• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ekonomik ve Saglikli Ev hayatimiz

athena

Goddess of Wisdom
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
11 Ağustos 2013
6.523
24.146
548
Merhabalar...

Malûm Yaşam şartları korona itibari ile tepe noktasına vurmuş durumda..

Hepimiz nasıl daha ekonomik ve de sağlıklı geçinebiliriz derdindeyiz ..

Ha bir de isin o kısmı var..
Sağlıklı yaşamak..

Günümüz şartlarında ekolojik, organik ve de ekonomik urun bulmak altın kulcesi ile es değer durumda..

Ben de diyorum ki düşük maliyetle neden olmasın sağlıklı yaşam?

Ben burada öğrendiğim, duyduğum, deneyimledigim herşeyi paylaşacağım.
Ve sizden de isteğim; görüşlerinizi, kendi uyguladıklarını paylaşmanız.

Sevgiyle sağlıklı kalın.

Ilk olarak markete gittiğimizde bizi en çok zorlayan ve bütçemizi sarsan , sağlığımız ile oynayan ürünlerden başlamak istedim. Sanırım yavaş yavaş gerisi de gelecek..

Ev temizlik ve hijyeninde kullandığımız ürünler.
Ya sokuculer, cifler
Çamaşır deterjanı, bulaşık deterjanı..
Ayrıca kişisel temizligimizde kullandığımız sıvı el sabunları..

Benim ev hijyenindeki genel olarak temel malzemelerim; arap sabunu, karbonat ve sirke.

Arap sabunu kullanabileceğiniz en doğal ve genel kullanımlı temizlik malzemesidir.
Aklımıza gelebilecek neredeyse her yerde kullanabiliriz.(yer silme, duvar silme, ocak temizleme, hali silme, bulaşık yıkama ve hatta çamaşır makinesinde çamaşır yıkama dahi..)

Sirke inanılmaz bir dezenfektan ayrıca evimize bereket, huzur ve güzel enerji getirdiği de biliniyor. Çamaşır suyunun en saglikli alternatifi.(özellikle yer silerken, temas edilen noktaları fıskirasyon yöntemi ile dezenfekte ederken, bulaşık ve çamaşır makinemizi ayda 1 temizleme esnasında ve bir çok yerde..)

Karbonat da aynı şekilde doğal bir mikrop kırıcı. Cifle gerceklestirdiginiz neredeyse herşeyi karbonat ile yapabilirsiniz.

Karbonatla cifin aynı etkide olduğunu bilmiyordum hiç teşekkürler bilgi için.
Arap sabunuyla çamaşır yıkama nasıl olır bilmiyorum bana riskli geldi biraz. Gerçi eskiler neyle yıkarmış sabunla yıkarmış ama eski kıyafetlerde yok şimdi. Hiçbirşey eskisi gibi kaliteli değil. Ürünler hep kısa süreli kullanım için.
Sirkeyle evi ben de silerim. Hatta kendi sirkemi yapmayı düşünüyorum elma ile. Yapabilirsem yazarım buraya :)

Karbonatla cifin aynı etkide olduğunu bilmiyordum hiç teşekkürler bilgi için.
Arap sabunuyla çamaşır yıkama nasıl olır bilmiyorum bana riskli geldi biraz. Gerçi eskiler neyle yıkarmış sabunla yıkarmış ama eski kıyafetlerde yok şimdi. Hiçbirşey eskisi gibi kaliteli değil. Ürünler hep kısa süreli kullanım için.
Sirkeyle evi ben de silerim. Hatta kendi sirkemi yapmayı düşünüyorum elma ile. Yapabilirsem yazarım buraya :)
Hoşgeldin canım🌺

Karbonatı biraz su ile islat macun kıvamına getir ve süngerin yeşil kısmı ile çaydanlık, celik gibi yüzeyleri ov. Hatta çelik tencere içlerin kararmissa , rengi bulaniklasmissa onlara da iyi geliyor. Ben özellikle yediğimiz içtiğimiz şeylerde kimyasal temasina karşıyım.

Arap sabununu direkt makinenin deterjan gözüne koyup yıkıyorlar çok rastladım ama cesaret ettin mi dersen edemedim. Şimdilik normal deterjan ile ekstra durulama özelliği ile yikatiyorum makineye, yumuşatıcı gözüne de sirke ileve ediyorum. Sirke iyi bir kimyasal arındırıcı, dezenfektan ve inanılmaz yumusatiyor çamaşırları. Yumusaticilar giysilerden arınmıyor ve içerikli hayvansal atik yağlar..

Sirke ile evi silmen güzel bir sey❤ ben arada eve fislatiyorum havadaki mikrobu vs temizlesin diye daha neler beler yapıyorum vakit buldukça yazacağım hepsini..
Sirke yapmayı ben de istiyorum. Yaparsan ve paylaşırsan mutlu olurum.

Merhaba..

Bu gün ekonomik ve saglikli; üstelik mutlaklarımızda sürekli elimizin altında olan bir tarifle sizlere bulasik&çamaşır makinesi temizleyici tarifi vereceğim.
Aslında tarif demek ne kadar doğru. Tam ölçü veremem hiçbirşeyi de tam ölçü de yapamam huyumdur:D
Neyse ..

Biliyorsunuz ki şu temizleyici adı altında satılan ürünler sepetle kimyasal içeriyor.
Üstelik cep de yakıyor.
Ayda 1, 20-30 tl versek kaç yazar demeyin.
Kurus dahi olsa neden boşa para ve en önemlisi neden sağlığımızı kaybedelim?

Ilk olarak çamaşır makinesi temizleyiciden bahsetmek istiyorum.
2 aylık makinem çamaşırlarımı "curuk" gibi korkutarak çıkarıyordu. Daha yeni diye hicbir temizleyici de kullanmamıştım. Ha eskiden kullanırdım eski makineme. Hata yaptığım dönemler.. ben giriştim temizleyiciyi doğal yoldan nasıl yaparım arayışına.. ve araştırmalarım sonucu limon tuzu'nun saf sitrik asit olduğunu keşfettim. Zaten makine temizleyicilerin içinde de aynen bu madde var. Bu madde kireci, kiri, kokuyu komple kaldırmakta çok etkili. Dedim ki neden olmasın;)

makinem boş olmak uzere; deterjan gözüne yaklaşık iki yemek kaşığı (robotta çekip toz haline getirdim) limon tozu koydum. Uzerine yine iki yemek kaşığı karbonat ekledim. Yumuşatıcı gözüne 1 bardağa denk beyaz sirke, makineyi 90 derecede çalıştırdım. Hepsi bu. Isterseniz makine su almaya başladığı an içine de 1 bardak sirke ilave edebilirsiniz deterjan gözünden. Öncesinde ilave edeceğiniz sıvı herhangi bir urun veya direkt tambura dokeceginiz sıvı makine tarafından ilk program başlatıldığı an pompa ile dışarı atılıyor otomatik olarak.. unutmayın.
Ve sonuç mis gibi kokan, mis gibi bir makine...
Ayda 1 yapmak kafi.

Aynı işlemi bulaşık makinemde de uyguladım.
Tablet gözüne yetecek kadar limon tuzu ve karbonat koydum. Parlatıcı gözüne de beyaz sirke. Ve makine başladığı an pervaneler dönerken açıp içine de sirke döktüm. En yüksek programda çalıştırdım.
Sonuç yine şahane.

Denemek isteyenlere tavsiyemdir.
Elinizin altında en doğalı ve de uygun, güvenilir kaynaklar varken, lütfen market kimyasallarını bir kenara bırakın.

Sevgiler.

Merhaba...

Sıvı sabunuzu siz de evde hem ekonomik hem de en doğalından yapmak istemez mısınız?

Sıvı sabunların arkasına baktigim an tesadüfen sls ve birçok kimyasal barındırdığını okudum.
Hijyene en çok ihtiyaç duyduğumuz şu dönemde zehirlenmek ve bütçemizi zorlamak neden?
Herhalde korona dolayısı ile evlerimizde galon galon sıvı sabun kullanılıyor şu an..
Tek bir adet kalıp sabunla 5 litre sıvı sabun elde etmeye ne dersiniz peki?
Üstelik bu ürünü yer silme, mutfak bezlerinizi yıkama, el yıkama, hatta bazı kişilerin yaptığı gibi(ben denemedim) çamaşır yıkamada bile kullanbilirsiniz..

Dediğim gibi çok araştırdım. Okudum. Izledim. Dinledim.
Insanlar bu hayat pahalılığına gem bütçelerini zorlamamak hem de kimyasalsiz yaşamak için epey kafa patlatıyor..

Hadi gelelim yapımına.
Ben bu ürünü ki çok bereketli yer silme ve el yıkamada kullanıyorum şu an.
Kimyasal sıvı sabunlar gibi çok kopurmuyor ama emin olun temizliyor.

-1 adet banyoluk kalıp beyaz sabun yada herhangi başka bir sabunu rendeleyin. (Kullanacağınız kap kacak sadece bu işlem için olsun sonradan yemeğe vs kullanmayin)

-yaklaşık 4 5 litre suyu kaynama noktasına gelene dek ısıtın ve rendelenmiş sabunu içine atın.
Sabun suda eriyene dek karıştırın. Sonrasında ocaktan indirip soğumasını bekleyin. Soğuyunca 5 litrelik bir su kabına doldurabilirsiniz.

-zamanla içeriği boza kıvamına gelecektir. Bu aşamada bir miktar sulandirarak sivi sabun kabiniza boşalabilirsiniz.

Sonrası keyifli kullanımlar..
🌺

Back
X