Emzirme ile İlgili Bilgiler

Gamze_

Guru
Kayıtlı Üye
2 Şubat 2008
626
9
Emzirme döneminde annenin besin öğeleri gereksinmeleri nelerdir?
Enerji :

Sağlıklı bir annenin günde ortalama 700-800 ml süt salğıladığı esas alındığında emziklik döneminde günlük enerji gereksinmesine 750 kkal ek yapılmalıdır
Bu miktarın 500 kkal " si annenin yediklerinden, 250 kkal ‘si ise gebelikte alınan kilo ile oluşan depolardan karşılanır
Protein :

Emziklilik dönemi gebelik döneminde olduğu gibi , diyetin protein kalitesi , yani hayvansal ve bitkisel kaynaklı olması gözönüne alınmalıdır.
Emzikli kadının günlük diyetine ek olarak 1 adet yumurta veya 1-2 su bardağı süt eklendiğinde günlük protein ihtiyacı karşılanmış olur.
Yağlar :

Emzikli annenin diyetinde yağ tüketimine dikkat edilmeli aşırı yağlı beslenmeden ,uzak durulmalı ve doymamış yağların oranı yükseltilmelidir. Eğer bitkisel sıvı yağlar beslenmesinde yer alır ise anne sütünde doymamış yağ asit oranı artmaktadır.
Demir :

Yapılan çalışmalar sonucunda kayıplar dikkate alınarak gebelikte ve emziklikte özellikle doktorunuzun önerisi doğrultusunda demir alınması gerekmektedir.
Ülkemizde anemi olguları çocuklarda , gebe , emzikli ve sık doğum yapan kadınlarda daha çok görülmekte ve önemli bir sorundur.
Emzikli kadın sütüyle günlük 1-2 mg demir salgılamaktadır ve anemi yani kansızlıktan korunmak için demir içeriği zengin besinleri tüketmek gerekir.
İyot :

Emzikli kadınların iyotlu tuz kullanmaları çocuk sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. İyot gereksinmesinin emziklikte normalden %50 kadar fazla olduğu ileri sürülmektedir.
Bunun yanı sıra balık ve diğer deniz mahsullrei haftada bir veya iki kez tüketilmelidir.



Kalsiyum :


Emzikli kadının 1 gün boyunca salgıladığı süt yaklaşık 250 mg civarında kalsiyum içermektedir.
Kalsiyuma olan gereksinme emziklik döneminde de artar. Bu nedenle emziklik döneminde kadın
1000-1200 mg/gün kalsiyum önerilir.
İleride bir sağlık sorunu olmaması için günlük diyete 1 su bardağı süt , kalsiyumla zenginleştirilmiş süt veya yoğurt , 1 kibrit kutusu kadar peynir (30 gr) eklenmesi önerilir.


Vitaminler :

Emzikli annelerde vitamin yetersizlikleri oluşunu önlemek için mutlak besin öğelerini düzenli ve dengeli tüketmek gerekir. Dışarıdan destek amaçlı vitamin tabletlerini gelişigüzel kullanmamak gerekir.
Emzikli Annede Sıvı Tüketimi Nasıl olmalıdır?

Süt salınımı ve oluşumu sıvı tüketimi ile doğru orantılıdır.
Günlük alınan toplam sıvı miktarı yaklaşık 3000 ml olmalıdır.
Bu miktar pratik ölçülerle 12 su bardağı su ,süt , ayran , hoşaf , komposto , limonata , şerbet , meyve suları olarak önerilir.
Emzikli kadınlar için , çay ,kahve , gibi içeceklerin süt verimini azalttığı bildirilmektedir.
 
Emzikli Anneye Pratik Öneriler
Anneler eski vücut ağırlıklarına dönmek için hemen acele etmemelilerdir.
Bu süre 6 ay ya da daha fazla sürebilir . Bebeklerini emziriyorlarsa eski formlarına daha kolay dönebilirler.
Emzikli anneler zayıflama diyeti uygulanmamalıdır.
Doğru yeterli ve sık beslenme ile hem süt verimi artar hemde kilo kaybı.



1. Emziklilik döneminde , sonra daha fazla sıvı besin alınmalıdır.

2. Kalsiyum yönünden zengin olan süt,yoğurt ve peynir belirtilen miktarlarda düzenli olarak tüketilmelidir.

3. Hergün 1 adet yumurta ve 1 porsiyon etli sebze yemeği veya kurubaklagil ( gaz problemi var ise dikkatli ) yenmelidir.

4. Kuru fasulye ,nohut,mercimek ve bulgur karışımı yemekleri , portakal , mandalina , domates, maydanoz, yeşil biber, taze soğan gibi Cvitamini yönünden zengin sebze meyveler birlikte tüketilmelidir.

5. Vitaminlerden ve posadan zengin sebze ve meyveler beslenme planında bulunmalıdır.

6. Salam ,sosis ,sucuk gibi katkı maddesi içeren diğer hazır besinler mümkün olduğu kadar az yenmelidir.

7. Emzikli anne güneşlenmeye özen göstermelidir D vitamini besinlerde bulunmaz . Ancak güneş ışınlarının doğrudan cilde yansıması ile sağlanır .

8. Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır.

9. Ağırlık kontrolü de yapılarak kuru meyveler ve kuru yemişler yoğun enerjileri yanında demir ve kalsiyum gibi minarellerden zengin besinler tüketilebilir.

10. Kansızlığa neden olduğundan yemeklerle birlikte çay içilmemelidir. Çayı kuşluk , ikindi gibi öğün aralarında , yani yemek yendikten 1-2 saat sonra açık olarak içilmeli , çaylara limon suyu eklenmelidir.
İçecek olarak ıhlamur , nane, papatya , kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Pekmez kan yapıcıdır, şeker boş enerji kaynağıdır.
Şeker yerine tatlı olarak pekmez yenmesi kansızlığa karşı alınacak önlemlerden birisidir.

11. Sebzelerin , makarna ve eriştenin haşlama suları dökülmemelidir. Kuru fasulye , nohut ve barbunya gibi kurubaklagiller iyice yıkandıktan sonra ıslatılmalı ve haşlama suları dökülmemelidir.

12. Taze sıkılmış meyve suları ,ayran ,limonata içecek olarak asitli ve gazlı içeceklere tercih edilmelidir , yeğlenmelidir.

13. Tarım ürünlerine haşare öldürücü ilaçlar atıldığından,sebze ve meyveler iyice yıkanmalıdır.

14. Yiyecekler hazırlanırken ellerin temiz olmasına dikkat edilmelidir. Eller sık sık sabunlu su ile yıkanmalıdır.

15. Emzirme pozisyonuna dikkat edilmeli , emzirme süresince bebeğin hep memede olması ve emerken uykuya dalması emzirmenin iyi gittiğinin bir işaretidir

16. Anne dinlenmiş ve rahat olmalıdır, uzun süre oturmaktan yorulan annelere yatar şekilde emzirme pozisyonu öğretilmelidir.
Başarılı bir emzirme için bebek rahat olmalı , yorgun ve tok olmamalıdır, burun delikleri temiz olmalı rahat soluk alması sağlanmalıdır.

17. Emzirme süresi her bebeğe göre değişebilir,doygunluğa ulaşması yani olgun sütü emmesi ile doygunluğa ulaşır.

18. Sigara ve alkol kullanılmamalıdır.

19. Doktora danışılmadan ilaç kullanılmamalıdır beklenmelidir.
 
Bebekler ne sıklıkta emzirilmeli

Bebeğiniz sizi, ihtiyacı olduğu zaman emecektir. Acıktığı zaman ağlayacak, yeterince aldığı zaman da beslenmeyi durduracaktır.

Bebeklerin çok küçük mideleri vardır, bu yüzden de beslenme zamanında sadece üstesinden gelebilecekleri kadar ufak miktar alırlar. Sonuç beslenme sayılarında sıklık. İlk bir kaç haftada, yeni doğan bebeğiniz 24 saatlik zaman dilimi içinde 7-8 beslenmeye ihtiyaç duyar.

Bu da her 3-4 saatte bir beslenme demek, ve genelde gece boyunca 1 defa olur. Bebeğinizin beslenme saatleri arasında dinlenmeye ve yediklerini sindirmeye ihtiyaçları vardır. Bu zaman aralığı da sütünüzün tekrar dolmasına yardımcı olur. İlk aydan sonra emzirme sıklığı günde 5-6 defaya düşer.

Her emzirme genellikle yaklaşık 10-20 dk. arasındadır. Başlangıçta bebeğiniz biraz arsızca (doyumsuzca) davranacaktır; fakat; doydukça ve yoruldukça daha sakin bir şekilde emecek ve durgunlaşacaktır. Bebeğinizin yeterince beslenip beslenmediğini görmenin en iyi yolu, aylık kilo artışının düzenli olarak takip edilmesidir.


ANNE SÜTÜ AZALMA VE KESİLME NEDENLERİ

Sütten kesilmenin birkaç sebebi vardır Bunların önde gelenlerini sıralayalım:
Bebek Emmez İse: Yeni doğan bebeğin emmeyişi, ya rahimde yeterince gelişmediğinden ya da erken doğmasındandır Her iki durumda da bebek zayıftır Dudak kasları memeden süt emecek güçte değildir Bebek aç olduğu halde ememez Anne gerçek sebebi bilmediğinden telaşa kapılır ve üzülür Eğer günlerce bebeğin emmesini bekleyecek olursa maalesef sütü kesilir
Ne Yapmalı
* Bebeği zayıf veya erken doğan anneler, daha ilk günden em¬mediğini gördükleri takdirde ya elle ya da eczaneden satın alacakları vakumlu bir "süt çeker" le memelerindeki sütü temiz bir kaba boşaltmak; bunu 'kaşık veya deliği geniş açılmış bir biberonla bebeğe vermelidirler
* Bebeği emmeye alıştırmak için yavaş yavaş biberon memesinin deliğini küçültmeli; yani deliği gittikçe küçülen başlıklar takmalıdır
DİKKAT: Bebek "pamukçuk" veya benzeri bir ağız içi yarasından rahatsız ise; yine meme ememeyecek; rahatsızlığın uzun sür¬mesi halinde anne sütten kesilecektir Bu durumda ağız yarası tedavi ettirilmeli; iyileşinceye kadar yine elle veya süt çekerle meme boşaltılmalı ve kaşıkla verilmelidir

Sütünüz Az İse: Bebeğiniz, muntazaman emzirdiğiniz halde, kilo almıyor; memeden sonra ağlamaya devam ediyor ise büyük ihtimalle sütünüz az geliyor demektir Sütün az gelişi, beslenme yetersizliğinden kaynaklandığı gibi; ruhsal durumunuzla da yakından ilgilidir Sağlığımız yerinde, beslenmeniz de normal ise; ailede ruhsal gerginliğe sebep olan bir geçimsizlik söz konusudur
Ne Yapmalı?
Anne beslenmesine dikkat etmeli, mümkün mertebe ruhsal gerginliklerden uzak durmalıdır
Bebeğin memeden vaz geçmemesi için en iyi usul, iki emzirmeden sonra bir biberonla takviye yapmaktır

Doğumdan Hemen Sonra Süt Gelmezse:
Normal şartlar altında, doğumun hemen arkasından memelere süt gelmekte; ancak bazı durumlarda sütün gelişi 3-5 gün hatta iki hafta gecikebilmektedir
Doğumdan hemen sonra sütü gelmeyen anneler telaşa ve hele üzüntüye hiç kapılmamak; sütü varmış gibi bebeğini emzirmeye devam etmelidir Ancak bu arada, gayet tabii ki bebeğin gerekli gıdayı alabilmesi için, deliği küçük açılmış bir biberonla beslenmelidir Çoğu anneler, "sütüm olmadığı halde, bebeğimi emzirmeye devam etmemin ne faydası var" diye soracaklardır Açıklaya¬lım: Memedeki süt torbacıklarına sütün gelişi hormonlar tarafından başlatılmakta ve devam ettirilmektedir Hormon salgılayan bezler, meme uçlarındaki sinirlere bağlı olduklarından bu sinirler tarafından uyarılmayı beklerler Bu uyarı haberi ise, ancak bebeğin meme uçlarını emmesi ile doğar Bebek uzun zaman meme emmediği takdirde, hormon salgılayan bezler hiçbir uyarıcı haber alamayacaklarından hormon salgılamayacaklardır Hormon salgısı olmadan meme içindeki süt torbacıkları süt imâl edemezler
İşte, ilk günlerde sütü olmadığı halde, anneye bebeğini emzirmeye devam etmesini söylememizin sebebi budur
 
Son düzenleme:
ben de anne sutuyle ılgılı bılgı almak ıcın netı acmıstım kı paylasımını gordumcok tesekkurler cok faydalı oldu canım....
 
saol cnm paylaşımın için....
 
0-4 Ay Arası Beslenme ve Anne Sütü
Bebeklerin besin ihtiyaçları yetişkinlerden çok farklıdır ve özeldir Onların minicik mideleri vardır, alabilecekleri gıdalar sınırlıdır Bebeklerin sindirim fonksiyonları tam olarak gelişmediği için onların sindirim sistemlerini yormayacak özel besinler vermek çok önemlidir Bağışıklık sisteminin geliştiği, fiziksel ve zihinsel gelişimin çok hızlı olduğu bu dönemde en doğru besinleri en doğru şekilde bebeklere verebilmek gereklidir Ayrıca bebeklikten itibaren doğru beslenme alışkanlıkları kazandıracak besinlerle bebeği beslemek ileride de doğru beslenme alışkanlıkları kazandırmakta bebeğe yardımcı olacaktır

Bebek Beslenmesi Önemlidir Çünkü?

İlk 4-6 ayda bebeklere anne sütü verilmesi önerilmektedir Çünkü anne sütü bebeğin sindirim sistemine en uygun besindir Anne sütü ile beslenen bebeklerin su dahil olmak üzere başka hiçbir besine ihtiyacı yoktur
Ayrıca anne sütü ile beslenen bebeklere, anne sütündeki prebiyotik liflerin yardımıyla ishal, zatürree gibi bulaşıcı hastalıklara ve allerjik hastalıklara daha az yakalanırlar, daha sağlıklı büyürler, diş gelişimleri daha sağlıklı olup ileride şeker hastalığına yakalanma ihtimalleri daha azdır İlk 4-6 ayda bebeğinizi anne sütü ile besleyiniz

Annelerin % 99’u aynı anda iki bebek büyütecek kadar süt üretme kapasitesine sahiptir Doğumdan hemen sonra emzirmeye başlamak, süt yapımının uyarılması ve devamı için çok önemlidir Anne sütünün artmasını sağlamak için göğüslerinizin boşalması gerekmektedir Bu nedenle bebeğinizi sık sık emziriniz

Anne sütünün yeterliliği en iyi, çocuğun gereken kiloyu alması ile anlaşılır Bu nedenle bebeğinizi düzenli aralıklarla sağlık kontrolüne götürünüz Düzenli kilo alan, günde en az 5-6 kere beslenebilen, bezini günde 5-6 kez ıslatan ve 1-2 kez de kaka yapan bir bebek anne sütünü yeterince alıyor demektir
 
Bebeğiniz 1-3 aylık

Hayatınızın en ilginç aylarını yaşıyorsunuz! Deyim yerindeyse bir "uyuma ve emme makinası" , bu dönemde gülen, tepki veren bir minik canlıya dönüşüyor! Siz bu inanılmaz dönüşüme gün gün tanık oluyorsunuz.

Bebeğim ne kadar büyümeli?

Doğumun hemen ardından görülen olağan tartı kaybının ardından, bebeğiniz düzenli olarak tartı almaya başlayacaktır. 2.haftadan itibaren günlük 30-40 gram, 1. aydan itibaren de ayda ortalama 800-1000 gram tartı alımı, 2.5-3 cm. boy uzaması olacaktır. Ancak, şunu unutmayın, bu verdiklerimiz ortalama değerlerdir. Her bebeğin kendine göre -doğum tartısı, gününde doğup doğmadığı gibi etkenlere göre değişen- bir gelişim çizgisi vardır ve bu çizgi pratikte ortalamanın biraz altında yada üzerindedir. Zaten bir "ortalama"dan söz edebilmek için bazılarının ortalamanın altında bazılarının da üzerinde olması gerekmez mi?


Bu konuda son sözü bebeğinizi izleyen çocuk uzmanı söyleyecek, bebeğinizin, boy, tartı ve baş çevresi gelişiminin sağlıklı olup olmadığı konusunda sizi aydınlatacaktır.

Endişe etmeli miyim?

1-3 aylık bebeğiniz ortalama değerlerin altında büyüyorsa ve gelişim eğrilerinde yavaşlama-duraklama gözleniyorsa, doktorunuz şu soruların cevabını arayacaktır:

bebeğiniz yeteri kadar yiyor mu?
bebeğiniz yediklerini yeterince sindirebiliyor mu?

Yukardaki soruların sağlıklı yanıtı için aşağıdaki konularda doktorunuza somut bilgiler verebilmelisiniz:

Bebeğinizi günde kaç kez besliyorsunuz?
Her seferinde ne kadar besliyorsunuz?
Anne sütü veriyorsanız, her bir memeyi kaç dakika emziriyorsunuz?
Bebeğiniz günde kaç kez kaka yapıyor? Kaka miktarı ne?
Bebeğiniz günde kaç kez çiş yapıyor?


Bir sorun varlığında, doktorunuz beslenme miktarı ve aralığı konusunda önerilerde bulunacaktır. Bazen büyüme azlığı yada fazlalığı bir hastalığa da bağlı olabilir, bu durumda, bir takım özel testler- tetkiklerle bir sonuca varılabilir.

Bebeğinizin gelişimi/büyümesi konusunda en ufak bir kuşku varlığında, gecikmeden doktorunuzla görüşün.


Prematüre (erken doğan) bebekler, belirli bir tartıya ulaşana kadar her hafta tartılmalıdırlar. Büyüme miktarı ve hızı açısından erken doğan bebekler, gününde doğanlarla karşılaştırılamazlar, prematürelerin bizim "yakalama büyümesi" dediğimiz bir hızlı büyüme dönemi vardır, bu yolla erken doğanlar kiloca gününde doğanları yakalarlar.



Son olarak

Çocuk doktorlarının çoğu, 4. Aydan itibaren özellikle iştahlı bebeklerde katı gıdalara başlamayı önerirler. İlk bir kaç aydan sonra bebeğinizin büyümesi için daha fazla enerji, dolayısıyla da kalori gerekecektir. Bunu katı gıdalar sağlayacaktır. Kesin zamanlama için her zaman olduğu gibi çocuk doktorunuzun kararını bekleyin.

1-3 aylar arası Türk erkek çocukları tartı -boy çizelgesi

1 aylık bebek
3000 g-51cm en az
5750 g 59.5cm en fazla

2 aylık bebek
3600 g 53 cm
6600 g 62.5cm

3 aylık bebek

4150 g 55 cm i
7500 g 65cm


1-3 aylar arası Türk kız çocukları tartı -boy çizelgesi


1 aylık bebek
2950g 50cm en az
5400g 59cm en fazla

2 aylık bebek
3500g 52.5cm ile
6400g 62cm

3 aylık bebek
4000g 54cm ile
7200g 64.5cm
 
Netten uzun uzun arastırmaya çogumuzun pek vakti olmuyor artık arkadaslarım bunları 7-8 siteden karısık buldum aslında kendim için bakıyodum ama size de faydası olsun istedim.Sevgiler
 
X