• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Elif Şafak-İskender

kajuu

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
28 Ocak 2009
154
0
116
42
İstanbul
Türk edebiyatının en çok konuşulan yazarlarından Elif Şafak. Son kitabı İskender gerek kapağı gerek içeriğiyle oldukça karışık bir tartışmaya neden oldu. İngiliz Edebiyatından İnci Gibi Dişler adlı romana benzetilen İskender'in kapağı da sosyal paylaşım sitelerinde genelde olumsuz değerlendirilmiş.
İntihal tartışmaları bir kenara kitabı okuyan arkadaşlardan kitabın edebi yönünü ve "yazar geride durmalıdır" fikrine karşı direkt olarak kapağa taşınan Elif Şafak tavrını değerlendirmelerini caanı gönülden rica ediciim:)

Çok net bi değerlendirme yapamıyorum özür dilerim elimden geldiğince yazcm fikirlerimi:)
Elif Şafak'ın okuğudum ilk kitabı.Ama zerre kadar etkilemedi.Kitabın arka kapağındaki yazıya aldanıp güzel deyip almıstım ama beklentimin çok altında
Bi kere akıcı değil,karakterleri bölüm bölüm anlatmıs,ve bende hiç merak uyandırmadı
anlatım tarzı konusunda idare eder.

Çok net bi değerlendirme yapamıyorum özür dilerim elimden geldiğince yazcm fikirlerimi:)
Elif Şafak'ın okuğudum ilk kitabı.Ama zerre kadar etkilemedi.Kitabın arka kapağındaki yazıya aldanıp güzel deyip almıstım ama beklentimin çok altında
Bi kere akıcı değil,karakterleri bölüm bölüm anlatmıs,ve bende hiç merak uyandırmadı
anlatım tarzı konusunda idare eder.[/QUOT

:) Yorumunuz için teşekkür ederim. Elif Şafak'ı daha önce okumadıysanız İskender yanlış bir başlangıç olur gerçekten. Ben Pinhan ve Bitpalası sevmiştim. Ama İskender de yavan bir tat var.

Elif Şafak hayranı ve onun bütün kitaplarını okumuş bir okur olarak bu defa olmamış diyorum..

Çok tatsız,merak uyandırmayan,sürüklemeyen hatta sıkıcı diyebileceğim bir roman.

Sonuna kadar sabrettim,Elif Şafak'tır bir bildiği vardır,sonuna kadar okuyayım dedim ama zaman kaybı..

Hayal kırıklığına uğradığımı itiraf etmeliyim..

Bence o kadar da aşağı bir kitap değil sorarsanız okunur mu elbette okunur
zaman kaybı olduğunu düşünmüyorum ama sadece anlatım biraz yoruyor
onun içinde biraz sabır gerek okumak zaten sabır işidir.

Bence o kadar da aşağı bir kitap değil sorarsanız okunur mu elbette okunur
zaman kaybı olduğunu düşünmüyorum ama sadece anlatım biraz yoruyor
onun içinde biraz sabır gerek okumak zaten sabır işidir.

Bana göre anlatımı yormuyor işte tam tersi çok basit..

Elif Şafak daha katmanlı,sembollerle örülü,yoğun ve olay örgüsünde sarmallıklar,şaşırtıcılıklar olan romanlara alıştırdı bizi.

Okuyunca kesinlikle başka kitaplardan veya netten araştırma yapmak zorunda hissedeceğim kadar dolu doluydu kitapları..

Okumak sabır işi değil keyif işidir.

Okuduğunuz eser beyninizde ve ruhunuzda güzel duygular uyandırmalı..Okumak sabredilen,sıkıntıya girilen bir meşgale değil uğrunda zaman yaratılan bir hobi olmalıdır..

Sabrederek,tahammül ederek gerçekleştirdiğimiz okuma sıkıcı bir ders çalışma olayından farksızdır..

Bana göre anlatımı yormuyor işte tam tersi çok basit..

Elif Şafak daha katmanlı,sembollerle örülü,yoğun ve olay örgüsünde sarmallıklar,şaşırtıcılıklar olan romanlara alıştırdı bizi.

Okuyunca kesinlikle başka kitaplardan veya netten araştırma yapmak zorunda hissedeceğim kadar dolu doluydu kitapları..

Okumak sabır işi değil keyif işidir.

Okuduğunuz eser beyninizde ve ruhunuzda güzel duygular uyandırmalı..Okumak sabredilen,sıkıntıya girilen bir meşgale değil uğrunda zaman yaratılan bir hobi olmalıdır..

Sabrederek,tahammül ederek gerçekleştirdiğimiz okuma sıkıcı bir ders çalışma olayından farksızdır..

Tabikide öyle sevdiğin bir şeyleri elde etmek ve onlarla zaman geçirmek için mutlak sabır gereklidir

Okumak sonunçta içten gelen bir şeydir. Sabır ve sükunetle başarırız . sevmediğimiz şeylerede

ne kadar sabırlı olmaya çalışsakda zorlanırız bu da şartlı bir eylemdir o yüzden huzur ve ya mutluluk vermez aksine sıkar

Sabretmek sadece sıkıntılı işlerde değildir sabretmek hayatın her alanında vardır . Kimisi de aksine kitap okumanın keyifsiz

olduğunu düşünür ve çoğu kişi böyledir çok keyif alınsaydı eğer şuan 1 insan 1 yılda okumak için sadece 6 saatini ayırmazdı .

Okudum ve diğer kitaplarından aldığım tadın zerresini almadım iki günde bitirdim buna rağmen ne kattı sana diye sorsanız boşluk yani... bir anlam ifade etmedi.. altını çizeceğim dönüp yeniden okumak istediğim cümleleri olmadı..
malesef bu kitap olmamış dedirtti..

Tabikide öyle sevdiğin bir şeyleri elde etmek ve onlarla zaman geçirmek için mutlak sabır gereklidir

Okumak sonunçta içten gelen bir şeydir. Sabır ve sükunetle başarırız . sevmediğimiz şeylerede

ne kadar sabırlı olmaya çalışsakda zorlanırız bu da şartlı bir eylemdir o yüzden huzur ve ya mutluluk vermez aksine sıkar

Sabretmek sadece sıkıntılı işlerde değildir sabretmek hayatın her alanında vardır . Kimisi de aksine kitap okumanın keyifsiz

olduğunu düşünür ve çoğu kişi böyledir çok keyif alınsaydı eğer şuan 1 insan 1 yılda okumak için sadece 6 saatini ayırmazdı .

Arkadaşım insanımızın kitap okumamasının sebebi kitap okumanın sıkıcı,sabır gerektiren bir eylem olması değil,kitap okumanın tadını alamamış olması.

Yılda 1 kitap okuyan insanlar bizim ülkemizde var sadece,Avrupa'da,uzakdoğu ülkelerinde,yılda en az 50 kitap okunuyor..

Bu insanlar da mı 50 kitaba sıkıldıkları halde tahammül göstererek okuma eylemini gerçekleştiriyorlar?

Bana göre bir kitaptan tahammül gerektirecek derecede sıkılıyor isem eğer,o kitaptan alacağım birşey olamaz benim..

Çok rica edeceğim Karl Marks'ın Das Kapital veya Adolf Hitler'in Kavgam adlı kitaplarını okuyup hakkında yorum yapabilecek seviyede okumaya çalışın lütfen.

Çok sıkılacak ve devam etmek istemeyeceksiniz..Demek ki sabırla yapılan okuma okuma değil.Sabır ve tahammülle yapılan şey ödev gibidir insana..

Oysa bir kaç yüz yıllık dünya klasiklerini okurken,çağlar öncesinden kalan antik ve arkaik kelimeler içeren eserler okurken bile üslup akıcı ise ve okuyucuyu sıkmıyorsa bizi alıp götürüyor..

Bir okuma yaparken sıkılmak başka,okuyucuyu anlatılanın üzerine kafa yorarak araştırmaya sevk etmesi başkadır..Dileğimiz ikincisi..

Üslup sorunu yaşayan eserlerde yapmamız gereken sabredip oturmak değil olumlu eleştirilerle daha iyisini talep etmektir..

Her sabır meyvesi her zaman tatlı olamaz malesef :)

elif şafağın okuduğum ya 5 ya 6. kitabı oldu iskender. kapakla alakalı bi durum aradım kitapta bulamadım, tek hayal kırıklığım bu oldu.
bilmem. ben sevdim. ama ortalarında "galiba beğenmicem yaa" hissi oluştu, ama kitabın sonunda beni düşündürerek şaşırtmayı yine başardı elif hanım. müteşekkirim kendisine.
elif şafağı ilk okuyanlar için araf kitabını öneriyorum. ben ilk siyah sütü okumuştum, pek anlamamıştım anne olmadığım için kitabı ama kişiliği hakkında merak uyandırmıştı bende yazar. hala daha neler yazacak diye merak ettiğim tek bayan yazar kendisi. böyle iyi yazan bayan yazar maalesef yok bu ülkede. bu kadının kıymeti bilinmeli.

elif şafağın okuduğum ya 5 ya 6. kitabı oldu iskender. kapakla alakalı bi durum aradım kitapta bulamadım, tek hayal kırıklığım bu oldu.
bilmem. ben sevdim. ama ortalarında "galiba beğenmicem yaa" hissi oluştu, ama kitabın sonunda beni düşündürerek şaşırtmayı yine başardı elif hanım. müteşekkirim kendisine.
elif şafağı ilk okuyanlar için araf kitabını öneriyorum. ben ilk siyah sütü okumuştum, pek anlamamıştım anne olmadığım için kitabı ama kişiliği hakkında merak uyandırmıştı bende yazar. hala daha neler yazacak diye merak ettiğim tek bayan yazar kendisi. böyle iyi yazan bayan yazar maalesef yok bu ülkede. bu kadının kıymeti bilinmeli.

Gerçekten de bayan yazar olma yolunda ilerliyor. Ama medyayı,sermayeyi,edebiyat "consept"lerini umursamayan kadın yazarlar var ülkemizde. Semra Topalın, Sibel Türkerin, nispeten daha şanslı olan Şebnem İşigüzelin, Sema Kaygusuzun ve daha nicelerinin kitaplarını da görmek istiyorum metro duvarlarında, MİGROSta, orda burda vs

İlk okudugum kıtabı Baba ve Piç ti. Bence deısık bir tarzdı, begendım.
Arkasından Aşk ı okudum, hayranlık duydum. Mevlana ve Şems hakkında herkesın okuyabılecegı tarzda yazılmıs,sıkmadan anlatılmıs bır kıtap.
Bugun de İskender i aldım.

şahsi fıkrım; Türk yazarları arasında sıvrılen bır yazar olması nedenıyle cok elestırı aldıgı yonunde. Bence keske en az Şafak kadar iyi olan Türk yazarlarımızın sayısı daha da fazla olsa..

Bende Elif Şafak'ın birçok kitabını severek okudum.İskender'i de çok merak ediyorum, ama yorumlar genelde olumsuz kararsız kaldım şimdi

Az önce aldım..
Ama yorumları okuduktan sonra keşke almasaydım dedim.
Okuyup bakacağım artık...

Bir kitabın olumsuz eleştiri alması okuru etkilememeli, burda amaç kitabı değerlendirmek; çünkü her kitap değerlendirilirken okur tarafından tekrar yazılır ve anlam kazanır.

bende okudum iskenderi elif şafagın ilk okuduğum kitabı
diğerlerine fırsat gelmedi daha
ben çok begendim heyecanla okudum
sonu beni çok şaşırttı.insan tasvirleri çok güzeldi
iskenderi okurken elif şafagın bilğisinede hayran kaldım açıkcası.
benim birde bebegim var ona ragmen her uykuya daldığında kitabı elime aldım.
bence okunası bir kitap.

Elif ŞAFAK'ın bütün romanlarını okudum-ilk kitabı, Kağıt Helva ve Firarperest hariç- her romanının ayrı bir tat var. 2-3 günde bitirebildiysem güzeldir diyorum.

Ben de şu anda okuyorum İskender'i. Yarısındayım ve ben beğendim çok güzel,akıcı bi dille anlatıyo,sıkılmıyorum kesinlikle. Bir iki kitabı dışında diğer tüm kitaplarını okudum ve beğendim Elif Şafak'ın.

çok fazla reklamı yapıldı çok fazla beğenildi ve çok fazla eleştirildi..... işte bu nedenlerle aldım kitabı yani merak uyandırdı.... ben beğendim Elif Şafak'ın bütün kitaplarını okumuş biri değilim ama fena değil

Kitabı okumak için elime aldığımda "Çeviren: ... " diye bir not gördüm. Elif Şafak romanı olan İskender kitabında çeviren ibaresi neyin nesiydi? Böyle isim yapmış, popüler bir yazarın kendisini ana dilinden bir başka dilde ifade etme isteği ne anlama geliyordu?... Okumayayı düşündüm. Aklımda kalmasın, ön yargılı olmayayım diye okudum.

Sonuç: Okumasam da olurmuş.

Back