• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ek gıda 🙂

GmzKy77

Üye
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
4 Kasım 2024
878
214
18
24
Anneler merhabaaa 👋 yine ben
6 aylık olduk daha önce buraya bebeğim oturamıyor diye de konu açmıştım hala mama sandalyesinde mama oturağında tam olarak oturamasa da en azından eskisinden Bi tık iyi en azından sürekli öne eğilmiyor kafasını gövdesini Bi tık iyi tutuyor 🙂
Ben de ana kucağını oturur pozisyona alıp ek gıdasını veriyorum. Bu aralar hasta Bi tık iyi ama öksürüğü var sadece, buhar veriyorum Günde 3 defa falan iyi geliyo şükür 🙏
Kabak, patates, havuç, Yoğurt denedik. Yumurta sarısı denedik bugün 2.defa. Yumurtada 3 gün kuralı uygulamak istedim açıkçası. Size soracağım şey tadımlara bittikten sonra kaç öğün vermeliyim?neler vermeliyim? Anne sütü ve mama içiyor sütüm var ama yetersiz az yani , öğünlerden ne kadar sonra anne sütü ve mama Vermeliyim? Yatmadan kaç saat önce öğün bitmeli ve kaç saat önce mama içmeli? Tecrübeli annelerden yardım alabilir miyim?

Ben de sizinle aynı durumdayım kafam karışık tadım aşamasındayım .Belkş birileri yardımcı olur bize

Çok soru sormuşsunuz :) kendi tecrübelerimi yazayım.
Benim bebeğim de oturmuyordu ek gıdaya geçtiğimizde, yatar pozisyonda da yedirdim bir sorun yaşamadık. Tabi önermiyor uzmanlar, dikkatli olmak lazım. Öncelikle bebek ilk yardım bilmek lazım.
Biz havuçla başladık, kabak, patates, karnabahar, brokoli vs.tum mevsim sebzelerini üç gün kuralı ile denedik. Yoğurt verdim bir de ilk süreçte.
Yoğurt gaz yaptı, aktivya ile laktossuz süt alıp öyle yoğurt denedim o iyi geldi.
Sonra yoğurda haşlanmış çatalla ezilmiş sebzeler koyup verdim.
Sabah kahvaltısı yumurta sarısı, bir kaşık pekmez, Labne şeklinde idi.
Beni emen bir bebeğim var, sütüm yeterli geliyor.
Sabah kalkınca yediği kadar kahvaltı yaptırıp (zorlamadım hiç) uyuyacağı zaman beni emerek uyudu, kalkınca ya yoğurt sebze karışımı yedi ya da avakado yedi, geri beni emerek uyudu, kalkınca çorba tarzı bir şey yedirdim yoğun püre gibi yapıyorum ona.
Ben öğün takip etmedim açıkçası, kilosu gelişimi iyi olunca, beni de emince pek aç kalmıyordu.
Şimdi 9 aylık oldu, kuruyemiş, meyve, kek, börek çörek her şey yiyor. Zorlamadan ara ara teklif ederek her şey veriyorum.
Artık kıyma ile ona özel mevsim sebzelerinden yemekler yapıyorum, yanına yoğurt alıp yediriyorum.
Umarım faydam olmuştur.

6 aylık olduk daha önce buraya bebeğim oturamıyor diye de konu açmıştım hala mama sandalyesinde mama oturağında tam olarak oturamasa da en azından eskisinden Bi tık iyi en azından sürekli öne eğilmiyor kafasını gövdesini Bi tık iyi tutuyor 🙂
Ben de ana kucağını oturur pozisyona alıp ek gıdasını veriyorum. Bu aralar hasta Bi tık iyi ama öksürüğü var sadece, buhar veriyorum Günde 3 defa falan iyi geliyo şükür 🙏
Kabak, patates, havuç, Yoğurt denedik. Yumurta sarısı denedik bugün 2.defa. Yumurtada 3 gün kuralı uygulamak istedim açıkçası. Size soracağım şey tadımlara bittikten sonra kaç öğün vermeliyim?neler vermeliyim? Anne sütü ve mama içiyor sütüm var ama yetersiz az yani , öğünlerden ne kadar sonra anne sütü ve mama Vermeliyim? Yatmadan kaç saat önce öğün bitmeli ve kaç saat önce mama içmeli? Tecrübeli annelerden yardım alabilir miyim?
Mama vermiyorum, yatmadan 2 saat önce kadar akşam yemeğini yemiş oluyor. Yemekten sonra ya beni emerek uyuyor ya da kek, meyve, kuruyemiş vs veriyorum arada

Çok soru sormuşsunuz :) kendi tecrübelerimi yazayım.
Benim bebeğim de oturmuyordu ek gıdaya geçtiğimizde, yatar pozisyonda da yedirdim bir sorun yaşamadık. Tabi önermiyor uzmanlar, dikkatli olmak lazım. Öncelikle bebek ilk yardım bilmek lazım.
Biz havuçla başladık, kabak, patates, karnabahar, brokoli vs.tum mevsim sebzelerini üç gün kuralı ile denedik. Yoğurt verdim bir de ilk süreçte.
Yoğurt gaz yaptı, aktivya ile laktossuz süt alıp öyle yoğurt denedim o iyi geldi.
Sonra yoğurda haşlanmış çatalla ezilmiş sebzeler koyup verdim.
Sabah kahvaltısı yumurta sarısı, bir kaşık pekmez, Labne şeklinde idi.
Beni emen bir bebeğim var, sütüm yeterli geliyor.
Sabah kalkınca yediği kadar kahvaltı yaptırıp (zorlamadım hiç) uyuyacağı zaman beni emerek uyudu, kalkınca ya yoğurt sebze karışımı yedi ya da avakado yedi, geri beni emerek uyudu, kalkınca çorba tarzı bir şey yedirdim yoğun püre gibi yapıyorum ona.
Ben öğün takip etmedim açıkçası, kilosu gelişimi iyi olunca, beni de emince pek aç kalmıyordu.
Şimdi 9 aylık oldu, kuruyemiş, meyve, kek, börek çörek her şey yiyor. Zorlamadan ara ara teklif ederek her şey veriyorum.
Artık kıyma ile ona özel mevsim sebzelerinden yemekler yapıyorum, yanına yoğurt alıp yediriyorum.
Umarım faydam olmuştur.
Evet biraz çok soru sordum ama hiçbir şey bilmiyorum çünkü 🙂🤩Teşekkür ederim Peki kahvaltılarıın ne zaman çeşitlendirmeye başladınız Ne bileyim zeytin ezmesi olur normal peynir olur omlet gibi olur dişi var mı bu arada Benimkinin hala dişi yok

Evet biraz çok soru sordum ama hiçbir şey bilmiyorum çünkü 🙂🤩Teşekkür ederim Peki kahvaltılarıın ne zaman çeşitlendirmeye başladınız Ne bileyim zeytin ezmesi olur normal peynir olur omlet gibi olur dişi var mı bu arada Benimkinin hala dişi yok
Dişi çıktı evet ama hala çiğneme yapamıyor tam.
Omlete 8.ayda geçtik.
Zeytin ezmesi denedim sevmedi daha da vermedim. Sabah kendi kahvaltı masamızda olan reçel, pekmez, peynir, helva, zeytin vs onlardan azar azar veriyorum.
Şekerli verme vs diye uyaranlar oldu ama kaşık kaşık da yemiyor zaten, minicik helva yiyor, azıcık pekmez yiyor.
9.ayda şu şekilde oluyor kahvaltımız. Sabah kalkıyor bir çorba ile başlıyor güne, beni emerek uyuyor, uyanınca omlet veya haşlanmış yumurta, pekmez, Labne yiyor.
Biraz zaman geçiyor, avokado veya meyve yiyor veya kuruyemiş veriyorum.

Ben ilk bir ay sadece kahvaltı verdim, sonra kahvaltı ve akșam yemeği verdim.. Bi öğün 6 tatlı kaşığını geçmemeli, bebek istese bile.. Yavaş yavaş ilerleyin, kabız olmasın.. Bazen yemekten hemen sonra bazen yarım saat 1 saat sonra mama verirdim, ne kadar yediğine ve ne kadar süre aç kaldığına bağlı..

Ben ilk bir ay sadece kahvaltı verdim, sonra kahvaltı ve akșam yemeği verdim.. Bi öğün 6 tatlı kaşığını geçmemeli, bebek istese bile.. Yavaş yavaş ilerleyin, kabız olmasın.. Bazen yemekten hemen sonra bazen yarım saat 1 saat sonra mama verirdim, ne kadar yediğine ve ne kadar süre aç kaldığına bağlı..
Biz beş buçuk aylık başladık Ben öğleden sonra hep tadımları yaptırdım şimdiye kadar. iki gündür de sabahları yumurta sarısı veriyorum başka bir şey vermiyorum alerji olup olmadığını anlamak için. sonrasında sabah ve akşam vermeyi düşünüyorum ben de ama Ara öğünde de bir şeyler vermeli miyim bilemedim bu ayda

6.ay tadım ayı yani birkaç tatlı kaşığı kadar yiyecek. 7.ay çeşitlendirme ayı yani bir çay bardağı yiyebilir.8.ay hafif yediklerini katılaştırabilirsin omlet muffin pankek gibi. Bu sıralama bana doğru geliyor bebeğe göre değişir elbette.
Bazı bebekler 6.ayda pankek yiyebiliyor ben denemedim zaten çok iştahlı değil zorladığım an ağlıyor. Zaten ömür boyu bu yemekleri yiyecek anne sütü ne kadar alsa kardır.
Bi de bağırsak insan vücudu için çok çok önemli bir organ. Zorlamak gerekiyor çünkü düğümlenme ya da kabızlık olabiliyor. Tuz şeker vermeyin 1 yaşa kadar. Ben pekmezi 7.ayda bile birkaç defa verdim çoğu doktor boş şeker deposu olarak görüyor. Pekmezden demir alabilmek için bir su bardağı yemek gerekiyormuş mesela. O nedenle güzel okuyup size doğru geleni yapın. Çünkü ek gıda çok çeşitli ve fikir ayrılığı olan bir konu.

6.ay tadım ayı yani birkaç tatlı kaşığı kadar yiyecek. 7.ay çeşitlendirme ayı yani bir çay bardağı yiyebilir.8.ay hafif yediklerini katılaştırabilirsin omlet muffin pankek gibi. Bu sıralama bana doğru geliyor bebeğe göre değişir elbette.
Bazı bebekler 6.ayda pankek yiyebiliyor ben denemedim zaten çok iştahlı değil zorladığım an ağlıyor. Zaten ömür boyu bu yemekleri yiyecek anne sütü ne kadar alsa kardır.
Bi de bağırsak insan vücudu için çok çok önemli bir organ. Zorlamak gerekiyor çünkü düğümlenme ya da kabızlık olabiliyor. Tuz şeker vermeyin 1 yaşa kadar. Ben pekmezi 7.ayda bile birkaç defa verdim çoğu doktor boş şeker deposu olarak görüyor. Pekmezden demir alabilmek için bir su bardağı yemek gerekiyormuş mesela. O nedenle güzel okuyup size doğru geleni yapın. Çünkü ek gıda çok çeşitli ve fikir ayrılığı olan bir konu.
Pekmez bence besleyici ya bana doktorum hamileyken bile Bi tatlı kaşığı her gün iç diyordu.. Öğünler konusunda kafam karışık benim günde kaç defa bişeyler vermeliyim diye

IMG_0091.jpeg
IMG_0096.jpeg
Benim de aklım çok karışıktı , instagramda bir doktorun paylaşımını gördüm ona göre vermeye başlamıştım. - drmiracergen - 8. ayda 3 öğüne geçiyor. Bebeğinize şeker-tuz vermeyin. Kek, börek, reçel vermeyin allah aşkına yazıp siliyorum ağır konuşacağım. Azıcık beyninizi kullanın ya allah vermiş düşünün diye siz süs olarak kullanıyorsunuz. Bir de normalmiş gibi savunuyorsunuz. O yedirdiklerinizin yetişkinler için bile faydası yok zararı çok siz bir de el kadar bebeğe veriyorsunuz. Allah size akıl fikir versin ama siz başkalarına vermeyin.

Eki Görüntüle 3543226 Eki Görüntüle 3543225 Benim de aklım çok karışıktı , instagramda bir doktorun paylaşımını gördüm ona göre vermeye başlamıştım. - drmiracergen - 8. ayda 3 öğüne geçiyor. Bebeğinize şeker-tuz vermeyin. Kek, börek, reçel vermeyin allah aşkına yazıp siliyorum ağır konuşacağım. Azıcık beyninizi kullanın ya allah vermiş düşünün diye siz süs olarak kullanıyorsunuz. Bir de normalmiş gibi savunuyorsunuz. O yedirdiklerinizin yetişkinler için bile faydası yok zararı çok siz bir de el kadar bebeğe veriyorsunuz. Allah size akıl fikir versin ama siz başkalarına vermeyin.
Şimdi şöyle düşünmek lazım Siz de haklısınız ama bu Yazdığınız öğünlerde o kadar çok maddi durum gerekiyor ki bazen kendi yediklerimizden de vermek zorunda kalıyoruz düşününce eskilere bakınca da şöyle düşünmek lazım Sonuçta biz de bunlarla büyümedik Tabii ki herkes bebeğine en organiğini vermeye çalışmalı Ama eninde sonunda yiyecekler Yapacak bir şey yok Bazen insanların gücü yetmiyor kendi yiyeceklerini vermeye çalışıyorlar Benim babaannem en büyük halama buğday ekmeğini suda ezip biberona koyup vermiş yani tabii ki imkanı olan her türlü şeyi organik yedirsin her öğününe kıymalar koysun ama bazen maalesef böyle bir durumumuz olmuyor bebeğimize Tabii ki Zararlı olan şeyleri vermemeye çalışalım en organiğini vermeye çalışalım ama bazen reçel helva verenlere de çok fazla sert çıkmaya gerek yok Belki de imkanları yok Mesela benim yok Bazı şeyleri yumurta olsun yoğurt olsun organik veriyorum ama her şeyi organik verecek her çorbasına kıyma ekleyecek gücüm yok maalesef bir avakado bile olmuş 50 lira Maalesef ki

Pekmez bence besleyici ya bana doktorum hamileyken bile Bi tatlı kaşığı her gün iç diyordu.. Öğünler konusunda kafam karışık benim günde kaç defa bişeyler vermeliyim diye
6.ayda tek öğün 7.ayda 2-3 öğün olabilir 8.ay itibariyle 3 öğün belki bir ara öğün. Ama bunları fazla düşünme tamamen bebeğin belirleyecek 😂

Şimdi şöyle düşünmek lazım Siz de haklısınız ama bu Yazdığınız öğünlerde o kadar çok maddi durum gerekiyor ki bazen kendi yediklerimizden de vermek zorunda kalıyoruz düşününce eskilere bakınca da şöyle düşünmek lazım Sonuçta biz de bunlarla büyümedik Tabii ki herkes bebeğine en organiğini vermeye çalışmalı Ama eninde sonunda yiyecekler Yapacak bir şey yok Bazen insanların gücü yetmiyor kendi yiyeceklerini vermeye çalışıyorlar Benim babaannem en büyük halama buğday ekmeğini suda ezip biberona koyup vermiş yani tabii ki imkanı olan her türlü şeyi organik yedirsin her öğününe kıymalar koysun ama bazen maalesef böyle bir durumumuz olmuyor bebeğimize Tabii ki Zararlı olan şeyleri vermemeye çalışalım en organiğini vermeye çalışalım ama bazen reçel helva verenlere de çok fazla sert çıkmaya gerek yok Belki de imkanları yok Mesela benim yok Bazı şeyleri yumurta olsun yoğurt olsun organik veriyorum ama her şeyi organik verecek her çorbasına kıyma ekleyecek gücüm yok maalesef bir avakado bile olmuş 50 lira Maalesef ki
Bebeğin yediği miktara bakarsan aslında pahalı değil.200 gram kıyma çocuğa 15 günden fazla gidiyor. Biz bir yemeğe koyuyoruz. Hani imkan hiç yoksa çocuk yapılmamalı. Eskilerin yediği buğdayı bulsak da yedirsek çocuklarımıza keşke. Şu an organik yazana bile güvenemiyorsun. Avokado 50lira ama onu 4 kere yiyebiliyor en az. Yani benim hesabıma göre kutu mamalar daha pahalı. Bir haftada 800gramlık kutuyu bitiriyor kızım ve iştahlı da değil hani öyle her öğün 150-180 içmiyor. Sma optipro alıyorum en ucuz 650tl. O yüzden bebek genel olarak masraflı evet ama masraf adı altında çocuklara verilmemesi gereken şeyleri vermeyi doğru bulmuyorum. Pekmezin 1 kaşığındaki besin değerlerine bakarsanız faydalı olmadığı anlaşılıyor zaten

Bebeğin yediği miktara bakarsan aslında pahalı değil.200 gram kıyma çocuğa 15 günden fazla gidiyor. Biz bir yemeğe koyuyoruz. Hani imkan hiç yoksa çocuk yapılmamalı. Eskilerin yediği buğdayı bulsak da yedirsek çocuklarımıza keşke. Şu an organik yazana bile güvenemiyorsun. Avokado 50lira ama onu 4 kere yiyebiliyor en az. Yani benim hesabıma göre kutu mamalar daha pahalı. Bir haftada 800gramlık kutuyu bitiriyor kızım ve iştahlı da değil hani öyle her öğün 150-180 içmiyor. Sma optipro alıyorum en ucuz 650tl. O yüzden bebek genel olarak masraflı evet ama masraf adı altında çocuklara verilmemesi gereken şeyleri vermeyi doğru bulmuyorum. Pekmezin 1 kaşığındaki besin değerlerine bakarsanız faydalı olmadığı anlaşılıyor zaten
Siz de haklısınız ne diyeyim Paramız Yoksa çocuk yapmayalım doğrudur kıyma alamıyorsak çocuk yapmayalım avokado alamıyorsak çocuk yapmayalım inanın bazen bizim de yetişemediğimiz şeyler oluyor Ben avokado veriyorum çocuğuma Kıyma da veririm Benim demek istediğim her öğününe veremem demek istedim süt alıyorum yoğurt da yapıyorum Çok şükür yumurtanın da organiğini veriyorum çok şükür Ama her öğününe kıyma, her gün avakado verecek param Gerçekten yok avokado kıyma her zaman alamıyorum diye çocuk yapmayacak değilim. Elimden geldiği kadar zaten elime para geçtikçe herşeyi ona almaya çalışıyorum. Pekmez konusunda da doktorumun dediğine güvenerek söyledim zaten Yine de teşekkürler siz de Kendinize göre haklısınız

Hanımefendinin paylaştığı notlarda her öğünde kuzu kıyma yazıyordu ona göre bir yorum yaptım ben sadece bir de reçele ona buna çok fazla tepki gösterdiği için bunları yazdım Tabii ki yararlı şeyler değil ama hiç verilmeyecek şeyler de değil bence gıdım gıdım verilen şey çocuğa zarar vermez diye düşünüyorum

Siz de haklısınız ne diyeyim Paramız Yoksa çocuk yapmayalım doğrudur kıyma alamıyorsak çocuk yapmayalım avokado alamıyorsak çocuk yapmayalım inanın bazen bizim de yetişemediğimiz şeyler oluyor Ben avokado veriyorum çocuğuma Kıyma da veririm Benim demek istediğim her öğününe veremem demek istedim süt alıyorum yoğurt da yapıyorum Çok şükür yumurtanın da organiğini veriyorum çok şükür Ama her öğününe kıyma, her gün avakado verecek param Gerçekten yok avokado kıyma her zaman alamıyorum diye çocuk yapmayacak değilim. Elimden geldiği kadar zaten elime para geçtikçe herşeyi ona almaya çalışıyorum. Pekmez konusunda da doktorumun dediğine güvenerek söyledim zaten Yine de teşekkürler siz de Kendinize göre haklısınız
Ben söylediğimi başka yere çektiğinizi düşünüyorum. Avokado yemezse çocuk eksik olmaz ama avokado alamıyorum diye reçel vermek imkanla mı alakalı yoksa seçimle mi ? Kuzu kıyma çocuğa bir öğünde 20-30 gram verilebilir max. 600 lira desek kilosuna haftada üç gün versek ayda 12 gün 30 gramdan 360 gram yaptı. Aylık 300 lira bile değil. Her anne çocuğu için iyisini almak ister. Biz de havyar veremiyoruz çocuğumuza ama havyar alamıyorum diye de reçel yesin demiyorum benim demek istediğim buydu. Bebek öğünlerini israf etmeden hazırlarsak zaten mamadan daha ekonomik oluyor. Hanımefendinin attığı liste gayet ekonomik aslında. Ben karnabahar aldım bir adet mesela ondan hem eşimle bana hem kızıma yemek yaptım karnabaharı da 80tl ye almıştım. Soğanı salçayı falan saymıyorum.
Ayrıca zaten çocuklarımızı kendi standartlarımıza göre büyütmek zorundayız çünkü o hayata doğuyorlar. Ne yazık ki sosyal medyada üç öğün pirzola yiyen sabah avokado yiyemeden uyanamayan bebekler gördüğümüz için kendimizi o imkanlara zorlamamız gerekiyormuş gibi hissediyoruz. Çocuk bizim yediklerimizi yiyecek ben kendinizi kötü hissedin ya da neden çocuk yaptınız gibi bir hadsizlik yapmadım öyle anlaşıldıysa kusura bakmayın.

Hanımefendinin paylaştığı notlarda her öğünde kuzu kıyma yazıyordu ona göre bir yorum yaptım ben sadece bir de reçele ona buna çok fazla tepki gösterdiği için bunları yazdım Tabii ki yararlı şeyler değil ama hiç verilmeyecek şeyler de değil bence gıdım gıdım verilen şey çocuğa zarar vermez diye düşünüyorum
Zaten o kadar sert yorum yapmamak lazım çocuğumuzun bir damak tadı olacak. Biz reçel yiyorsak o da yiyecek çikolata yiyorsak onu da yiyecek. Dediğim gibi sadece ilk 3 yıl bağırsak florası için çok önemli yani kalan hayatındaki bağırsak sorunları ilk üç yılda şekilleniyor. Dikkat etmek gerekiyor mu evet ama sonuçta Türk milleti olarak da beslenme şeklimiz imkanlarımız ortada. 3 öğün sebze yiyerek pestisitten zehir de alabiliriz vücudumuza hangisi tam anlamıyla organik ? Hem gerçekçi olmak lazım hem de biraz çocuğu büyüyene kadar kollamak lazım diye düşünüyorum

Öncelikle benim gönderdiğim liste bahsettiğim doktorun instagram hesabından , günlük öğün miktarı için gönderdim. Et özellikle de kuzu eti evet 7. aydan itibaren her gün vermeniz lazım ki bu bebekken her gün 30-40 gr , bu çocuk büyüyecek yediği miktar da artacak ama ete ihtiyacı azalmayacak. Et bebeklerin ve çocukların büyümesi için gerekli olan amino asit içeriyor , yüksek kaliteli protein kaynağı bu da kas , doku ve organ gelişimi için elzem. Demir eksikliğini önlemek için pekmezden daha etkili ve sağlıklı. Beyin gelişimi ve sinir sistemi sağlığı için gerekli B12 içeriyor, bağışıklık sistemi ve hücre yenilenmesi için gerekli olan çinko-selenyum ve fosfor var. Enerji ihtiyaçlarını karşılamak için hem doymuş hem doymamış yağ içeriyor. Boyun uzamasından zekanın gelişmesine kadar her türlü faydası var. Bir yerlerden kısıp alınması gereken en önemli şey et . Organik gıdalara gelirsek siz yemeyin bebeğiniz için alın , gerçek sertifikalı organik ürünler gdosu bozulmamış tohum kullanılıyor , pestisit ve kimyasal kalıntı yok , katkı maddesi yok , daha sağlıklı topraklarda yetiştiriliyorlar. 7 ayda et 8 de balık 9 da bakliyat başlayacak 1 yaştan itibaren de günde 3 ana 2 ara öğün beslenmeye başlayacak çocuğunuz. Ne yapacaksınız? Gücünüz el verdiği kadarıyla sağlıklı seçimler yapmak sizin göreviniz. Çocuğunuzu en azından en savunmasız ve gelişiminin en hızlı olduğu bu yıllarda korumak zorundasınız. Araştırın, indirim kovalayın, tarifler bulun çocuğunuzun sağlığı için çabalayın. Eskiden neler veriliyordu/bize neler verildi falan da demeyin. Kanser ve kalp krizi ne kadar yaygın görmüyor musunuz.

Back