- 16 Ağustos 2010
- 293.150
- 603.134
- 43
Titremeleri incelerken en sık rastlanan ve genellikle genetik geçişli ailesel bir hastalık olması nedeni ile Esansiyel Tremorları birinci sıraya koymak gerekir. Esansiyel Tremor özellikle genç ve erişkinleri huzursuz eden, yaşam kalitesini bozan, bazen toplumda kendisini güç durumda bırakan ellerde daha fazla görülen önemli bir titreme çeşitidir. Aşırı heyecan, stres, kaygı, gerginlik genç nesilde titreme yapan önemli nedenlerden birisi olmakla beraber, ellerde terlemeler titremeye çoğu kere eşlik eder.
Bazı ilaçlar, aşırı alkol alımı ve zehirli guatrda da benzer titremeler görülür. İlaçların içerisinde sık kullanılan sara ilaçları, depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar, lityum, soğuk algınlığında kullanılan ilaçların bir çoğunda bulunan efedrin, nefes açıcılar, kortizonlu ilaçlar, kanser ilaçları ve bir akıl hastalığı olan şizofrenide kullanılan ilaçlar sayılabilir.
Esansiyel tremor istirahatte görülmez ve her zaman hareketle ortaya çıkar. El ve kolları tutar nadiren de sesde,bacaklarda ve başda titreme yapar. Yukarıda belirtildiği gibi %50-70 oranında ailesinde bir ya da birkaç kişide bu benzer hastalık mevcuttur. %90 ellerde, %30-50 oranında başı ve %25 oranında ses tellerini tutan bu hastalık maalesef yavaş da olsa ilerleme yapar. Ve geçici bir bozukluk değildir. Yine nadiren de olsa bu hastalarda denge ve yürümede de düzensizlikler ortaya çıkar. Hasta alkol alınca yakınmalarının azaldığını, yemek yerken , su içerken şiddetlendiğinden şikayetçidir. Yazı yazması bozulmuştur. Yazıları Parkinsonun aksine büyük ve titrektir.
Beyincik bozukluğunda da titremeler sık görülür. Ancak buradaki titreme ile birlikte beyincik bozukluğunun diğer bulguları yani; ardı sıra hareketlerde bozulmalar, denge ve postür bozukluğu ön plandadır.
Esansiyel tremor yaşlılarda en çok Parkinson hastalığı ile karıştırılır. Ancak Parkinson titremesi tek taraflı başlar zaman içerisinde vücudun öbür yarısına da geçer. Ve istirahat halinde ortaya çıkar. Parkinsonda titreme esansiyel tremora hiç benzemez, ancak çok sık karıştırılır. Bir çok esansiyel tremor hastası Parkinson diye karşımıza gelmektedir. Parkinson'da titreme çok özeldir. Hastanın eli tespih çeker gibi ve rulo yapar gibidir.
Genellikle gençlerde görülen gerginlik sonucu ortaya çıkan titremelerde diğer başka psikiyatrik belirtiler de vardır. Özellikle ellerin terlemesi, yerinde duramama, aşırı heyecan hali ve çoğu kez çarpıntı titremeye eşlik eder.
Baş titremesi, sesde titreme(titrek sesle konuşma), çene titremesi Parkinson hastalığı yoksa genellikle esansiyel tremor grubundan sayılır. Son zamanlarda ortaya çıkan görüşe göre esansiyel tremorların da Parkinson hastalığına dönüşebileceğidir. Birçok bilim adamı bu konuda mutabıktır.
Ağır karaciğer yetmezliği, üremi, zehirlenme sonrası ortaya çıkan tablo ile birçok metabolik bozuklukta görülen yaygın titremeler ellerin öne uzatılıp gerdirilmesi ile belirginleşir. Bu nedenle bu titremelere flaping (çırpınma,kanat çırpma) tremor denir.
Sonuç olarak pratik hayatımızda titreme ile çok sık karşılaşırız. Ve bunların birçoğu günlük hayatımızı ve yaşam kalitemizi etkiler. Bu nedenle hastalarımız toplum içine giremezler, toplum içinde yemek yiyemezler, ellerini rahat kullanamazlar. Yukarıda bahsedildiği gibi birçok nedeni vardır. Ancak önemli bir bölümü genetiktir ve ailesel geçişlidir. Tirotoksikoz (zehirli guatr) gibi titreme çeşitleri hastalığın tedavisi ile ortadan kaybolduğu gibi esansiyel tremor ancak ilaç kullanıldığı sürece geçici olarak görülmez. İlacın etkisi bitince tekrar başlar. Tedavide esansiyel tremorun dışındaki titremelerde altta yatan hastalığın tedavisi gerekir. Esansiyel tremorda ise betablokörler ve primidon önemli yer tutar.
Kaynak: doktor sitesi