kızlar oglum el ayak agız hastalıgı gecırıyor nette bu hatalıkla ılgılı fazla bılgı yk bu hastalıkla ılgılı bılgısı olan yazarsa sevınırım
El-ayak-ağız Hastalığı Belirtileri, Tedavi Yolları ve Korunma
El-ayak-ağız (Hand-Foot-Mouth) Hastalığı, genellikle boğazda başlayan ve yaygın olan bir . Hastalık özellikle yaz ile sonbahar başı arasındaki dönemde ortaya çıkar. Genellikle 10 yaşın altındaki çocuklarda görülür. Kuluçka süresi 4-8 gün arasındadır.
Ağız ve dudak bölgesinde, el ayasında ve ayak tabanlarında 5 mm çapında, kenarları belirgin, etrafı kırmızı halkalarla çevrili, kaşınmayan, sarımsı beyaz kabarcıklar çıkar. Hastalığın en önemli etkeni Koksaki Virus A16 ile bulaşmadır. Havadaki virüslü taneciklerle ve ağız yoluyla olur. Orta şiddette ateş, oral vezikül ve ülserler, eller ve ayakların dış yüzeylerindeki pürülon olmayan makül, papül, veziküller ile karakterizedir. Kabarcıklar genelde sert damak, dil ve bukkal mukozada görülür. Ağız lezyonları vezikül şeklinde başlar, hızla yırtılarak ülser halini alır. Bu hastalıkta ağız lezyonları çok görülür. Dişhekimleri bu hastaları dikkatle izlemeli; akut stomatitis ve ateş gördüklerinde el-ayak-ağız hastalığını akıllarına getirmelidirler.
Belirtileri
■Ateş
■Başağrısı
■Damak tadının kaybolması
■El, ayak ve cinsel bölgede, bastırılınca acı veren küçük kabarcıklar.
■Boğaz, ağız ve dilde ülser
Tedavi
Hastalık kendiliğinden geçer, kısa sürelidir. Antibiyotikler etkili değildir. 12 yaşından küçük çocuklarda aspirin kullanılmaz. Semptomatik tedavi uygulanır. Ağrı gibi şikayetleri gidermek için 1/2 çay kaşığı tuz 1 bardak suya karıştırılarak gargara kullandırılır. Adaçayı gargarası da uygulanabilir.. Hastanın yeterince sıvı aldığından emin olunmalıdır. Bir çok çocuk ülser yaralarında yanmaya sebep olduğu için meyve suyu veya maden suyu içmeyi reddeder.
Ne zaman doktora gitmeli?İlaç ile düşürülemeyen ateşlenmede
Susuz kalma (kuruma) belirtileri görüldüğünde
Korunma
Hastalıklı olduğu bilinen kişilerden uzak durulmalıdır. Temas olmuşsa eller mutlaka güzelce yıkanmalıdır.