eker hastalar nasl besleniyorsunuz?

er_ca

6-11-2012
Kayıtlı Üye
28 Kasım 2008
6.205
59
39
eşim henüz 32 yaşında ve şeker hastası bu 3 gün önce teşhiş konuldu. 268 çıktı. kayınvalidem de şeker hastası...

siz şeker hastalalrı yada yakınları beslenmede neler yapıyorsunuz?

internette biraz araştırdım iyi gelen bitkiler yiyecekler bunları buldum. burada paylaşalım nasıl yemekler yapıp nasıl besliyoruz eşlerimizi yada yakınlarımızı....


Şeker hastalığı (Diyabet) pek çok insan için önemsenmeyen bir hastalıktır. Ama durum tıbbi açıdan hiç de öyle değildir. Şeker hastalığı çok ciddi bir hastalıktır ve eğer düzenli tedavi edilmez ise kötü sonuçlar doğurur. Eğer ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, ani kilo kaybı vb. şikayetleriniz var ise hemen bir hekime baş vurarak gereken tetkiklerinizi yaptırmalı ve diyabet tespit edilmiş ise hekimiz tarafından düzenlenen tedaviye hemen başlamalısınız.
Doğal gıdaları merak edeler için de bir kaç önerimiz var. Yanlız öncelikle hekim tedavisi şart unutmayınız.
Ayrık otu, bol miktardaA ve B vitamini içerdiğinden karaciğer rahatsızlıklarına karşı oldukça etkili bir ilaçtır. Şeker hastalarına önerilir.
Beş parmak otunun, böğürtlen yaprağına, yaban mersini ve fasulye kabuğu ile karışımına karanfil ilave edilerek kullanılması şeker hastalığına karşı tavsiye edilmektedir.
Çayır papatyasının çiçeklerinin suda kaynatılması ile elde edilen çay veya sıkılarak elde edilen çayır papatyası suyu, şeker hastalarına yararlı olup, karaciğer dostu diye de anılan bir bitkidir.
Karnabahar şeker hastalığına karşı etkilidir.
Keten tohumu (1 yemek kaşığı) 1 litre suda , su ½ litreye düşünceye kadar kaynatılır ve günde üç kere içilirse kandaki şeker miktarı düşer.
Kuru fasulyede şeker hastaları için yararlıdır.
Salatalık kandaki şeker miktarını ayarlar.
Soğan, enginar, pancar, zeytin, zeytinyağı, fındık, ceviz ve badem, şalgam şeker hastalığına iyi gelir.
Yulaf, vücuda ısı verdiği için yazdan çok kışın tüketilir. Şeker hastalığına etkilidir. Kış sabahları kaynatılıp lapa şeklinde yenebilir. İçine kuru yemiş ve bal katılarak besin değeri artırılır.

Acı bakla
Semen Lupini şeker hastalığına karşı kullanılır.

Ceviz
Yaprakları ve kabuklarıyla hazırlanan ilaçlar kanı temizler, kansızlığı giderir. İshal ve dizanteriyi keser. Verem ve şeker hastalığında hem besleyici, hem de tedavi edicidir. Saç ve elleri boyamakta da kullanılır. Bitki bilimcilere göre bol miktarda A, B1, B2, C, E ve K vitaminleri ile Chinon Juglon adlı aktif madde içeren cevizin hem içi, hem ağacının kabukları hem de yaprakları pek çok sağlık sorununa iyi geliyor. Her sabah kahvaltıda bir miktar ceviz içi yenmesinin zekayı geliştirdiğini belirten uzmanlar, yeşil ceviz meyvelerinin kabukları kaynatılarak içildiğinde erkeklerde cinsel gücü artırdığını belirtti. Vücudu besleyip güçlendiren cevizin yararlarından bazıları şöyle sıralanıyor:


- Nasırlar üzerine konulan ceviz yağı zamanla bunların yok olmasını sağlar.
- Taze dalların kabukları ve meyvelerinin kabukları ile karıştırılıp kaynatılarak elde edilen sıvı mideyi kuvvetlendirir.
- Ceviz yapraklarından yapılan çay iştah açar, mideyi kuvvetlendirir, boğaz hastalıklarına iyi gelir.
- Bir miktar ceviz yaprağı banyo suyuna karıştırılırsa cilt hastalıklarına iyi gelir.
- Ceviz yaprakları pişirilerek çıbanların üzerine sarılırsa iyileşmesini sağlar.
- Ceviz yağı yüz lekelerinin üzerine sürülüp masaj yapılırsa lekeler yok olur.

Hünnap
Jujubae Göğüs yumuşatıcı, öksürük kesici, müshil ve kan temizleyicidir. şeker hastalığına karşı da kullanılır.

Kısa mahmut

Şeker hastalığına karşı etkilidir.

Mahlep
Pruni mahaleb Afrodizyak, balgam söktürücü, nefes darlığı ve prostat için, ayrıca şeker hastalığına karşı kullanılır.

Mersin yağı

Dahilen bronşit, verem ve belsoğukluğu gibi hastalıkların tedavisinde ve şeker hastalığına karşı kullanılmaktadır.

Pancar
Karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar. Kansızlığı giderir. Şeker hastalığı ve vereme karşı korur. Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir. Sinirleri yatıştırır.

Susam yağı

Dahilen müshil olarak etkilidir. Şeker hastalığına karşı da kullanılır.

Taflan

Yapraklardan elde edilen taflan suyu öksürük dindirici olarak kullanılır. Taze meyveleriyse meyve olarak yenilmektedir. Kurutulmuş meyvelerinin tohumlarıysa şeker hastalığına karşı kullanılır. Taze meyveleri taş düşürücü olarak da kullanılmaktadır.

Üvez
Özellikle bir şeker olan üvez şeker hastaları rejimi için iyi bir tatlandırıcıdır. Meyveleri ve yaprakları kabız edicidir. Yine meyveleri idrar söktürücü, kadınlarda adetleri kolaylaştırıcı etkilere sahiptir. Meyveler C vitaminince zengindir. Yapraklarının çayı şeker hastalığına karşı kan şekerini düşürücü olarak kullanılmaktadır. Zararsızdır.

Zahter
Şeker hastalığına karşı kullanılır.
 
canım merhaba geçmiş olsun şeker hastaları karbonhidrat sdayımı denilen bir ders alıyolar bu ders sonucunda istedikleri herşeyi yiyip yedikleri kadar insülin vuruyorlar bu da kan şekerini dengede tutuyor. benim nişanlım da şeker hastası ve hemen insüline başlandı. karbonhidrat sayımuı sayesinde rahatlıkla istediği herşeyi yiyor. ama bunun hesaplanması matematik bilgisi gerektiriyor eğer eşin yapabileceğine inanıyorsa tavsiye eder,im kesinlikle şeker hastaları için çok rahat bir şey..
 
eşim çok fazla dikkat etmiyor canım malesef

size de çok geçmiş olsun.

evde beslenmesine dikkat ediyorum ama dışarıda yediğinde herşey yok olup gidiyor.
 
öncelikle geçmiş olsun.. yukarıdaki listede soğanın şeker hastalarına iyi geldiği yazıyor ama ben soğanın şekeri tavan yaptırdığını duymuştrum. Emin değilim tabii yanlış biliyor da olabilirim. Bu konuyla ilgili bilgisi olan var mı?
 
merhaba er_ca,
öncelikle kolay gelsin diyorum bu yaşam boyu süren maratonda. bende de reaktif hipoglisemi var, yani eğer dikkat edilmezse 5-10 yıl sonra diyabete dönüşüyor. diyabetin ayak sesleri deniyor.

bilmiyorum eşin insülin kullanıyor mu? dr.unun önerisi ne oldu? bir diyetisyene yönlendirdi mi? nelere dikkat edilmesini başta öğrenirsen çok dhaa kolay olur.

örneğin benim gibilerin glisemik indeksi düşük gıdalar tüketmesi gerekiyor, az az sık sık beslenmesi gerekiyor. şekeri yükselten gıdalar basit karbonhidratlar oluyor örneğin: pilav, beyaz ekmek, mısır, muz, üzüm, incir vb bunlar aniden yükseltiyor şekeri. ama bu gibi gıdaları süt ve süt ürünleriyle birlikte tüketince şekerin kana geçme hızı yavaşlıyor.

ama dediğim gibi eşinin hangi tip diyabeti var, ve istenen beslenme şekli nedir? ayrıca eşinin bunu yaşam biçimi haline getirmesi şart! maalesef bu hastalık tedbir ve özeni çok isteyen bir durum. ama söylenen o ki şeker hastalığı koruyucu bir hastalık. bu hastalığın gereklerini yerini getirenler, sıradan hastalıksız insan yaşamlarından daha kaliteli bir yaşam sürebiliyorlar (şeker, un,alkol vb uzak durdukları için)

sen sadece akşam yemeklerinde kontrol altında tutabilirsin, çalışan bir insanın günün kaç saatini dışarıda geçiriyor, başta mızmızlansa da onun iyiliği için güzellikle, gerekirse cebren ve hile ile eşine bu yaşam biçimini kazandırmalısın, pardon değiştiriyorum , eşin bu alışkanlıkları kazanmalı!

lütfen bulduğun çözümleri de paylaş, belki başka gören bu konuda ihtiyacu olan arkadaşlar olur, ben de bir diyabet adayı olarak merak ediyorum.

aslında ben de reaktif hipoluların yemek çözümleri diye bir başlık açsam mı acaba
 
.İdeal vücut ağırlığına ulaşılmalı ve o kiloda kalınmalıdır.

. Sık sık, azar azar (3 ana, 3 ara öğün şeklinde) beslenilmeli ve öğün atlanmamalıdır.

. Öğün araları 2.5 - 3 saat kadar olmalıdır. Hep benzer saatlerde beslenmeye özen gösterilmelidir.

. Şeker ve şeker içeren (reçel, çikolata, pasta, meşrubat, tatlı gibi) tüm besinlerden kaçınılmalıdır.

. Kompleks karbonhidratlara öncelik verilmelidir (örnek: Kurubaklagiller, tam tahıllar).

. Tek başına meyve veya taze sıkılmış meyve suyu tüketilmemeli, yanında mutlaka protein içeren bir besin bulunmalıdır.

. Süt, yoğurt ve peynirin yarım yağlı, hatta yağsız (light) olanları tercih edilmelidir.

. Kırmızı et yerine, beyaz ete (balık, hindi, tavuk) öncelik verilmelidir. Ancak beyaz et de olsa aşırıya kaçılmamalıdır.

. Etlerin görünen yağları, tavuk ve hindinin derisi ayrılmalıdır.

. Et içeren yemeklere ilave olarak yağ eklenmemelidir.

. Sebze yemekleri az su ile pişirilmeli, yemeklerin yağlı suları tüketilmemelidir.

. Kızartma, kavurma işlemleri yerine; haşlama, ızgara, buğulama ve fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.

. Yumurta farklı günlerde olmak koşulu ile haftada en çok 2 adet tüketilebilir. Kıymalı, pastırmalı, sucuklu veya tereyağlı olarak pişirmek yerine; haşlama, menemen veya çılbır şeklinde hazırlamak çok daha sağlıklı olacaktır.

. Doymuş (yani kötü) yağ içeren margarin ve tereyağından uzak durulmalı, doymamış yağ içeren bitkisel sıvıyağlar tercih edilmelidir.

. Zeytinyağı ve diğer bitkisel sıvı yağlar kombine bir şekilde kullanılmalıdır. Ancak unutulmamalıdır ki, katı da olsa sıvı da olsa 1 gram yağ 9 kkal enerji içermektedir.

. Sofraya tuzluk getirilmemeli, yemeklerin tadına bakmadan tuz eklenmemelidir.

. Alkol alınmamalı, gerekirse sosyal bir şekilde - yemekle birlikte - tüketilmelidir.

. Lifli (posalı) besinler, midenin boşalma hızını ve ince bağırsaklardan glikoz emilimini yavaşlatarak kan şekerini dengelemektedir. Aynı zamanda kan kolesterolü ve kan basıncını da arzu edilen seviyelerde tutmaya yardımcı olmaktadır. Midede, su ile birlikte şişerek tokluk hissi vermektedir. Bu nedenle lifli besinlerin tüketimi arttırılmalıdır.

Lifli besinler:

* Kurubaklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek, soya fasulyesi, kuru barbunya)
* Kepekli tahıllar (esmer ekmek, bulgur, kepekli pirinç / makarna / erişte / un)
* Sebze ve meyveler (kabukları ile yenilebilenler mümkünse soyulmadan)

Beslenme alışkanlıkları kalp - damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, kanser gibi pek çok hastalıkta önemli rol oynamaktadır. Yüksek oranda sebze ve meyve tüketimi birçok kronik hastalıktan korunmada etkili olmaktadır. Sebze ve meyve tüketimi ile kalp - damar hastalıkları, bazı kanser türleri, inme, diyabet, Alzheimer hastalığı, katarakt ve yaşla ilintili fonksiyonel kayıp riskinin azalması arasında kuvvetli bir ilişki vardır. Bu etkilerin sebze ve meyvelerin içerdiği diyet posası, folat, potasyum ve Beta - karoten, C vitamini, E vitamini gibi antioksidan etkinlik gösteren biyoaktif fitokimyasal bileşenlerden kaynaklandığı vurgulanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü günde 5 - 9 porsiyon sebze ve meyve tüketimini önermektedir. Bu nedenle her ana öğünde sebze veya meyve yenilmesine önem verilmelidir.


Kahvaltı

Şekersiz, sütlü nescafe (tatlandırıcılı olabilir)
Yarım yağlı veya yağsız peynir
Zeytin
Esmer ekmek
Söğüş salata

Kuşluk

Kepekli bisküvi, galeta veya grissini
Elma

Öğle

Izgara, haşlama veya fırında tavuk (derisiz)
Yoğurtlu brokoli salatası
Esmer ekmek

İkindi

Açık, şekersiz çay (tatlandırıcılı olabilir)
Yarım yağlı veya yağsız peynir
Esmer ekmek, kepekli galeta veya grissini

Akşam

Etli nohut
Bulgur pilavı
Cacık

Gece

Kaymaksız, light yoğurt
Kivi veya çilek

(M. Turgay KÖSE)






Geçmiş olsun diyeceğim ama diabet kronik bir hastalık olup hayat boyu tedavi gerektirir.Diabeti kontrol altına almak ve yan etkilerini önleyebilmek adına dikkat edilmesi gereken hususlarda bilinçli ve istikrarlı olunmalı.

Sevgiler...
 
er_ca, nasıl gidiyor beslenme durumları. ben de artık yiyecekleri irdeleyip, iyice bilgi sahibi olmak istiyorum.
son öğrendiklerimden, beyaz pilav en kolay ulaştığımız en zararlı yiyeceklerden acayip fırlatıyor şekeri

bir küçük boy limon da armut da aynı oranda karbonhidrat içerirmiş sadece olgunlaştıkça şeker yani yine karbonhidrat oranı artarmış

paylaşıma devam edelim günden güne yeni arkadaşlar katılır belki aramıza.

şeker ihmale gelmeyen bir konu
 
mrb aradakşlar forumu 1 hadatfır doktor ararken takip ettim,paylaşım çok samimi ve sıcak burada,ben 20 yıllık diyabet hastasıyım hamile kalmak istiyorum,400-500 lira muayene pasarı vercek maddi durumum yok,devlete bağlı hastanede çalışan diyabetli gebe konusunda iyi bi doktor tanıyormusunuz,çok pahalı değilse özeline gidebilirim ama doğumu sağlık güvencesi geçen bi hastanede yapmak istiyorum,istaulbn avrupa yakasında yaşıyorum,ilgilenirseniz çok mutlu olurum
 
bu konu yani diyabete uygun beslenme bir yandan deneyip gördükçe kolaylaşıyor, ama sürekli ne pişireceğim (ki şeker sorunu olmayanlar bile zorlanır, bir de şeker değerini düşündükçe çıldırıyor insan) diye düşünmek insana sürekli hastalığını hatırlatınca çıldırası geliyor

doya doya beyaz pirinçten pilav, patates, hamur işi yemek istiyorum:84:
 
Merhaba,

tip1 diyabetli olduğum için insülin kullanıyorum. yaklaşık 10 yıldır diyabetliyim. imsülin pompası kullanıyorum.

xxxxxxxx adında bir blog sitesi kurdum. diyabet hastası olarak yaşadıklarımı, tedavi sürecini anlatıyorum. belki sizlere fikir verir.

sevgiler,
xxxxx
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…