Embriyo Tutunduktan Sonra Düşer mi?

Tüp bebekte embriyo transferi başarılı geçtikten sonra düşük yaşamanız mümkündür. Ancak düşük riski yalnızca tüp bebek gebeliklerinde değil, doğal yollarla gerçekleşen gebeliklerde de görülmektedir.

Embriyonun tutunduktan sonra düşmesi ebeveyn adayları açısından oldukça üzücü olmakla birlikte bu durumu engellemek için yapılabilecek pek bir şey yoktur. Bununla birlikte tüp bebekte embriyo transferinin nasıl gerçekleştiğini, transferin başarılı olup olmadığını nasıl anlayabileceğinizi, bu süreçte nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve düşük riskini azaltmak için hayatınızda neleri değiştirebileceğinizi bu yazıda okuyabilirsiniz.

Tüp Bebekte Embriyo Transferi


Tüp bebekte embriyo transferi yapıldıktan sonra gebelik testi için iki hafta kadar beklemeniz gerekir. Bu süreçte gebelik belirtileri yaşayıp yaşamadığınıza bakarak sabırsızlanabilirsiniz.

Embriyo transferi sonrası yaşayacağınız bazı belirtiler transferin olumlu sonuçlandığını gösteriyor olabilir. Ancak bu belirtiler tedavi sırasında kullandığınız ilaçlar nedeniyle de ortaya çıkıyor olabilir.

Gebelik testi yapmadan transferin başarılı olup olmadığını anlamak zordur. Çünkü embriyo transferinden önce alınan östrojen ve progesteron, vücutta gebelik belirtilerine benzer belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir ve kendinizi gebe sanmanıza yol açabilir.

Embriyo Transferi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler


Embriyo transferi, tüp bebek tedavisinin en heyecanlı aşamasıdır. Embriyo transferi gerçekleştikten sonra transferin başarılı olup olmadığını anlamak için beklemeniz gereken iki haftalık süreçte bazı noktalara dikkat ederek süreci daha az stresli bir şekilde atlatabilirsiniz.

Embriyo transferi sonrası aşağıdaki noktalara dikkat ederek süreci tamamlayabilirsiniz.

  1. Kendinize zaman tanıyın: Transfer sonrası yatak istirahati yapmanız gerekmez. Ancak yine de kendinizi şımartmak ve dinlenmek için zaman ayırmanız, süreci en az stresli şekilde atlatmanıza yardımcı olacaktır.
  2. İlaçlarınızı alın: Embriyo transferinden önce aldığınız ilaçlara bazen transfer sonrası da devam etmeniz gerekebilir. Bunlardan biri olan progesteron, gebeliğin sürdürülmesi için önemli olduğundan dolayı ilaçlarınızı doktorunuza haber vermeden bırakmamanız gerekir.
  3. Sağlıklı beslenin: Gebelik sırasında zaten iyi beslenmeniz gerekeceği için iyi ve dengeli beslenmeye şimdiden başlayabilirsiniz. Bunun için bol miktarda meyve ve sebze tüketmeli, vitamin eksikliğiniz varsa bunlar için doktorunuza danışarak takviye kullanmalısınız
  4. Folik asit takviyesi kullanmaya başlayın: Folik asit, gebelik öncesinden başlanarak alınması gereken bir vitamindir. Gebelikte yeteri kadar folik asit almak, bebekte olabilecek nöral tüp defektlerini önlemek için önemlidir.
  5. İlişkiye girmeyin: Transfer sonrası cinsel ilişkiye girmek rahmin kasılmasına ve embriyonun etkilenmesine yol açabilir. Bu nedenle doktorunuz önerene kadar ilişkiye girmekten kaçının.
  6. Hemen gebelik testi yapmayın: Transfer sonrası hemen gebelik testi yapmak isteyebilirsiniz. Ancak transfer sonrası plasenta hücrelerinin yeteri kadar hCG üretmesi için belli bir süre geçmesi gerekmektedir. HCG yeteri miktarda olmadığında gebelik testinin sonucu negatif gelebilir ve gebe olmanıza rağmen olmadığınızı düşünebilirsiniz. Bu nedenle doktorunuzu ziyaret edene kadar gebelik testi yapmayın ve iki haftalık bekleme sürecini tamamlayın.
  7. Tüp Bebek Tutunma Belirtileri: Tüp bebekte embriyo transferi sonrası ortaya çıkan belirtiler, tedavi süresince kullandığınız ilaçlar nedeniyle ortaya çıkıyor olabilir. Ancak yine de gebelik testi yaptırana kadar iki haftalık süreç içerisinde gebe olup olmadığınızı anlamak için bazı belirtilere bakabilirsiniz.

Tüp bebekte embriyonun tutunduğunu gösteren belirtiler​

  1. Lekelenme: Gebeliğin belirtilerinden ilki genelde lekelenme olmaktadır. Lekelenme, embriyonun rahim içerisine tutunmasıyla meydana gelmektedir. Embriyo transferinden bir hafta sonra lekelenme ya da hafif kanama görmeniz, embriyonun tutunduğu anlamına gelebilir. Bununla birlikte lekelenme tüp bebek tedavisi sırasında hormon ilaçları kullanımı nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir. Tedavi sırasında kullanılan progesteron iki haftalık bekleme sürecinde lekelenmeye neden olabileceği için bu belirti embriyo transferinin başarılı ya da başarısız olduğu anlamına gelebilir.
  2. Sancı: Sancı genelde adet belirtisi olsa da embriyo transferinin başarılı olması da sancıya neden olabilir. Ancak tüp bebek tedavisi sırasında kullanılan progesteron da hafif bir sancıya neden olabileceği için gebelik testi yaptırmadan gebe olduğunuz sonucuna varmamalısınız.
  3. Göğüslerde hassasiyet: Gebeliğin ilk işaretlerinden bir tanesi göğüslerde hassasiyettir. Göğüslerinize dokunduğunuzda acıyorsa ya da göğüsleriniz şişkin hale geldiyse embriyo transferi başarılı bir şekilde gerçekleşmiş olabilir. Bununla birlikte göğüslerde hassasiyet aynı zamanda iki haftalık bekleme sürecinde kullandığınız hormonlardan da kaynaklanıyor olabilir. Progesteron hormonu, gebelik olmasa dahi göğüslerde hassasiyete neden olabilmektedir.
  4. Yorgunluk: Yorgunluk, gebelikte en sık rastlanan belirtilerden biridir. Kadınların çoğu adet görmeleri gereken zamanda kendilerini yorgun hissetmeye başlamaktadır. Bunun nedeni embriyo transferinin başarılı geçmesinden kaynaklanıyor olabileceği gibi kullanılan doğurganlık ilaçlarının yan etkisi olarak da ortaya çıkıyor olabilir.

  5. Mide bulantısı: Mide bulantısı genelde gebeliğin ikinci ayında başladığı için iki haftalık bekleme sürecinde mide bulantısıyla karşılaşmayabilirsiniz. Ancak mide bulantısı kimi kadınlarda adet görmeleri gereken tarih geçtikten sonra ortaya çıkabilmektedir. Embriyo transferi sonrası iki haftalık bekleme sürecinde mide bulantısı ya da kusma yaşarsanız bu konu hakkında doktorunuzu bilgilendirmeyi unutmayın.
    Şişkinlik: Progesteron hormonunun vücutta yüksek seviyelerde olması, karın bölgesinde ekstra şişkinliğe yol açabilir. Bu hormonun artması ile sindirim sistemi yavaşlar ve kendinizi normalden daha şişkin hissedersiniz. Progesteron hormonu nedeniyle meydana gelen şişkinlik adet öncesinde, gebelikte ya da tüp bebek sırasında ya da embriyo transferi sonrasında progesteron verilmesiyle meydana gelebilir.
  6. Akıntıda farklılık: Doktorunuz iki haftalık bekleme sürecinde progesteron reçete ettiyse vajinal akıntınızda farklılık olduğunu görebilirsiniz. Bununla birlikte vajinal akıntıda artış bazen gebeliğin ilk belirtilerinden biri olarak da ortaya çıkabilmektedir. Embriyo transferi başarılı olduysa gebeliğin ilk haftalarında ince yapılı, beyaz ve hafif kokulu bir akıntı fark edebilirsiniz.
  7. İdrara çıkma ihtiyacında artış: Gebe kaldığınızda idrara çıkmada normale göre artış yaşayabilirsiniz. İdrara çıkmadaki artış genelde gebelik hormonu olan hCG’deki artış ile progesterondaki artıştan kaynaklanmaktadır.

  8. Adet gecikmesi: Normalde adetiniz düzenliyse adet gecikmesi, gebelik anlamına gelebilir. Bazı kadınların adet kanaması her zaman aynı gün geldiği için adetinizin gecikmesi, gebe kaldığınız anlamına gelebilir.
  9. Belirti olmaması: Hiçbir belirti yaşamamanız, embriyo transferinin başarısız olduğu anlamına gelmez. Bazı kadınlar belirti yaşamadıkları halde gebe olabilmektedir. Bu nedenle belirtiniz yoksa üzülmek yerine gebelik testini beklemelisiniz.

Tüp Bebekte Düşük Riski Nasıl Azaltılır?

Hem tüp bebekte hem de doğal yolla gerçekleşen gebeliklerde düşükleri engellemek her zaman mümkün değildir. Bununla birlikte aşağıdakilere dikkat ederek düşük riskini azaltmanız mümkün olabilir:
  • Gebelikte sigara içmemek
  • Alkol ya da uyuşturucu madde kullanmamak
  • Sağlıklı ve dengeli beslenme
  • Gebelik sırasında bazı enfeksiyonlara yakalanmamak
  • Gebelikte bebeğe zarar verebilecek yiyecekleri tüketmemek
  • Gebelik öncesi sağlıklı kiloda olmak
Obezite, düşük riskini arttıran önemli bir faktör olduğu için tüp bebek öncesi ya da doğal yolla gebe kalmadan önce ideal kilonuzda olmanız önemlidir. Obezite, Vücut Kitle İndeksi’nin 30’un üzerinde olmasıdır.

Gebeliğinizin sağlıklı bir şekilde geçmesi için gebe kalmadan önce sağlıklı kilonuza ulaşmalısınız. Ne kadar kilo vereceğinizle ilgili doktorunuzla konuşabilir ve diyetisyene giderek destek alabilirsiniz.

Gebelik sırasında kilo vermenin düşük riskini azaltabileceğine yönelik kanıtlar bulunmamaktadır. Bununla birlikte sağlıklı beslenerek ve yürüyüş ile yüzme gibi hafif egzersizler yaparak gebeliğinizin sağlıklı geçmesini sağlayabilirsiniz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…