• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Çocuk Hastalıkları el ayak agız hastalıgı

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği

mehtapcay

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
13 Kasım 2008
75
2
86
44
İstanbul
kızlar oglum el ayak agız hastalıgı gecırıyor nette bu hatalıkla ılgılı fazla bılgı yk bu hastalıkla ılgılı bılgısı olan yazarsa sevınırım

kızlar oglum el ayak agız hastalıgı gecırıyor nette bu hatalıkla ılgılı fazla bılgı yk bu hastalıkla ılgılı bılgısı olan yazarsa sevınırım

El-ayak-ağız Hastalığı Belirtileri, Tedavi Yolları ve Korunma

El-ayak-ağız (Hand-Foot-Mouth) Hastalığı, genellikle boğazda başlayan ve yaygın olan bir . Hastalık özellikle yaz ile sonbahar başı arasındaki dönemde ortaya çıkar. Genellikle 10 yaşın altındaki çocuklarda görülür. Kuluçka süresi 4-8 gün arasındadır.

Ağız ve dudak bölgesinde, el ayasında ve ayak tabanlarında 5 mm çapında, kenarları belirgin, etrafı kırmızı halkalarla çevrili, kaşınmayan, sarımsı beyaz kabarcıklar çıkar. Hastalığın en önemli etkeni Koksaki Virus A16 ile bulaşmadır. Havadaki virüslü taneciklerle ve ağız yoluyla olur. Orta şiddette ateş, oral vezikül ve ülserler, eller ve ayakların dış yüzeylerindeki pürülon olmayan makül, papül, veziküller ile karakterizedir. Kabarcıklar genelde sert damak, dil ve bukkal mukozada görülür. Ağız lezyonları vezikül şeklinde başlar, hızla yırtılarak ülser halini alır. Bu hastalıkta ağız lezyonları çok görülür. Dişhekimleri bu hastaları dikkatle izlemeli; akut stomatitis ve ateş gördüklerinde el-ayak-ağız hastalığını akıllarına getirmelidirler.

Belirtileri
■Ateş
■Başağrısı
■Damak tadının kaybolması
■El, ayak ve cinsel bölgede, bastırılınca acı veren küçük kabarcıklar.
■Boğaz, ağız ve dilde ülser

Tedavi
Hastalık kendiliğinden geçer, kısa sürelidir. Antibiyotikler etkili değildir. 12 yaşından küçük çocuklarda aspirin kullanılmaz. Semptomatik tedavi uygulanır. Ağrı gibi şikayetleri gidermek için 1/2 çay kaşığı tuz 1 bardak suya karıştırılarak gargara kullandırılır. Adaçayı gargarası da uygulanabilir.. Hastanın yeterince sıvı aldığından emin olunmalıdır. Bir çok çocuk ülser yaralarında yanmaya sebep olduğu için meyve suyu veya maden suyu içmeyi reddeder.

Ne zaman doktora gitmeli?İlaç ile düşürülemeyen ateşlenmede
Susuz kalma (kuruma) belirtileri görüldüğünde

Korunma
Hastalıklı olduğu bilinen kişilerden uzak durulmalıdır. Temas olmuşsa eller mutlaka güzelce yıkanmalıdır.

El, ayak ve ağız hastalığı
Hafif bir hastalık olmasına karşın, oldukça bulaşıcıdır ve salgın olarak görülebilir. Coxsackie virüsü bu hastalığa neden olmaktadır – büyükbaş hayvanlardan geçen ayak ve ağız hastalığıyla bir ilgisi yoktur. Küçük çocuklarda yaygındır
ama öteki aile üyelerine de bulaşabilir.
Dilin üstünde ve yanakların iç kısımlarında minik kabarcıklar oluşur ve su toplar. Avuç içinde ve ayak tabanında, çevresi kırmızı oval, gri kabarcıklar oluşur. Çocuğun çok hafif ateşi yükselebilir ve isteksiz yemek yiyebilir; başka hiçbir belirti görülmez. Kuluçka dönemi üç ila beş gündür. Virüs ayrıca mide bağırsak bölgesini etkiler ve dışkıda bulunur.
Halsizliği parasetamol ve sıvı vererek giderebilirsiniz, ama meyva suyu yaralan tahriş edeceği için verilmez. Özellikle tuvalete girdikten sonra el yıkamak hastalığın önlenmesinde önemli rol oynar.

Görümcemin en küçük oğlunda oldu yaza girerken şaşırmıştım dr hjastalığın adını söyleyince. Ama çok zorlanıyor çocuklar. Yemek yemeleri çok acılı oluyor.

benim oğlumda bu hastalığı atlatmak üzere, cumartesi günü doktor el ve ayak hastalığı deyince anlamadım ama varmış böyle bişey, aynen yazıldığı şekilde oldu, bugün daha iyi çok şükür

Görümcemin en küçük oğlunda oldu yaza girerken şaşırmıştım dr hjastalığın adını söyleyince. Ama çok zorlanıyor çocuklar. Yemek yemeleri çok acılı oluyor.

Arkadaşlar benim oğlumda çok fena, komşunun çocuğundan bulaşmış doktor krem ve losyon verdi ama 4 gündür azalma olmadı, yemekte yemiyor ağlıyor ateşini de zor düşürdük. Bizim doktor yıkamayın dedi sizin doktorlarınız yıkama konusunda ne önerdi bence yıkansa rahatlayacak mikroplar gidecek gibi geliyor

Arkadaşlar benim oğlumda çok fena, komşunun çocuğundan bulaşmış doktor krem ve losyon verdi ama 4 gündür azalma olmadı, yemekte yemiyor ağlıyor ateşini de zor düşürdük. Bizim doktor yıkamayın dedi sizin doktorlarınız yıkama konusunda ne önerdi bence yıkansa rahatlayacak mikroplar gidecek gibi geliyor

merhaba benim kızımada dün aynı teşhis konuldu, ama bizim doktorumuz yıkayın dedi size neden yıkanmasın dedi acaba???

çok geçmiş olsun öncelikle ,ne gibi belirtileri vardı ve kuzun ne kadarlık?benım 2.5 aylık bır kızım var ıkı hafta önce agzında ıkı tane aft çıktı ama doktor bu hastalıktan bahsetmedı bır salgın var ama bağışıklık sistemıde düşmüş olabilir dedi anlamadım bugun daha ıyı artık ama emmek hiç istemiyor ve daha çok küçük cnm cok sıkkın allah hepsine şifa versin.

merhaba benim kızımada dün aynı teşhis konuldu, ama bizim doktorumuz yıkayın dedi size neden yıkanmasın dedi acaba???

benim oğlumda dün ateşlendi dr antibiotik verdi bu sabahta çıldırırcasına kaşınmaya başladı bu sefer cildiyeye gittik meğersem bu hastalıkmış virütik dedi antibiotik hiç bi işe yaramazmış ama bitinceye kadar kullanıcaz malum antibiotik bikere verince sonuna kadar götürmek gerekiyo..yalnız kafama bişe takıldı bi arkadaşım sabun sürülmüyo iz bırakıyo felan dedi ama dr böle bişey söylemedi bana,şimdide burda okuyunca huzursuz oldum iz bırakırmı bu su çiçeği gibi acaba ?

Back