Elma Sirkesinin Faydaları ve Elma Sirkesi Yapımı

narinciye

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
29 Eylül 2010
64
0
Elma sirkesi sadece salatalarimiza lezzet katmakla degil, sifai ozelligiyle de onemli bir besin kaynagi.


SIRKE yapimi icin en uygun elma turu seker orani yuksek kis elmalaridir. DegisIk cesitlerin bir araya getirilerek kullanilmasi da sirkeye ayri bir lezzet katar. Sirke yapiminda kacinilmasi gereken elma turleriyse ham ve eksi olanlardir. Sirke yapiminda dikkat edilecek en onemli konuysa hijyendir.


Elmalar yikandiktan sonra, kullanilacak malzeme ve kavanozlar sicak suyla iyice yikanmalidir. Elmalar kucuk parcalara ayrildiktan sonra preslenerek veya kati meyve sIkacagindan gecirilerek sulari cikarilir. Meyve suyundaki seker fermantasyona ugrayarak once alkole, sonra ise asetik bakterilerinin yaptigi fermantasyonla asetik asite, yani sirkeye donusur.


Sirke yapiminda iki faktor cok onemlidir; bakterilerin verimli calismasini saglayacak sicaklik ve oksijen (havalanma). Havayla temasi arttirmak icin mumkun oldugunca genis agizli ve sig bir kavanoz secilir. Meyve suyu, ustte bosluk kalacak sekilde kavanoza doldurulduktan sonra, meyve sineginin gecemeyecegi, fakat havalanmanin saglanabilecegi temiz bir bez/tulbentle kavanozun agzi kapatilir. Gunde bir kez karistirarak havalanmayi saglamak sirkelesmeyi hizlandirir. Sirkelesme icin ilik ( 15-25 C ) bir ortam tercih edilir ve kavanozlar gunes isigindan uzak, los bir yerde saklanir. Kullanilacak kaplar cam veya ahsap olmalidir, metal kap tavsiye edilmez. Yapim sirasinda sirkelesmeyi hizlandirmak icin daha once yapilan dogal elma sirkesi katilabilir.


Sirke, secilen elma turu ve kosullara gore uc- alti hafta icinde olusur. Sirke kokusu alinmaya baslandigindan itibaren, her gun tadarak istenilen tat ve asit derecesi (yuzde 4-8 asit orani) elde edilene kadar isleme devam edilir. Elde edilen sirke fermantasyonun devamini engellemek icin birkac kat tulbentten, kahve filtresi vb. filtrelerden veya suzme yogurt kesesinden gecirilerek iyice suzulur. Boylece meyve kalintilarindan arindirilir. Hava almasina olanak vermeyen ince uzun siselere, tam dolacak sekilde aktarildiktan sonra serin, los, gunes isigi almayan bir yerde saklanir.


Ne kadar suzersek suzelim, ev kosullarinda dogal elma sirkelerinde fermantasyon tam olarak durdurulamaz; sisede, sifai ozelliklerinin gostergesi olan ve “anne” ismi verilen yumusak kaygan yapisiyla deniz anasini andiran duz bir tabaka olusur. Bu tabaka bakterilerin atiklarindan olusur ve sirke kullanilacagi zaman atilir. Dogal sirkeler rafine olanlara gore daha bulaniktir. Fakat pastorize veya damitilarak uretilen rafine elma sirkeleri, yuksek sicakliklardan oturu, ona sifai ozellikleri kazandiran enzimler, mineral maddeler, iz elementler, vitaminler, pektin, malik ve tartarik asitler acisindan fakirlesir, bir kismini tamamen yitirir.


Kullanildigi yerler


Hazirladigimiz sirkeleri salatalarda, corbalarda vs. aroma vermek amaciyla kullanabiliriz.


Sifai amacla kullanmak icin; bir bardak suya 2 tatli kasigi elma sirkesi ve 1-2 tatli kasigi bal katarak, gunde 3 kez, mumkunse yemeklerden once (fazla kilo problemi icin de etkili olan elma sirkesi bu amacla kullanilacaksa mutlaka yemeklerden once alinmalidir) kullanilir.


Elma sirkesi koruyucu saglik amaciyla, surekli olarak gunde bir kez sabahlari acken ve alinmalidir.


Iyilestirici ozellikleri


* Besinlerin verimli kullanimini, metabolizmanin saglikli isleyisini, vucudun asit alkali dengesini korumasini saglar. Ornegin kalsiyumun daha verimli kullanimini saglayip, bir yandan kemiklerin yeniden gerekli kalsiyumu almasini desteklerken, bir yandan da eklemlerdeki kalsiyum birikimini kirar.


Uzun sureli kullanimi eklem ve kemiklerdeki sertlik ve sIkintilara son verir.


* Sodyumun etkisini yansizlastirarak yuksek tansiyondan korur.


* Kolesterolu dusurur. Icerdigi dogal asitler ve enzimler kanin daha saglikli ve ince akmasini saglar.


* Basta damarlar, karaciger, bobrekler olmak uzere vucudu detoksifiye eder, yagli-mukus kalintilari parcalar.


* Icerdigi yogun potasyum sayesinde hucre buyumesini destekler.


* Soguk alginliklarinda, bogaz enfeksiyonlarinda, bronsitte icilebilir ya da buhusu yapilir.


* Idrar yollari enfeksiyonlarinda, sindirim bozukluklarinda, kramplarda, yaban arisi sokmasinda, sacta kepekte, uyku bozukluklarinda, kulak cinlamasinda da kullanilir.
 
X