Ehliyet sınavında "otomatik vites" dönemi

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.836
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) yapılan düzenlemeye göre, ehliyet sınavı artık otomatik vitesli araçla da yapılabilecek.
Sitene Ekle

Otomatik vitesli araba kullanacaklar, sürücü kurslarında bu araçlarda eğitim alacak ve ehliyetlerinde "Sadece otomatik şanzımanlı araç kullanabilir" ifadesi yer alacak.



MEB'in Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde yapılan değişiklikleri içeren yönetmelik, yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle ehliyet sınavına manuel vitesli araçlarla katılma zorunluluğu kalkacak. AA muhabirine düzenlemeyle ilgili açıklama yapan Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, trafikte yaşanan sorunların sadece mevzuatla hallolmayacağını, ilgili bütün aktörlerin özellikle de sürücü eğitimi veren kursların, sürücü ve yayaların çabasıyla çözülebileceğini vurguladı.

Yelkenci, Karayolları Trafik Kanununun ardından Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle sürücü belgesi türünün 8'den 17'ye çıkarıldığını, 1 Ocak itibarıyla "aday sürücü" uygulamasının da başlayacağını hatırlattı. Bu doğrultuda, Motorlu Taşıtlar ve Sürücü Kursları Yönetmeliğinde sürücü kurslarına ilişkin yeni düzenlemeler yaptıklarını ifade eden Yelkenci, yönetmelik değişikliğinin Resmi gazete'de yayımlanmasının ardından, adaylık sürecinde ehliyeti iptal edilenlerin, gerekli süreleri tamamladıktan sonra psikolojik değerlendirme sonucu "sürücülüğe engel hali bulunmadığını gösterir belge" ile tekrar kayıt yaptırabileceğini belirtti.

Yönetmelik değişikliğinin özellikle otomatik vites araç kullanmak isteyenleri mutlu edecek düzenlemeler içerdiğini dile getiren Yelkenci, şöyle devam etti: "Eğitim sınav araçlarının arasına, otomatik şanzımanlı araçlar da eklendi. Sürücü kursları, sadece otomatik araç kullanacak kursiyerler için sertifika sınıfına uygun otomatik şanzımanlı araç bulunduracak. Adaylar, sertifika sınıflarına ait araçların, otomatik şanzımanlı olanlarıyla eğitim alacak. Sınavda başarılı olanların sertifikalarında 'sadece otomatik şanzımanlı araç' kullanabileceği belirtilecek."

Yelkenci, bu kişilerin daha sonra manuel şanzımanlı araba için ehliyet almak istemeleri halinde ise sürücü belgesindeki sınıfa ilişkin ilgili derslerinin kalan yarısını alarak tekrar sınava gireceğini ve başardığı takdirde manuel vitesli araç kullanabileceğini aktardı.

Direksiyon sınavı öncesi kurslarda ön sınav yapılacak

Adayların direksiyon eğitimini, alanda ve simülatörde alacağını anlatan Yelkenci, simülatör dersinin en az 2 saat olacağını kaydetti. Akan trafikte en az 12 saat eğitim alarak uygulama sınavına girmeye hak kazanan adayların, doğrudan ehliyet sınavına alınmayacağını belirten Yelkenci, adayların kurs tarafından yapılacak direksiyon sınavına gireceğini vurguladı. Yelkenci, şunları söyledi: "Ön sınav yapılarak durumu uygun olanlar, ilçe milli eğitim müdürlüğünün yaptığı direksiyon sınavına girecek. Başarısız olanlar ise yeniden uygulama eğitimine alınarak tekrar ön sınav sonucu ilçe milli eğitim müdürlüğüne gönderilecek. Eğer gerekli ve yeterli eğitim verilmeden bu kursiyerlerin sınava girmesine izin verildiği tespit edilirse valiliklerce soruşturma açılacak. Soruşturma sonunda yeterli eğitim verilmediği tespit edilirse bu kurslara bir dönem kursiyer kaydı yapamama yaptırımı uygulanacak."

Engellilerin trafikte yaşadığı sorunların da farkında olduklarını bildiren Yelkenci, işitme engelliler için teorik ve uygulama eğitimi veren uzmanların artık bu eğitimlerin sınavlarında da görevlendirilebileceklerini bildirdi. Ehliyet sınavlarında sürecin daha sağlıklı şekilde yürütülmesi, yaşanan aksaklıkların önüne geçilmesi ve denetimin artırılması amacıyla birçok düzenlemeyi hayata geçirdiklerine işaret eden Yelkenci, "Başkasının yerine sınavlara girenler ile sınavda problem çıkaranlara ilişkin önlemler almaya devam ediyoruz. Bu kişilerin sürücü kurslarına tekrar kayıt yaptırabilmeleri için 1 yıl geçmesi gerekiyordu. Bu süreyi 2 yıla çıkardık. Artık başkasının yerine sınavlara girenlerle sınavda problem çıkaranlar, ancak 2 yıl sonra sürücü kurslarına kayıt yaptırabilecek" diye konuştu. - Sınav süresi uzatıldı Bazı adayların sınavda heyecanlarına yenildiklerini aktaran Yelkenci, adayların streslerini azaltma yönünde yeni bir uygulamayı daha hayata geçirdiklerine dikkati çekti. Uygulama sınavında süreyi 5 dakika uzattıklarını anlatan Yelkenci, "Direksiyon eğitiminde dersin sınav süresi, en az 30 dakikaydı. Uygulama sınav süresi artık en az 35 dakika olacak. Bunun ilk 5 dakikasında kursiyere aracı tanımayla ilgili sorular sorularak adayın heyecanı azaltılarak sınava başlaması sağlanacak" dedi.

Arabayı "stop ettirene" ikinci şans verilecek

Yelkenci, uygulama sınavı değerlendirme kriterlerinde bulunan "stop" sayısının da 2'ye çıkarıldığını, bu şekilde de adayların sınavda rahat olmasının sağlanacağını ifade etti. Bütün sürücülerin, 1 Ocak itibarıyla 5 yıl içinde ehliyetlerini 180 ülkede kullanılan ehliyetlere dönüştürmesi gerektiğini de dile getiren Yelkenci, "Dönüştürmeyenler ise yeniden kursa kayıt olmak zorunda kalacak. Akabinde ise insanlar, ağır vasıta ehliyetlerini 5 yılda bir, B sınıfı araçlar için ise 10 yılda bir sağlık raporu ve adli sicil sorgusu yapılarak ehliyetlerini değiştirecek" bilgisini verdi. Sürücü eğitimlerinin içeriğiyle ilgili de çalışmalar yaptıklarını anlatan Yelkenci, bu kapsamda, sektörün aktörleri, dernekler ve akademisyenlerle "Trafik Adabı Dersi İçerik Geliştirme Çalıştayı" düzenlediklerini hatırlattı. Yelkenci, "Bu çerçevede, 1 Ocak'tan itibaren Trafik Adabı Dersi, sürücü kurslarında verilmeye başlanacak. Sürücü kurslarında, 16 saat trafik ve çevre, 8 saat ilk yardım, 6 saat araç tekniği ve 4 saat trafik adabı dersi verilecek. Trafik adabı dersini geçemeyenler, kursu bitiremeyecek ve dolayısıyla ehliyet de alamayacak" diye konuştu.

Kurs fiyatlarına da taban fiyat uygulanacak

Yelkenci, sürücü kurslarında taban fiyat uygulamasına geçileceğini ve illerde oluşturulacak 7 kişilik komisyon tarafından maliyetler dikkate alınarak ders saat ücretlerinin belirleneceğini belirtti. Uygulama eğitim ve sınavlarında emniyet kemeri takma zorunluluğunun araçta bulunan herkese tatbik edileceğini bildiren Yelkenci, sınavda durumundan şüphelenilen adaylara Alkol ve uyuşturucu madde kontrolü yapılacağını da kaydetti.

http://www.milliyet.com.tr/ehliyet-sinavinda-otomatik-vites-/ekonomi/detay/2150923/default.htm
 
marttan once olsaymis ne iyiymis hoslanmiuorum hic manuel aractan ehliyetimi aldim daha da manuel arac kullanmadim
 
Trafik canavarları daha da artacak demekki.


bence tam tersi, otomatik vitesle ehliyet alan otomatik kullanırsa tabii, bizim ülke insanının otomatik vitese bu kadar önyargılı olmasını anlamıyorum senin için demiyorumda, otomatik vites deyince öcü gibi bakıyorlar, düz vitesin tadı başka yeaa muhabbeti başlıyor sonra, ne tadı varsa
 
niye kolaylığa gidiliyor ki onca insan az uğraşmadı zor sınavlarla çifte standart ve kötü bence

araba kullanmayı doğru düzgün bilmeyenler de trafiğe salınacak böylece
 
Ben o kadar eziyet çekeyim kolaylık gelsin.Parkta tekerlek çizginin üstünde diye bırakıyorlardı.
 

Yok ondan demedim. Güya zor olan bir sınavdan bu kadar çok trafik canavarı çıkıyorsa otomatik vites gibi nispeten kolaylaştırılmış bir sınavla ehliyet alacaklardan korktum açıkçası.

Ben otomatik şanzımanlı araç kullanmak istemem şu an için. Ama sebeplerim tadı başkadan biraz daha kabul edilebilir.
 
niye kolaylığa gidiliyor ki onca insan az uğraşmadı zor sınavlarla çifte standart ve kötü bence

araba kullanmayı doğru düzgün bilmeyenler de trafiğe salınacak böylece
olur mu arkadasim bende manuel ile ehliyet aldim fakat park etme geri gelme direksiyin hakimiyeti kurallara uyma gibi pek cok presedur var.otomatik aracin tek artisi aracin stop etmemesi ve rampa kalkisidir.stop ettigi icin sinavdan kalan cok nadirdir.
 
otomatik vites araba kullanmak ile trafik canavarlarinij artmasi arasindaki baglantiyo kuramadim sinavda okadar cok preserur varki otomatik olmasi yuzde 20 en fazla kolaylqstirir
 
evet evet biz ezikeme moduna giriliyor ehliyetimi alir almaz otomatik vites sayesinde. trafige girdim ama manuel olmus olsa stop ettugimde yedigim kornalardan sonra bukadar rahat araba kullanip alisabilirmiydim bilmiyorum
 
Ehliyeti aldığımdan beri, hiç düz vites araba kullanmadım ve kullanmayacağım.
Ama yine de bu karara olumsuz bakıyorum.
Düz vitesle ehliyet alıp, otomatik vitesi beceremeyen o kadar çok insan varken; zaten otomatikle verilen ehliyetten ne hayır bekleyebiliriz?
 
otomatik vites araba kullanmak ile trafik canavarlarinij artmasi arasindaki baglantiyo kuramadim sinavda okadar cok preserur varki otomatik olmasi yuzde 20 en fazla kolaylqstirir

İki kukanın arasında girmek ya da kaldırıma paralel parketmek mi zor? Yapmayın allah aşkına. Sınav oldukça kolay, doğru düzgün eğitim vermeyen kurslarda sorun.
 
İki kukanın arasında girmek ya da kaldırıma paralel parketmek mi zor? Yapmayın allah aşkına. Sınav oldukça kolay, doğru düzgün eğitim vermeyen kurslarda sorun.
Ben sinavi kolaylastirilmis demenize yorumu yaptim vitesin degismis olmasinij trafik canavarlarini arttiricak bir baglanti bulamadim.
 
Elbette otomatik daha rahat. Bir kere en baba yokuşta kalacağım stresi yok, kırmızı ışıkta kalkabilecek miyim stresi yok.
Tabi bunlar kullandıkça alışılan şeyler ama yine de araba normal viteslide öğrenilmeli.
Vitesliden otomatiğe geçiş kolaydır ama hiç vitesli kullanmadan otomatikten vitesliye geçilmesi neredeyse imkansız bence.
 
İki kukanın arasında girmek ya da kaldırıma paralel parketmek mi zor? Yapmayın allah aşkına. Sınav oldukça kolay, doğru düzgün eğitim vermeyen kurslarda sorun.
Çok alakasız. Sen ehliyet almadan önce eğer ehliyetsiz kullandıysan ve denemelerin varsa sana iki araç arası park etmek sınav esnasında zor gelmez. Normalde kullanabilen ama sırf sınav olduğu için heyecan yapan insanlar var. Ben sınavdayken şahit oldum kadın arabayı kaldıramıyor nasıl bağırtıyor ama görsen.
Ben şu an bir erkek kadar iyi kullanırım ama ilk başlarda yokuşta da kaldım, iki araç arasına da giremedim.
Kaldı çok sık kullanıp park sorunu yaşayan tonlarca kadın var.
Çin'de bir otopark sadece kadınlara özgü ve girer girmez dümdüz park ediyorsun, böyle dönme, aralara girme falan yok. Direkt, düz. Yani bu genel bir sorun aslında. Sana kolay geliyor diye başkasına kolay gelmesine gerek yok.
 
Ben sinavi kolaylastirilmis demenize yorumu yaptim vitesin degismis olmasinij trafik canavarlarini arttiricak bir baglanti bulamadim.

Yokuşta aracı kaldırama, stop etme, yoğun trafikte dur kalk yapma vb. durumlar söz konusu olmayacağı için kolay. Otomatik aracı parketmek her zaman daha kolaydır. Sınav zaten zor değil, bir de otomatik vites işin içine girince iyice kolaylaşacak.
 

Bana da ilk etapta kolay gelmedi, ama çabaladım ve yaptım.
Bunlar trafiğe çıkmadan, ehliyet almadan önce öğrenilmesi gereken şeyler. Trafiğe çıkmış bir insanın (kadın erkek ayırmıyorum) yokuşta kalkamıyorum, geri geri gidemiyorum, iki araç arasına parkedemiyorum deme lüksü olmamalı bence. Bunların hepsini ve daha fazlasını becerebilen insana ehliyet verilmeli. Ehliyet alacak insan bu işi %100 becerebiliyor olmalı,%50 kullanıyor hadi ehliyet verelim dendi mi olmaz o iş. Ben de ilk başta yapamıyordum demek yanlış. Yapmalıydın, yapman gerekeni yapmadığını söylemen çok çok yanlış.
Hatta araçları nasıl iki senede bir vizeye sokuyoruz biz de belli aralıklarla ehliyet yenilemeye girmeliyiz.
 
Ülkemizde istisnalar vardır mutlaka ama benim baba evimde de araba konusunda ötelendim. Kardeşim çocuk yaşta kullanmaya başladı ve hak görüldü bu. Kaldı ki zaten o araba pratiği yaparken ben kızlarla laflıyordum muhtemelen. Sonrasında ehliyet aldım ama tabi kullanmakla kullanmamak arasında bir durumdayım. Yokuşta falan da kaldım. Yağmur, kar vs durumlarında evden "kullanma kaza yaparsın" dedin. Ama ben dikkatli kullandıktan sonra bir şekilde bu korkuyu da yenecektim, daha da iyiye gidecektim. Öyle de oldu. Yokuşta kalmayacak duruma gelebilmesi için bir insanın kullanması lazım aktif olarak. Trafikte olan insanların yarısını kaldırmak lazım yollardan senin dediğin şekilde ehliyet alması için.
Kaldı ki kazalar hep çok iyi kullananlar yüzünden olur. Sabırsızlıklarından. Kırmızı ışık yanacak sinyal geliyor arkamdan nasıl hızlı geliyor adam selektör selektör üstüne çıldırıyor takılmadan geçmek için. Böyle yani...
 
Bakin zaten ehliyetini bu sekilde alan sadece otomatik arac kullanabilecek bazi seyler size cok kolay geliyor herkez sizin gibi beceriye sahip olamayabilir.Kurslarda verilen 12 saatlik ders ile olcak isler degil ben manuel ile ehliyetimi aldim.Hemen otomatik bir arac aldim sabirsiz olan bir toplumda acemi olarak kirmizi isikta yada rampada stop edip arkadaan durmadan basilan kornalar eminim ki bir bayanin cesaretini kirar bundan dolayi zaten cogu insanin ehliyeti Cuzdanda duruyor.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…