• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi ek gıda yardım???

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

derinsular

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
20 Mart 2011
503
66
98
Bolu
arkadaşlar 4 ay bitince ek gıdaya başlıcam ama nasıl başlanır bilmiiorum neyi nekadar vericem ilk başlarda kıvamı falan yoğurdun nasıl olucak bilen anlatabilir mi
 
ben yoğurdu 5 aylık olunca verdim doktor öyle söyledi. ilk önce sadece meyve suları daha sonra meyve püresi. elma ile başladım ben ilk gün 3-5 kaşık, ertesi gün 10-20 kaşık 3. gün yarım çay bardağı şeklinde sonra baktım herşey yolunda havuç verebilirsin bunuda aynı elma gibi artırarak vereceksin alerji olup olmadığını anlamak için. sonra armut... bu şekilde işte... umarım yardımcı olabilmişimdir
 
yoğurt da süt gibi sulandırıcazmı acaba bi d e mamalar die okumuştum muhallebi gibi onlarda cıvık mı olacak
 
Dr 5.5 aylıkken tattırmaya başlamışdı. İlk yoğurt ile başladık 2-3 kaşık hergün 1 kaşık arttırıyordum. Sonra meyve suyu ile elma. Oda aynı şekilde 2-3 kaşık ile başladık hergün arttırarak devam ettik. Sonra elma püresine geçtik oda aynı şekilde. Sonra çorbalara başladık...Yoğurdunu da şişe sütü ile yapıyordum çok cıvık olmasına gerek yok
 
canım eğer sütün yeterliyse ek gıdaya geçmek için acele etme. 4 ay daha çok erken zaten. esas anne sütü+ek gıda beslenmesi 6. ay dolduktan sonra başlıyor.
ben çok araştırdım, çok doktorla görüştüm, arkadaşların doktorlarının söylediklerini de öğrendim.çünkü benim de kafam karışıktı senin gibi. şimdi bebeğim 6buçuk aylık. bugüne kadar neler yaptığımı sana anlatayım. (yalnız ben hazıra pek sıcak bakmıyorum onu da söyliyim baştan, çünkü doktorlarımız da hep hazır meyvesuyu falan kesinlikle verme dediler, mecbur kalmadığım sürece vermeyi düşünmüyorum)

oğlumun 4 ayı dolduğunda;

ilk önce iki gün üstüste sadece 2 çay kaşığı elma suyu verdim

sonra iki gün 2 çay kaşığı armut suyu verdim

sonra iki gün 2 çay kaşığı havuç suyu verdim

sonra 1 tatlı kaşığı kadar cam rendede rendelediğim elma püresini verdim.

sonra 1 tatlı kaşığı kadar haşlayıp tel süzgeçten geçirdiğim kabaktan verdim

sonra iki gün arayla fasulye, patates, balkabağı gibi sebzeleri tattırdım.

bunları hep günde bir kere, öğlen vakti ve emzirdikten sonra verdim.

sonunda yaklaşık 5 buçuk aylıkken ilk defa bir çorba kaşığı kadar ev yoğurdu verdim (kesinlikle hazır değil ilk başlarda pastörize günlük sütten mayalıyodum, şimdi soktorumuzun tavsiyesiyle açık sütten mayalıyoruz)

6 ay dolana kadar öğlen meyve püresi, akşam üstü yoğurt şeklinde devam ettik.

6 aydan beri de doktorumuzun söylediği gibi;

sabah emzirdikten bir saat sonra kahvaltı veriyorum. onu da şu şekilde yaptım; önce muz veya elmanın içine 1 çay kaşığı pekmez koydum, iki gün sonra 1 çay kaşığı labne peyniri ilave etmeye başladım. şimdi kahvaltı olarak bu üçlü karışımı veriyorum. doktorumuz ekmek içi de koymamı söylemişti ama ben koymuyorum.

öğlen emzirdikten bir saat sonra da sebze püresi veriyorum. onu da şu şekilde yapıyorum; küçük bir patates, bir havuç, bir tatlı kaşığı kadar pirinç (dönüşümlü olarak irmik) haşlayıp az zeytinyağı ekleyip blenderdan geçiriyorum. bu karışıma bazen bezelye, bazen brokoli, bazen karnabahar vs ekliyorum. değiştirerek.

akşamüstü emzirdikten sonra da 2-3 çorba kaşığı yoğurt veriyorum.

tabi ek gıdaya başladıktan sonra su içirmeyi de unutma. bence ne kadar çok su içerse o kadar iyi.

ben muhallebi vermiyorum, gereksiz olduğunu düşünüyorum açıkcası, gece tok tutması açısından güzel ama benimki 3-4 saatte bir kalkıp emiyo, böylesi daha sağlıklı bence.

şuan için günlük menümüz böyle. ilerleyen zamanda ilaveler olacak tabi..

ek gıdaya geçişte dikkat etmen gereken en önemli şey bir gün içinde birden fazla yeni gıda vermemen ve yeni deneyeceğin bir şeyi öğlen saatlerinde vermen. takip açısından. bir de bazı gıdaları erken dönemde önermeyenler var. ıspanak, kereviz, balkabağı önerilmiyor ama ben bilmeden verdim bişey olmadı. ama palıcan, kivi, çilek, bal, şeker ve tuz 1 yaşına kadar yasak.

canım kolay gelsin, kafana takılan birşey olursa cevaplamaya çalışırım. sağlıkla kalın.
 
6 aydan sonraki kahvaltı miktarları da yine 2 3 çorba kaşığımı yoksa çocuk aldığı kadar verebilirmiyiz bu arada allah razı olsun hiç bilmiodum ne nasıl verilir
 
ssebzeleri haşlayıp tel süzgeçten geçirip suyunu mu verdiniz sadece yoksa kendisini mi ezerek

6 aydan sonraki kahvaltı miktarları da yine 2 3 çorba kaşığımı yoksa çocuk aldığı kadar verebilirmiyiz bu arada allah razı olsun hiç bilmiodum ne nasıl verilir

canım, sebzenin kendi suyuyla birlikte telsüzgeçten geçirdiğim püreyi verdim. mama kıvamında oluyo güzel yiyo oğlum.

kahvaltıyı da şöyle hazırlıyorum;

küçük yerli muzlar var ya ufak oluyo onlar, olardan bi tane muz, 1 çay kaşığı pekmez, 1 çay kaşığı labne. muzu iyice eziyorum diğerlerini katıp karıştırıyorum. bazı günler de yarım elmayı cam rendeden geçirip pekmez ve peynir ekliyorum.
 
Back