• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Emzirme Döneminde Beslenme

  • Konu Sahibi Konu Sahibi duyalp
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
D

duyalp

Ziyaretçi
  • Konu Sahibi Konu Sahibi duyalp
  • #1

Emzirme Döneminde Beslenme


Hamilelik dönemindeki beslenme bebeğin sağlıklı bir şekilde dünaya gelmsi için ne derece önemli ise, emziklik dönemndeki beslenmede o dere önemlidir. Bir bebeğin büyüme ve gelişme döneminde alması gereken en önemli besin, anne sütüdür ve annenin yeterli miktarda ve nitelikte süt üretebilmek için beslenme tarzına dikkat etmelidir. Anne sütü, bebek beslenmesinde yeri doldurulamayan bir doğa harikasıdır.
Emzirme döneminde salgılanan süt, annenin aldığı besinlerin bir ürünüdür. Süt için gerekli olan besinler, annenin kendi gereksinimine ek sayılmalıdır. Bu nedenle hamilelikte olduğu gibi emzirme döneminde de beslenmenin iki amacı vardır:

1- Annenin besin depolarını dengede tutarak sağlığını korumak,
2- Salgılanan sütün yeterliliğini ve vrimliliğini artırmak, dolayısıyla bebeğin normal büyüme ve gelişmesini sağlamak.
Emzirme dönemi genellikle meme büyümesi, süt salgılanmasının başlamasıve devamı olarak üç dönemdirve hormonlar tarafından kontrol edilir.
Büyümeninçok hızlı olduğu yeni doğan döneminde bebeğin hayatındaki en önemli konu beslenmedir. Anne sütü, bebek beslenmesinde yeri doldurulamayan bir doğa harikasıdır. Annenin günlük tükettiği besinlerin çeşit ve miktarı, vücut depo düzeyi, psikolojik durumu gibi etmenler süt miktarını ve kalitesini etkiler.
Anne sütü, bebeklerin büyüme ve gelişmelerini en iyi şekilde sağlamanın yanında, onları özellikle ishal olmak üzere pek çok bulaşıcı hastalıktan, kansızlıktan ve yaşamın ileri dönemlerinde ortaya çıkan kalp damar hastalıklarından korur. Ayrıca anne ve bebek arasında psikolojik bir bağın kurulmasına aracı olur.

Emziren Anne Fazladan 500 Kalori Almalı
Emzirme döneminde salgılanan süt, annenin aldığı besinlerin bir ürünüdür. Süt için gerekli olan besinler, annenin kendi gereksinimine ek sayılmalıdır. Anneler, ahngi şartlar altında olursa olsun, bebeğin sağlığını geliştirecek ve büyümesini destekleyecek yeterli kalite ve miktarda süt üretebilirler. Ancak iyi beslenen annelerin sütlerinin kötü beslenen annelerin sütlerinden özellikle vitamince daha zengin olduğu araştırmalarla gösterilmiştir.
Emzirme döneminin başarılı bir şekilde geçirilmesi için gerekli koşullardan biri, annenin iyi beslenmesidir. Sağlıklı bir anne, günde ortalama 700-800mililitre sütsalgılar. Emziren annenin yeterli düt salgılayabilmesi için günde, normal gereksinimine ek olarak yaklaşık 700 kaloriye ihtiyacı vardır. Bu miktarın 500 kaloriis annenin yediklerinden, 200’ü ise hamilelikte hazanılan besin depolarından karşılanır. Bu durum, hamilelik süresince kazanılan ağırlığın kaybedilmesinde büyük etkendir. Eğer anne, günlük alması gereken fazladan 500 kalori daha çok alırsa kilo problemi yaşanır.
Emzirme, annenin vücudunun tekrar hamilelik öncesi görüntüye dönemesine yardımcı olur. Uterusun kasılmasını uyarır, küçülmesini sağlar, annenin karın bölgeside daha hızlı bir şekilde biçime girer. Emzirirken düzenli ağırlık kaybı görülürken, anne sütünün üretimi etkilenmez.

Anne Sütünü Neler Artırır?
1- Bebeğinizi doğar doğmaz ilk yarım saat içinde emzirmelisiniz. Daha sonra bebeğiniz istedikçe emzirmeye devam etmelisiniz.
2- Düzenli, yeterli ve dengeli olarak bütün besin gruplarını içeren bir beslenme programı uygulamalısınız.
3- Sıvı alımınızı (çorbalar, şekersiz komposto suları, ayran vb.) artımalısnız. Özellikle 2.5-3 litreye yakın su tüketmelisiniz.
4- Sıvı alımınızı artırırken, bitki çaylarından destek alabilirsiniz. Örneğin ısırgan otu çayının anne sütü oluşumunda önemli etkileri bilinir.

Emzirme Döneminde Yeterli Ve Dengeli Beslenebilmek İçin…
1- Sıvı alımı günde ortalama 3 litre (10-12 su bardağı) bardağı kadar olmalı ve özellikle su, ıhlamur, nane, papatya gibi bitki çayları, az şakerli veya şkersiz kompısto suları, limonata ve süt gibi hafif doğal içecekler şeklinde tercih edilmelidir.
2- Emzirme dönemşnde sütün bollaşması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebğini sık arallıklarla emzirmesi önemlidir.
3- Kalsiyum yönünden zangin olan süt, yumurta, peynir gibi besin grupları mutlaka günlük beslenme programınızda yer almalıdır.
4- Protein ihtiyacının karşılanması için her gün mutlaka yumurta veya etli sebze yemeği veya kurubaklagil yemeği beslenme programında yer almalıdır.
5- Omega-3 yağ asitlerinden zengin su ürünleri tüketiminin artırılması anne sütünün bu yağ asitleri içeriğini artırır. Özellikle balık, protein değeri bakımından ve Omega-3 içeriği bakımından zengin bir besindir ve bu dönemde tüketimin e ağırlık verilmelidir.
6- Kuru fasülye, nohut, mercimek ve bulgur karışımı yemeklerin portakal, mandalina, domates, maydanoz, yeşil biber, taze soğan gibi C vitamini yönünden zengin sebze ve meyveyle birlikte tüketilmesine özen gösterilmelidir.
7- Vitamin ve minerallerin zengin kaynağı olan taze meyve ve sebzeler her öğünde düzenli olarak tüketilmelidir.
8- Salam, sucuk, sosis gibi katkı maddesi (dayanıklılığını artırmak amacı ile eklenen) içeren besinlerden mümkün olduğunca uzak durulmalı.
9- Mutlaka iyotlu tuz kullanılmalı. Çünkü ana rahmindeki bebeğin gelişiminde önemli olan, yetersizliği zeka geiliğine neden olan iyot, doğal besinlerle alınamaz.
10- Çay ve kahve, günde 2 kez tüketilebilir. Fazla içilen çay, kahve ve koladaki kafein süte geçerek bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkiler. Demir emilimini engellediğini düşünerek yemek sırasında ve yemekten hemen sonra çay ve kahve alınmamamlıdır. Bunu yanında demir emilimini kolaylaştırdığından dolayı, C vitamininden zengin olan taze meyve suları daha uygundur. Çay tercih edilecekse ikindi ve kuşluk gibi öğün aralarında, yani yemek yedikten 1-2 saat sonra açık olarak içilmelidir. İçecek olarak ıhlamur, nane, papatya, kuşburnu, ısırgan otu gibi bitki çayları tercih edilmelidir.
11- Et, tavuk, balık, yumurta ve karaciğer, dalak, böbrek, gibi sakatatlar, ceviz, badem gibi kuruyemişler, üzüm, kayısı, erik, pestil gibi kurutulmuş meyveler, kuru fasülye, nohut, mercimek, barbunya gibi kuru baklagiller, pekmez ve yeşil yapraklı sebzeler demir yönünden zengin yiyeceklerdir.
Demir eksikliği, emzirme döneminde sık karşılaşılan bir durumdur. Anne sütüyle bebğe geçen demir, bebeğin demir depolarının dolması ve kan yapımı aşamasında önemlidir. Günlük beslenmede mutlaka yer almalıdır.
12- Demir yönünden zengin yiyeceklerle birlikte C vitamini kaynağı olan domates,biber, maydanoz, kıvırcık gibi taze sebzeler ve portakal, greyfurt, çilek gibi meyvelerin alınması demir emilimini artırır.
13- Günlük beslenmeisnde et tüketimi az olan annelerin, protein ihtiyacını karşılayabilmeleri bakımından haftada en az 4 öğün yumurta tüketimlerine özen göstermeleri gerekir.
14- Yemeklerde kullanılacak yağ tüketimene dikkat edilmelidir. Kalori değerini yükselten kızartma ve kavurma türü besinlerden uzak durulmalı, genellikle besinleri pişirme yöntemi olarak haşlama, fırında yada ızgara yöntemi kullanılmalıdır.

Emzirme Döneminde Kilo Verme
Vücudun büyümesi, gelişmesi, yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için gerekli olan besin öğelerinin yeterli miktarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılmasına yeterli ve dengeli beslenme denir. Anneler, hangi şartlar altında olursa olsun bebeğinin sağlığını geliştirecek ve büyümesini sağlayacak yeterli kalitede süt üretebilirler. Ancak emzirme döneminde iyi beslenen annelerin kötü beslenen annelere göre sütlerinde özellikle vitamince eksiklikler olduğu gözlenmiştir. Emzirme dönemlerinde anneler beslenme düzenlerine gösterecekleri dikkatle, hem sütlerinin kalitesini artırabilir hem de eğer varsa fazla kilolarından kurtulabilirler.
Emzirme döneminde anne hergün yaklaşık 6-7 çau bardağı yani 700 ml süt salgılar. Bunun için 500-700 kalori harcanır. Bu, bir saat orta seviyede egzresize eşdeğerdir. Dolayısıyla annenin bebeğini emzirmesi kilo vermesine yardımcı olacaktır. Ancak emzirme döneminde annenin hızlı kilo vermek amacıyla uygulayacaı bilinçsiz diyetlerin sütün kalitesini ve miktarını azaltmanın yanında şöyle yan etkileri vardır:

Bebek açısından;
- Sütün miktarının azaltılması
- Bebğin büyüme ve gelişimi için yeterli kalitede ve miktarda süt üretilememesi bebğin gelişiminin olumsuz etkilenmesi
- Sütün tamamen kesilmesi ve bunun sonucunda özellikle ilk altı aylık süreçte bebeğin gelişimi açısından son derece önemli olan anne sütünden bebeğin mahrum kalması
Anne açısından;
- Annenin yağ kaybından ziyade kas ve su kaybetmesi,
- Annenin metabolizmasının yavaşlaması gibi etkilere sebep olur,
Bilinen yaygın görüşün aksine diyet yapmak anne sütünün azaltmaz veya kesmez. Tersine doğru diyet progrtamı anne sütünün kalitesini ve miktarını artırır. Annein burada yapması gereken uzman desteği alarak, ihtiyaçları doğrultusunda bir program takip etmelidir.
Beslenme programı planlanırken öncelik sütün devamlılığı ve kalitesinin sağlanmasıdır. Emziklik döneminden sonra verilmesi gereken kilolar bulunuyorsa ve diyet yapılmak isteniyorsa, ilk olarak annenin biyorkimyasal bulgularının (metabolizmayı gösteren kan değerinin), genetik özelliklerinin, yaşam şeklinin ve beğenilerinin, yaşının, cinsiyetinin, fiziksel aktivitesinin, özel durumlarının (herhangi bir hastalık geçirdi mi? veya kullanılan herhangi bir ilaç var mı? vb.) incelenmesi ve bu bilgiler ışığında beslenme programının oluşturulması gerekir. Mevcut olan herhangi bir sağlık problemi (tiroit, insülin direnci, hormonal problemler gibi) kilo vermeye etkilyecektir. Bu nedenle var olabilecek problemin de tedavi edilmesi gerekir.
Emziklik döneminde haftada yarım ile bir kilo arası kilo kaybı önerilir. Daha fazla vermeye çalışmak, bir an önce hamilelikte alınan kilolardan kurtulmaya çalışmak yerine, biraz sabırlı olunmalı, emzirmenin kilo vermeye destek oduğu ve annenin vermesi gereken fazla kilolarından çok, bebeğin büyüme ve gelişmesinin önemli olduğunun unutulmamasıdır. Özellikle dış görünüşüne önem verenlerde bir bebek sahbi olma fikri, daha ilk günden tedirginlik yaratabilir, ancak hamilleliği süresince beslenme düzenine dikkat eden ve gerektiği kadar kilo alan anne, emziklikte de yine doğru bir düzenle beslendiğinde, ciddi kilo problemleriyle karşılaşmadan tekrart eski kilosuna dönebilir.
Diyetin daha yararlı olması için mutlaka egzersiz takviye edilmelidir. Yapılacak egzersiz türü, doğru seçilmelidir. Kişinin yaşam boyu alışkanlık haline dönüştürebileceği, günlük işlerini aksatmayacak şekilde ayarlanmalıdır. Bunun için en kolay yağılabilecekler; yürüyüş, asansör yerine merdiğvenleri kullanmak, yüzmek olabilir. Ayrıca egzersiz süt salınmınada yardımcı olarak, emzirmeye destek sağlayacaktır.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi duyalp
  • #2
Canim cok sagol cok faydali bilgiler var burda.Ama ben dogumdan sonra diyete devammeyi dusunuyordum bu kadar agir olmasada gene dikkat edicektim.Bu sartlar altinda yine yemem lazim yaa nasil gidicek kilolar anam :roflol:
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi duyalp
  • #3
canım zaten toplam 12 kıloylka bıtıreceksın galıba senın doğumdan sonra kılo kalmaz bana kalırsa,zaten gene duzenlı beslenerek bebişini emzırırsın:))sen kıloları düşünüyorsan ben ne yapıcam bılmıyorum valla
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi duyalp
  • #4
Dinlenme çok önemliymiş.Su , süt , üzüm hoşafı , bulgur ve yeşillik duyduklarım :)
Rezene çayı içersek de hem sütten bebeğe geçerek gazını önlüyormuş,hem de sütü artırıyormuş.
 
Back
X