Bebek Beslenmesi ek gıdaya nasıl geçeceğimi bilmiyorum :(

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

sezince

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
13 Kasım 2009
445
4
Ek gıdaya geçişle ilgili 3 tane kitap var elimde; fakat bunlar kafamı karıştırmaktan başka işe yaramıyor. Deneyimi olan anneler, bana en iyi bilgiyi siz verirsininiz...

___4-6 aylarda ek gıdaya geçmeli, deniyor. Erken olması ileride yeme alışkanlığını etkilermiş, geç olması ise zorlanmaya sebep olurmuş. Şimdi ben ne yapmalıyım, uygun zamanı nasıl bileceğim?
___Ayrıca hangi besini, ne zaman, nasıl vereceğimi nereden bileceğim? Örneğin, kitaplardan birinde et falan diyor, pat diye et verilmez herhalde.
___Ek gıdayı istemezse 2 hafta ara verin, diyor bir de. Çok uzun değil mi bu süre? Her reddetmede 2 hafta beklersem yaşını bulur ek besine geçme işi.
___Besinleri verirken biberon mu kullanmalıyım, kaşık mı?
Çok soru sordum, farkındayım; ama genel de olsa deneyimlerinizi paylaşırsanız kafamdaki soru işaretleri son bulacak. bilmiyorumkismile

O kitaplarda yazılanlara bakma canım, bebeğin kaç aylık bilmiyorum ama ben 6. ayda başladım tatdırmaya. et, kahvaltı vs gibi öğünler 7. ayda veriliyor. 6. ayda çok hafif şeyler veriliyor. Pirinç lapası meyve püresi, hafif çorbalar gibi....
Biberonla verme tabiki, kaşıkla besle, kaşığı red ediyorsa elinle tatdır, ilk zamanlar reddetmesi çok doğla çünki ağzında yabancı bir cismi içgüdüsel olarak ittirecektir.
Eğer anne sütü veriyorsan 6. aya kadar bekle. Mama takviyesi yapıyorsan 4. ayda meyve püresi ve sularıyla başlayabilirsin. Tamda geçiş mevsimi meyve sebzede....
Armut verme sakın bu yılki armutlara fazla ilaç vermişler yurtdışından hep geri geliyormuş.
Elma verebilirsin yada suyunu.

ya bu bilgileri nasıl edindin, armutlarla ilgili falan yazmışsın ya... benim dünyadan haberim yok. çok çok teşekkür ederim. opuyorumnanaktan

canım ilk olarak yoğurtan başla ve meyvadan önce meyva suyu olarak tattır sonrada püre şeklinde yedir .hergün bir kaşık artttır .örneğin yoğurdu ilk bir hafta ver önce günde bir kaşık sonraki gün iki kaşık sonra bir fincan sonra bir çay bardağı şeklinde .bir sonraki hafta meyvaya başla yine aynı şekilde .....sonraki süreçte oranları arttırabilirsin tadına alıışnca ....bu süreçten sonra yavaş yavaş tadımlık sebze çorbasına başla ama ilk iki hafta yoğurt ve meyvadan sonra....son olarakda kahvaltıya başlayabilirsin .:)kahvaltı sürecindede yumurtayı önceeee çok az ver alerji oluyomu olmuyomu bakarsın 7.ayında başlarsın kahvaltıya afiyet olsun minişe:)

Biz 6. ayı doldurunca kahvaltı, etli ya da tavuklu sebze çorbası ve kaşık mamasına başladık. Doktor bir sorun olmayacağını söyledi olmadı da. Meyvalardan sadece armut ve kuru kayısı verebiliyorum kabızlık sorunumuz olduğu için. Elma, muz, şeftali şimdilik yasak bize.

Evet kabızlık sorunu varsa elma ve muz verilmemeli, kayısı kurusunu küük paralar halinde kes az suyla haşla blendırdan çek kavanoza doldur 1 hafta kadar gidiyor hergün 1 çay kaşığı ver, karaciğeri güçlendiriyor.

ben netten çıkmıyorum, evde de sürekli haber kanalları açık; ama bihaber kalmışım. :KK70: neyse... sağol... benim bebeğim 3,5 aylık oldu. 4. ayda ek gıdalara başlanırsa diye bilgi edinmeye çalışıyorum. mama takviyesi yapmıyorum; ama doğduğunda küvözde iken 4 gün, meme uçlarım yara olunca 1 gece mama ile beslendi.

ben netten çıkmıyorum, evde de sürekli haber kanalları açık; ama bihaber kalmışım. :KK70: neyse... sağol... benim bebeğim 3,5 aylık oldu. 4. ayda ek gıdalara başlanırsa diye bilgi edinmeye çalışıyorum. mama takviyesi yapmıyorum; ama doğduğunda küvözde iken 4 gün, meme uçlarım yara olunca 1 gece mama ile beslendi.

bebeklerimiz aynı ayda canım.ben de senin gibi araştırıyorum şuan.benimki mama takviyesi alıyor.doktorum 6.aydan önce kesinlikle geçirmiyor.sen ne zaman geçeceksin?gerçi sadece anne sütü alıyorsa bırak 6 ay alsın bence.

henüz doktorla görüşmedik. yakın zamanda gidip görüşeceğiz. kolay gelsin sana da...

canım kadınlar külübünün bebek sayfalarında yazıyor bazı yiyeceklerle ilgili bilgiler bazılarını doktorlardan duyuyoruz.eğer bebeğine 4. aydan sonra yavaş yavaş tattırsan ek gıdaya başlamak daha kolay olur birde mümkünde rondolamak yerine ezerek vermek daha doğru.ama şu da var her bebek aynı değil ve sen ne istersen iste bebeklerin dediği oluyor. şöyleki 1 hafta sonra 10. ayını bitirecek bir cadı var hayatımda:) . 5. aydan sonra meyve yallattım yoğurt verdim ama yok nafile sürekli kustu istemedi.sonra ek gıdaya geçtik ezip vereyim dedim yutmadı halada yutma sonrunu var mecburen rondoluyoruz yiyecekleri ki ona rağmen yutmakta zorlanıyor.ilk önce meyve suyu ve yoğrutla başlamayı dene inşallah sen kolay geçersin ek gıdaya.birde aklıma gelmişken çilkte verme 1 yaşından önce alerji riskini arttırıyor.kabızlık gibi bir sorunuz varsa erik kaynatıp suyunu verebilirsiniz.ben bir ara veriyordum kızıma

Sadece anne sütü alıyorsa neden acele ediyorsun ki, doktorun başla derse bile başlama bence, sonuçta ek gıdaları hayatı boyunca alacak ama anne sütüne en ihtiyacı olduğu dönem ilk 6 ay. Heryerde basbas bağırıyorlar, ilk 6 ay sadece anne sütü diye.Yemez işdahsız olur diye korkma yiyorlar, benimkininde işdahı iyi arkdaşımınkininde, ikimizde sadece anne sütü verdik.

Zaten çilek, bal, yumurta beyazı, tuz, patlıcan yasaklı listede.
Domates, tropikal meyveler, muzu da 1 yaşından sonra verilmesi öneriliyor. Alerji riskine karşı, eğer alerjisi yoksa verilebilir.
Ispanağıda ilk pişirdiğinde vermelisin, ikinciye ısıtırsan içiresindeki nitrit nitrata dönüşüyormuş.
Bilgine....

X