Emziren anneler..

5 aylık bebeğin ek gıdayla ne işi var.Emzireceğiniz yere mama veya ek gıda verirseniz tabii ki sütünüz azalır.Süt arz talep meselesidir emzirmezseniz azalır.
Kusura bakmayinda ben çaresiz olduğum için buraya yazıyorum keyfi yapmiyorum yazdıklarımi okursanız sevinirim. Sağlık odağındaki hemşireler önerisinde diyorum ben. Ve ayrıca şutu yetmeyen anneler olup mama takviyesi yapabilirler bu demek olmuyor ki anne emsirmek istemiyor keyfi mama alıyor. Her annenin hassas olduğu tek nokta ve siz en alıcı noktadan vuruyorsunuz. Lütfen kırıcı değil yapıcı olalım.
 

Kırıcı yorum yapmıyorum ki emzirmiyorum göğsüm ağrıyo yazmışsınız o zaman demek ki sütünüz olduğu halde mama veriyosunuz.Ben de mama veriyorum hala bunda ne var.Hemşire bu konunun uzmanı olan kişi değil ayrıca böyle bi yönlendirme yapamaz.
 
Süt azalmaya başladıysa 8 tane inciri doğrayıp 1 au bardağı su da kaynatıp için arttırıyor ve ayrıca bir arkadaşım bu sayede giden sütünü geri getirmiş şok olmuştım belki sizde de işe yarar. Dur pekmezini sulandırıp içebilirsiniz işe yarıyor ayrıca ben sulgar bira mayası tableti aldım iyi geldi bana deneyebilirsiniz bir haftada etki ediyor. Ayrıca humana still tee hurma rezene tahin ama en önemlisi suuuuu bu dediklerim yapıyor evet ama su en önemlisi bence
 
Sağlık sorunu var oğlumun almıyor yazmışım ondan gögüsüm sızlıyor diye. Ben buraya uzun uzun yazmadım ayrıntılı bir şekilde. Bakın siz de söylüyorsunuz mama veriyorum diye o zaman süt var diye mama verirseniz demeyin. Hiç bir anne boş yere birşeyler yapmaz. Ayrıca ben buraya da şöyle böyle cevap vermek için yazmadım.Ben şimdiye kadar da sizin verdiğiniz cevabı kimseden duymadım bilinçli anneyim herkes gibi. Yine de cvp içün teşekkür ederim.
 
Ben size ne yazdım az önce siz ne yapıyorsunuz
Takmayacaksınız
Sinirlenmeyeceksiniz
Vurdum duymaz olacaksınız
Baktınız yazıyı okurken gerilmeye basladınız tak orda keseceksiniz okumayı
Ferah olun her daim fresh olun
 
Yaa evet çok duymuştum ben. Çok kibarsiniz anlayislisiniz teşekkür ederim. Bende kendimce birşeyler yapmaya çalışıyorum oğlum emsin diye yeter ki. Ve çol güzel bir duygu anne bebek ilişkisi ve en sağlıklısı. Bi de abuk subuk şeyler yemedigim halde kilo alıyorum ona şaşıyorum :) kuru kayısı tahin pekmez dut pekmezci rezene humana çayı lactanil emziren anne için neler neler ama ışte :) en büyük etken stres ve yorgunluk sanırım bir de çocuğun sağlık durumu
 
Gıda maddelerinin sütü arttırdığına dair yapılmış bilimsel çalışma yoktur. Tahin süt yapar yiyeyim bulgur süt yapar yiyeyim derseniz sütten çok kendinize kilo yaparsınız. Bebeğinizi sık sık emzirin, su tüketiminize dikkat edin. Her emzirmeden sonra memelerinizi sağın, bu sayede memelere "süt yetmiyor, daha çok üret" komutu gider.
 
Y
Ya siz ne kadar iyisiniz :) yuzumu guldurdunuz çok teşekkür ederim çok tatlisiniz ve haklısınız. Bende hassasim böyle kendini bilmezler çok var siz beni anlamışsınız teşekkür ederim :)
 
Katılıyorum yorgunluk çok etkili hemde çok eğer uyumuyorsak sütte yok açıkcası mesela benimde bebeğim idrar enfeksiyonu oldu emme istemiyordu ben ağla ağla süt iyice gitti çok kötüydü hatırlamak istemiyorum umarım sizin düzelir ya sizi dinlendirecek birileri yok mu insan 1 saat kesintisiz uyuşa bile iyi geliyor ya
 
Foeniculum vulgare olarak da bilinen rezene anne sütünü artırmakta en etkili bitkiler arasında yer alır. Rezene tohumları fitoöstrojen olarak kabul edilen anetol ihtiva etmektedir. Fitoöstrojenler süt bezlerinin salgılanmasında önemli rolü olan östrojen hormonunun özelliklerini taklit edip süt üretimini uyarırlar ve anne sütünün çoğalmasına yardımcı olurlar.

Rezene tohumu galactogogue olarak kabul edilen yani anne sütünü artıran en etkili besinlerdendir.
 
Ben bilimsel çalışma yoktur dedim. Google verisi vardır :) Varsa bilimsel makale linkiniz onu kopyalayın lütfen. Doğum yaptığımda hemşire de önerdi ancak bilimsel bir veri sunamadı. Kaldı ki aynı google'da emziren anneler için sakıncalı olabilir de yazıyor.
 
Keşke olsa bırakırım dediğiniz gibi aynı seyleri su an ben yasiyorum. Eşim yardımcı allahtan fakat eşim subay ve sürekli görevde bende bebeginle tek başıma zor oluyor bende çalışıyordum işi bıraktım mecbur Allah yardımcımız olsun tek başına çocuk büyütmek hem zor hem çok güzel kimse karışmıyor etmiyor ama yorgunluk çabası :)
 
canim dut pekmezini serbet yap ic cok etkisini gorceksin birde bulgur pilavi yap yanindada sogan ye kokarsin ama olsun evlatlar icin deger bide findik badem tuket kaliteli olsun sutun benim oglum 1 yasina gircek ilk aylar cok ozneli iyordum sutum cok kaliteli fayda ediyordu suan diyet yapiyorum yinede emziriyorum yetti kadar artik buyudu yemegini guzel iyor bu ayin 30 1 yasina gircek 10 kilo iyimi sizce kilosu
 
BUYRUN BİLİMSEL ARAŞTIRMA MAKALESİ
Anne sütünün yeni doğan bebeklerin sağlıklı gelişimi için en önemli kaynak olduğu biliniyor. Nitratlar, yağ asitleri, vitaminler, bazı mineraller gibi besleyici temel öğeler bakımından zengin olmasının yanı sıra, bebeğin bağışıklık sisteminin henüz gelişmemiş olması nedeniyle hastalıklara karşı korunmasında gerekli desteği sağlamaktadır. Anne sütü, içerisinde bulunan süperoksit dismutaz, glutatyon peroksidaz, katalaz, E vitamini, C vitamini ve karotenoitler gibi enzimatik ve enzimatik olmayan antioksidan bileşenler vasıtasıyla, bebeğin serbest radikal hasarına karşı korunmasında rol oynamaktadır. Ancak anne sütünün sağlayacağı bu antioksidan etkinin annenin kendisinin sağlıklı beslenmesi ile yakından ilişkili olduğu bildirilmektedir.


Polipeptit bir hormon olan prolaktin beyinde hipofiz bezinin ön tarafında bulunan özel laktotrof hücreleri tarafından sentezlenerek salgılanır ve çeşitli biyolojik etkileri arasında laktasyonu uyarmakla görevlidir. Prolaktin epitel hücrelerinde süt proteinlerinin sentezini uyarır. Yeni doğan tarafından meme başına yapılan emme uyarısı prolaktin sekresyonunu başlatan klasik bir nöro-endokrin reflekstir. Ancak doğumu takip eden süreçte yeterli miktarda süt oluşumunun sağlanamaması anne sütünün kesilmesine yol açabilmektedir. Özellikle yorgunluk, stres, duygusal sorunlar, anne veya bebeğin hastalığına bağlı olarak anne ve bebeğin ayrı tutulması, preterm doğum gibi bir çok etkene bağlı olarak laktasyonun baskılanması söz konusu olabilmektedir.


Galaktagoglar ya da laktojenikler, anne sütünün miktarı ve kalitesinin artırılmasında yararlanılan maddelerdir. Ancak bu amaçla kullanılan bazı sentetik ilaçların (motium, metoklopramit) kan-beyin engelini geçerek santral sinir sisteminde hasar yaptığı biliniyor. Dolayısıyla bu amaçla halk arasında özellikle bitkisel çay ya da besleyici karışımları tercih edilmektedir.


Bitkisel galaktagog tercihlerinde anne sütü miktarını artırıcı, sütün akışkanlığını sağlayıcı özelliklerinin yanı sıra anne ve bebekte sinir sistemini rahatlatıcı, anne ve bebekte gaz/sancı sorununu giderici ve yeterli süt oluşumunu sağlamak üzere gerekli, vitamin, mineral gibi elementleri sağlayıcı formülasyonlardan yararlanılıyor. Anne sütünü artıran bitkilerin etkilerini vücutta hipofiz bezinden salgılanan prolaktin hormonu sentezini uyardığı ya da prolaktin salgılanmasını baskılayan dopamin gibi mediyatörlerin etkisini baskılayarak gösterdiği biliniyor.
Çemen tohumu (Trigonella foenum-graecum) anne sütünü artırıcı etkisi bilinen bitkilerden biridir. İçerisinde bulunan steroidal yapıdaki bileşenlerin süt üretimini artıran hormonların vücutta biyosentezini artırdığı, ayrıca vitamin ve protein içeriğiyle besleyici destek sağladığı ileri sürülüyor. Ancak çemen tohumunun en önemli dezavantajı tüm vücut sıvılarında (ter, idrar, vd.) yol açtığı hoş olmayan kokusudur. Diğer taraftan çemen tohumunun kan şekerini düşürücü etkisi bilinmektedir. Bu bakımdan özellik diyabetik annelerde şeker ilaçları ile birlikte uygulandığında annede hipoglisemi şoku riskine karşı dikkatli olunması gerekir. Ayrıca bebeğin kan şekerini aşırı düşürebileceği şeklinde bazı kaynaklarda rastlanılan bilgiler bulunmasına karşılık, uluslararası literatüre yansımış bu şekilde vaka bildirimi bulunmamaktadır. Ancak yine de dikkatli olunmasında yarar var.


Anne sütünü artıran bitkilerden bir diğeri ise çörekotu tohumu (Nigella sativa). Çörekotu yemeklerimize bir lezzet öğesinin ötesinde sağlığımız için tam bir savaşcı. Halk arasında bağışıklık sisteminin desteklenmesinde, anne sütü artırıcı, idrar artırıcı gibi fizyolojik etkilerinin yanı sıra astım, yüksek ateş, bronşit, grip, öksürük, romatizma, baş ağrısı, ekzema, kan şekerini düşürücü, kurt düşürücü etkilerinden yararlanılmaktadır. Yürütülen deneysel araştırmalarda antienflamatuvar, immünomodülatör, antioksidan, antialerjik, hepatoprotektif, analjezik, antibakteryel, öksürük kesici, hipoglisemik etkileri ortaya konulmuştur. Deney hayvanları üzerinde yürütülen yeni bir çalışmada çörekotu tohumlarının süt artırıcı (galaktojenik) etkisi araştırılmış. Değirmende toz edilen tohumlar sıcak su içerisinde 15 dakika kaynatılarak hazırlanan sulu özüt ve yağı uzaklaştırılmış (petrol eteri ile sabit yağı uzaklaştırılmış) tohumlardan alkol (%80’lik) ile tüketilerek hazırlanan alkol özütü emziren anne sıçanlara ayrı ayrı 15 gün süreyle iki farklı dozda (0,5 ve 1 g/kg) uygulanmış. Sonuçlar anne sütü miktarındaki değişim, bebek sıçanların ağırlığında değişim izlenerek değerlendirilmiş. Sonuç olarak, hem sulu hem de alkollü özütün anne sütü miktarını ve yeni doğan ağırlığını belirgin bir şekilde artırdığı gözlemlenmiş. Çörekotunun bu etkilerinin uygulamanın sekizinci gününden sonra belirginleştiği bildiriliyor. Yani etkinin sağlanması için uzun süreli kullanılması gerekiyor.


Anne sütünü artırmak üzere halk arasında kullanılan diğer bitkilerden; anason (Pimpinella anisum), rezene (Foeniculum vulgare) ve frenk kimyonu (Carum carvi) meyveleri, her üçü de aynı bitki ailesinden. Bunlardan anason ve rezene benzer bileşenlere sahip. İçerisindeki uçucu bileşenlerden anetolün östrojenik (kadın hormonuna benzer) etkisine bağlı olarak süt salgısını artırdığı, adeti söktüğü ve doğumu kolaylaştırdığı bildirilmektedir. Doğumu kolaylaştırıcı etkisi nedeniyle doğuma yardımcı olması için hamileliğin son haftasında kullanılması öneriliyor. Anetol yapısal olarak dopamin ile benzeştiğinden dopamin reseptörleri için kompetitif antagonist etki göstermektedir. Dolayısıyla dopaminin reseptöre bağlanarak prolaktin sekresyonunu baskılayıcı etkisini önlemekte, buna bağlı olarak prolaktin salımını uyarılarak süt üretimi artmaktadır.


Anason da anne sütü artırıcı özelliğinin yanı sıra yatıştırıcı ve rahatlatıcı, anne ve bebekte gaz, şişkinlik, iştah kaybı gibi önemli sindirim sorunları üzerinde etkisine bağlı olarak halk arasında kullanılıyor. Rezene ve anason özellikle bebek koliklerinde yararlı olabiliyor. Bu bitkiler süt artırıcı özelliklerinin yanı sıra anne ve bebeği soğuk algınlığı enfeksiyonları, öksürük, bronşit gibi hastalıklardan da koruyucu rol oynuyor. Anasonun sulu ve alkollü özütlerinin deney hayvanlarında süt üretimi üzerindeki etkisi, çörekotu üzerinde araştırma yapan grup tarafından benzer deney protokolü ile incelenmiş. Değirmen ile parçalanan anason meyvelerinden çörekotunda olduğu gibi su ve alkolle (%80’lik) iki ayrı özüt hazırlanmış ve yine emziren sıçanlara aynı miktarlarda 15 gün süresince verilerek sonuçlar değerlendirilmiş. Anasonun sulu özütünün verilmesinden 23 saat sonra süt miktarının hemen hızla arttığı ve 7 gün sonunda en yüksek değerine eriştiği, ancak daha sonra tekrar düşüş gösterdiği gözlemlenmiş. Alkollü özütün etkisi ise 3 gün sonra başlayarak süt miktarında 15 gün sonunda sulu özütten daha yüksek bir değere ulaşmış. Alkollü özütün daha yüksek etki göstermesi içerisinde trans-anetolün yanı sıra anasona kokusunu veren anetol taşıması ile ilişkilendirilmiş.


Bu bitkiler haricinde ısırgan yapraklarının da süt artırıcı özelliği bulunduğu bilinmektedir. Etkisinin bileşiminde bulunan vitaminler (A, B1, B6, B12, C ve K), proteinler ve mineraller (silisyum, çinko, manganez) ile ilişkilendirilerek, doğrudan prolaktin hormunu üzerindeki etkisinden ziyade anne sütü için gerekli temel besleyici elementleri sağlayarak gösterdiği ileri sürülmektedir. Ayrıca ısırganın bağışıklık sistemini uyarması ve yangı giderici özellikleri emziren annenin sağlığını desteklemesi bakımından önemli.


Anne sütünü artıran bitkiler arasında tanıdığımız iki bitki; muz (Musa paradisiaca) ve karabamya (Hibiscus sabdariffa)’nın da anne sütünü artırıcı etkisini ortaya koyan iki çalışma dikkatimi çekti. Ancak etkili olan kısım muzun meyvesi değil “çiçekleri” ve karabamyanın da kullandığımız kısmı olan koyu kırmızı renkli çanak yaprakları değil “tohumları”.


Karabamya Afrika’da yetişiyor, ama çanak yaprakları ülkemizde bitki çaylarına kırmızı renk vermek için yaygınbir şekilde kullanılıyor. Nijerya’da yapılan çalışmada bitkinin tohumlarından farklı çözücüler ile hazırlanan özütlerin emziren sıçanlara laktasyonun 3. ve 17. Günleri arasında uygulanması ile etilasetat özütünün anne sütünü ve yeni doğan ağırlığını belirgin bir şekilde artırdığı gözlemlenmiş. Deney sonunda yapılan ölçümlerde karabamya özütünün prolaktin seviyesini yükselttiği belirlenmiş.


Meyvesini tükettiğimiz muzun çiçekleri üzerinde yapılan çalışma ise Melezya’da yapılmış. Emziren sıçanlara muz çiçeklerinin sulu ve alkollü özütlerinin 15 gün süreyle uygulanması ile, sulu özütün uygulamanın 6. gününden başlayarak giderek artan bir şekilde süt miktarını artırdığı, 13. günde yüzde 25’lik bir miktar artışı sağladıktan sonra düşüşe geçtiği gözlemlenmiş. Alkollü özütü ise tamamen etkisiz bulunmuş.


Anne sütünü artırıcı özelliği bilinen bitki sayısı oldukça az. Yukarıda özetlemeye çalıştığım deney hayvanı çalışmaları ile anne sütünü artırıcı etkileri ortaya konulmuş. Hiç şüphesiz bu amaçla kullanılan bitkisel ürünlerin kalitesi, üzerine titrediğimiz, anne sağlığı ve dolaylı olarak yeni doğan sağlığını olumsuz etkileyebileceğinden, günlük kullandığımız bitkisel ürünlerden çok daha önemli. Bu bakımdan eczacılarımızın halkı bu bitkileri aktar gibi yerlerden alıp kullanmamaları konusunda uyarmaları; çevresel toksinler, tarım ve veteriner ilaçları, ağır metaller, mikrobiyolojik bulaşma gibi olumsuz etkenler bakımından kalitesi analiz edilmiş kalitesine güvenilen markalı ürünler kullanılmasının sağlanması önemli bir görevdir.



Prof.Dr.Erdem YEŞİLADA

Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Yeditepe Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, İstanbul
 
Süt en iyi su ivmeyle dinlenmeyle bol bol emzirmeyle artıyor ben kuru dut hoşafinin çok faydasını gördüm kime bebek görmesine gittiysem görürdüm çok dua ettiler ben birde rezene anason ve çörek otu karışımı yapıyordum hem sakinlestiriyor hem sut yapıyor hemde gaz çıkarttırmak etkisi var bir fincan suya 1er cay kaşığı her birinden çok faydali
 
Konu sahibi emzirmeye gitti sanırım
Bende süt olsun diye uyumaya gidiyorum
Herkese bol sütlü uykular
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…