Çocuk Hastalıkları Emzikler, Biberonlar ve BPA

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.731
27.703
49
fft20_mf9051801.Jpeg


“Plastiklerin yapımında kullanılan BPA kimyasalının polikarbonat içecek şişelerinden insanların vücuduna geçtiği tesbit edildi. Avrupa Komisyonu, biberonlarda plastiği sertleştirmek için kullanılan “Bisfenol A” maddesini yasakladı.”

İşte bu haberin ardından bütün ebeveynleri bir endişe kapladı. Nedir bu BPA? Bebeklerimizle ilgisi nedir? Sizin için araştırdık, görüştük. İşte “Emzikler, Biberonlar ve BPA”

BPA nedir?

Bisphenol-A’nın kısaltılmış simgesi olan BPA, gıda ambalajlarını (konserve, kutu meyvesuyu, süt) astarlayan kimyasalın bir içeriğidir. Aynı zamanda polikarbon plastiğin önemli bir yapı taşıdır.

BPA nın etkisi nedir?

BPA çevresel bir estrojen olarak etki eder ve tüketildiği takdirde normal hormon faaliyetini bozabilir. Yani bu durum kızlarda erken buluğ çağına giriş veya erkeklerde meme gelişimi anlamına da gelebilir. Ayrıca bebek ve çocukların beyin gelişimine de olumsuz etkide bulunabilir.

BPA’dan korunmak için uzak durmanız gereken ürünler

Sert şeffaf plastikler ve ürün tabanında no 7 olarak işaretlenmiş ürünler,
Her tür 3 veya 6 ile numaralandırılmış plastikler,
BPA ile astarlanmış konserve içinde gıdalar,
Plastik oyuncaklar,
“BPA %0” ibaresi bulunmayan biberonlar.

Sıra geldi emzik ve biberonlara. Onları seçerken de gerçekten çok dikkatli olmak lazım. Bu konuyla ilgili Picabo Bebe Market’ten Sayın Sarp Akkaya’ya danıştık.

Emzik türleri, “silikon-kauçuk” ve “damaklı-damla uçlu” şeklinde. Bunların farklarını anlatabilir misiniz?

Emzik uçlarında iki tür malzeme kullanılmaktadır. Bunlardan biri silikon, diğeri ise kauçuktur. Kauçuk doğal bir malzemedir. Kauçuk ağacından elde edilir. Silikona göre daha yumuşaktır. Ancak silikona göre daha kısa ömürlüdür ve daha kısa sürede form değiştirir. Hatta çocuklarına kauçuk emzik kullanan anneler emziğin büyüdüğünü bile tespit edebilirler. Silikon ise plastik türevi kimyasal bir karışımdan elde edilmektedir. Kauçuğa göre daha serttir. Ancak silikonun formunu daha uzun süre koruması nedeniyle birçok dünya markası ürün gamından kauçuğu çıkarmıştır. Bu demek olmuyor ki silikon daha iyidir diye. Burada kararı daha çok bebek verecektir. Ancak bebeği kauçuk emzik seven ebeveynlere emziklerini daha kısa sürede yenilemelerini öneriyoruz. Kauçuk bir emzik steril edile edile yapışkan bir hal alır. İki parmağınızın arasında emziği sıkıştırarak bunu deneyebilirsiniz.

Damaklı emzik formu daha kavislidir ve bebeğin damağına doğru kavis yaparak bebek emdikce damağa masaj yapar. Bazı bebeklerde bu form, öğürtü yapabilir ve kusma refleksini tetikleyebilir. Bu gibi durumlarda damla uç olmayan emzikler tercih edilmelidir. Dünyanın önde gelen firmaları bebeğin ağız yapısına zarar vermeyecek modellerin üzerinden her geçen gün yol katetmektedir. Ebeveynlerin tercih yaparken dikkat etmeleri gereken en önemli kriter bu konuda kalitesi dünyaca kabul görmüş markaları tercih etmek olabilir.

Silikon için daha sağlıklı diyorlar ama çok seçkin markaların kauçuk emzikleri var piyasada. Bu tip emziklere güvenilmeli midir?

Silikon un daha sağlıklı olması şeklinde demeyelim de kauçuk daha kısa sürede deforme oluyor ve sağlıksız hale dönüşüyor diyelim. Burada yapılacak en etkin çözüm kauçuk emzik seven bebeklerin emziklerini daha sık değiştirmek olmalıdır.

Emzik kullanımındaki dikkat edilecek hususlar nelerdir?

Emzik alırken kaliteli bir markanın tercih edilmesi, emziğin sık yenilenmesi ve bebeğin kullanım süresini kısaltıcı formüllerin uygulanması en temel dikkat edilecek hususlardır. Örneğin emzikle uyuyan bir bebek uykusuna tam olarak daldıktan sonra emzik ağzından alınarak bakteri üremesinin de önüne geçilebilir.

Emziklerde şu meşhur BPA bulunabiliyor mu?

Evet. Neticede silikon da plastik türevi bir malzeme ve son dönemde piyasaya sürülen tüm kaliteli markaların emzikleri BPA Free ibaresi taşıyor.

Biberonlarda çok fazla çeşit bulunuyor. Bu konuda nelere dikkat etmek gerekir?

Biberonların bebeğin gelişimine paralel olarak nitelikleri değişmektedir. Yenidoğan bebeklerde sıkça rastlanan kolik(gaz) problemine yönelik bu durumu minimuma indirecek ve hava kabarcığı yutmasını önleyici özellikleri olan yani kolik önleyici biberonlar mevcuttur. İlk etapta bu tip biberonların tercih edilmesi ve özellikle içinde biberon maması yapılırken kabarcık yaratacak kadar aşırı çalkalanmaması, biberonun hafif bilek hareketi ile karıştırılması gerekir.

Sonraki dönemlerde biberon ve ucundaki emzik kısmı sıklıkla değiştirilmelidir. Bu değişim esnasında bebeğin yutma refleksinin gelişimine ve doyma kapasitesinin artışına paralel emzik ucundaki deliği daha büyük biberon emzikleri tercih edilmelidir.

Ebeveynler biberon emziğinin küçük geldiğini, bebek biberon emerken mamanın yetersiz gelmesinden ötürü sinirlenmesine bakarak anlayabilirler.

Bebekolay : Biberonların BPA içermediğini nasıl anlarız?

Piyasaya BPA içermeyen ürünler sunan tüm firmalar ambalajlarının üzerine bu özelliği not düşmüşlerdir.

Öncelikle cam veya polikarbon tercihimizi yapmalıyız. Şayet polikarbondan yöne tercih kullanıyorsak ki cam kırılma riskinden ötürü daha az tercih ediliyor, BPA free olmasına dikkat etmeliyiz. Bundan sonra dikkat edilmesi gereken her kullanımdan sonra temizlenmesi, bakteri üremesinin önüne geçmek için kurutularak muhafaza edilmesi, hem biberon hem de emzik bölümünün bir ömrü olduğunun ve sık değiştirilmesi gerektiğinin unutulmamasıdır.
 
X