirsen bebeğin ilerleyen aylarda da gece uykusu nedir öğrenemez.(Dr'umun önerisiydi, ben uyguladım.)
3-Süt belirli katmanlardan oluşurmuş zaten.susuzluk giderici ve doyurucu olarak, bebek sütü çektiğinde sırasıyla bundan faydalanır.Ayrıca sütünün yeterliliğini kontrollerde bebeğinin kilo ve gelişiminden anlarsınız.Başka yolu var mı bilemiyorum.
4- yeterli tabi ki.Ben 4 saatte bir sağardım.Anca göğüslerin süt dolması gerek zaten.
5-5.sorunun cevabı 1.sorunun cevabında.
6-Her yeni anne gibi tatlı endişeler içerisindesin birazcık rahatla, herşeyin yolunda gittiğinden emin ol :)
7-Bebeğinin kaka sayısı çok iyi.Rengi de zamanla değişecek zaten şimdi açık renkli hardalımsıdır.Yeşil kaka da olabilir zaman zaman,Dr'unla irtibat halinde olursun bu gibi durumlarda.
8-Hatırladığım kadarıyla bebeklerde ilk aylarda falan kilo alımı değil de düşüş yaşanıyor.O hesabı dr biliyor.Ve kaybedilen kilo zamanla geri kazanılıyor.
Sevgiler...
:34:

6-Banada hep bezini dolduruyosa doyuyodur derlerdi ama insan ilk zamanlar çok endişeleniyo doyuyomu yavrucuklar diye,ben 3aydan onra anca attım bu kaygıları üzerimden seninkilede bi an önce kaybolur gider İNŞALLAH..Annelik işte başka şeye benzemiyo,benim bebiş başlarda 4-5kere yapıyodu kakasını kakasından ziyade bezin dolu dolu çişli olması doyup doymadığı konusunda daha iyi fikir verirmiş...Bu konuda söyleyebileceğim son şey şu ki eğer bebeğin doymazsa bunu mutlaka sana belli eder ağlamalarıyla..Ağlama çeşitlerini anlayabilmen için daha çok erken zaman içinde herşey düzene giriyo canım...
Ekstra sormak istediğin bişey olursa sen sor ben nete girebilirsem cevaplamaya çalışırım:))))

Back