Mune

Nirvana
Yönetici
Super Moderator
12 Temmuz 2006
57.006
218.479
1.223
53
IMG_4789.webp


Dünya’nın en güçlü ekonomisine sahip Amerika ve Çin arasında neler oluyor?

Trump açıkladığı gümrük vergileriyle sadece Çin’i hedef almıyor, ABD’nin 1945’ten beri ilmek ilmek ördüğü liberal ekonomi sistemine de savaş açmış görünüyor.

Peki sonuçları ne olur?

Borsanın çöküşüyle başlayan 1929 buhranı sonrası alınan siyasi kararlar hem ulusal ekonomilerin hem de uluslararası ticaretlerde derin izler bırakmış, üretim fazlalığı, düşük fiyatlar birçok üretici ve sanayiciyi iflasa sürüklemişti.
Bu çöküşe çözüm aranırken, tarihe “Kongre tarihinin en felaket eylemlerden biri” diye geçen Smoot ve Hawley gümrük vergisi yasası küresel krizi derinleştirmiş, Amerikan ekonomisinde ciddi daralmalara neden olmuştu.

Kendisi gibi Cumhuriyetçi olan Smoot ve Hawley’in izinden giden Trump’ın gümrük vergileri de ilk değil üstelik.

1.Trump döneminde yine kaybedeni tartışılır bir ticari savaşa girilmiş, Çin büyümeye devam etmişti.
IMG_4787.webp


Bu savaşın diğer tarafı olan Çin ise geri adım atmaya niyetli değil, daha önceki ABD yaptırımlarına talimli Çin, Tek Yol ve Tek Kemer ile Çin Malı 2025 adındaki iki büyük ulusal stratejisiyle ticaret koridorları açtı bile.

Öte yandan Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan’la 12 milyar euroluk anlaşma yapan AB, Çin’e ve Çin’le ticari faaliyetlerine destek gibi bir paket sundu Türki Cumhuriyetlerinin 3 üyesine, bu anlaşmaya göre paketin 2.5 milyar euroluk kısmı Orta Asya maden ve minarellerini çıkarmak için, 3 milyar euroluk kısmı bu madenleri Avrupa’ya taşıyacak olan Çin’le karayolu ulaşımını sağlayacak Trans Hazar ulaşım koridoru ile Orta Koridor’un geliştirilmesi için.


Çin yerleşik politikalarını takip etmekte kararlı, Trump’ı düşündüren de bu olsa gerek zira Avrupa pazarlarında ABD mallarından daha fazla satan Çin’in birkaç yıl sonra Amerikan ekonomisini geçeceği tahmin ediliyor.

Çin’in dünyanın en güçlü ekonomisi olma yolunda sekteye uğraması ya da ekonomik dengeleri sağlamak için mi desek daha doğru olur, ABD-Hindistan işbirliği ne kadar etkili olur zaman gösterecek, belki ABD kendi elleriyle kendine rakip bir ülke daha yaratacak kim bilir?
Zira 2075 yılı Dünya’nın en güçlü ekonomileri listesinde Çin liderliğe otururken Hindistan’ın 2. ‘liğe yükseleceği, ABD’ninse 3. sıraya düşeceği öngörülüyor.
IMG_4791.webp



Defalarca denenmişi denemek ne kadar başarılı olur bilinmez ama küresel ekonomiye ağır hasarlar vereceği aşikar, ekonomik daralmalar, uluslararası ticaretin sekteye uğraması, resesyon, enflasyon, faizlerin yükselmesi, gümrük vergileri nedeniyle maliyet artışları, tedarik zincirinin kırılması filler tepişirken çimenleri ezecek.

Biz kemer sıkmaya, şükretmeye talimliyiz ya peki Amerikan halkı hazır mı?
 
Son düzenleme:
Back